PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] z Kasią

Ludu
31-08-2011, 13:30
jedno z testu sprzętu :)

proszę o rady i wskazówki itp :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img838.imageshack.us/img838/86/pl23045cr0bnas.jpg)

szymonvader
31-08-2011, 14:18
Wg mnie przesadzone z ostrością, za mocno "wygładzona” twarz wygląda jak wklejona.

clusca
31-08-2011, 14:30
Mnie się też takie potworki zdarzyło robić, ale szybko doszedłem do wniosku, że twarz pozbawiona wszelkich zmarszczek, cieni i innych elementów świadczących o jej prawdziwości wygląda niezwykle sztucznie - jak balon z wklejonymi oczami, a co za tym idzie nosem i ustami ;)

Zdjęcie byłoby wg mnie jak najbardziej ok, jeśli twarz byłaby choć trochę zbliżona do ludzkiej.

jacek.gold
31-08-2011, 14:36
Ludu (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=33007) mój Ludu (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=33007) cóżeś Ty uczynił....

Ludu
31-08-2011, 14:45
a no testowałem i właśnie też o takie opinie mi chodziło że przesadzone :) czyli mówicie że trochę zamrszczek pozostawiać ??

zamkowski
31-08-2011, 14:54
Powiedz mi kto robił tej pani makijarz? Rozumiem, że ma "małe" oczy i nalezy je optycznie powiększyć w kącikach, ale jest to zrobione nieudolnie (psuje to walory modelki) i pomijam fakt nierówno wyrególowanych brwi. Przepraszam że sie tak czepiam ale są to niesamowicie istotne sprawy żeby grała względnie symetria twarzy. Jesli chodzi o obróbkę i retusz to jak koledzy wyżej.

Ludu
31-08-2011, 14:59
makijaż fakt jest do bani i do tego jest trochę wyrównany bo w ogóle była masakra, a to że brwi to nie mogę się czepiać bo dziewczyna wzięta była z zaskoczenia więc miała 5 min na przygotowanie się :) - makijaż robiła podobno "kosmetyczka"

zamkowski
31-08-2011, 15:00
makijaż fakt jest do bani i do tego jest trochę wyrównany bo w ogóle była masakra, a to że brwi to nie mogę się czepiać bo dziewczyna wzięta była z zaskoczenia więc miała 5 min na przygotowanie się :) - makijaż robiła podobno "kosmetyczka"

Zmienić kosmetyczkę ;)

mOSAd
31-08-2011, 15:03
Powiedz mi kto robił tej pani makijarz? Rozumiem, że ma "małe" oczy i nalezy je optycznie powiększyć w kącikach, ale jest to zrobione nieudolnie (psuje to walory modelki) i pomijam fakt nierówno wyrególowanych brwi. Przepraszam że sie tak czepiam ale są to niesamowicie istotne sprawy żeby grała względnie symetria twarzy. Jesli chodzi o obróbkę i retusz to jak koledzy wyżej.

Polecam słowniki wbudowane w przeglądarki. Przynajmniej Opera i Firefox takie posiadają. Przepraszam, że się tak czepiam, ale są to niesamowicie istotne sprawy. ;)

Co do zdjęcia, to obróbka fatalna. Ciężko cokolwiek powiedzieć o tym, jak się sprzęt sprawdził nawet. Zamaskowałeś jakikolwiek jego wpływ. To co tu widzimy, to obrazek z pogranicza grafiki. Przeostrzony, rozpłaszczony, bez życia.

CathyNoo
31-08-2011, 18:41
To D700 też można zrobić takiego gniota??To a'propos opinii,którą przeczytałam niedawno na jednym z forów,że D700 i tu cytuję:"swoją plastyką wciska w glebę" D300.Myślałam,że sam robi zdjęcia :D :D ;)
Poza tym,prawdopodobnie za sprawą obróbki można odnieść wrażenie,że pani ma zdeformowaną twarz.

mOSAd
31-08-2011, 20:25
To D700 też można zrobić takiego gniota??To a'propos opinii,którą przeczytałam niedawno na jednym z forów,że D700 i tu cytuję:"swoją plastyką wciska w glebę" D300.Myślałam,że sam robi zdjęcia :D :D ;)
Poza tym,prawdopodobnie za sprawą obróbki można odnieść wrażenie,że pani ma zdeformowaną twarz.

Nie, nie - to na pewno nie sprawa aparatu! NEF na 100% jest cudowny. :D

Ludu
31-08-2011, 23:25
fakt aparat jest ok troche duuuża przepaść między dx a fx ale fajnie jest potestować i się doszkolić na fx-ie fakt że obróbki tego typu zdj się cały czas uczę dlatego fajnie jest znać opinie i wiedzieć co poprawić :)
co do gniotu widziałem gorsze :) więc jeśli to gnio to uważam go za tego z początku stawki :p hahaha

Rycerz
31-08-2011, 23:35
strasznie przesadzona obróbka oczu, nie można na to patrzeć ;-)

CathyNoo
01-09-2011, 09:34
fakt aparat jest ok troche duuuża przepaść między dx a fx ale fajnie jest potestować

Duża przepaść HAHA! Oczywiście FX zapewne daje większe możliwości,ale komuś kto wie o fotografii na tyle dużo,że potrafi to wykorzystać.To co tu zaprezentowałeś nawet kompaktem mógłbyś strzelić i nikt nie zauważy różnicy :D

zamkowski
01-09-2011, 11:02
Polecam słowniki wbudowane w przeglądarki. Przynajmniej Opera i Firefox takie posiadają. Przepraszam, że się tak czepiam, ale są to niesamowicie istotne sprawy. ;)

Co do zdjęcia, to obróbka fatalna. Ciężko cokolwiek powiedzieć o tym, jak się sprzęt sprawdził nawet. Zamaskowałeś jakikolwiek jego wpływ. To co tu widzimy, to obrazek z pogranicza grafiki. Przeostrzony, rozpłaszczony, bez życia.

No niestety moja nie ma, więc musisz to jakoś przeboleć przeboleć :)

Rycerz
01-09-2011, 13:25
czepiacie się, bo się nie znacie.
Tak właśnie wygląda mityczna plastyka pełnej klatki!

hi hi ;-) ;-)