PDA

Zobacz pełną wersję : balans bieli w ViewNX2

somrozen
12-09-2011, 23:11
szukałem i szukałem i nie mogę znaleźć, czy w ViewNX2 można ustawić balans bieli na 1 NEFie i skopiować go na inne grupowo? proszę łopatologicznie jesli jest taka możliwość...

JaroPienza
12-09-2011, 23:46
A wiec mozna to zrobić w ten sposób:
- trzymając klawisz shift(ten szeroki pod enterem (tak jest u mnie)) wciskasz klawisz end lub koniec lub jeszcze innaczej. Ewentualnie shift i myszka dojeżdżasz do zdjecia ktore ma byc ostatnim i klikasz.
-po czym wybierasz balans bieli (picture control) i zmieniasz na interesujace.
- wciskasz na taka mała dyskietke w prawym dolnym rogu i zapisujesz w ten sposob dla wszystkich zdjec zaznaczonych

Jest możliwość zaznaczenia rożnych zdjeci i nie koniecznie pokoleij trzymając control (ctrl) i klikając strzalka na wybrane zdjecia

somrozen
13-09-2011, 00:00
dzięki Jaro, tą metodę znam i stosuje kiedy muszę, chodziło mi bardziej o coś w stylu ACR, gdzie można zapisać WB w "settings" i potem "load" na każdym nowym, ale i tak najciekawiej jest to rozwiązane w Lightroomie, obrabiam jedno zdjęcie i synchronizuję na resztę zaznaczonych (mam nadzieję, że piszę zrozumiale)....ciekawiło mnie czy ViewNX2 nie oferuje coś czegoś podobnego, w końcu to systemowy soft.

JaroPienza
13-09-2011, 00:29
Tak jak mówisz to system soft