Zobacz pełną wersję : 50/1.4 czy 60/2.8
Posiadam zestaw obiektywów jak w stopce, fotografuję głównie ludzi (przede wszystkim rodzina) i stwierdziłem że czasami brakuje mi coś pomiędzy 35mm a 85mm.
Dlatego zastanawiam się na zakupem Nikkor 50/1.4 a 60/2.8G micro.
Poniżej za i przeciw tych szkieł, na podstawie opinii wyczytanych z sieci.
1) 50/1.4:
+ światło
+ nieco tańszy niż 60/2.8
- kiepski przy 1.4
2) 60/2.8
+ ostry w pełnym zakresie
+ jakość wykonania chyba lepsza od 50/1.4
+ szkło makro
- brak 1.4
- nieco droższy niż 50/1.4
Może miał ktoś oba szkła i mógłby się wypowiedzieć coś na ich temat, gdyż nie mogę się do końca zdecydować się, co kupić.
Właściwie to bardziej skłaniam się w kierunku 60/2.8, ale może ktoś "przemówi mi do rozsądku" i przekona do 50/1.4
Dziwne porównanie. Ale 60 bez sensu. Przecież 50 jest ostra w całym zakresie jaki posiada 60 (od 2.8 ) i daje jeszcze 2EV szerzej. Do fotografii ludzi zdecydowanie lepszy, bo masz o wiele większą możliwość rozmycia tła, a zmiękczenie na blisko maksymalnego często jest mile widziane. Widzę, że masz 105 VR czyli bezsensem wydaje mi się kupno 60 do fot ludzi, ale jeśli faktycznie lubisz szkła makro do portretu i jeśli nie schodzisz poniżej 2.8. Moja 50 1.4 ma bardzo dobrą jakość na 1.6, a otwór 1.4 jest użyteczny imo.
50 1.4 - przy tym co chcesz fotografować i mając dodatkowo 105vr to wybór jest oczywistą oczywistością. Zapomnij o tym 60 2.8.
A ja się pytam po co Ci 50/60?? Masz jasne 35 i 85 które na dx portret załatwiają świetnie, masz 105 makro które również załatwia portret, że o makro do którego to szkło jest głownie stworzone nie wspominając...
50 wg mnie wiele Ci nie wniesie... 60- masz już szkło makro (nota bene jedno z najlepszych). Ja bym poszedł w coś szerokiego na Twoim miejscu, jakiś fish albo jasny zoom bo ze stopki wynika że tego nie masz.
Przy szklarni jaką już masz dokupowanie 60/2.8 makro jest WG MNIE zupełnie bez sensu. 50? prędzej... tylko po co ? :)
NO CHYBA że lubisz mieć duużo stalek które większość czasu spędzają plątając się po torbie to kupuj tą 50/1.4 jeśli już ;)
1) 50/1.4:
- kiepski przy 1.4
Kwestia dyskusyjna - ja trafiłem sztukę, która przy 1.4 jest jak dla mnie wystarczająco ostra. Przy 1.8 mam igłę!
Tego drugiego szkła nie miałem, nie wiem jak się sprawuje w portretach. Jednak jako pierwszy kupiłem 35, później 85, również brakowało mi czegoś pośrodku - kupiłem 50tke i myślę, że to był najlepszy wybór. Mogę z czystym sumieniem ją polecić.
Dokładnie. U mnie podobnie. 1.4 zadowalająco ostre, a na 1.8 jest już naprawdę bardzo ok. Przy 2.8 - granica 60 wydaje mi się, że ostrość zadowoli każdego, więc argument, że 60 jest ostra w całym zakresie nic nie wnosi.
Jeśli brakuję Ci czegoś między 35 a 85 to 50 będzie ok. Myślę, że każdy powie Ci to samo
siwyozzman
29-08-2011, 16:05
Przy Twoim zestawie szkieł i potrzebach - mój głos na N50/1.4 - nie sprecyzowałeś która wersję bierzesz pod uwagę...Ja uważam że wersja "D" to najlepsze rozwiązanie -" mułowatość " Nikkora50/1.4G jest dla mnie nie do zaakceptowania... N60/2.8 to świetne szkło ale skoro masz 85/105 to bez sensu... Nie mogę się zgodzić z ludźmi którzy twierdzą że ogniskowa 50mm na DX jest do niczego...Czasami jest w sam raz :) zwłaszcza jak się fotografuje ludzi....
Nie mogę się zgodzić z ludźmi którzy twierdzą że ogniskowa 50mm na DX jest do niczego...Czasami jest w sam raz :) zwłaszcza jak się fotografuje ludzi....
Dokładnie. To jest bezsensowne narzucanie sobie ramek bo to 50, a 50 to standard na FX czyli na DX bezużyteczne.
Moim zdaniem stwierdzenie, że 50 to bezużyteczna ogniskowa na dx jest totalną bzdurą. Można nie preferować takiej ogniskowej, ale nic więcej.
Faktycznie, mając 105/2.8VR zakup drugiego obiektywu macro ma mały sens. Ja bym dokupił 50/1.4 albo 50/1.8G, ma rewelacyjne opinie.
Tak, zakup 50mm ma wielki sens, nawet na DX. Ogniskowa to nie tylko bliżej lub dalej, to przede wszystkim perspektywa. Zresztą pomiędzy 85 a 35 jest ogromna różnica, 2,4x liniowo i prawie 6x powierzchniowo.
Jednak jako pierwszy kupiłem 35, później 85, również brakowało mi czegoś pośrodku - kupiłem 50tke i myślę, że to był najlepszy wybór. Mogę z czystym sumieniem ją polecić.
Zatem możemy podać sobie rękę, bo przeszedłeś drogę dokładnie taką jak ja: 35mm a potem 85mm i tak samo brakowało Ci czegoś po środku.
Czytając posty chyba nie ma się nad czym zastanawiać, i tylko brać tę 50/1.4 :)
cocolino41
29-08-2011, 19:36
z czystym sumieniem mogę polecić 50 F1,4, rewelacyjne szkiełko do portretu
Przy nie sprecyzowałeś która wersję bierzesz pod uwagę...Ja uważam że wersja "D" to najlepsze rozwiązanie -" mułowatość " Nikkora50/1.4G jest dla mnie nie do zaakceptowania...
Prawdę mówiąc myślałem aby kupić wersję nowszą, czyli 50/1.4G
Ale jakbym miał możliwość przetestowania w sklepie obu szkieł, to pewnie zdecyduję na miejscu.
A ja uważam, że szybkość AF 50 1.4G jest wystarczająca w 99% przypadków. Zapraszam na digiart, tam są umieszczone zdjęcia potwierdzające to co piszę. A mam tylko skromne D90, które nie ma najlepszego AFu na świecie. Za to jakość obrazu... :)
No ale są różne preferencje i różne oczekiwania.
siwyozzman
30-08-2011, 08:34
A ja uważam, że szybkość AF 50 1.4G jest wystarczająca w 99% przypadków. Zapraszam na digiart, tam są umieszczone zdjęcia potwierdzające to co piszę. A mam tylko skromne D90, które nie ma najlepszego AFu na świecie. Za to jakość obrazu... :)
No ale są różne preferencje i różne oczekiwania.
Model korpusu ma chyba niewielki wpływ (raczej żaden...) na szybkość działania AF-s
W statycznych ujęciach nie ma problemu - może da się jakościowo więcej z niego wycisnąć, za to robiąc reportaż, albo fotografując dzieci w trakcie zabawy to jest spora szansa że ciśniesz nim o glebę... :)
Model korpusu ma chyba niewielki wpływ (raczej żaden...) na szybkość działania AF-s
Właśnie że podobno ma, gdyż w wyższych modelach silnik AF, który masz w korpusie, jest nieco lepszy (silniejszy)... przynajmniej gdzieś tak wyczytałem
siwyozzman
30-08-2011, 08:43
Właśnie że podobno ma, gdyż w wyższych modelach silnik AF, który masz w korpusie, jest nieco lepszy (silniejszy)... przynajmniej gdzieś tak wyczytałem
Proszę o czytanie ze zrozumieniem albo doszkolenie się (bez złośliwości)
Wyraźnie napisałem AF-s więc chodzi o wersję "G" która ma własny silniczek i jest on przeraźliwie wolny...niezależnie od korpusu...
Obiektywy w wersji AF "D" mają różną szybkość na różnych korpusach
Posiadasz D300s - silnik w nim zasuwa aż miło....
zdecydowanie 50mm to fantastyczna ogniskowa na dx ;-)
i ja polecam AFS 50/1.4 ewentualnie AFS 50/1.8
W statycznych ujęciach nie ma problemu - może da się jakościowo więcej z niego wycisnąć, za to robiąc reportaż, albo fotografując dzieci w trakcie zabawy to jest spora szansa że ciśniesz nim o glebę... :)
Właśnie ja mówię o zdjęciach w ruchu i to modeli bardziej ruchliwych od dzieci. Jak mówiłem, zależy od preferencji i stylu.
A co do body to testy na optycznych wykazały troszkę szybciej działający AF w 50G na korpusie d3x w porównaniu do d200, więc jednak ma wpływ, choć wielka różnica to nie była z tego co pamiętam.
Jednak dobrze jest zrobić parę fotek przed zakupem żeby przekonać, się czy taka szybkość wystarczy, bo faktycznie, tak szybki jak 28-70 to on nie jest :)
Zakupiłem 50/1.4G i jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Dziękuję za dobre rady, bo gdybym się tutaj nie zapytał, to pewnie brałbym 60/2.8.
przemo_k
01-09-2011, 09:09
Zakupiłem 50/1.4G i jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Dziękuję za dobre rady, bo gdybym się tutaj nie zapytał, to pewnie brałbym 60/2.8.
No to jak nic wypada uzupełnić stopkę :)
siwyozzman
01-09-2011, 09:22
Mimo wszystko to dobry wybór...gratuluję zakupu i życzę wielu udanych ujęć ....
No masz teraz świetną szklarnię muszę przyznać. Ja też muszę koniecznie uzupełnić o 35 i 85, bo ja akurat zaczynałem od 50G z tym korpusem.
Generalnie jestem zadowolony z 50/1.5G, ale AF faktycznie jest bardzo wolny.
Generalnie jestem zadowolony z 50/1.5G, ale AF faktycznie jest bardzo wolny.
50/1,5 G? coś nowego? :D
No patrz, wiedziałem że ktoś się przyczepi :-).
Pomyłkę zauważyłem opublikowaniu wiadomości. Jakoś nie znalazłem opcji edycji wysłanej wiadomości, więc tak już zostało...