Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Caffe Brick [Tomasz Pluszczyk]
ThomasVoland
08-09-2011, 02:24
W Bricku (Tarnowskie Góry Krakowska 18) pozowała Klaudia Kandziora
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fc01.deviantart.net/fs70/f/2011/247/d/0/caffe_brick_01_by_uniqueproject-d48ui8q.jpg)
Lepsza jakość klikając w obrazek albo tutaj: link (http://fc01.deviantart.net/fs70/f/2011/247/d/0/caffe_brick_01_by_uniqueproject-d48ui8q.jpg).
Konkret, lubię takie zdjęcia. Podoba mi się, niestety bez "ale" się nie obędzie. :P Butelka moim zdaniem za bardzo rzuca się w oczy, mogła być trochę dalej, ciut przekręcona. Druga rzecz to za ciemny dekolt - okolice naszyjnika jaśniutkie a kilka cm niżej i już mało światełka. Nie zmienia to jednak faktu, że zdjęcie jest bardzo dobre, od samego kadru, ułożenia, modelki na światełku i obróbce kończąc. Gratuluję i pozdrawiam! ;)
zamkowski
08-09-2011, 08:11
Konkret, lubię takie zdjęcia. Podoba mi się, niestety bez "ale" się nie obędzie. :P Butelka moim zdaniem za bardzo rzuca się w oczy, mogła być trochę dalej, ciut przekręcona. Druga rzecz to za ciemny dekolt - okolice naszyjnika jaśniutkie a kilka cm niżej i już mało światełka. Nie zmienia to jednak faktu, że zdjęcie jest bardzo dobre, od samego kadru, ułożenia, modelki na światełku i obróbce kończąc. Gratuluję i pozdrawiam! ;)
Ale po co się skupiac na takich na siłe wyszukanych detalach! Popatrz trzyma kieliszek martini, właśnie do lokalu wszedł męzczyzna na którego widok omało nie wylala "płynu". Jest facetem z jej marzeń aż w głowie kotłują się kosmate myśli. Pożądanie kolego! o to chodzi w tym zdjęciu a nie za ciemny dekolt :) Zdjęcie jest pełne pierwotnych instynktów. Ależ mi się podoba! BRAWO!
Jest facetem z jej marzeń aż w głowie kotłują się kosmate myśli.
Aż by się chciało być tym facetem :)
Ale po co się skupiac na takich na siłe wyszukanych detalach!Czytaj dokładnie mój komentarz, to nie ja szukałem tych drobnych mankamentów. Od razu zauważyłem butelkę, bo tak naprawdę zdejmując wzrok z modelki, to właśnie Martini najbardziej rzuca się w oczy. Nie będę ukrywał, że można było to zrobić inaczej (czyt. lepiej). A nawiasem, gratuluję wyjątkowo bujnej wyobraźni! ;)
samson09
08-09-2011, 10:07
Zdjęcie ciekawe. Szkoda, że nie zostawiłeś danych w exif.
ThomasVoland
08-09-2011, 11:09
Nikkor 135 2D DC, f3,5 iso100, 1/200.
Amadeusz
08-09-2011, 11:42
A ja najpierw spojrzałem na butelkę a potem na dekolt :)
A na poważnie to też mam wrażenie, że butelka za bardzo jest wyeksponowana ale ten "ciemniejszy" dekolt właśnie ładnie podkreśla to co trzeba.
RomanZWrocławia
08-09-2011, 11:45
Myślę, że miejsce tego zdjęcia jest w dziale moda/glamour. To co łączy je jakoś z portretem, to sposób (skala) umieszczenia sylwetki w kadrze, reszta (pomysł, aranżacja, obróbka) mnie się kojarzy właśnie z zabiegami właściwymi fotografii stylu glamour.
Zdjęcie jak się domyślam jest niezłe, nie podejmuję się oceny bo nie znam się na fotografii modowej, czy glamour, natomiast w portrecie szukam czegoś, czego na tym zdjęciu nie dostrzegam - przekazu o portretowanej osobie.
Myślę w dziale moda glamour zdjęcie to będzie właściwiej, sprawiedliwiej, konkretniej oceniane.
