Zobacz pełną wersję : Pixel Soldier, Rook czy Knight
Siedzę dziś już którąś godzinę i szukam informacji o wyzwalaczach... w którymś wątku niżej wstawiłem porównanie nowych wersji wyzwalaczy do lamp datowany na wrzesień... ale znalazłem tez wątek o np. pixel rook o którym pisano już 6 miesięcy temu na flicker-że... powoli zacząłem sie gubić w tych wersjach...
zatem pytania moje są póki co następujące...
1. jaka jest kolejność wydania tytułowych modeli? który jest najnowszy? (czy są już jakieś informacje o nowszych modelach?)
2. który z nich polecacie i dlaczego? ( o soldier-ach można wiele poczytać na forum ale o reszcie tez się chętnie czegoś dowiem jeśli ktoś ma)
3. który z nich bardziej się opłaca kupić? (1x transmiter + 2x odbiornik)
- przeznaczenie to wyzwalanie lamp systemowych na zewnątrz i w pomieszczeniu... odległości niewielkie (portretowe)
- mój sprzęt na razie to: sb900 + d80
- a docelowo kiedyś tam: d300/d700 + sb900 i sb600 lub sb-700...
ps. wiem ze mam możliwość wyzwalania przez cls...
jak mi się nasuną inne pytania to zapytam później jeszcze...
freddy76
20-09-2011, 11:12
Pixel Rook to nowsza, rozbudowana wersja Pixel Soldier. Główna (chyba) różnica to możliwość zainstalowania lampy na sankach nadajnika z pełnym przeniesieniem e-TTL oraz zwiększony zasięg (podobno aż 200m). Soldier posiada do wyboru 16 kanałów, natomiast Rook tylko (?) cztery.
Natomiast Pixel Knight to trochę inna bajka oraz półka cenowa. Z tego co się orientuję, to są to zestawy z pełnym przeniesieniem eTTL-a na lampy znajdujące się także na odbiornikach.
Szczerze mówiąc dla nie najlepszym rozwiązaniem są Pixel Rook - właśnie takie zamówiłem.
Pracowałem przez dwa dni z wyzwalaczami Phottix Strato II Multi. Bardzo fajny zestaw, funkcjonalnie prawie to samo co Pixel Rook, trochę droższy, ale ma niestety miał problem z synchronizacją lamp. Musiałem zejść z czasem do 1/160s (pomimo katalogowej 1/250s.), żeby lampy błyskały razem. Używam jednej SB-900 i dwóch SB-25, zestaw natomiast był dedykowany do Canona. Może stąd ten problem...
Chociaż np wybudzanie z uśpienia działało świetnie. Sam nie wiem...
Sapphiron
20-09-2011, 11:20
Ja na tych Pixelach działam z sabinami na 1/320 (sb-900 i sb-800) i na 1/250 (sb-600 i pozostałe) i nie widzę żadnych problemów...
Oczywiście wersja dedykowana do Nikona :)
Drobne pytanko... Przy krótszych czasach synchronizacji czyli powyzej 1/320 pojawi się czarny pasek na zdjeciu... jak zatem ew. poradzic sobie z przeswietleniem tła w słoneczne dni wykorzystując rook lub soldier? trochę nie za bardzo to jeszcze rozumiem... ostatnio robiłem zdjęcia z wykorzystaniem cls-a z sb-900 gdzie czasy dochodzily do 1/2000 - 1/2500s aby przyciemnic tło i nieprzepalic nieba... dopalane lampą z przodu lub boku na sylwetkę osoby... iso 100, F2.8 i 5.6 ...było duzo słońca, woda jeszcze trochę odbijała promieni itd...
Jak przy takich warunkach pracuje sie z wyzwalaczami ? z góry dziękuję za rozwianie wątpliwosci...
ps. jesli nie potrzebuje zestawu body -> wyzwalacz -> lampa (ittl) (tzw. kanapka) to praktycznie pomijajac zasięg i liczbę kanałów te modele (soldier i rook) niczym sie nie różnią ?
RobertMiernik
20-09-2011, 14:13
Z tak krótkimi czasami nie za bardzo da się pracować z wyzwalaczami radiowymi, w takich przypadkach zostaje tylko górna półka (PocketWizardy potrafią się synchronizować z najkrótszymi czasami migawki). Niestety Chinolki potrafią się synchronizować z 1/200 (czasem 1/250 a jak trafisz wyjątkowo dobrze to może nawet 1/320), jest to sprawa jednostkowa i często bywa, że jedna sztuka działa z 1/250 a dla drugiej max to 1/200.
