Zobacz pełną wersję : LR - eksport zdjec - problem
Czesc.
Mam problem z LR.
Potrzebuje wrzucic zdjecia z dwoch aparatow do jednego folderu, i posortowac je wedlug daty utworzenia jednak nie jest to mozliwe, poniewaz LR podczas eksportowania z RAW do JPG zmienia mi date utworzenia plikow (z wlasciwej, na dzisiejsza tzn. na date eksportu).
W exif'ach LR ladnie pokazuje wszystkie dane, lacznie wlasnie z data utworzenia.. Do czasu eksportu.
Szukalam w opcjach LR, ale nic nie znalazlam.. Jak temu zaradzic?
Licze na wasza pomoc! :)
Dzieki
Eksportować z LR nazywając plik jak data utworzenia (może być z godziną, minutą i sekundą) i posortować wg nazwy.
Tak, jest to rozwiazanie dla tego konkretnego problemu.
Ale nie chce aby LR zmienial mi date utworzenia zdjec. Kilkajac pozniej na takie zdjecie, w zakladce informacja mam date eksportu, a nie date wykonania zdjecia, wiec nie moge sobie np. zobaczyc kiedy zostalo wykonane dane zdjecie.
Dodam, jesli bedzie miec to jakies znaczenie, ze pracuje na mac osx.
LR tworzy JPG, więc nadaje datę utworzenia w czasie eksportu. Jeśli jest inne rozwiązanie, sam je chętnie poznam.
posortuj rawy wg czasu utworzenia ("capture time" dolny pasek lewa strona w zakładce biblioteka "library", jak się nie wyświetla wciśnij "T"), a potem wyeksportuj, będzie jak chciałaś
edit: ważna sprawa, pamiętać aby w obu aparatach ustawić dokładnie ten sam czas przed zrobieniem zdjęć
look - oczywiscie mam ulozone zdjecia w LR wedlug utworzenia czyli wlasnie capture time, i to nie dziala.
hmmm... w takim razie w opcjach eksportu dodatkowo zmień numerowanie (dla pewności w zależności ile zdjęć eksportujesz ustaw sobie pierwszy numer o jedną cyfrę większy niż ilość eksportowanych zdjęć czyli jak np. kilkaset zdjęć to zacznij numerację od 1000) no i to już musi zadziałać, innego wyjścia nie ma, bo przesortujesz wtedy po nazwie i poukłada w kolejności
look chyba mowimy o czym innym.
Ja chcialabym aby LR nie zmienial mi daty utworzenia jpg z raw (aby eksportowane jpg dostawaly date i godzine zgodna z ich zrobieniem, a nie eksportem z programu).
Ty natomiast piszesz mi jak wyeksportowac zdjecia, aby zachowaly kolejnosc wedlug daty wykonania, i wszystko co mowisz sie zgadza, ale nie o to chodzi.
Zuzus, marne szanse na osiągnięcie tego, czego oczekujesz z powodu, o którym napisałem wcześniej. Zajrzę jeszcze do książki, ale to wieczorkiem.
aaaaaa oki, zrozumiałem pierwszy post w ten sposób, że zależy Ci na sortowaniu, nie dotarło do mnie, że w jpg'ach musi zostać data pierwotnych plików
krzysztofer
29-08-2011, 15:27
Eksportujesz zachowując w jpegach EXIF? Data stworzenia pliku to jedno - i ta będzie "teraz" bo plik powstaje w momencie eksportu, ale sprawdź czy nie możesz posortować według "Date taken" - to powinno odpowiadać dacie powstania zdjęcia.
dziwna sprawa, przejrzałem właśnie dostępne na lapku zdjęcia (akurat nie ma ich tutaj wiele, ale...) i ze zdziwieniem stwierdziłem, że niektóre jpegi wyeksportowane z LR'a mają daty i godziny eksportów, a inne daty zrobienia zdjęć. Wyeksportowałem również jedno zdjęcie w z rawa w tej chwili i akurat ono również ma datę wykonania pliku...więc powiem szczerze, że zgłupiałem. W obu przypadkach w dacie zrobienia mam identyczne dane jak w zwykłej dacie
To moze jest gdzies mozliwe ustawienie w LR, aby dopisywal do eksportowanego JPG date wykonania zdjecia z exif'a z RAW - musi byc ;)
Uysy - dzieki za zaangazowanie :) Masz w pelni racje, ze JPG powstaje w momencie eksportu i dlatego dostaje date i godzine eksportu.. Ale kurcze powinna byc tez opcja, zeby ow JPG (ktory w koncu powstaje z jakiegos konkretnego rawa) dostal wlasnie jego parametry.
wróciłem do domu, wyeksportowałem zdjęcie z PC'ta, jest data i godzina wykonania zdjęcia innymi słowy u mnie jest tak, że jak mam zaznaczone w opcjach eksportu, żeby eksportował pełne dane exif to mam datę wykonania zdjęcia po eksporcie do jpg, jeśli jest zaznaczona opcja minimalizowania metadanych (checkbox zaznaczony) mam datę wykonania eksportu
u mnie jest tak, że jak mam zaznaczone w opcjach eksportu, żeby eksportował pełne dane exif to mam datę wykonania zdjęcia po eksporcie do jpg
Gdzie zaznaczasz, aby eksportowal pelne dane exif?
Mowa o tej zakladce? Mam odznaczona opcje minimalizacji.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/viewer.php?file=58232168525352229035.jpg)
wróciłem do domu, wyeksportowałem zdjęcie z PC'ta, jest data i godzina wykonania zdjęcia innymi słowy u mnie jest tak, że jak mam zaznaczone w opcjach eksportu, żeby eksportował pełne dane exif to mam datę wykonania zdjęcia po eksporcie do jpg, jeśli jest zaznaczona opcja minimalizowania metadanych (checkbox zaznaczony) mam datę wykonania eksportu
Ja zrobiłem dokładnie to samo i nie potwierdzam - w obydwu przypadkach data jest bieżąca (data eksportu).
To moze jest gdzies mozliwe ustawienie w LR, aby dopisywal do eksportowanego JPG date wykonania zdjecia z exif'a z RAW - musi byc ;)
To jest. Data, którą widzisz w danych EXIF może się różnić w zależności od programu do podglądu. Wg LR są trzy daty:
[1]Date Time Original - data i czas wykonania zdjęcia
[2]Date Time Digitized - data i czas przekształcenia na formę cyfrową (np. konwersja RAW do TIFF albo DNG)
[3]Date Time - oznacza czas, kiedy było ono ostatni raz modyfikowane*
*wg: "Adobe Photoshop Lightroom 2 - podręcznik dla fotografów", Martin Evening, strona 151
Np. IrfanView pokazuje DateTime, a Windows 7 we właściwościach pokazuje DateTimeOriginal (albo Digitized - tego nie wiem na 100%, nie konweruję RAWów).
Uysy - dzieki za zaangazowanie :) Masz w pelni racje, ze JPG powstaje w momencie eksportu i dlatego dostaje date i godzine eksportu.. Ale kurcze powinna byc tez opcja, zeby ow JPG (ktory w koncu powstaje z jakiegos konkretnego rawa) dostal wlasnie jego parametry.
Chyba jednak musisz się zadowolić wcześniej podanymi metodami - albo eksport z datą w nazwie, albo kolejne numery wg kolejności powstania zdjęcia :) :roll:
przy takim zaznaczeniu jak u Ciebie eksportuje mi jpgi z datą i godziną zrobienia zdjęcia. W takim razie może problem leży w systemie, bo ja mam windę, zresztą zobacz jak to wygląda u mnie
[url=http://img263.imageshack.us/img263/1029/unled1qs.jpg]źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/263/unled1qs.jpg/)
look - wygląda na to, że to kwestia systemu, ew. aplikacji. Windows (7) pokazuje mi faktycznie datę zrobienia zdjęcia, a Total Commander datę eksportu :)
wrzucam jeszcze wyeksportowany w tej chwili plik (ten który jest tłem w poście powyżej) z pełnymi metadanymi (z tego co widziałem we właściwościach tam również są daty wykonania). Wychodzi na to, że system...
źródło (http://img844.imageshack.us/img844/715/dsc0213ln.jpg)
marszull
29-08-2011, 22:39
Ja tam na macu widze strasznie wczesnie wstales zeby zrobic zdjecie ;) 4:20:28
a dzisiaj je wyeksportowales o 21:51 ;)
wiec chyba jest ok
2pompony
30-08-2011, 00:50
a Total Commander datę eksportu :)
Dla ścisłości - Total Commander potrafi pokazać wiele różnych dat zaszytych w plikach (nie tylko w obrazkach), a zatem:
utworzenia
zapisania
dostępu
a także np. z Exifa (original, digitized), jeśli oczywiście ten exif jest...
marszull, no wstałem gdzieś tak koło 3, bo strasznie ciężko się chodzi po tych kamieniach, które są w okolicy, więc zanim dojechałem a potem doszedłem to trochę czasu minęło. Z tym systemem natomiast to chodziło o to, czy mac ma tak jak winda tj. potrafi wyeksportować jpg'a z datą zrobienia zdjęcia