PDA

Zobacz pełną wersję : Gaia

gaia
29-08-2011, 01:03
Witam,
co myslicie o tym zdjęciu? To początek mojej przygody z fotografią i jedno z pierwszych zdjęc nowym aparatem, jesli wkleiłam post w złym miejscu to przepraszam :roll:

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img84.imageshack.us/img84/8682/dsc0204jx.jpg)

mgrzeskowiak
29-08-2011, 01:16
Jak dla mnie za bardzo uciełaś nogi. No i troszkę obróbki by się przydało:)

stock
29-08-2011, 10:13
kiepsko skadrowane. Poza tym mocno albumowe foto

copyman
30-08-2011, 00:34
Gaia to imię tej pięknej modelki ? Śliczne i oryginalne :) Modelka również śliczna i jeszcze pewnie wiele zdjęć będzie miała zrobionych. Niestety to nie należy do udanych ... Jako pamiątka w rodzinnym albumie tak ale jako fotografia sensu stricte to nie bardzo. Ciasno bardzo , pocięte też nie najlepiej i zbyt duża GO sprawiająca że wszystkie krzaki w tle dobrze widać. No i szkoda że taki mały rozmiar zdjęcia . Modelkę masz więc do dzieła - ćwicz dalej ;) Powodzenia !

gaia
30-08-2011, 15:07
Dzięki za wszystkie cenne opinie :) Zdjęcie wydawało mi się świetne - może dlatego, że tyle w nim radości :)) ale widzę że jeszcze długa droga przede mną

mOSAd
30-08-2011, 15:13
Wrzuć duże zdjęcie do działu albumowego lepiej. Mnie się na pierwszy rzut oka wydaje całkiem przyjemne. Kadr można chyba dokładniej wykonać, ale najważniejszy jest moment. A ten zdaje się być doskonały. Obróbki chyba za dużo tu nie ma - w tym względzie być może też warto coś zrobić. Po miniaturce ciężko stwierdzić. Ale zdjęcia bym nie skreślał tak szybko.

samson09
30-08-2011, 20:08
No niestety zdjęcie nie powala, kadr, brak obróbki itd. Nie mówiąc już o samym sposobie wrzucenia zdjęcia na forum.

ALF
31-08-2011, 00:08
Wątek przeniosłem do właściwego działu.

RomanZWrocławia
02-09-2011, 17:41
Dla otuchy: starzy bywalcy wrzucają w tym dziale dużo nudniejsze huśtawkowe, a ostatnio lansowany jest pogląd, że "jeśli moment dobrze złapany, to sprawy techniczne są niemal nieistotne"

Pozdrawiam

Kanghoy
02-09-2011, 18:44
Mi się podoba pomimo braków w technice.

Amadeusz
02-09-2011, 23:01
Dobre zdjęcie, także prawdopodobnie masz talent :)

RomanZWrocławia
03-09-2011, 00:15
Największą Twoją zasługą to moment w którym nacisnęłaś spust. Jest kapitalny. Ruch, radość, uczucia uchwycone w najwłaściwszym momencie. Gratulacje.

a w sprawach zupełnie nieistotnych:
co czytam z EXIF-a
czas: 1/2000 sekundy
przysłona: 22
Tryb expozycji : Program
ISO: 3200
Obiektyw o świetle 5,6 - zapewne jakiś podstawowy zoom
Ogniskowa przy której wykonano zdjęcie 78 mm

Zastosowany czas ( choć w przypadku programowej automatyki trudno mówić o świadomym wyborze) przysłużył się temu zdjęciu: zamroził ruch utrwalając go. Zastosowana bardzo wysoka czułość, w połączeniu z dużą ilością światła spowodowała, że automat przymknął przysłonę aż do 22. To daje dużą, za dużą w wypadku tego zdjęcia głębię ostrości. Z jednej strony łatwo sfotografować obiekt tak, żeby był ostry, z drugiej ostre staje się wszystko - również krzaczory na drugim planie. Nie są ciekawe, odciągają uwagę od głównego tematu zdjęcia, psują je
Dłuższa ogniskowa powinna pomóc w odseparowaniu dziecka na huśtawce od tła, ale obiektyw przymknięty niemal maksymalnie wygenerował taki, a nie inny obraz.
Automatyka Programowa: wyczuwam obawy przed samodzielnym podejmowaniem decyzji jaki czas, przysłonę, czułość, ogniskową zastosować. Pewnie to początek zabawy z fotografią i wiara w to, że aparat, lustrzanka zrobi to lepiej.... Gdybyś sama dobierała te składowe zdjęcie wyszło bu lepiej. Od strony technicznej fotografia jest dość prosta, choć trzeba przyjąć na początek trochę wiedzy. Za to radość z osiąganych efektów będzie większa. Po wiedzę absolutnie i zdecydowanie polecam udać się do biblioteki, do książek. Internet jest zbyt chaotyczny.
Masz narzędzia, świetną modelkę - znajdź trochę czasu na poznanie podstaw techniki fotograficznej. Fotografia cyfrowa ma tę gigantyczną przewagę nad srebrową, że wyniki swoich działań oglądasz natychmiast na wyświetlaczu co w połączeniu z elementarną wiedzą o fotografii pozwala na bieżąco korygować ewentualne błędy.
Dużo radości z zabawy w rodzinną fotografię. Do nauki i do roboty. POWODZENIA

PS. Kadrowanie. Przy tak dynamicznym motywie bardzo trudno o dokładne zaplanowanie kompozycji. Można ewentualnie kadrować szerzej, w późniejszej obróbce "docinać" zdjęcie precyzyjniej