O ile przy krótszych czasach można jeszcze kombinować i używać lamp mimo braku w synchronizacji tak aby nie było to widoczne na zdjęciach to przy czasach większych niż 2*X (powiedzmy od 1/400-1/500) jest to już raczej nie możliwe.
Co do różnicy to w pierwszej odpowiedzi masz informajcę, że Soldiery przy 'kanapce' nie przekazują 'pełnego' eTTL (cytat - pixeli nie używam)
freddy76
20-09-2011, 14:56
Pisząc o problemach z synchronizacją miałem na myśli zestaw Phottix Strato II...
Nad strato wogle sie nie zastanawiałem... Ale mam wciąż wątpliwości czy soldier/rook mi jest potrzebny w takim wypadku... Na półkę PW poki co mnie nie stać i nie wydałbym tyle bo zwyczajnie by mi się nie zwróciły... Póki co sie wstrzymam z zakupem, przemyślę to... może znajdzie się ktoś kto to ma i przetestuję... a w to miejsce dokupię sobie jakis statyw, tło czy inne pierdółki ;)
dziękuję za info... :)
freddy76
24-10-2011, 13:55
Dla zainteresowanych zamieszczam poniżej link do testu Pixel Rook.
http://forys.net/test-pixel-rook/
Osobiście posiadam od paru dni taki zestaw (z dwoma odbiornikami) w wersji dla Nikona. Zgadzam się w 100% autorem testu - wyzwalacze sprawują się rewelacyjne.
Jedyny problem to wybudzanie z trybu uśpienia (odbiorniki podpięte do SB-900 i SB-25). Przy pierwszym zdjęciu połowa klatki pozostaje nienaświetlona. Nie pomaga wcześniejsze wciśnięcie spustu do połowy. Poza tym bez zarzutu...
Czy Pixel Rock współpracuje z D80? W tabeli kompatybilnosci podają:
"- kompatybilność:Nikon: D3, D700, D2 seria, D300 seria, D200, D90, D80s D70 seria, D5000. D60, D50, D40 seria, F6, Nikon i-TTL COOLPIX: COOLPIX8800, COOLPIX8400, COOLPIX P5000, COOLPIX P5100,COOLPIX P6000, FUJI: S5 Pro"
Nie znalazlem nigdzie takiego modelu: D80s, czy to pomyłka?
haradrimm
25-11-2011, 12:51
Na 100% pomyłka;)
A czy sa juz na rynku wyzwalacze ktorych nadajniki przenosza ustawienia na lampysystemoweczyli takie PW dla ubogich. Najbardziej interesuje mnie aby nadajnik posiadal sanki na lampe i gniazdo pc.
Jedyny problem to wybudzanie z trybu uśpienia (odbiorniki podpięte do SB-900 i SB-25). Przy pierwszym zdjęciu połowa klatki pozostaje nienaświetlona. Nie pomaga wcześniejsze wciśnięcie spustu do połowy. Poza tym bez zarzutu...
Po jakim czasie przechodzą w tryb uśpienia? I czy jest sposób aby jednak wybudzać je przyciskiem?
adolfik9501
20-12-2011, 15:46
Po jakim czasie przechodzą w tryb uśpienia? I czy jest sposób aby jednak wybudzać je przyciskiem?
Ale problem jest, że nie wybudza lamp na czas. Wystarczy wyłączyć tę opcję w błyskogracie, albo stosować lampy które nie usypiają ;)
.:Gerard:.
20-12-2011, 17:17
uzywam takich zabawek moze komus sie przyda
PHOTTIX Strato II TTL
http://flashraw.com/review-phottix-strato-ii-multi-wireless-flash-trigger
Widzę że mają dodatkowo grupę D. Czy można w każdy sposób konfigurować błysk np: A, A-B, A-D, D, D-C itd itp? A najważniejsze czy działają do wyczerpania baterii czy przechodzą w jakiś bliżej nieokreślony stan uśpienia co powoduje iż nie można ich wybudzić.
20-12-2011, 23:57
Jezeli kierujesz pytanie do mnie to :
jestem posiadaczem tych wyzwalaczy od tygodnia i nie testowalem ich do upadlego jak bedziesz bardzo zainteresowany to na Swieta gdzie bede mial wiecej czasu potestuje, jak narazie zadnych problemow raczej nie wchodza w stan czuwania bo jeden przez przypadek schowalalem na kilka dni wlaczony i sie rozladowal, mam jeden nadajnik i dwa odbiorniki w d700 mam dwie grupy A i B dla pelnego sterowania potrzebujesz sterownik SU 800 wtedy mozna wszystkimi w dowolny sposob wyzwalac lampy
kupilem w dobrej cenie z tej stronki http://www.digitfoto.de/p-PHOTTIX_Strato_II_TTL_Sender_Empfanger-PHOTTIX15653-50.html
zle sie wyrazilem A, A-B, A-D, D, D-C itd przez wcisniecie na nadajniku wyzwalac mozna ale sterowac moca przez aparat to tylko dwoma grupami, ustawiasz manulanie grupe C, D i sterownika nie trzeba
zle sie wyrazilem A, A-B, A-D, D, D-C itd przez wcisniecie na nadajniku wyzwalac mozna ale sterowac moca przez aparat to tylko dwoma grupami, ustawiasz manulanie grupe C, D i sterownika nie trzeba
A w jaki sposób steruję mocą błysku grupami A i B z poziomu body?
21-12-2011, 10:23
A w jaki sposób steruję mocą błysku grupami A i B z poziomu body?
dokładnie tak
dokładnie tak
Coś mi się kolego wydaje że nie ma możliwości sterowania mocą błysku lamp na odbiornikach z poziomu body chyba nie te wyzwalacze.
21-12-2011, 13:37
przetestowałem i dziwne, rzeczywiście nie chce mi wyzwolić TTL lampa nie blyska ale reaguje i ładuje jak po błyśnięciu jeszcze sie pobawię, czy dopiero ze sterownikiem jest taka możliwość nie rozumiem wybiorę sie do sklepu foto jak maja sterownik to sprawdzę
zobacz na tej stronie http://www.phottix.com/de/catalogsearch/result/?q=PHOTTIX+Strato+II+TTL+
The Structorr
21-12-2011, 14:40
przetestowałem i dziwne, rzeczywiście nie chce mi wyzwolić TTL lampa nie blyska ale reaguje i ładuje jak po błyśnięciu jeszcze sie pobawię, czy dopiero ze sterownikiem jest taka możliwość nie rozumiem wybiorę sie do sklepu foto jak maja sterownik to sprawdzę
zobacz na tej stronie http://www.phottix.com/de/catalogsearch/result/?q=PHOTTIX+Strato+II+TTL+
Kolega coś pomieszał, te wyzwalacze nie przenoszą żadnego ttl-a i w związku z tym nie ma żadnej możliwości sterowania mącą lamp na odbiornikach. Czasem w różnych sklepach reklamują je jako wyzwalacze przenoszące ttl (tak samo jest z Pixel Rook). To przeniesienie ttl o którym mowa jest tylko z sanek aparatu na sanki nadajnika. Czyli lampa zapięta na nadajniku zachowuje się tak jakby siedziała bezpośrednio na body i działa w trybie ttl. Do wszystkich lamp zapiętych na odbiornikach dociera tylko sygnał wyzwolenia, więc muszą być ustawione manualnie wcześniej i o żadnym ustawianiu mocy z body nie może być mowy.
A sterownik o którym kolega pisze Phottix Odin, mimo że kompatybilny z odbiornikami strato to działa tylko z Canonem.
Mi najbardziej zależy jednak na grupowaniu i wyłączaniu co poniektórych lamp. W święta test wyzwalaczy.
21-12-2011, 15:20
Mi najbardziej zależy jednak na grupowaniu i wyłączaniu co poniektórych lamp. W święta test wyzwalaczy.
a na które się zdecydowałeś ?
A sterownik o którym kolega pisze Phottix Odin, mimo że kompatybilny z odbiornikami strato to działa tylko z Canonem.
mimo to przy okazji podepnę su-800 dla pewności.
Dzieki za wyjaśnienie. ;)
The Structorr
21-12-2011, 15:35
mimo to przy okazji podepnę su-800 dla pewności.
Dzieki za wyjaśnienie. ;)
ale jak masz su-800 to nie potrzeba już wyzwalaczy radiowych. Su-800 wyzwala lampy emitując przedbłyski do komunikacji z lampami. To samo możesz zrobić za pomocą sb-800 albo sb-900 na sankach w trybie commander lub nawet wbudowaną lampą w body które obsługują tą funkcję (commander) czyli chyba od d80 wzwyż. Jedyny minus to że lampy muszą się "widzieć".
21-12-2011, 15:50
The Structorr - mam d700 i 2 X sb-700 przy testowaniu nie zawsze się widziały przy Phottix Strato 2 działają super dodatkowo na Transmiterze włączam dowolnie lampę którą chce, zastanawiam się tylko nad jednym po co na odbiornikach są tzw. gorąca stopka TTL czy w przyszłości wyjdzie nadajnik taki jak dla canona czy możne jednak współgra z su-800 jak nie sprawdzę to nie zasnę.
Kolego manfred Gratuluje wyboru.
Musze Cie zmartwic to tylko beckup. Jednak sterowanie moca lamp z poziomu body- bezcenne
Powiedzcie czy można zrobić taki myk przy strato II, aparat leci na statyw podłączamy do niego odbiornik a my lecimy z lampą i podpiętym pod nią flashem i przy jego pomocy odpalamy zestaw, lub wersja droższa odbiornik na aparacie i lampie a nadajnik w ręce
obrazując (zdjęcie z aukcji Aputure trigemaster)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/12/show_pic152_aputure_trigmaster_plus-1.jpg
źródło (http://www.mitoya.pl/allegro/pictures/show_pic152_aputure_trigmaster_plus.jpg)
tutaj gość opisuje że w pixel Rock to nie działa (Przetestowane konfiguracje.pkt 3)
A może macie jakieś doświadczenia z w/w Trigemasterem firmy Aputure? chociaż nie ukrywam że Strato bardziej mi podchodzi bo dużo bardziej kompaktowy :)
A ja mam pytanie dotyczące najnowszego Pixela Opas: http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1369-Pixel-Opas-do-Nikon-All-in-one-Radiowy-Wyzwalacz-Lamp-Blyskowych-nadajnik-odbiornik-.html czy ktos moze zakupił ten sprzęcik i może się podzielić wnioskami?
23-12-2011, 01:49
Przy podlaczeniu przewodowo strato II wyzwoli migawke, nadajnik na sankach body odbiornik przewodowo w reku i leci, natomiast ja mam inne rozwiazanie moj Grip do d700 jest z pilotem bezprzewodowym wiec wyzwalam jak i kiedy chce
Troche czytalem zanim kupilem i nie polecaja nadajnikow takich jak podal Kolega @Satman czy na zdjeciu od Kolegi @aneheli troche skomplikowane bedzie zamontowac lampe na nadajnik przy body wrecz nie mozliwe, dodatkowo minusem z mocowaniami przy parasolkach na statywie takze zawsze pochylac do poziomu zalecane sa nie za grube i mocowaniami gora dol przy Strato II montujesz lampe na nadajnik i odbiorniki w Pixel Opas tylko na odbiorniki.
.:Gerard:. przetestowałeś temat? ja nie mogę sobie wyobrazić w sytuacji którą opisałeś trzeba by wyzwolić odbiornikiem.
23-12-2011, 19:42
dokładnie odbiornikiem ponieważ tylko odbiorniki są wyposażone w funkcje pilota zdalnego sterowania migawka dokładnie jak każdy inny pilot przewodowy dla nikona, na zdjęciach jest pokazane wyjście w odbiorniku SR przewodowo wyzwala migawkę zarazem nadajnik umieszczony na sankach body bezprzewodowo wysyła sygnał do następnego odbiornika z lampa i powstaje jasność :lol: przetestowałem.
Przepraszam że tak truje ale zanim zakupie chciał bym mieć 100% pewność że tak się da bo tak głownie chce się bawić z lampkami. Czy poniższy wykres obrazuje to jak zestaw działa? i mówimy o photix strato II
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/12/4u9l01-1.jpg
źródło (http://i42.tinypic.com/4u9l01.jpg)
23-12-2011, 22:11
Matejko to ja nie jestem ale może wystarczy taki obraz
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img220.imageshack.us/img220/4348/rysx.jpg)
tak to niestety ale mnie nie ratuje, chodzi o taki temat co by postawić aparacik na statywie i latając z lampą podświetlać np budynek robiąc kilkanaście zdjęć. Trzeba odpalać aparat zdalnie tak aby odpalać także lampę/lampy
23-12-2011, 23:00
i dla tego ja mam taki Grip http://www.ebay.com.au/itm/LCD-Timer-Grip-Nikon-D300-D700-1x-EN-EL3E-B5T-/130419078329?pt=AU_Cameras_Photographic_Accessorie s&hash=item1e5d9534b9
ale to tylko nadal podczerwień więc nadajnik i odbiornik musi się widzieć :(
Mnie to też nie odpowiada :( Liczyłem na możliwość wyzwalania migawki i lamp drogą radiową, na większą odległość.
