Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Question Pixel Soldier, Rook czy Knight

Siedzę dziś już którąś godzinę i szukam informacji o wyzwalaczach... w którymś wątku niżej wstawiłem porównanie nowych wersji wyzwalaczy do lamp datowany na wrzesień... ale znalazłem tez wątek o np. pixel rook o którym pisano już 6 miesięcy temu na flicker-że... powoli zacząłem sie gubić w tych wersjach...

zatem pytania moje są póki co następujące...

1. jaka jest kolejność wydania tytułowych modeli? który jest najnowszy? (czy są już jakieś informacje o nowszych modelach?)
    2. który z nich polecacie i dlaczego? ( o soldier-ach można wiele poczytać na forum ale o reszcie tez się chętnie czegoś dowiem jeśli ktoś ma)
    3. który z nich bardziej się opłaca kupić? (1x transmiter + 2x odbiornik)

- przeznaczenie to wyzwalanie lamp systemowych na zewnątrz i w pomieszczeniu... odległości niewielkie (portretowe)
    - mój sprzęt na razie to: sb900 + d80
    - a docelowo kiedyś tam: d300/d700 + sb900 i sb600 lub sb-700...

ps. wiem ze mam możliwość wyzwalania przez cls...

jak mi się nasuną inne pytania to zapytam później jeszcze...

Domyślnie

Pixel Rook to nowsza, rozbudowana wersja Pixel Soldier. Główna (chyba) różnica to możliwość zainstalowania lampy na sankach nadajnika z pełnym przeniesieniem e-TTL oraz zwiększony zasięg (podobno aż 200m). Soldier posiada do wyboru 16 kanałów, natomiast Rook tylko (?) cztery.
    Natomiast Pixel Knight to trochę inna bajka oraz półka cenowa. Z tego co się orientuję, to są to zestawy z pełnym przeniesieniem eTTL-a na lampy znajdujące się także na odbiornikach.
    Szczerze mówiąc dla nie najlepszym rozwiązaniem są Pixel Rook - właśnie takie zamówiłem.

Pracowałem przez dwa dni z wyzwalaczami Phottix Strato II Multi. Bardzo fajny zestaw, funkcjonalnie prawie to samo co Pixel Rook, trochę droższy, ale ma niestety miał problem z synchronizacją lamp. Musiałem zejść z czasem do 1/160s (pomimo katalogowej 1/250s.), żeby lampy błyskały razem. Używam jednej SB-900 i dwóch SB-25, zestaw natomiast był dedykowany do Canona. Może stąd ten problem...
    Chociaż np wybudzanie z uśpienia działało świetnie. Sam nie wiem...

Domyślnie

Ja na tych Pixelach działam z sabinami na 1/320 (sb-900 i sb-800) i na 1/250 (sb-600 i pozostałe) i nie widzę żadnych problemów...

Oczywiście wersja dedykowana do Nikona

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

Drobne pytanko... Przy krótszych czasach synchronizacji czyli powyzej 1/320 pojawi się czarny pasek na zdjeciu... jak zatem ew. poradzic sobie z przeswietleniem tła w słoneczne dni wykorzystując rook lub soldier? trochę nie za bardzo to jeszcze rozumiem... ostatnio robiłem zdjęcia z wykorzystaniem cls-a z sb-900 gdzie czasy dochodzily do 1/2000 - 1/2500s aby przyciemnic tło i nieprzepalic nieba... dopalane lampą z przodu lub boku na sylwetkę osoby... iso 100, F2.8 i 5.6 ...było duzo słońca, woda jeszcze trochę odbijała promieni itd...

Jak przy takich warunkach pracuje sie z wyzwalaczami ? z góry dziękuję za rozwianie wątpliwosci...

ps. jesli nie potrzebuje zestawu body -> wyzwalacz -> lampa (ittl) (tzw. kanapka) to praktycznie pomijajac zasięg i liczbę kanałów te modele (soldier i rook) niczym sie nie różnią ?

Domyślnie

Z tak krótkimi czasami nie za bardzo da się pracować z wyzwalaczami radiowymi, w takich przypadkach zostaje tylko górna półka (PocketWizardy potrafią się synchronizować z najkrótszymi czasami migawki). Niestety Chinolki potrafią się synchronizować z 1/200 (czasem 1/250 a jak trafisz wyjątkowo dobrze to może nawet 1/320), jest to sprawa jednostkowa i często bywa, że jedna sztuka działa z 1/250 a dla drugiej max to 1/200.

O ile przy krótszych czasach można jeszcze kombinować i używać lamp mimo braku w synchronizacji tak aby nie było to widoczne na zdjęciach to przy czasach większych niż 2*X (powiedzmy od 1/400-1/500) jest to już raczej nie możliwe.

Co do różnicy to w pierwszej odpowiedzi masz informajcę, że Soldiery przy 'kanapce' nie przekazują 'pełnego' eTTL (cytat - pixeli nie używam)

Domyślnie

Pisząc o problemach z synchronizacją miałem na myśli zestaw Phottix Strato II...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

Nad strato wogle sie nie zastanawiałem... Ale mam wciąż wątpliwości czy soldier/rook mi jest potrzebny w takim wypadku... Na półkę PW poki co mnie nie stać i nie wydałbym tyle bo zwyczajnie by mi się nie zwróciły... Póki co sie wstrzymam z zakupem, przemyślę to... może znajdzie się ktoś kto to ma i przetestuję... a w to miejsce dokupię sobie jakis statyw, tło czy inne pierdółki

dziękuję za info...

Domyślnie

Dla zainteresowanych zamieszczam poniżej link do testu Pixel Rook.
    http://forys.net/test-pixel-rook/
    Osobiście posiadam od paru dni taki zestaw (z dwoma odbiornikami) w wersji dla Nikona. Zgadzam się w 100% autorem testu - wyzwalacze sprawują się rewelacyjne.
    Jedyny problem to wybudzanie z trybu uśpienia (odbiorniki podpięte do SB-900 i SB-25). Przy pierwszym zdjęciu połowa klatki pozostaje nienaświetlona. Nie pomaga wcześniejsze wciśnięcie spustu do połowy. Poza tym bez zarzutu...

Domyślnie

Czy Pixel Rock współpracuje z D80? W tabeli kompatybilnosci podają:
    "- kompatybilność:Nikon: D3, D700, D2 seria, D300 seria, D200, D90, D80s D70 seria, D5000. D60, D50, D40 seria, F6, Nikon i-TTL COOLPIX: COOLPIX8800, COOLPIX8400, COOLPIX P5000, COOLPIX P5100,COOLPIX P6000, FUJI: S5 Pro"
    Nie znalazlem nigdzie takiego modelu: D80s, czy to pomyłka?

Domyślnie

Na 100% pomyłka
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów