PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - SB600 wspólpraca

szamał
09-02-2007, 18:49
Witam,

chciałbym sie dowiedzieć o Wasze opinie nt współpracy D80 z SB600, otóż zdjęcia robione w słabooswietlonych pomieszczeniach wychodzą niedoświetlone o jakieś 1,3-1,7 EV, a ta sama lampa we współpracy z poprzednią puszką D50 nie wykazywała zadnych problemów. Ponadto w trybie pracy "REAR" lampa błyska dwa razy - na pierwszą i na drugą kurtynę. Czy to norma?

Pzdr

jm
10-02-2007, 00:38
U mnie w trybie REAR lampa błyska jeden raz.
Natomiast co do pozostałej części postu - hmmm trudno się odnieść - nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc "słabooświetlone pomieszczenia"... ja mam identyczny tandem i miałam okazję focić w kilku różnie oświetlonych scenach i w sumie podobnego zjawiska nie zauważyłam. Jeśli pomieszczenie bardzo duuuże i niezbyt jasne - dawałam korekcję na +/ skracałam czas/ podnosiłam iso...itp i lampa nadal dawała radę, a dodam tylko że miała założony dyfuzor (własnej roboty) oraz była odchylona nieco w bok lub do góry.
Robiłam też zdjęcia w ciemnym pokoju z lampa skierowaną w sufit i wyszły poprawnie naswietlone przy f5,6 1/100s oraz iso 100 bez korekcji - oczywiście pokój nie jest jakiś bardzo olbrzymi.
Niestety nie mam porównania jak w identycznych warunkach zachowuje się d50 plus ta sama lampa...

szymony
10-02-2007, 00:52
Ponadto w trybie pracy "REAR" lampa błyska dwa razy - na pierwszą i na drugą kurtynę. Czy to norma?

Lampa błyska tylko raz, przed zamknięciem migawki. To co widzisz na początku to przedbłyski pomiarowe.

szamał
10-02-2007, 16:56
nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc "słabooświetlone pomieszczenia"...

standardowy pokój wielkości 18 m2 ze światłem typu lampa pokojowa 100W. Większość zdjęć robionych w takich warunkach na histogramie wykazuje że jest niedoświetlona, dopiero korecja lampy o +1.7 EV powoduje że zdjęcia są ok. Podobną sytuację miałem gdy fociłem dzieciaki w "Bajkolandzie". W przypadku gdy używam SB-tki jako zewnętrznej z jednoczesnym wykorzystaniem lampy wbudowanej zdjecia wychodzą OK! I może nie zastanawiałbym się nad tym od strony sprzetowej (dopuszczam że mogę popoełniać błedy w ustawieniach) gdyby nie fakt że zdjęcia robione w tych samych pomieszczeniach z inną puszką były doświetlone w sam raz. A co do dwóch błysków to sprawdziłem wczoraj empirycznie i faktycznie pierwszy błysk to przedbłyski monitorujące a właściwy błysk jest na drugą kurtynę.

Pzdr

KozaK
10-02-2007, 18:29
Jakiego trybu pomiaru używasz przy zdjeciach z lampą?

jm
10-02-2007, 18:55
standardowy pokój wielkości 18 m2 ze światłem typu lampa pokojowa 100W. Większość zdjęć robionych w takich warunkach na histogramie wykazuje że jest niedoświetlona, dopiero korecja lampy o +1.7 EV powoduje że zdjęcia są ok.

ja niczego takiego nie potwierdzam, poniżej zdjęcie wykonane w całkowitej ciemności - żadna żarówka się nie świeciła na klatce schodowej.... gdybym włączyła oświetlenie na klatce - byłoby jedynie lepiej... powierzchnia - coś ok 30m2 - pomiar matrycowy, ISO 200, zerowa kompensacja, palnik skierowany w sufit

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Jacek_Z
10-02-2007, 20:54
standardowy pokój wielkości 18 m2 ze światłem typu lampa pokojowa 100W. Większość zdjęć robionych w takich warunkach na histogramie wykazuje że jest niedoświetlona, dopiero korecja lampy o +1.7 EV powoduje że zdjęcia są ok. Podobną sytuację miałem gdy fociłem dzieciaki w "Bajkolandzie". W przypadku gdy używam SB-tki jako zewnętrznej z jednoczesnym wykorzystaniem lampy wbudowanej zdjecia wychodzą OK! I może nie zastanawiałbym się nad tym od strony sprzetowej (dopuszczam że mogę popoełniać błedy w ustawieniach) gdyby nie fakt że zdjęcia robione w tych samych pomieszczeniach z inną puszką były doświetlone w sam raz. A co do dwóch błysków to sprawdziłem wczoraj empirycznie i faktycznie pierwszy błysk to przedbłyski monitorujące a właściwy błysk jest na drugą kurtynę.

Pzdr

coś knocisz z jakimiś ustawieniami.
czy przypadkiem pracujesz w trybie BL ?
w BL się ustawia siłę błysku do zastanego, a jak zastane jest za słabe, to błysk też nie wystarcza. Tryb BL ma sens gdy jest bardzo jasno, a nie w ciemnościach. Zejdź z tego trybu, nie musisz dawac korekcji, wystarcza zwykłe TTL, nie trzeba na rugą kurtynę. Ustawienie +1.7 EV nie oznacza przeswietlenia zdjęcia o 1,7 EV, a danie błysku o 1,7 mocniej niż zastane.

szamał
10-02-2007, 20:59
Najczęściej korzystam z pomiaru matrycowego, czasami używam punktowego i jest ciut lepiej ale niewiele. Poniżej foto zrobiona w absolutnej ciemności bez żadnych swiateł. Ustawienia to: palnik na puszce skierowany na wprost, pomiar matrycowy 1/60, f/5.6. Histogram pokazuje niedoświetlenie ok 1 EV. Podobnie jest przy portretach, gdzie główny obiekt jest niedoświetlony.

Mam problemy z załączeniem zdjęcia, jak to się robi?:oops:

Jacek_Z
10-02-2007, 21:02
zmniejsz zdjęcie na 800 piks max. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6524
jakie masz ustawienia na lampie - czy używasz tryb BL i jakąś korekcję EV ?

szamał
10-02-2007, 21:07
pewnie coś jest z ustawieniami (jak już wcześniej wspominałem):( , a zdjęcia robiłem z ustawieniem BL i samo TTL - różnica niewielka. Może się czepiam ale porównuję obecne foty z tymi które robiłem D50 i dlatego coś mi tu nie pasuje.

Pzdr

szamał
10-02-2007, 21:19
a oto zdjęcie o którym wspominałem wcześniej

http://img258.imageshack.us/my.php?image=dsc1523zi2.jpg

Pzdr

wlopis
10-02-2007, 21:52
Najczęściej korzystam z pomiaru matrycowego, czasami używam punktowego i jest ciut lepiej ale niewiele. Poniżej foto zrobiona w absolutnej ciemności bez żadnych swiateł. Ustawienia to: palnik na puszce skierowany na wprost, pomiar matrycowy 1/60, f/5.6. Histogram pokazuje niedoświetlenie ok 1 EV. Podobnie jest przy portretach, gdzie główny obiekt jest niedoświetlony.

Mam problemy z załączeniem zdjęcia, jak to się robi?:oops:

Ja mam problemy z załączanie zdjęć od lipca ubiegłego roku, kolejnych prób już nie podejmuję, na innych forach nie mam z tym żadnych problemów.

jm
10-02-2007, 23:12
Ja mam problemy z załączanie zdjęć od lipca ubiegłego roku, kolejnych prób już nie podejmuję, na innych forach nie mam z tym żadnych problemów.

...;) ja nie korzystam z instrukcji podanej na forum..., bo mam swój własny spoób - niezawodny:)
1. ładuję na imageshack
2. klikam hotlink to forums (1)
3. ctrl+c
4. w wątku gdzie chcę wstawic fotę: ctlr+v

5 Gotowe.

Dla pewności między 4 i 5 można zrobic podgląd

Nigdy nie usiłowałam inaczej, nigdy też się na "mojej" metodzie nie zawiodłam.

wlopis
10-02-2007, 23:30
Dziękuję Karolina, myślę że poprzestanę tylko na tej jednostronnej aktywności na tym forum. Pozdrawiam.

tomys
14-02-2007, 12:26
Szamał, jak sobie poradziłeś z tym problemem, bo u mnie jest prawie to samo, z tym że w 60%. Sprawdzałem ustawienia w lampie i w body 5 razy. Może powinniśmy zmienić coś, co wydaje nam się niezwiązane z lampą, może Jacek na coś wpadnie.

ekonet
14-02-2007, 12:51
A nie masz czasem w aparacie ustawionego trybu "Commander"? Co prawda, nie wiem, czy w D80 to jest, ale mi w D70 zdarzyło się kilka razy o tym zapomnieć...

tomys
14-02-2007, 12:56
Może mam coś takiego, ale powiedz do czego to służy, bo D80 ma polskie menu, więc żadne takie nazwy nie występują ani w menu ani w instrukcji.

ekonet
14-02-2007, 13:21
Po angielsku - "Flash mode". Nie wiem, jak dokładnie może brzmieć po polsku odpowiednik - "tryb lampy"? Poszukaj czegoś podobnego. Jeśli jest wybrany tryb "commander", to przy tej pozycji menu ("Flash mode") jest litera "C" z piorunem. Masz coś podobnego?
A może przełącz na chwilę menu na j. angielski i poszukaj?
A służy to do nawiązywania współpracy ze zdalną lampą błyskową.

tomys
14-02-2007, 13:32
To się nazywa sterownik błysku, ale dotyczy tylko wbudowanej lampy, a ja przecież piszę o SB-600. Wbudowanej lampy nie używam, ale dzięki.

ekonet
14-02-2007, 13:49
Ale właśnie w tym rzecz, że może być, że ktoś (nie mówię, że Ty) przełączył sobie "sterownik błysku" w tryb sterowania lampą zewnętrzną (zdalną), co może spowodować nieprawidłową współpracę z lampą na stopce.

A - do inicjatora tego wątku - próbowałeś zresetować aparat do ustawień fabrycznych? I co?

szamał
26-02-2007, 21:53
W ustawieniach "wbudowana lampa" mam - tryb TTL, aparat już resetowałem, próbowałem już z wszystkimi obiektywami jakie posiadam i mniej więcej jest to samo. Zaczynam dochodzić do wniosku że czegoś tu nie rozumiem (jeśli chodzi o pstrykanie z lampą), ale z drugirj strony z D50 nie pamiętam żeby były takie sytuacje że zdjecia są niedoświetlone. A może skoro "TOMYS" ma to samo to może coś z body jest nie tak?

J@sió
26-02-2007, 22:06
Eee tam, od razu z body ;) Mnie ten tandem działa bez zarzutu (no czasem przepala, ale to jak ja coś schrzanię). Ładnie naświelta w trybie BL w standardowych pomieszczeniach.
A w jaki trybie aparatu pstrykasz (P, A, S, M)? Może tu leży wina? Ja zawsze przy lampie korzystam z Manuala i na ogół ustawiam czas na 1/100s i przysłonę 5,6

Jacek_Z
26-02-2007, 22:20
W ustawieniach "wbudowana lampa" mam - tryb TTL, aparat już resetowałem, próbowałem już z wszystkimi obiektywami jakie posiadam i mniej więcej jest to samo. Zaczynam dochodzić do wniosku że czegoś tu nie rozumiem (jeśli chodzi o pstrykanie z lampą), ale z drugirj strony z D50 nie pamiętam żeby były takie sytuacje że zdjecia są niedoświetlone. A może skoro "TOMYS" ma to samo to może coś z body jest nie tak?
może to sprawka sławetnego pomiaru matrycowego d80 który uwzględnia przede wszystkim odległość do tego na co nastawiona jest ostrość?
zmien pomiar światła na CW i sprawdź czy jest to samo. Albo matryc - jakby obiektyw był bez D i G - to by nie głupiał D80.
(obiektywy bez D powinny byc droższe, a nie tańsze od tych D :-D )
a najlepiej - skonsultuj to z kimś osobiście. Idź do sklepu fotogrficznego z dobrym sprzedawcą (bywają tacy) albo spotkaj sie z doświadczonym forumowiczem. Z jakiego miasta jesteś?

szamał
27-02-2007, 21:05
może to sprawka sławetnego pomiaru matrycowego d80 który uwzględnia przede wszystkim odległość do tego na co nastawiona jest ostrość?
zmien pomiar światła na CW i sprawdź czy jest to samo. Albo matryc - jakby obiektyw był bez D i G - to by nie głupiał D80.
(obiektywy bez D powinny byc droższe, a nie tańsze od tych D )
a najlepiej - skonsultuj to z kimś osobiście. Idź do sklepu fotogrficznego z dobrym sprzedawcą (bywają tacy) albo spotkaj sie z doświadczonym forumowiczem. Z jakiego miasta jesteś?

Jestem z Warszawy, byłem z zapytaniem w tej sprawie w serwisie ale spóścili mnie po brzytwie. Obiektywy niestety mam tylko D. Wcześniej pisałem że nieraz zdjęcie w tym samy pokoju i przy podobnych parametrach wyjdą ok więc może ja się poprostu czepiam?

Pzdr

Jacek_Z
27-02-2007, 21:54
przejdź na pomiar światła CW. wtedy tez algorytm matrycowego nic nie moze namieszać. O ile to to. Wazne co sie znalazło w tych zdjęciach na pierwszym planie.
twój problem jest tego typu, że trzeba zobaczyc więcej zdjęć i złapać w czym rzecz. Zdjęcia bez obróbki (rozjaśnienie, ściemnienie)
W Warszawie jest tłum znawców - skonsultuj z kimś zaawansowanym. Centrala nikona to lekka przesada i pewnie nikt nie ma czasu, tak samo jak tłoczne sklepy.