08-01-2012, 00:01
Na początku chciałem Wszystkich Przeprosić których wprowadziłem w błąd
po doczytaniu ze Phottix Strato II posiada - funkcje przewodowego i bezprzewodowego pilota - sprawdzianem to i rzeczywiście bezprzewodowo wyzwalamy tak jak przedstawiłem na rysunku tylko zdejmując nadajnik z sanek aparatu i nim wyzwalamy bezprzewodowo.
rainbowwarrior
10-01-2012, 12:02
Czy ktoś wie, które wyzwalacze radiowe do Nikona pozwalają na zdalne, bezprzewodowe wyzwalanie jednocześnie migawki aparatu oraz lamp błyskowym podłączonych do odbiorników?
rainbowwarrior tak jak pisałem wcześniej apareture trigemaster wg producenta i opisów na allegro takie coś potrafi, a co do innych to na razie nikt nie potwierdził ani nie zaprzeczył :)
10-01-2012, 19:02
Czy ktoś wie, które wyzwalacze radiowe do Nikona pozwalają na zdalne, bezprzewodowe wyzwalanie jednocześnie migawki aparatu oraz lamp błyskowym podłączonych do odbiorników?
No przecież napisałem ze się da.
Wydaje mi sie że chińskie yongnuo potrafią coś takiego. Przyjdę do domu to zbadam sprawę.
rainbowwarrior
10-01-2012, 20:39
Dzięki za odzew. W Trigimasterach trochę brakuje mi innych funkcji umilających życie, jak np. podział lamp na grupy czy czas bulb. W teście czytam też, że przyciski TEST służy do wyzwalania migawki, a nie do sprawdzenia czy wszystkie lampy odpalają.
W moich "radiowych wyzwalaczach marzeń" chętnie widziałbym takie funkcje jak zdjęcia seryjne, czas B, podział lamp na grupy, zdalne wyzwalanie migawki i lamp, przycisk TEST wyzwalający błysk i stopkę z lokadą.
Czy ustawiając aparat na zdjęcia seryjne i wyzwalając migawkę zdalnie, można zrobić serię zdjęć - tak długo jak trzymam przycisk, czy tylko jedno?
No ja jak będę kompletował wyzwalacze to raczej będzie to komplet strato multi II (jak zaczną sprzedawać 1+4) plus wyzwalacz radiowy z programowalnym pilotem i to jest najlepsze wyjście bo masz wszystko co mieć się da i nawet trochę taniej bo taki wyzwalacz 200zł nie przekracza :)
A ja bym się jednak wstrzymał przed zakupem strato II choć tak jak dla mnie mają wszystko ... oprócz możliwości wprowadzenia korekty błysku lampy z poziomu body. A juz w marcu mają być Kingi dla Nikona i tu bym upatrywał tani zamiennik dla PW
rainbowwarrior
10-01-2012, 21:35
Anaheli, o jakim programowalnym pilocie piszesz? Mozesz coś podlinkować?
Korekta mocy lampy z body byłaby świetnym rozwiązaniem. Na Kingi chyba nie będę czekał. Cena za zestaw z 3 odbiornikami do Canona to ok. 1200, a tyle nie jestem skłonny wydać.
10-01-2012, 21:37
Dzięki za odzew. W Trigimasterach trochę brakuje mi innych funkcji umilających życie, jak np. podział lamp na grupy czy czas bulb. W teście czytam też, że przyciski TEST służy do wyzwalania migawki, a nie do sprawdzenia czy wszystkie lampy odpalają.
W moich "radiowych wyzwalaczach marzeń" chętnie widziałbym takie funkcje jak zdjęcia seryjne, czas B, podział lamp na grupy, zdalne wyzwalanie migawki i lamp, przycisk TEST wyzwalający błysk i stopkę z lokadą.
Czy ustawiając aparat na zdjęcia seryjne i wyzwalając migawkę zdalnie, można zrobić serię zdjęć - tak długo jak trzymam przycisk, czy tylko jedno?
Phottix Strato II Multi
http://www.phottix.com/pl/customer-support
podałem Ci link do instrukcji jest tam tez w j.polskim wyzwalacze maja 4 grupy 4 kanały, możliwość wyzwalania migawki a także z podpiętymi do odbiorników lamp - przewodowo lub bezprzewodowo , wszystko było opisane wcześniej + podane linki do danych technicznych, problemem większości wyzwalaczy jest brak przenoszenia TTL oczywiście drogie taka możliwość maja,
Mam ten model , moc lamp ustawiam manualnie przy każdej oddzielnie, nie wiem czy opłacalne jest inwestowanie w drogie wyzwalacze które przenoszą TTL ponieważ aparat ma dwie grupy A i B a jak będziesz chciał skorzystać z trzeciej grupy "lampy" o innej mocy to wraz musisz ustawic to manualnie,
Domyślam się ze ludzie którzy pracują z lampami dłużej w danej sytuacji wiedza jakiej mocy ustawić lampę i sterowanie przez aparat mocą wyzwalaczy w ogóle jest im nie potrzebne dlatego polecam Tobie Phottix Strato II Multi jest naprawdę wystarczający i funkcjonalny i dobrze wykonany do tego.
co do pilota to mówię o czymś takim, pierwszy z brzegu
http://allegro.pl/radiowy-wezyk-spustowy-pixel-tw-282-nikon-mc-30-i2030946626.html
te kingi fakt się fajnie zapowiadają ale jak ktoś ma sprzęt na systemowych bo do chinoli to multi II nadal wygrywa bo szybsza i łatwiejsza obsługa grup no i wymiary :)
buzdygan
23-01-2012, 22:13
Czołem
a może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób Pixel Soldier przenosi TTL przez gorącą stopkę skoro taka informacja jest na aukcjach, a nadajnik niema stopki od góry?
Z tak krótkimi czasami nie za bardzo da się pracować z wyzwalaczami radiowymi, w takich przypadkach zostaje tylko górna półka (PocketWizardy potrafią się synchronizować z najkrótszymi czasami migawki). Niestety Chinolki potrafią się synchronizować z 1/200 (czasem 1/250 a jak trafisz wyjątkowo dobrze to może nawet 1/320), jest to sprawa jednostkowa i często bywa, że jedna sztuka działa z 1/250 a dla drugiej max to 1/200.Co do Pocket Wizardów to nalezy być precyzyjnym. Bo ta firma robi różne modele wyzwalaczy. Normalne PW synchronizują do 1/250 (z centralną do 1/500). Piszę o PW Multimax i PW II. One nie przenosza TTL oczywiście.
Ty masz na mysli PW TT i one obsługują (wersja nikonowska) CLS, TTL i krótkie czasy - FP.
Powiedzcie czy można zrobić taki myk przy strato II, aparat leci na statyw podłączamy do niego odbiornik a my lecimy z lampą i podpiętym pod nią flashem i przy jego pomocy odpalamy zestaw, lub wersja droższa odbiornik na aparacie i lampie a nadajnik w ręce
obrazując (zdjęcie z aukcji Aputure trigemaster)
http://www.mitoya.pl/allegro/pictures/show_pic152_aputure_trigmaster_plus.jpg
źródło (http://www.mitoya.pl/allegro/pictures/show_pic152_aputure_trigmaster_plus.jpg)
tutaj gość opisuje że w pixel Rock to nie działa (Przetestowane konfiguracje.pkt 3)
A może macie jakieś doświadczenia z w/w Trigemasterem firmy Aputure? chociaż nie ukrywam że Strato bardziej mi podchodzi bo dużo bardziej kompaktowy :)
Przetestowałem z Aputure Trigmaster. Zestaw jak na zdjęciu., tj. nadajnik z zestawu Aputure Trigmaster Versatile, odbiornik/nadajnik na sankach aparatu Aputure Trigmaster Plus i odbiornik z lampą z zestawu Aputure Trigmaster Versatile. Lampa Yongnuo YN460.
Działa :-)
bedol , a jaki uzyskujesz czas synchro? pytam oczywiscie o najkrotszy