Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie D50 na D80 - obawa

Witam,
    Obecnie posiadam D50 i szkła ze stopki. Do tej pory w zupełności wystarczał mi D50 ale czasy się zmieniają i odkąd pobawiłem się innymi puszkami zaczeło mi brakować funkcji. Idealny wydaje mi się D80. Ale mam obawy gdyż wiele osób narzekało na niego. Podobno matryca 10 Mp potrzebuje dobrych szkieł a ja posiadam tylko takie jak w stopce. Obawiam się pogorszenia jakości fotek po tym co czytałem na forum a tego niechciał bym. Obiektywów nie mam zamiary zmieniać gdyż lubie je i w zupełności mi one wystarczają. Brakuje mi tylko udogodnień jakie posiada D80 typu grip, cls, wizjer itp... Więc pytanie brzmi czy posiadając obiektywy ze stopki + D80 nie pogorszy się jakość fotek w stosunku do idealnych wg. mnie z D50 ( głównie czytałem narzekania na gorszą ostrość) ?? Może lepiej nie kombinować za bradzo i zostać przy D50 bo na dobre szkła typu 17-55 które by wykożystały w 100% matrycę D80 i tak mnie nie stać ??. Strasznie kusi mnie funkcjonalność D80 ale szkoda by było pogorszyć sobie fotki. Aha zdjęcia robie 80% w jpeg bo w zupełności mnie zadowalają a RAWy nie chce mi się wywoływać. Formaty większe niż A4 robie w 5% wszystkich wydruków więc wielkość matrycy też w D50 mnie wystarcza tylko te funkcje i udogodnienia ... ehh.
    Dzięki za pomoc!
    D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

ma to sens. optykę masz wystarczająco dobrą. obiektyw kitowy jest ostry.
    ale.... narzekania na d80 i d200 nie biorą się z tego, że na nich szkła nie wyrabiają, a na to, że jpg jest bardziej miękki. to zasługa filtra przed matrycą plus softu do obróbki.
    jak bedziesz oglądał wycinki zdjęć w powiększeniu 100% (porównując d50 z d80) to możesz być niezadowolony!!! ostrzegam.
    ale jak bedziesz oglądł całe zdjęcie, nie fragmenty - to polecam taką zamianę. W małych odbitkach d50 ma wystarczającą matryce by oddac wszystkie mozliwe szeczegóły na zdjęciu. Przewaga d80 w obrazowaniu będzie wychodziła w wiekszych formatach.
    masz dylemat. funkcjonalność puszki jest większa, możliwości większe. Ale powiększeń nie robisz zbyt duzych i tego nie wykorzystasz. A wpatrując się w wycinki zdjęć - będziesz wręcz może żałował.
    Jeśli njalezysz do takich wiecznych testerów wpatrujących sie tylko w pliki - nie zmieniaj. jak robisz odbitki, powiększenia - zmień, choć najbardziej wyjdzie poprawa w dużych powiększeniach.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

King, Jacek juz odpowiedział - ja dodam jeszcze może to, że będziesz mial większe mozliwości kadrowania
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

dzięki!. Przyznam, że nie należe do grupy "testerów" oraz nie lubie powiększeń na monitorze większych niż 50% ( przynajmniej z matrycy D50). W wycinki zdjęc rzadko wpatruje się gdyż nie wygląda to zbyt ładnie na monitorze lecz osobiście bardziej podobają mi się cropy z D80 bo właśnie są jakieś takie bardziej miękkie i plastyczne - przynajmniej te z dpreview.com. Myśle że nie będę żałował zamiany gdyż bardzo zależy mi na udogodnieniach które posiada D80 a ze zdjęć testowych D80 uważam że są fajniejsze właśnie poprzez to że są bardziej miękkie i plastyczne poprzez co po lekkim wyostrzeniu nie tracimy detali. Moja obawa dotyczyłą tego iż na dpreview są zdjęcia z 17-55 i one już są miekkie i obawiałem się że jak podepne gorsze szkło to już w ogóle będzie mydełko. Ale myśle że nie będzie źle w końcu to puszka o klase wyższa
    Dzięki za odpowiedz, chętnie poczytam opinie innych szczególnie tych którzy przesiadli sie z D50.
    D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to zasługa filtra przed matrycą plus softu do obróbki.
    Możesz powiedzieć coś więcej o filtrze przed matrycą? Ta informacja jakoś mnie omijała do tej pory.
    Jakiś dupowaty dolnoprzepustowydali do d80? Czyli nawet jeśli ostrość tego co rysuje szkiełko wykracza daleko poza 10 megapikseli to ten filtr to kaszani mocniej niż te z d50/d70s? Myślałem że gorsza ostrość przy 100% powiększeniu wynikała tylko z tego, że w d80 ta sama ilość pikseli to mniejszy wycinek całej fotki?

innymi słowy: czy jeśli zmniejszę obrazek z d80 do 3000x2000 to cropy będe miał ostrzejsze niż z d70, chodzi mi tu o rawy wołane tym samym algorytmem na kompie i potem zeskalowane.

odnośnie jpg: w d50 używałem wyostrzania none, normal lub medium-high (następny po normal). jak max poziom w porównaniu do tych z d50 może osiągnąć d80?
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

Trevor, D70 miał bardzo słaby filtr AA co ujawniało się w postaci mory na zdjęciach, co do D70s i D50 to z moich informacji wynika że miały one odrobinę mocniejszy filtr AA niż D70. Co do zdjęć - jesli zrobisz zdjęcia D80 i następnie przeskalujesz (sensownym algorytmem) do 6 megapikseli to obraz będzie lepszy niz z D50 (testowałem) - powinno tak być dla kazdego stopnia wyostrzania, ale tego już nie przetestowałem - sprawdzałem tylko none i najwyższy stopień.

Pozdrawiam
    Erie

Domyślnie

Nie dupowaty, a taki, który zminimalizuje ryzyko powstania mory (znanej i powszechnie lubianej )

A co do tej mniejszej ostrości d80 vs d70s i d50 to... kurcze miałem (mam) d70s i mam d80 oraz dość ostre szkła i naprawdę... nie ma (jak DLA MNIE) o czym mówić...

EDIT: razem pisaliśmy

Domyślnie

Nie żaden "dupowaty dolnoprzepustowy" tylko taki jak trzeba. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć to poczytaj to:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_dolnoprzepustowy

http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdz...uista-Shannona

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%9...C4%87_Nyquista

Teraz już wiesz, że filtr AA nie jest "dupowaty"?
    Jacek

Domyślnie

Źle mnie zrozumieliście.
    Że filtr musi być to ja wiem.

tylko myślełem że dali jakiś "przypadkiem" ciut gorszy, albo cuś.
    Tak odebrałem pierwszą wzmiankę o nim w tym wątku.
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trevor Zobacz posta
    Źle mnie zrozumieliście.
    Że filtr musi być to ja wiem.

tylko myślełem że dali jakiś "przypadkiem" ciut gorszy, albo cuś.
    Tak odebrałem pierwszą wzmiankę o nim w tym wątku.
    na szczęscie nie dali "przypadkiem" ciut gorszego , dali taki jaki jest ok dla tego aparatu - mi baaaaardzo odpowiada

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów