Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
    Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie SB 800 a mega hit SB 700

Witam serdecznie prosiłbym użytkowników jednej i drugiej o takie praktyczne porównanie na plus i minus (cls, obsługa, funkcjonalność). Za co serdecznie dziękuję

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Witam serdecznie prosiłbym użytkowników jednej i drugiej o takie praktyczne porównanie na plus i minus (cls, obsługa, funkcjonalność). Za co serdecznie dziękuję
    Obydwie lampy są bardzo podobne jeśli chodzi o wielkość. Według mnie na duży plus SB-700 można zaliczyć przyciski i menu szczególnie jeśli ktoś często robi korektę mocy błysku (kółeczko świetnie się sprawdza) oraz szybkie przejście w tryb Remote lub Master (w SB-800 trzeba zagłębiać się w Menu). Znam jednak osoby co lubią klawiszologię w SB-800 ponieważ jeśli lampa jest na statywie i nie widać wyświetlacza wystarczy wiedzieć ile razy nacisnąć "krzyżak" żeby zrobić korektę błysku. Na pewno SB-800 jest mocniejsza, a z dodatkowym piątym akumulatorkiem pewnie szybciej ładuje.

Mam pytanie do użytkowników SB-700. Czy symbol BL zawsze się pali na wyświetlaczu lampy z ustawionym pomiarem matrycowym? W SB-800 czy SB-900 można było wybrać przyciskiem Mode tryb TTL lub TTL BL, a w 700-setce jest tylko suwaczek z TTL, M i GN.
    Oczywiście Nikon

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Dzięki serdecznie za odpowiedź.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jachu Zobacz posta
    Mam pytanie do użytkowników SB-700. Czy symbol BL zawsze się pali na wyświetlaczu lampy z ustawionym pomiarem matrycowym? W SB-800 czy SB-900 można było wybrać przyciskiem Mode tryb TTL lub TTL BL, a w 700-setce jest tylko suwaczek z TTL, M i GN.
    BL zawsze się pali.
    Nie ma możliwości wyboru.
    Gdzieś czytałem, że ten program jest bardziej inteligentny jak w poprzednich lampach i dlatego zrezygnowali z rozbicia na dwa.
    Nie mam na tyle doświadczenia z TTL/ BL by powiedzieć czy tak jest faktycznie.
    W sumie w SB-700 przeszkadza mi tylko brak możliwości wyłączenia automatycznego zooma na stałe.
    W SB-900 jest opcja w menu.
    Na ogół odbijam światło od ścian w pomieszczeniach i muszę pamiętać by ręcznie po każdym włączeniu ustawić wartość.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Przy odbijaniu błysku od ścian co daje mi wyłączenie automatycznego zooma?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    BL zawsze się pali.
    Nie ma możliwości wyboru.
    Gdzieś czytałem, że ten program jest bardziej inteligentny jak w poprzednich lampach i dlatego zrezygnowali z rozbicia na dwa.
    Nie mam na tyle doświadczenia z TTL/ BL by powiedzieć czy tak jest faktycznie.
    W sumie w SB-700 przeszkadza mi tylko brak możliwości wyłączenia automatycznego zooma na stałe.
    W SB-900 jest opcja w menu.
    Na ogół odbijam światło od ścian w pomieszczeniach i muszę pamiętać by ręcznie po każdym włączeniu ustawić wartość.
    Dziękuję za wyczerpującą informację. W instrukcji są opisane obydwa tryby błysku dlatego myślałem, że przeoczyłem jak się je przełącza. Czyżby podświetlenie wyświetlacza lampy też było zautomatyzowane? Opcja w Menu dla funkcji zoom by się przydała w razie uszkodzenia czujnika przy płytce rozpraszającej. Może coś zmienią w nowym sofcie, jeśli oczywiście kiedyś taki powstanie.
    Oczywiście Nikon

Domyślnie

Moim zdaniem SB-800 jest dobrą sprawdzoną konstrukcją zdecydowanie lepszą od 700-ki czy 900-ki oczywiście jest ale, przede wszystkim gorsza ergonomia i niestety jest mocno prądożerna w porównaniu do nowszych wersji, nawet piąta bateria jej nie ratuje jedynie przyspiesza ładowanie.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    Moim zdaniem SB-800 jest dobrą sprawdzoną konstrukcją zdecydowanie lepszą od 700-ki czy 900-ki oczywiście jest ale, przede wszystkim gorsza ergonomia i niestety jest mocno prądożerna w porównaniu do nowszych wersji, nawet piąta bateria jej nie ratuje jedynie przyspiesza ładowanie.
    Podepnę się pod opinię. ostatnio pracowałem na 900 i czarnych eneloopach - przepaść, jeśli chodzi o czas ładowania i wydajność w stosunku do SB800, której używam na co dzień ze standardowymi eneloopami

Domyślnie

A ja mam pytanko z innej beczki. Czy jest szansa używać wspomagania AF z SB-700 bez używania samej lampy? Kiedyś pracowałem z sunpakiem i d60, gdzie po wyłączeniu lampy z poziomu body, wspomagania AF nadal działało o ile dobrze pamiętam.

Dodam, że instrukcję przeczytałem i nadal pewności nie mam.
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

W ustawieniach lampy powinna być taka opcja, w 800 i 900 jest.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów