Zobacz pełną wersję : D50 na D80 - obawa
Witam,
Obecnie posiadam D50 i szkła ze stopki. Do tej pory w zupełności wystarczał mi D50 ale czasy się zmieniają i odkąd pobawiłem się innymi puszkami zaczeło mi brakować funkcji. Idealny wydaje mi się D80. Ale mam obawy gdyż wiele osób narzekało na niego. Podobno matryca 10 Mp potrzebuje dobrych szkieł a ja posiadam tylko takie jak w stopce. Obawiam się pogorszenia jakości fotek po tym co czytałem na forum a tego niechciał bym. Obiektywów nie mam zamiary zmieniać gdyż lubie je i w zupełności mi one wystarczają. Brakuje mi tylko udogodnień jakie posiada D80 typu grip, cls, wizjer itp... Więc pytanie brzmi czy posiadając obiektywy ze stopki + D80 nie pogorszy się jakość fotek w stosunku do idealnych wg. mnie z D50 ( głównie czytałem narzekania na gorszą ostrość) ?? Może lepiej nie kombinować za bradzo i zostać przy D50 bo na dobre szkła typu 17-55 które by wykożystały w 100% matrycę D80 i tak mnie nie stać ??. Strasznie kusi mnie funkcjonalność D80 ale szkoda by było pogorszyć sobie fotki. Aha zdjęcia robie 80% w jpeg bo w zupełności mnie zadowalają a RAWy nie chce mi się wywoływać. Formaty większe niż A4 robie w 5% wszystkich wydruków więc wielkość matrycy też w D50 mnie wystarcza tylko te funkcje i udogodnienia ... ehh.
Dzięki za pomoc!
ma to sens. optykę masz wystarczająco dobrą. obiektyw kitowy jest ostry.
ale.... narzekania na d80 i d200 nie biorą się z tego, że na nich szkła nie wyrabiają, a na to, że jpg jest bardziej miękki. to zasługa filtra przed matrycą plus softu do obróbki.
jak bedziesz oglądał wycinki zdjęć w powiększeniu 100% (porównując d50 z d80) to możesz być niezadowolony!!! ostrzegam.
ale jak bedziesz oglądł całe zdjęcie, nie fragmenty - to polecam taką zamianę. W małych odbitkach d50 ma wystarczającą matryce by oddac wszystkie mozliwe szeczegóły na zdjęciu. Przewaga d80 w obrazowaniu będzie wychodziła w wiekszych formatach.
masz dylemat. funkcjonalność puszki jest większa, możliwości większe. Ale powiększeń nie robisz zbyt duzych i tego nie wykorzystasz. A wpatrując się w wycinki zdjęć - będziesz wręcz może żałował.
Jeśli njalezysz do takich wiecznych testerów wpatrujących sie tylko w pliki - nie zmieniaj. jak robisz odbitki, powiększenia - zmień, choć najbardziej wyjdzie poprawa w dużych powiększeniach.
King, Jacek juz odpowiedział - ja dodam jeszcze może to, że będziesz mial większe mozliwości kadrowania
dzięki!. Przyznam, że nie należe do grupy "testerów" oraz nie lubie powiększeń na monitorze większych niż 50% ( przynajmniej z matrycy D50). W wycinki zdjęc rzadko wpatruje się gdyż nie wygląda to zbyt ładnie na monitorze lecz osobiście bardziej podobają mi się cropy z D80 bo właśnie są jakieś takie bardziej miękkie i plastyczne - przynajmniej te z dpreview.com. Myśle że nie będę żałował zamiany gdyż bardzo zależy mi na udogodnieniach które posiada D80 a ze zdjęć testowych D80 uważam że są fajniejsze właśnie poprzez to że są bardziej miękkie i plastyczne poprzez co po lekkim wyostrzeniu nie tracimy detali. Moja obawa dotyczyłą tego iż na dpreview są zdjęcia z 17-55 i one już są miekkie i obawiałem się że jak podepne gorsze szkło to już w ogóle będzie mydełko. Ale myśle że nie będzie źle w końcu to puszka o klase wyższa :)
Dzięki za odpowiedz, chętnie poczytam opinie innych szczególnie tych którzy przesiadli sie z D50.
to zasługa filtra przed matrycą plus softu do obróbki.
Możesz powiedzieć coś więcej o filtrze przed matrycą? Ta informacja jakoś mnie omijała do tej pory.
Jakiś dupowaty dolnoprzepustowydali do d80? Czyli nawet jeśli ostrość tego co rysuje szkiełko wykracza daleko poza 10 megapikseli to ten filtr to kaszani mocniej niż te z d50/d70s? Myślałem że gorsza ostrość przy 100% powiększeniu wynikała tylko z tego, że w d80 ta sama ilość pikseli to mniejszy wycinek całej fotki?
innymi słowy: czy jeśli zmniejszę obrazek z d80 do 3000x2000 to cropy będe miał ostrzejsze niż z d70, chodzi mi tu o rawy wołane tym samym algorytmem na kompie i potem zeskalowane.
odnośnie jpg: w d50 używałem wyostrzania none, normal lub medium-high (następny po normal). jak max poziom w porównaniu do tych z d50 może osiągnąć d80?
Trevor, D70 miał bardzo słaby filtr AA co ujawniało się w postaci mory na zdjęciach, co do D70s i D50 to z moich informacji wynika że miały one odrobinę mocniejszy filtr AA niż D70. Co do zdjęć - jesli zrobisz zdjęcia D80 i następnie przeskalujesz (sensownym algorytmem) do 6 megapikseli to obraz będzie lepszy niz z D50 (testowałem) - powinno tak być dla kazdego stopnia wyostrzania, ale tego już nie przetestowałem - sprawdzałem tylko none i najwyższy stopień.
Pozdrawiam
Erie
Nie dupowaty, a taki, który zminimalizuje ryzyko powstania mory (znanej i powszechnie lubianej ;))
A co do tej mniejszej ostrości d80 vs d70s i d50 to... kurcze miałem (mam) d70s i mam d80 oraz dość ostre szkła i naprawdę... nie ma (jak DLA MNIE) o czym mówić...
EDIT: razem pisaliśmy :)
Nie żaden "dupowaty dolnoprzepustowy" tylko taki jak trzeba. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć to poczytaj to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_dolnoprzepustowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Nyquista-Shannona
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%99stotliwo%C5%9B%C4%87_Nyquista
Teraz już wiesz, że filtr AA nie jest "dupowaty"?
Źle mnie zrozumieliście.
Że filtr musi być to ja wiem
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif).
tylko myślełem że dali jakiś "przypadkiem" ciut gorszy, albo cuś.
Tak odebrałem pierwszą wzmiankę o nim w tym wątku.
Źle mnie zrozumieliście.
Że filtr musi być to ja wiem
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif).
tylko myślełem że dali jakiś "przypadkiem" ciut gorszy, albo cuś.
Tak odebrałem pierwszą wzmiankę o nim w tym wątku.
na szczęscie nie dali "przypadkiem" ciut gorszego :), dali taki jaki jest ok dla tego aparatu - mi baaaaardzo odpowiada
meliszipak
10-02-2007, 02:04
King, w kontekście tego co napisałeś to moim zdaniem lepiej wymień sobie 70-300 ED na
coś fajniejszego, albo kup lepszy szeroki kąt.
pozdrawiam.
Problem bardzo osobisty. :???:
Ja bym pozostał przy D50 i pomyślał nad obiektywami. Chyba większa satysfakcja by była.
Ja to D70 nie wymieniłem na D200, bo róznica w obrazowaniu nie była zupełnie adekwatna do ceny.
Ale oczywiście nie brałem pod uwagę gripów, AFów, uszczelnień, trzymania i innych takich...
Cześć
Dodam i ja od siebie dwa zdanka. Po 2.5 roku i 54 tys fotek zmieniłem poczciwego D70 na 80-tkę.
I powiem Ci że w pierwszym momencie własnie doświadczyłem tego co piszesz a więc "pogorszenia ostrości".
Zdjęcia wychodziły mi dużo miększe niż z 70-tki. Troche się na to wkurzałem ale cóż pstrykalem dalej. Szkła 18-70 i 70-300D ED Teraz mija prawie poł roku przyzwyczajania się do nowego i wiem że nie wróciłbym do 70-tki. Fotografuję tylko w jpg-ch gdybym może polubił raw-y ostrością bym sobie sam rzadził sam a tak jak potrzebuję żyletę to przesłoną sobie pomoge i jest oki. Plastyczność obrazów z 80-tki /ktoś już o tym pisał/ też się bardzo przydaje i ma swój urok:) W 70-tce narzekałem na brak funkcjonalnego gripa, tutaj juz mam ze dwa miesiące i to dopiero można mówić o w miare pełnej funkcjonalności, o jasnym wizjerze i wyświetlaczu oraz innych "drobiazgach" nie wspomnę. Powiem tak wymioeniaj póki za 50 mozna jeszcze w miarę sensowne pieniążki wziąć bo zaraz będzie to samo co 70s na wyprzedażach za bescen.
POzdr z Krakowa
Grzegorz vs milk
ps.
zawsze możesz luknąć na jakieś moje ostatnie fotki i sam zobaczysz jak to z tą ostrością jest...:wink:
Dzięki za wypowiedzi. Chyba jednak po głębszym namyśle skłonie się ku 70-300VR + sigme 10-20 bo na nie akurat mi starczy kasy. Wróciłem właśnie ze sklepu gdzie stoi akurat D80 tyle że bez gripa. Powiesz szczerze że macając :) całkiem niedawno D200 zrobił on na mnie o wiele większe wrażenie niż D80 a myślałem że to prawie te same puszki. Niby wizjer duży itp. ale jakoś tak szczególnie nie wydawał mi się lepszy od D50 w sensie ergonomiczno-funkcjonalnym. Miałem szczęście i dorwałem jeszcze 70-300VR. Zawsze myślałem że mój ED w zupełności mi wystarcza ale po obejżeniu VR zwłaszcza SWM i użyteczne 300mm zmieniły moje zdanie na dobre. Jest to super obiektyw a jużna pewno lepszy od ED. Myśle że na sigmie też się nie zawiode.
Ps. dla niezdecydowanych czy zamienić D50 na D80 tak na przyszłość polecam kupić lepsze szkiełko bo tak na prawde to od szkła zależy wszystko. Korpus jest tylko przetwornikiem obrazu który daje obiektyw i myśle że zamiana na lepsze szkło wychodzi lepiej niż zabawa w zamianę na nowsze puszki.
meliszipak
10-02-2007, 19:13
Dzięki za wypowiedzi. Chyba jednak po głębszym namyśle skłonie się ku 70-300VR + sigme 10-20 bo na nie akurat mi starczy kasy. Wróciłem właśnie ze sklepu gdzie stoi akurat D80 tyle że bez gripa. Powiesz szczerze że macając :) całkiem niedawno D200 zrobił on na mnie o wiele większe wrażenie niż D80 a myślałem że to prawie te same puszki. Niby wizjer duży itp. ale jakoś tak szczególnie nie wydawał mi się lepszy od D50 w sensie ergonomiczno-funkcjonalnym. Miałem szczęście i dorwałem jeszcze 70-300VR. Zawsze myślałem że mój ED w zupełności mi wystarcza ale po obejżeniu VR zwłaszcza SWM i użyteczne 300mm zmieniły moje zdanie na dobre. Jest to super obiektyw a jużna pewno lepszy od ED. Myśle że na sigmie też się nie zawiode.
Ps. dla niezdecydowanych czy zamienić D50 na D80 tak na przyszłość polecam kupić lepsze szkiełko bo tak na prawde to od szkła zależy wszystko. Korpus jest tylko przetwornikiem obrazu który daje obiektyw i myśle że zamiana na lepsze szkło wychodzi lepiej niż zabawa w zamianę na nowsze puszki.
