Zobacz pełną wersję : D80 - SB600 wspólpraca
Witam,
chciałbym sie dowiedzieć o Wasze opinie nt współpracy D80 z SB600, otóż zdjęcia robione w słabooswietlonych pomieszczeniach wychodzą niedoświetlone o jakieś 1,3-1,7 EV, a ta sama lampa we współpracy z poprzednią puszką D50 nie wykazywała zadnych problemów. Ponadto w trybie pracy "REAR" lampa błyska dwa razy - na pierwszą i na drugą kurtynę. Czy to norma?
Pzdr
U mnie w trybie REAR lampa błyska jeden raz.
Natomiast co do pozostałej części postu - hmmm trudno się odnieść - nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc "słabooświetlone pomieszczenia"... ja mam identyczny tandem i miałam okazję focić w kilku różnie oświetlonych scenach i w sumie podobnego zjawiska nie zauważyłam. Jeśli pomieszczenie bardzo duuuże i niezbyt jasne - dawałam korekcję na +/ skracałam czas/ podnosiłam iso...itp i lampa nadal dawała radę, a dodam tylko że miała założony dyfuzor (własnej roboty) oraz była odchylona nieco w bok lub do góry.
Robiłam też zdjęcia w ciemnym pokoju z lampa skierowaną w sufit i wyszły poprawnie naswietlone przy f5,6 1/100s oraz iso 100 bez korekcji - oczywiście pokój nie jest jakiś bardzo olbrzymi.
Niestety nie mam porównania jak w identycznych warunkach zachowuje się d50 plus ta sama lampa...
Ponadto w trybie pracy "REAR" lampa błyska dwa razy - na pierwszą i na drugą kurtynę. Czy to norma?
Lampa błyska tylko raz, przed zamknięciem migawki. To co widzisz na początku to przedbłyski pomiarowe.
nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc "słabooświetlone pomieszczenia"...
standardowy pokój wielkości 18 m2 ze światłem typu lampa pokojowa 100W. Większość zdjęć robionych w takich warunkach na histogramie wykazuje że jest niedoświetlona, dopiero korecja lampy o +1.7 EV powoduje że zdjęcia są ok. Podobną sytuację miałem gdy fociłem dzieciaki w "Bajkolandzie". W przypadku gdy używam SB-tki jako zewnętrznej z jednoczesnym wykorzystaniem lampy wbudowanej zdjecia wychodzą OK! I może nie zastanawiałbym się nad tym od strony sprzetowej (dopuszczam że mogę popoełniać błedy w ustawieniach) gdyby nie fakt że zdjęcia robione w tych samych pomieszczeniach z inną puszką były doświetlone w sam raz. A co do dwóch błysków to sprawdziłem wczoraj empirycznie i faktycznie pierwszy błysk to przedbłyski monitorujące a właściwy błysk jest na drugą kurtynę.
Pzdr
Jakiego trybu pomiaru używasz przy zdjeciach z lampą?
standardowy pokój wielkości 18 m2 ze światłem typu lampa pokojowa 100W. Większość zdjęć robionych w takich warunkach na histogramie wykazuje że jest niedoświetlona, dopiero korecja lampy o +1.7 EV powoduje że zdjęcia są ok.
ja niczego takiego nie potwierdzam, poniżej zdjęcie wykonane w całkowitej ciemności - żadna żarówka się nie świeciła na klatce schodowej.... gdybym włączyła oświetlenie na klatce - byłoby jedynie lepiej... powierzchnia - coś ok 30m2 - pomiar matrycowy, ISO 200, zerowa kompensacja, palnik skierowany w sufit
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
standardowy pokój wielkości 18 m2 ze światłem typu lampa pokojowa 100W. Większość zdjęć robionych w takich warunkach na histogramie wykazuje że jest niedoświetlona, dopiero korecja lampy o +1.7 EV powoduje że zdjęcia są ok. Podobną sytuację miałem gdy fociłem dzieciaki w "Bajkolandzie". W przypadku gdy używam SB-tki jako zewnętrznej z jednoczesnym wykorzystaniem lampy wbudowanej zdjecia wychodzą OK! I może nie zastanawiałbym się nad tym od strony sprzetowej (dopuszczam że mogę popoełniać błedy w ustawieniach) gdyby nie fakt że zdjęcia robione w tych samych pomieszczeniach z inną puszką były doświetlone w sam raz. A co do dwóch błysków to sprawdziłem wczoraj empirycznie i faktycznie pierwszy błysk to przedbłyski monitorujące a właściwy błysk jest na drugą kurtynę.