;) Jeśli jednak zdjęcie pokazuje wycinek codziennego życia Klaudii to .... mógłbym nawet zamiatać w barze do którego czasami przychodzi popatrzeć w dal ..... :)
answer86
08-09-2011, 12:15
Butelka swoją drogą :) ale den dekolt, na prawdę przyciągnął moją uwagę a że dość ciemny hmm wydaje mi się że moł by byc ciut jaśniejszy ale i tak ten cień podkreśla kształty :D kadr mi bardzo leży i obróbka fajna :) gratulacje
zamkowski
08-09-2011, 12:51
Aż by się chciało być tym facetem :)
Oj tak :D
Obróbka jest rewelacyjna. Tonacja i klimat zdjęcia moim zdaniem full profeska. :) Usta modelki niby w grymasie niezadowolenia, niby zdradzają niecne plany... :) Świetny kawał roboty, gratuluję i biorę się za zdjęcia bo nigdy Was nie dogonię. :)
Bardzo ładnie wystylizowana modelka, która chyba raczej zagrała głębokie zamyślenie, niż zaskoczenie na widok kogokolwiek. Ciekawe tło i światło, a ta lekko wyeksponowana butelka mnie nie przeszkadza. Jednak jak na moje oko, zdjęcie jest mocno przechylone – jeszcze trochę w lewo, i butelka mogła by się zsunąć ze stołu :smile:
Normalnie do reklamy "Martini" by się nadawało to zdjęcie ! :) Całość wyszła super - gra modelki, światło ,kadr i obróbka. Śliczna modelka.
Motorniczy
09-09-2011, 00:11
Łał. Mysle, ze ciemny dekolt ma za zadanie bulwersujaco podkreslic "walory" ;) no i dobrze. Te usta... brak slow . Jesli chodzi o mankamenty to tylko brzydki "blaszany" blik na krzesle i "przewalona" etykieta Martini. Dodam jeszcze od siebie, ze paznokcie sa pomalowane w dosc nieodpowiedni sposob , malo szykowny . Generalnie zawodowo:) i pozdro!
Byłem w Bricku może ze 2 razy i średnio mi odpowiadał ten lokal. Za to Twoje zdjęcie. Świetne! W Tarnowskich Górach mieszka prawdziwy fotograficzny talent! :) Sukcesów życzę!
A ja mam nieco inne zdanie...tzn zdjęcie baaardzo mi się podoba i dopracowane jest w każdym szczególe, ale obróbka jest taaak dokładna, że pierwsze wrażenie jakie miałem jak na nie spojrzałem, to takie, że to grafika... To jakaś Pani z gry komputerowej ? :) Cienie, światła, bliki na ustach, oczy, wszystko jest tak idealne, że dla mnie wygląda właśnie komputerowo, widzę, że pewnie sporo się napracowałeś D&B i ogólnie wracam do tego zdjęcia i generalnie chciałbym mieć tak opanowany warsztat zarówno zdjęciowy jak i obróbkowy :)
ThomasVoland
09-09-2011, 08:13
Biust jest ciemniejszy celowo, jak jest jaśniej to ciężko się skupić na zdjęciu nie patrząc odruchowo najpierw tam. Mniej się rzuca w oczy w takiej postaci jak teraz, zwracałem na to uwagę w postprocesie.
Byłem w Bricku może ze 2 razy i średnio mi odpowiadał ten lokal. Za to Twoje zdjęcie. Świetne! W Tarnowskich Górach mieszka prawdziwy fotograficzny talent! :) Sukcesów życzę!
W Bricku poza zdjęciami nie byłem nigdy, ale na sesje miejsce całkiem fajne (chociaż w Onyxie było znacznie więcej możliwości jeśli chodzi o kadry z postaciami na stojąco). Więcej zdjęć z Bricka jest m. in. na moim facebooku (http://www.facebook.com/t.pluszczyk).
A ja mam nieco inne zdanie...tzn zdjęcie baaardzo mi się podoba i dopracowane jest w każdym szczególe, ale obróbka jest taaak dokładna, że pierwsze wrażenie jakie miałem jak na nie spojrzałem, to takie, że to grafika... To jakaś Pani z gry komputerowej ? :) Cienie, światła, bliki na ustach, oczy, wszystko jest tak idealne, że dla mnie wygląda właśnie komputerowo, widzę, że pewnie sporo się napracowałeś D&B i ogólnie wracam do tego zdjęcia i generalnie chciałbym mieć tak opanowany warsztat zarówno zdjęciowy jak i obróbkowy :)
Cienie, światła i bliki zostawmy lampom :) Chociaż coś tam pewnie też było poprawione. D&B używam i polecam bardzo, tyle że u mnie służy przede wszystkim do poprawiania niedociągnięć skóry. Chyba nie istnieje nic lepszego do końcowej fazy obróbki.
Dżigital
09-09-2011, 10:38
Robisz śluby na codzień, że masz takie skrzywienia z rozmyciami? :) może pomyśl nad większym F, świat nie kończy się w przedziale 1,4 - 2,8, dopracuj szczegóły, przy takich fotach siedzi się kilka godzin nad postprocesingiem pomyś ile nad nią siedzialeś bo to widać. Warto byś szedł w tym kierunku, bo fotografia klimatyczna, ciekawa i może się sprzedawać.
ThomasVoland
09-09-2011, 10:44
Nie robię ślubów. Zdjęć raczej nie rozmywam wszystkich, używam nieraz f10. Tutaj pasowało mi f3,5, więc jest f3,5.
Dżigital
09-09-2011, 10:53
Nie robię ślubów. Zdjęć raczej nie rozmywam wszystkich, używam nieraz f10. Tutaj pasowało mi f3,5, więc jest f3,5.nie ważne, ważne, że skóra fajna, klimat jest, światło zajebiste, warto dopracować i trzymać ten kierunek. Jedynie flacha, ucięta ręka w ten sposób i niedopasowane F psują lekko odbiór całości, pomyśl nad detalami przy kolejenej sesji..pozdrawiam serdecznie
aikidudi
10-09-2011, 11:43
dla mnie jest super wypaśne to zdjęcie! gratuluje tak udanego zdjęcia
jeśli to zdjęcie reklamowe, nie mam zastrzeżeń.
ale jeśli nie, to dla mnie (i tutaj pewnie niektórzy będą gryźć) zbyt dopracowane.
warsztatowo oczywiście bez zarzutu, ale dla mnie ten typ obróbki pasuje jedynie do komercji.
jaMarika
12-09-2011, 00:27
Dodam jeszcze od siebie, ze paznokcie sa pomalowane w dosc nieodpowiedni sposob , malo szykowny .
Ja się z tym nie zgodzę. Umiejętnie wykonany "french" to najbardziej elegancki sposób malowania paznokci. Jest delikatny, czysty i nieprzesadzony ;) Co do zdjęcia- jest superekstra :) piękna stylizacja, obróbka, światło, kadr. Jedynie nie podoba mi się ten za bardzo komputerowy biust i centralna etykietka martini.
Władca Pixeli
12-09-2011, 06:17
Czy tylko mnie się wydaje, że ta pani jest podobna do Angeliny Jolie :mrgreen:
Na modelce światełko bardzo dobre, ale o reszcie zapomniałeś. Chodzi mi o tło, na którym jest sporo elementów, punktów które można by podkreślić że mają jakąś barwę ;) - nie chodzi mi o jakąś gigantyczną ilość światła - mała plama gdzieś tam na sofie zawadzająca o ścianę lub parapet.
Do czego ma być przeznaczone zdjęcie?
Reklama martini? Jeżeli tak to butelka powinna być oświetleniowo wyeksponowana . Jeżeli nie, to faktycznie jest ona zbyt wyeksponowana , tym bardziej że w żadnym szanującym się lokalu nie przyniosą butelki martini do stolika zostawiając w ten sposób.
Menu - dziwnie położone, podparte żeby jednak strona "firmowa" była widzialna ?
Świeczka - na jak już tam była i jej nie usunąłeś to można było przedmioty na stoliku poukładać żeby na siebie nie zachodziły (świeczka troszkę do tyłu stolika - można zapalić)
To jest bardzo fajna fota, ale psują ją takie szczególiki.
W modelce jedyne co mi się nie podoba to ułożenie dłoni - taka "łopata" się zrobiła
A na koniec - może warto by "przystroić" kieliszek tego martini? (tak się tylko zastanawiam)
Super fotka,jakość powala..
ThomasVoland
13-09-2011, 07:01
Czy tylko mnie się wydaje, że ta pani jest podobna do Angeliny Jolie :mrgreen:
Też mi to kiedyś przyszło do głowy: http://tomaszpluszczyk.pl/#/tombraider
Do czego ma być przeznaczone zdjęcie?
Zwykła fotka do portfolio i niczego więcej, ale uwagi bardzo trafne, też mi te rzeczy nie pasują.
Miło że jako jedna z niewielu osób nie traktujesz takich wypowiedzi jako "ataku"