Masz rację. Nie daj się wciągnąć w ten wyścig.
Wizjer D80 to jest ogromny... atut, ale skoro wcześniej dało się żyć z tym z 50 i 70 to teraz też można.
Za rok będą jeszcze lepsze puszki. Warto zmieniać, w momencie kiedy widać ogromny skok technologiczny lub gdy
zajedziesz puszkę. Za to szkła zostają.
A co po najnowszej puszce gdy przypniesz do niej marny obiektyw. Miast się rozwijać i lepiej focić będziesz
się zachwycał faktem posiadania nowszego modelu :lol: i potajemnie chował z nim pod kołdrą :lol:
Poza tym D50 to ciągle jest zaje..., piękna pucha i nie widzę powodu by ją sprzedawać za marne
grosze.
Poza tym D50 to ciągle jest zaje..., piękna pucha i nie widzę powodu by ją sprzedawać za marne
grosze.
Amen!
witam,
tez zmieniłem po miesiacu d50 na d80 ,
i musze powiedziec ze na poczatku byłem troszke rozczarowany ,na jednym jak i drugim uzywałem 50 1,8, i te z 50 były bardziej ostrzejsze i kolory cieplejsze , takie mam odczucia . fakt ze w 80 bare wiecej gadzecikow , ten co przypadł mi do gustu to 2 pokrętła , wizjer nie zwala mnie z nóg ,
takżę moje wrażenia , wydaje mi sie ze jesli ktos ma 50 to niech trzyma , kupi lepsze szkło czy dwa i jazda , zajedzie puche wtedy kupi 80 alo 200 :) napewno stanieja ,
aaa, wczoraj zakupilismy 18-200 vr w mm za 2600 i robilismy zdjecia na 50 i 80 , te na 50 bardziej do gusty chyba mi przypadły , nie wiem czy jako uzytkownik d80 nie bede muszał przejść na rawy ???
Pamietajcie, ze w menu D80 mozecie w osobistych ustawieniach ustawic wyostrzanie zdjec itp.
mozecie w osobistych ustawieniach ustawic wyostrzanie zdjec
a nawet musicie bo inaczej to troche mydło wychodzi :???: Bawiłem się dzisiaj dogłębniej d80 i stwierdzam że wole D50 bo to co z niej się da wyciągnąć przy dobrym szkle przechodzi ludzkie pojęcie :) Niby taka niepozorna puszeczka ale ma moc :). Nie mówie że D80 jest zły bo nawet jest lepszy dla kogoś kto lubi się bawić PS-em i ergonomicznie wypada lepiej ale stary poczciwy D50 nie zostaje daleko w tyle.
a nawet musicie bo inaczej to troche mydło wychodzi...
Bez przesady...
tumiwisizm
11-02-2007, 17:15
brakuje ci grip, cls, wizjer
grip jest .. dobrze wykonany, tyle ze jednopozycyjny
cls - z d50 jest to zupelnie mozliwe przeciez i dorze o tym wiesz - a i tak lepiej za roznice w cenie dokupic nastepna sabinke - d50 i 2 sabinki to o wiele wiecej niz d80 z jedna ..
wizjer - no tego nie przeskoczy sie.
no i jeszcze jedna sprawa - wieksze zdjecia - mocniejszy komp, wieksze karty
osobiscie nie uwazam ani d80 ani d40 za pozycje wiele ciekawsze od poprzednikow.
Kolego bez obawy, szybko sie przyzwyczaisz do d80 i napewno nie bedziesz załowa , ja sobie zostawiłem d50 ale teraz juz coraz mniej do niego wracam i nawet rozważam mozliwośc sprzedania go, faktycznie d80 jest lepszy i wygodniejszy, a jak wychodza fotki zapraszam pare tu ich wystawiłe poprostu zobacz i tez nie ma super szkieł
pzdr ----------