Pzdr
coś knocisz z jakimiś ustawieniami.
czy przypadkiem pracujesz w trybie BL ?
w BL się ustawia siłę błysku do zastanego, a jak zastane jest za słabe, to błysk też nie wystarcza. Tryb BL ma sens gdy jest bardzo jasno, a nie w ciemnościach. Zejdź z tego trybu, nie musisz dawac korekcji, wystarcza zwykłe TTL, nie trzeba na rugą kurtynę. Ustawienie +1.7 EV nie oznacza przeswietlenia zdjęcia o 1,7 EV, a danie błysku o 1,7 mocniej niż zastane.
Najczęściej korzystam z pomiaru matrycowego, czasami używam punktowego i jest ciut lepiej ale niewiele. Poniżej foto zrobiona w absolutnej ciemności bez żadnych swiateł. Ustawienia to: palnik na puszce skierowany na wprost, pomiar matrycowy 1/60, f/5.6. Histogram pokazuje niedoświetlenie ok 1 EV. Podobnie jest przy portretach, gdzie główny obiekt jest niedoświetlony.
Mam problemy z załączeniem zdjęcia, jak to się robi?:oops:
zmniejsz zdjęcie na 800 piks max. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6524
jakie masz ustawienia na lampie - czy używasz tryb BL i jakąś korekcję EV ?
pewnie coś jest z ustawieniami (jak już wcześniej wspominałem):( , a zdjęcia robiłem z ustawieniem BL i samo TTL - różnica niewielka. Może się czepiam ale porównuję obecne foty z tymi które robiłem D50 i dlatego coś mi tu nie pasuje.
Pzdr
a oto zdjęcie o którym wspominałem wcześniej
http://img258.imageshack.us/my.php?image=dsc1523zi2.jpg
Pzdr
Najczęściej korzystam z pomiaru matrycowego, czasami używam punktowego i jest ciut lepiej ale niewiele. Poniżej foto zrobiona w absolutnej ciemności bez żadnych swiateł. Ustawienia to: palnik na puszce skierowany na wprost, pomiar matrycowy 1/60, f/5.6. Histogram pokazuje niedoświetlenie ok 1 EV. Podobnie jest przy portretach, gdzie główny obiekt jest niedoświetlony.
Mam problemy z załączeniem zdjęcia, jak to się robi?:oops:
Ja mam problemy z załączanie zdjęć od lipca ubiegłego roku, kolejnych prób już nie podejmuję, na innych forach nie mam z tym żadnych problemów.
Ja mam problemy z załączanie zdjęć od lipca ubiegłego roku, kolejnych prób już nie podejmuję, na innych forach nie mam z tym żadnych problemów.
...;) ja nie korzystam z instrukcji podanej na forum..., bo mam swój własny spoób - niezawodny:)
1. ładuję na imageshack
2. klikam hotlink to forums (1)
3. ctrl+c
4. w wątku gdzie chcę wstawic fotę: ctlr+v
5 Gotowe.
Dla pewności między 4 i 5 można zrobic podgląd
Nigdy nie usiłowałam inaczej, nigdy też się na "mojej" metodzie nie zawiodłam.
Dziękuję Karolina, myślę że poprzestanę tylko na tej jednostronnej aktywności na tym forum. Pozdrawiam.
Szamał, jak sobie poradziłeś z tym problemem, bo u mnie jest prawie to samo, z tym że w 60%. Sprawdzałem ustawienia w lampie i w body 5 razy. Może powinniśmy zmienić coś, co wydaje nam się niezwiązane z lampą, może Jacek na coś wpadnie.
A nie masz czasem w aparacie ustawionego trybu "Commander"? Co prawda, nie wiem, czy w D80 to jest, ale mi w D70 zdarzyło się kilka razy o tym zapomnieć...
Może mam coś takiego, ale powiedz do czego to służy, bo D80 ma polskie menu, więc żadne takie nazwy nie występują ani w menu ani w instrukcji.
Po angielsku - "Flash mode". Nie wiem, jak dokładnie może brzmieć po polsku odpowiednik - "tryb lampy"? Poszukaj czegoś podobnego. Jeśli jest wybrany tryb "commander", to przy tej pozycji menu ("Flash mode") jest litera "C" z piorunem. Masz coś podobnego?
A może przełącz na chwilę menu na j. angielski i poszukaj?
A służy to do nawiązywania współpracy ze zdalną lampą błyskową.
To się nazywa sterownik błysku, ale dotyczy tylko wbudowanej lampy, a ja przecież piszę o SB-600. Wbudowanej lampy nie używam, ale dzięki.
Ale właśnie w tym rzecz, że może być, że ktoś (nie mówię, że Ty) przełączył sobie "sterownik błysku" w tryb sterowania lampą zewnętrzną (zdalną), co może spowodować nieprawidłową współpracę z lampą na stopce.
A - do inicjatora tego wątku - próbowałeś zresetować aparat do ustawień fabrycznych? I co?
W ustawieniach "wbudowana lampa" mam - tryb TTL, aparat już resetowałem, próbowałem już z wszystkimi obiektywami jakie posiadam i mniej więcej jest to samo. Zaczynam dochodzić do wniosku że czegoś tu nie rozumiem (jeśli chodzi o pstrykanie z lampą), ale z drugirj strony z D50 nie pamiętam żeby były takie sytuacje że zdjecia są niedoświetlone. A może skoro "TOMYS" ma to samo to może coś z body jest nie tak?
Eee tam, od razu z body ;) Mnie ten tandem działa bez zarzutu (no czasem przepala, ale to jak ja coś schrzanię). Ładnie naświelta w trybie BL w standardowych pomieszczeniach.
A w jaki trybie aparatu pstrykasz (P, A, S, M)? Może tu leży wina? Ja zawsze przy lampie korzystam z Manuala i na ogół ustawiam czas na 1/100s i przysłonę 5,6
W ustawieniach "wbudowana lampa" mam - tryb TTL, aparat już resetowałem, próbowałem już z wszystkimi obiektywami jakie posiadam i mniej więcej jest to samo. Zaczynam dochodzić do wniosku że czegoś tu nie rozumiem (jeśli chodzi o pstrykanie z lampą), ale z drugirj strony z D50 nie pamiętam żeby były takie sytuacje że zdjecia są niedoświetlone. A może skoro "TOMYS" ma to samo to może coś z body jest nie tak?
może to sprawka sławetnego pomiaru matrycowego d80 który uwzględnia przede wszystkim odległość do tego na co nastawiona jest ostrość?
zmien pomiar światła na CW i sprawdź czy jest to samo. Albo matryc - jakby obiektyw był bez D i G - to by nie głupiał D80.
(obiektywy bez D powinny byc droższe, a nie tańsze od tych D :-D )
a najlepiej - skonsultuj to z kimś osobiście. Idź do sklepu fotogrficznego z dobrym sprzedawcą (bywają tacy) albo spotkaj sie z doświadczonym forumowiczem. Z jakiego miasta jesteś?
może to sprawka sławetnego pomiaru matrycowego d80 który uwzględnia przede wszystkim odległość do tego na co nastawiona jest ostrość?
zmien pomiar światła na CW i sprawdź czy jest to samo. Albo matryc - jakby obiektyw był bez D i G - to by nie głupiał D80.
(obiektywy bez D powinny byc droższe, a nie tańsze od tych D )
a najlepiej - skonsultuj to z kimś osobiście. Idź do sklepu fotogrficznego z dobrym sprzedawcą (bywają tacy) albo spotkaj sie z doświadczonym forumowiczem. Z jakiego miasta jesteś?
Jestem z Warszawy, byłem z zapytaniem w tej sprawie w serwisie ale spóścili mnie po brzytwie. Obiektywy niestety mam tylko D. Wcześniej pisałem że nieraz zdjęcie w tym samy pokoju i przy podobnych parametrach wyjdą ok więc może ja się poprostu czepiam?
Pzdr
przejdź na pomiar światła CW. wtedy tez algorytm matrycowego nic nie moze namieszać. O ile to to. Wazne co sie znalazło w tych zdjęciach na pierwszym planie.
twój problem jest tego typu, że trzeba zobaczyc więcej zdjęć i złapać w czym rzecz. Zdjęcia bez obróbki (rozjaśnienie, ściemnienie)
W Warszawie jest tłum znawców - skonsultuj z kimś zaawansowanym. Centrala nikona to lekka przesada i pewnie nikt nie ma czasu, tak samo jak tłoczne sklepy.