Zobacz pełną wersję : Gaia
Witam,
co myslicie o tym zdjęciu? To początek mojej przygody z fotografią i jedno z pierwszych zdjęc nowym aparatem, jesli wkleiłam post w złym miejscu to przepraszam :roll:
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img84.imageshack.us/img84/8682/dsc0204jx.jpg)
mgrzeskowiak
29-08-2011, 01:16
Jak dla mnie za bardzo uciełaś nogi. No i troszkę obróbki by się przydało:)
kiepsko skadrowane. Poza tym mocno albumowe foto
Gaia to imię tej pięknej modelki ? Śliczne i oryginalne :) Modelka również śliczna i jeszcze pewnie wiele zdjęć będzie miała zrobionych. Niestety to nie należy do udanych ... Jako pamiątka w rodzinnym albumie tak ale jako fotografia sensu stricte to nie bardzo. Ciasno bardzo , pocięte też nie najlepiej i zbyt duża GO sprawiająca że wszystkie krzaki w tle dobrze widać. No i szkoda że taki mały rozmiar zdjęcia . Modelkę masz więc do dzieła - ćwicz dalej ;) Powodzenia !
Dzięki za wszystkie cenne opinie :) Zdjęcie wydawało mi się świetne - może dlatego, że tyle w nim radości :)) ale widzę że jeszcze długa droga przede mną
Wrzuć duże zdjęcie do działu albumowego lepiej. Mnie się na pierwszy rzut oka wydaje całkiem przyjemne. Kadr można chyba dokładniej wykonać, ale najważniejszy jest moment. A ten zdaje się być doskonały. Obróbki chyba za dużo tu nie ma - w tym względzie być może też warto coś zrobić. Po miniaturce ciężko stwierdzić. Ale zdjęcia bym nie skreślał tak szybko.
samson09
30-08-2011, 20:08
No niestety zdjęcie nie powala, kadr, brak obróbki itd. Nie mówiąc już o samym sposobie wrzucenia zdjęcia na forum.
Wątek przeniosłem do właściwego działu.
RomanZWrocławia
02-09-2011, 17:41
Dla otuchy: starzy bywalcy wrzucają w tym dziale dużo nudniejsze huśtawkowe, a ostatnio lansowany jest pogląd, że "jeśli moment dobrze złapany, to sprawy techniczne są niemal nieistotne"
Pozdrawiam
Mi się podoba pomimo braków w technice.
Amadeusz
02-09-2011, 23:01
Dobre zdjęcie, także prawdopodobnie masz talent :)
RomanZWrocławia
03-09-2011, 00:15
Największą Twoją zasługą to moment w którym nacisnęłaś spust. Jest kapitalny. Ruch, radość, uczucia uchwycone w najwłaściwszym momencie. Gratulacje.
a w sprawach zupełnie nieistotnych:
co czytam z EXIF-a
czas: 1/2000 sekundy
przysłona: 22
Tryb expozycji : Program
ISO: 3200
Obiektyw o świetle 5,6 - zapewne jakiś podstawowy zoom
Ogniskowa przy której wykonano zdjęcie 78 mm
Zastosowany czas ( choć w przypadku programowej automatyki trudno mówić o świadomym wyborze) przysłużył się temu zdjęciu: zamroził ruch utrwalając go. Zastosowana bardzo wysoka czułość, w połączeniu z dużą ilością światła spowodowała, że automat przymknął przysłonę aż do 22. To daje dużą, za dużą w wypadku tego zdjęcia głębię ostrości. Z jednej strony łatwo sfotografować obiekt tak, żeby był ostry, z drugiej ostre staje się wszystko - również krzaczory na drugim planie. Nie są ciekawe, odciągają uwagę od głównego tematu zdjęcia, psują je
Dłuższa ogniskowa powinna pomóc w odseparowaniu dziecka na huśtawce od tła, ale obiektyw przymknięty niemal maksymalnie wygenerował taki, a nie inny obraz.
Automatyka Programowa: wyczuwam obawy przed samodzielnym podejmowaniem decyzji jaki czas, przysłonę, czułość, ogniskową zastosować. Pewnie to początek zabawy z fotografią i wiara w to, że aparat, lustrzanka zrobi to lepiej.... Gdybyś sama dobierała te składowe zdjęcie wyszło bu lepiej. Od strony technicznej fotografia jest dość prosta, choć trzeba przyjąć na początek trochę wiedzy. Za to radość z osiąganych efektów będzie większa. Po wiedzę absolutnie i zdecydowanie polecam udać się do biblioteki, do książek. Internet jest zbyt chaotyczny.
Masz narzędzia, świetną modelkę - znajdź trochę czasu na poznanie podstaw techniki fotograficznej. Fotografia cyfrowa ma tę gigantyczną przewagę nad srebrową, że wyniki swoich działań oglądasz natychmiast na wyświetlaczu co w połączeniu z elementarną wiedzą o fotografii pozwala na bieżąco korygować ewentualne błędy.
Dużo radości z zabawy w rodzinną fotografię. Do nauki i do roboty. POWODZENIA
PS. Kadrowanie. Przy tak dynamicznym motywie bardzo trudno o dokładne zaplanowanie kompozycji. Można ewentualnie kadrować szerzej, w późniejszej obróbce "docinać" zdjęcie precyzyjniej