Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie D80 - SB600 wspólpraca

Witam,

chciałbym sie dowiedzieć o Wasze opinie nt współpracy D80 z SB600, otóż zdjęcia robione w słabooswietlonych pomieszczeniach wychodzą niedoświetlone o jakieś 1,3-1,7 EV, a ta sama lampa we współpracy z poprzednią puszką D50 nie wykazywała zadnych problemów. Ponadto w trybie pracy "REAR" lampa błyska dwa razy - na pierwszą i na drugą kurtynę. Czy to norma?

Pzdr
    D700; trochę szklarni i takich tam jeszcze gratów
    http://www.maciejszamalek.pl

Domyślnie

U mnie w trybie REAR lampa błyska jeden raz.
    Natomiast co do pozostałej części postu - hmmm trudno się odnieść - nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc "słabooświetlone pomieszczenia"... ja mam identyczny tandem i miałam okazję focić w kilku różnie oświetlonych scenach i w sumie podobnego zjawiska nie zauważyłam. Jeśli pomieszczenie bardzo duuuże i niezbyt jasne - dawałam korekcję na +/ skracałam czas/ podnosiłam iso...itp i lampa nadal dawała radę, a dodam tylko że miała założony dyfuzor (własnej roboty) oraz była odchylona nieco w bok lub do góry.
    Robiłam też zdjęcia w ciemnym pokoju z lampa skierowaną w sufit i wyszły poprawnie naswietlone przy f5,6 1/100s oraz iso 100 bez korekcji - oczywiście pokój nie jest jakiś bardzo olbrzymi.
    Niestety nie mam porównania jak w identycznych warunkach zachowuje się d50 plus ta sama lampa...
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szamał Zobacz posta
    Ponadto w trybie pracy "REAR" lampa błyska dwa razy - na pierwszą i na drugą kurtynę. Czy to norma?
    Lampa błyska tylko raz, przed zamknięciem migawki. To co widzisz na początku to przedbłyski pomiarowe.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc "słabooświetlone pomieszczenia"...
    standardowy pokój wielkości 18 m2 ze światłem typu lampa pokojowa 100W. Większość zdjęć robionych w takich warunkach na histogramie wykazuje że jest niedoświetlona, dopiero korecja lampy o +1.7 EV powoduje że zdjęcia są ok. Podobną sytuację miałem gdy fociłem dzieciaki w "Bajkolandzie". W przypadku gdy używam SB-tki jako zewnętrznej z jednoczesnym wykorzystaniem lampy wbudowanej zdjecia wychodzą OK! I może nie zastanawiałbym się nad tym od strony sprzetowej (dopuszczam że mogę popoełniać błedy w ustawieniach) gdyby nie fakt że zdjęcia robione w tych samych pomieszczeniach z inną puszką były doświetlone w sam raz. A co do dwóch błysków to sprawdziłem wczoraj empirycznie i faktycznie pierwszy błysk to przedbłyski monitorujące a właściwy błysk jest na drugą kurtynę.

Pzdr

Domyślnie

Jakiego trybu pomiaru używasz przy zdjeciach z lampą?
    kamilkoza.pl
    D750|N70-200|N24-120 + X-T1|35

Domyślnie

standardowy pokój wielkości 18 m2 ze światłem typu lampa pokojowa 100W. Większość zdjęć robionych w takich warunkach na histogramie wykazuje że jest niedoświetlona, dopiero korecja lampy o +1.7 EV powoduje że zdjęcia są ok.
    ja niczego takiego nie potwierdzam, poniżej zdjęcie wykonane w całkowitej ciemności - żadna żarówka się nie świeciła na klatce schodowej.... gdybym włączyła oświetlenie na klatce - byłoby jedynie lepiej... powierzchnia - coś ok 30m2 - pomiar matrycowy, ISO 200, zerowa kompensacja, palnik skierowany w sufit

Ostatnio edytowane przez jm ; 10-02-2007 o 19:11
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

standardowy pokój wielkości 18 m2 ze światłem typu lampa pokojowa 100W. Większość zdjęć robionych w takich warunkach na histogramie wykazuje że jest niedoświetlona, dopiero korecja lampy o +1.7 EV powoduje że zdjęcia są ok. Podobną sytuację miałem gdy fociłem dzieciaki w "Bajkolandzie". W przypadku gdy używam SB-tki jako zewnętrznej z jednoczesnym wykorzystaniem lampy wbudowanej zdjecia wychodzą OK! I może nie zastanawiałbym się nad tym od strony sprzetowej (dopuszczam że mogę popoełniać błedy w ustawieniach) gdyby nie fakt że zdjęcia robione w tych samych pomieszczeniach z inną puszką były doświetlone w sam raz. A co do dwóch błysków to sprawdziłem wczoraj empirycznie i faktycznie pierwszy błysk to przedbłyski monitorujące a właściwy błysk jest na drugą kurtynę.

Pzdr
    coś knocisz z jakimiś ustawieniami.
    czy przypadkiem pracujesz w trybie BL ?
    w BL się ustawia siłę błysku do zastanego, a jak zastane jest za słabe, to błysk też nie wystarcza. Tryb BL ma sens gdy jest bardzo jasno, a nie w ciemnościach. Zejdź z tego trybu, nie musisz dawac korekcji, wystarcza zwykłe TTL, nie trzeba na rugą kurtynę. Ustawienie +1.7 EV nie oznacza przeswietlenia zdjęcia o 1,7 EV, a danie błysku o 1,7 mocniej niż zastane.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Najczęściej korzystam z pomiaru matrycowego, czasami używam punktowego i jest ciut lepiej ale niewiele. Poniżej foto zrobiona w absolutnej ciemności bez żadnych swiateł. Ustawienia to: palnik na puszce skierowany na wprost, pomiar matrycowy 1/60, f/5.6. Histogram pokazuje niedoświetlenie ok 1 EV. Podobnie jest przy portretach, gdzie główny obiekt jest niedoświetlony.

Mam problemy z załączeniem zdjęcia, jak to się robi?

Domyślnie

zmniejsz zdjęcie na 800 piks max. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6524
    jakie masz ustawienia na lampie - czy używasz tryb BL i jakąś korekcję EV ?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

pewnie coś jest z ustawieniami (jak już wcześniej wspominałem) , a zdjęcia robiłem z ustawieniem BL i samo TTL - różnica niewielka. Może się czepiam ale porównuję obecne foty z tymi które robiłem D50 i dlatego coś mi tu nie pasuje.

Pzdr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów