PDA

Zobacz pełną wersję : SB 800 a mega hit SB 700

manfred
04-09-2011, 08:55
Witam serdecznie prosiłbym użytkowników jednej i drugiej o takie praktyczne porównanie na plus i minus (cls, obsługa, funkcjonalność). Za co serdecznie dziękuję

Jachu
09-09-2011, 18:24
Witam serdecznie prosiłbym użytkowników jednej i drugiej o takie praktyczne porównanie na plus i minus (cls, obsługa, funkcjonalność). Za co serdecznie dziękuję

Obydwie lampy są bardzo podobne jeśli chodzi o wielkość. Według mnie na duży plus SB-700 można zaliczyć przyciski i menu szczególnie jeśli ktoś często robi korektę mocy błysku (kółeczko świetnie się sprawdza) oraz szybkie przejście w tryb Remote lub Master (w SB-800 trzeba zagłębiać się w Menu). Znam jednak osoby co lubią klawiszologię w SB-800 ponieważ jeśli lampa jest na statywie i nie widać wyświetlacza wystarczy wiedzieć ile razy nacisnąć "krzyżak" żeby zrobić korektę błysku. Na pewno SB-800 jest mocniejsza, a z dodatkowym piątym akumulatorkiem pewnie szybciej ładuje.

Mam pytanie do użytkowników SB-700. Czy symbol BL zawsze się pali na wyświetlaczu lampy z ustawionym pomiarem matrycowym? W SB-800 czy SB-900 można było wybrać przyciskiem Mode tryb TTL lub TTL BL, a w 700-setce jest tylko suwaczek z TTL, M i GN.

manfred
09-09-2011, 18:59
Dzięki serdecznie za odpowiedź.

tomek67
09-09-2011, 19:36
Mam pytanie do użytkowników SB-700. Czy symbol BL zawsze się pali na wyświetlaczu lampy z ustawionym pomiarem matrycowym? W SB-800 czy SB-900 można było wybrać przyciskiem Mode tryb TTL lub TTL BL, a w 700-setce jest tylko suwaczek z TTL, M i GN.
BL zawsze się pali.
Nie ma możliwości wyboru.
Gdzieś czytałem, że ten program jest bardziej inteligentny jak w poprzednich lampach i dlatego zrezygnowali z rozbicia na dwa.
Nie mam na tyle doświadczenia z TTL/ BL by powiedzieć czy tak jest faktycznie.
W sumie w SB-700 przeszkadza mi tylko brak możliwości wyłączenia automatycznego zooma na stałe.
W SB-900 jest opcja w menu.
Na ogół odbijam światło od ścian w pomieszczeniach i muszę pamiętać by ręcznie po każdym włączeniu ustawić wartość.

manfred
09-09-2011, 19:59
Przy odbijaniu błysku od ścian co daje mi wyłączenie automatycznego zooma?

Jachu
09-09-2011, 19:59
BL zawsze się pali.
Nie ma możliwości wyboru.
Gdzieś czytałem, że ten program jest bardziej inteligentny jak w poprzednich lampach i dlatego zrezygnowali z rozbicia na dwa.
Nie mam na tyle doświadczenia z TTL/ BL by powiedzieć czy tak jest faktycznie.
W sumie w SB-700 przeszkadza mi tylko brak możliwości wyłączenia automatycznego zooma na stałe.
W SB-900 jest opcja w menu.
Na ogół odbijam światło od ścian w pomieszczeniach i muszę pamiętać by ręcznie po każdym włączeniu ustawić wartość.

Dziękuję za wyczerpującą informację. W instrukcji są opisane obydwa tryby błysku dlatego myślałem, że przeoczyłem jak się je przełącza. Czyżby podświetlenie wyświetlacza lampy też było zautomatyzowane? Opcja w Menu dla funkcji zoom by się przydała w razie uszkodzenia czujnika przy płytce rozpraszającej. Może coś zmienią w nowym sofcie, jeśli oczywiście kiedyś taki powstanie.

Jatin
10-09-2011, 11:09
Moim zdaniem SB-800 jest dobrą sprawdzoną konstrukcją zdecydowanie lepszą od 700-ki czy 900-ki oczywiście jest ale, przede wszystkim gorsza ergonomia i niestety jest mocno prądożerna w porównaniu do nowszych wersji, nawet piąta bateria jej nie ratuje jedynie przyspiesza ładowanie.

Przemek Paśnik
10-09-2011, 11:16
Moim zdaniem SB-800 jest dobrą sprawdzoną konstrukcją zdecydowanie lepszą od 700-ki czy 900-ki oczywiście jest ale, przede wszystkim gorsza ergonomia i niestety jest mocno prądożerna w porównaniu do nowszych wersji, nawet piąta bateria jej nie ratuje jedynie przyspiesza ładowanie.

Podepnę się pod opinię. ostatnio pracowałem na 900 i czarnych eneloopach - przepaść, jeśli chodzi o czas ładowania i wydajność w stosunku do SB800, której używam na co dzień ze standardowymi eneloopami

mArcoki
11-09-2011, 16:12
A ja mam pytanko z innej beczki. Czy jest szansa używać wspomagania AF z SB-700 bez używania samej lampy? Kiedyś pracowałem z sunpakiem i d60, gdzie po wyłączeniu lampy z poziomu body, wspomagania AF nadal działało o ile dobrze pamiętam.

Dodam, że instrukcję przeczytałem i nadal pewności nie mam.

Jatin
11-09-2011, 18:00
W ustawieniach lampy powinna być taka opcja, w 800 i 900 jest.

rdcom
11-09-2011, 18:34
masz tą lampę więc wypróbuj

mArcoki
12-09-2011, 15:39
masz tą lampę więc wypróbuj

Naprawdę myślisz, że zadawałbym takie pytanie gdybym nie próbował?

W ustawieniach lampy można tylko wspomaganie włączyć albo wyłączyć. Zdziwiło mnie, że przy włączonej lampie nie da się wyłączyć błysku z poziomu body. Czyli chyba jednak się nie da, choć może ktoś mądrzejszy znalazł metodę

/ed/ Rdcom, Ty też masz tę lampkę i jak u Ciebie?

marszull
12-09-2011, 17:10
wylacza sie z poziomu lampy a nie body (tak mi sie wydaje ze jest w 800, ale nie mam teraz pod reka)

Jachu
12-09-2011, 18:13
wylacza sie z poziomu lampy a nie body (tak mi sie wydaje ze jest w 800, ale nie mam teraz pod reka)

SB-700 ma bardzo okrojone Menu, pewnie po to żeby kupować jednak topową SB-900.

mArcoki
12-09-2011, 19:07
Czyli porażka. Tani sunpak ma coś czego brakuje dwukrotnie droższej sb-700. Niby pierdoła ale przydatna

photez
12-09-2011, 21:11
Na szybko sposób obejścia problemu: Lampa w tryb master, wszystkie grupy na ---. Efekt: wspomaganie AF działa, żadna lampa nie błyska.

mArcoki
12-09-2011, 21:23
Photez jesteś wielki. Działa, dzięki wielkie, świetny pomysł.