PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop do obróbki zdjęć.

Strony : 1 [2] 3

velaskez
29-11-2012, 11:56
Witam.

Potrzebuję zmienić laptopa, bo mój nie wyrabia na LR...

Obecnie posiadam następującą specyfikację:
IntelŸ Core™2 Duo T5850 (2.16 GHz - 2.0 GHz, 667MHz, 2MB On-Die L2 Cache)
NVIDIAŸ GeForceŸ 9300M GS External 512MB VRAM
4GB RAM

Niestety te parametry sprzętu nie wyrabiają z Lightroomem. Rawy pokazują się wolno, obróbka trwa wieki.

Potrzebuję czegoś wydajnego, takie co pozwoli mi pracować ze zdjęciami płynnie. Polecicie coś do 3 tysiaków? Najlepiej z czytnikiem linii papilarnych ;)

Zainteresował mnie ten sprzęt http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hp-pavilion-dv7-7070sw-w7hp.bhtml
Macie jakieś przemyślenia na jego punkcie? Jak u niego z matrycą?

A nie lepiej kupić duży dysk SSD i nie zmieniać laptopa? Według mnie to jest rozwiązanie Twoich problemów.

morfeus
01-12-2012, 12:13
mam coś takiego:
http://www.x-kom.pl/p/118576-notebook-laptop-17,3-dell-inspiron-7720-i5-3210m-8gb-1281000-dvd-rw-1080p.html
pomimo różnych opinii w necie polecam -- jakość wykonania to nie to samo co w serii niżej:) in plus!

Mekano
01-12-2012, 16:24
Tylko, ze on ma dwa rdzenie, wiec jest wolniejszy od tego co ma cztery rdzenie, lepiej jak sie korzysta z grafiki i programow 3d wziac z czterema rdzeniami. wiec ten pierwszy co podal PopaY, bedzie lepszy.

BBall_Freaker
06-12-2012, 22:18
Zanim mi cokolwiek odpisaliście to już go zakupiłem ;)

fiszi
27-12-2012, 16:32
Czy ktos z uzytkownikow lenovo z580 moze potwierdzic czy te napedy wypalaja plyty DL? W necie ani sladu o tym.
Czy ktos moze polecic cos alternatywnego w budzecie 2600-2800?
W tej chwili mysle o konfiguracji z580 i5 8gb 750gb/1tb gt 630m

Johanan
27-12-2012, 17:00
Czy ktos z uzytkownikow lenovo z580 moze potwierdzic czy te napedy ...

Z580, to nie napęd, tylko laptop, więc jeśli chodzi Ci o napędy optyczne (DVD), to zainstalowany w moim egzemplarzu (Matsushita), nagrywa DL.

fiszi
27-12-2012, 17:12
tak oczywiście chodzi o napęd DVD w laptopie Z580, Johanan, dzięki za wypowiedź

Johanan
27-12-2012, 17:16
tak oczywiście chodzi o napęd DVD w laptopie Z580, Johanan, dzięki za wypowiedź

W tej cenie, dostaniesz w x-kom lapki z580 z i7, a nie tylko z i5.

Plus 1TB HDD Samsunga, 8GB RAM (rozszerzalne do 16GB) i z kartą nvidii GT635M.

Mekano
27-12-2012, 19:13
W tej chwili mysle o konfiguracji z580 i5 8gb 750gb/1tb gt 630m

Lepiej wziasc i7, np. y580, Core i7-3630QM, z czterema rdzeniami, ew. tansza wersja z dwoma rdzeniamia z580 lub g580 i7-3520 lub w podobnej cenie najslabsze i7 ale za to z czterema rdzeniami: i7 3612QM
Nie wiem czy jest cos lepszego w tej cenie.. chyba nie..

Johanan
27-12-2012, 20:29
...
Nie wiem czy jest cos lepszego w tej cenie.. chyba nie..

Lepszego, nie lepszego, ja z580 wziąłem z i7-3632QM ze względu na TDP 35W, bo zależało mi na energooszczędności.

I jestem naprawdę pod wrażeniem.

Mekano
27-12-2012, 21:13
Lepszego, nie lepszego, ja z580 wziąłem z i7-3632QM ze względu na TDP 35W, bo zależało mi na energooszczędności.

I jestem naprawdę pod wrażeniem.

Tego modelu nie widzialam w MM, a tez przymierzam sie do kupna jakiegos Lenovo, te ktore wymienilam wyzej wydaja mi sie interesujace... dlatego z tymi modelami jestem na czasie, model y580-3630QM, kosztuje 1000€, nie wiem czy warto doplacic do niego, te 300 €, czy nie.. bo cala reszta miesci sie w przedziale okolo 650€-700€...
Johanan, a moglbys napisac cos wiecej o tym modelu? On jest starszy czy nowszy od 3630QM? No bo az tak w temacie nie jestem, ale sadzac po liczbie to chyba nastepca 3630? A jaka ma rozdzielczosc?

Johanan
27-12-2012, 22:43
Np. ten: http://www.x-kom.pl/p/119245-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-z580a-i7-3632qm-8gb-1000-dvd-rw-7hp64x-gt635m.html

... ale można kupić i bez systemu i wówczas cena jest grubo poniżej 3k.

Mekano
27-12-2012, 23:15
Mi pozostana raczej te dwa: 3612QM/3520, albo czekac..
a mam pytanie, masz w tym modelu srubke od cd-romu jakas zeby go wyciagnac? (jak to pisali w innych watkach, ze jest taka mozliwosc, w niektorych modelach) Po to by np. wlozyc kieszen na drugi dysk?

Johanan
27-12-2012, 23:19
Czyżby w Hiszpanii zapomniano, jak powinien wyglądać handel?

Wypadało by im o tym przypomnieć. :)

edit:

Dostęp do śrubek jest pod pokrywą, ale Lenovo przewiduje jako dozwolone, operacje wymiany dysku, wymiany kości pamięci, czy wymiany napędu optycznego, także można te czynności wykonywać swobodnie, bez utraty gwarancji.
Napęd optyczny jest uwalniany jedną śrubką.

Mekano
27-12-2012, 23:31
aha ok, dzieki..
no jak mi pokazales stronke polska z tym laptopem, to mi sie wierzyc nie chce ze taki wybor?
U mnie np. w MM, do wyboru z 60 modeli przeroznych, ale z Lenovo to tylko ze 4 sztuki... a w sklepach on-line, jeszcze gorsza porazka, bo zadnego i7 i np. 2 modele na krzyz.. no niestety..

(tak nawiasem jeszcze mowiac... swego czasu, czekalam na szkielko od Nikona, 8 m-cy!!! Bo tak dotarlo, po premierze.. :/).

Johanan
27-12-2012, 23:36
Widać, Hiszpanie potrzebują, by im ktoś ponownie przetarł drogę do Chin. :D

Leniuchy i tyle.

Mekano
27-12-2012, 23:40
No tutaj jest wszystko "mañana." ;-)

zserty
13-01-2013, 17:08
Panowie biorę pod uwagę dwie firmy:
Lenovo http://www.x-kom.pl/p/119249-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-z580a-i7-3632qm-8gb-1000-dvd-rw-win8x-gt635m.html
Asus http://www.x-kom.pl/p/120199-notebook-laptop-15,6-asus-r500vj-sx130h-16-i7-3610qm-16gb-750-dvd-rw-win8.html

Przewaga Asusa to partycja Recovery, za to lenovo ma większy dysk i Norton Internet Security na rok 2013.
W przyszłości chcę mieć ssd i hdd w jednym do tego 16Gb Ram.
Proszę mi powiedzieć, który jest lepszy i lepiej wykonany.
Niestety nie widziałem ich na żywo.

Mekano
14-01-2013, 16:03
zserty i co wybrales?
U mnie np. za model Lenovo i7-3630QM vs Asus i7-3630QM, + 8 GB RAM, to roznica w cenie az 400 €, w tym wypadku widac, po cenie ze Lenovo lepsze, skoro az o tyle drozsze.. tylko, dlaczego Lenovo sie tak ceni, zeby za minimalnie lepszy model od 3632QM placic 1000 €, to chyba sie nie oplaca.. w zwiazku z tym tez sie zaczelam zastanawiac nad Asusem, ale tez nie wiem czy warto.. z racji swojej niskiej ceny w porownaniu do Lenovo, wyglada to troche podejrzanie..
a nikt chyba nie jest w stanie okreslic ktora marka jest lepsza Lenovo czy Asus, Lenovo to chinszczyzna, a Asus, to chyba Tajwan, wiec jeden pies..

popi
27-01-2013, 14:09
Cześć, mam krótkie pytanko odn. wykorzystania posiadanego S2243W (chciałbym spróbować, po kilku latach użytkowania Windows-a, nadgryzionego jabłka): którego MacMini wystarczy nabyć by zapewnić płynną i szybką obróbkę zdjęć (nef-y coraz większe) na NX2, C1, PS, koniecznie najwyższy model?

Myślałem też o MacBook Pro 13,3" (choć cena wyższa miałbym dwa w jednym) ale nie wiem czy w MacMini, w niższej cenie, nie będzie jednak bardziej wydajny...

Pzdr, Piotr

qooba
27-01-2013, 17:46
Mac mini występuje od niedawna w wersji z czterojajowym i7, którego nie uświadczysz w MBP 13. Ram dokupisz sam w jakimkolwiek sklepie i powinna być wystarczająco wydajna maszyna.

popi
27-01-2013, 22:35
Dzięki, pzdr...

Marcin Jakubowski
28-01-2013, 11:45
Cześć, mam krótkie pytanko odn. wykorzystania posiadanego S2243W (chciałbym spróbować, po kilku latach użytkowania Windows-a, nadgryzionego jabłka): którego MacMini wystarczy nabyć by zapewnić płynną i szybką obróbkę zdjęć (nef-y coraz większe) na NX2, C1, PS, koniecznie najwyższy model?

Myślałem też o MacBook Pro 13,3" (choć cena wyższa miałbym dwa w jednym) ale nie wiem czy w MacMini, w niższej cenie, nie będzie jednak bardziej wydajny...

Pzdr, Piotr

Jeżeli chodzi o mini to masz tutaj ciekawy test :

http://www.fabryka-pikseli.com/2013/01/17/mac-mini-2012-vs-2011-podejscie-drugie/

Znajdziesz tam zapewne odpowiedzi na Twoje pytania.

Pozdrawiam.

Kurtz
28-01-2013, 12:31
To nie jest profesjonalny test i mam wrazenie ze autor nie do konca ma pojecie o budowie i dzialaniu komputerow... 0 Analizy zachowania processora - LLC, throttling, temperatury. Analiza predkosci wiatraczkow jest malo konkretna.
Rownie dobrze mogl po prostu napisac - nowe i7 jest mocniejsze, ma wiecej rdzeni i generuje mniej ciepla niz poprzednia generacja. Ameryki nie odkrywa.

Tak dla przykladu:

W nomenklaturze systemowego Activity Monitor, proces uruchomiony na komputerze z 4-rdzeniowym procesorem serii i7 (posiadającym dodatkowe cztery rdzenie wirtualne) może wykorzystać 800% CPU. Wciąż nierzadko jednak zdarza się, że dany proces wykorzystuje „tylko” 100% (więc wykorzystuje tylko jeden rdzeń), czyli w istocie – tylko 12% rzeczywistej mocy maszyny.

To ze widac 8 fizycznych watkow nie zmienia tego ze sa tylko 4 rdzenie. Przy aplikacji obciazajacej maksymalnie tylko jeden watek, obciazenie z poziomu systemu bedzie moze i widoczne jako 1/8 maksymalnego obciazenia, ale process ten bedzie wykorzystywal praktycznie maksymalna moc calego jednego rdzenia ( o ile nie bedzie innych processow, etc, etc ) czyli 25% wydajnosci..

qooba
28-01-2013, 12:41
skoro jest jak mówisz, jak wytłumaczysz dwukrotnie większą wydajność nowego mini?

Marcin Jakubowski
28-01-2013, 12:51
To nie jest profesjonalny test i mam wrazenie ze autor nie do konca ma pojecie o budowie i dzialaniu komputerow... 0 Analizy zachowania processora - LLC, throttling, temperatury. Analiza predkosci wiatraczkow jest malo konkretna.
Rownie dobrze mogl po prostu napisac - nowe i7 jest mocniejsze, ma wiecej rdzeni i generuje mniej ciepla niz poprzednia generacja. Ameryki nie odkrywa.

Tak dla przykladu:

To ze widac 8 fizycznych watkow nie zmienia tego ze sa tylko 4 rdzenie. Przy aplikacji obciazajacej maksymalnie tylko jeden watek, obciazenie z poziomu systemu bedzie moze i widoczne jako 1/8 maksymalnego obciazenia, ale process ten bedzie wykorzystywal praktycznie maksymalna moc calego jednego rdzenia ( o ile nie bedzie innych processow, etc, etc ) czyli 25% wydajnosci..

Kolega sie pytał czy do obróbki zdjęć trzeba nabyć najmocniejsze mini (tak w skrócie). Zaproponowany przeze mnie test został sporządzony przez fotografa. Opisał on co nieco. Być może nie odkrył Ameryki. I co z tego? Czy mini z tego powodu przestał nadawać sie do obróbki zdjęć? Nadto, co najważniejsze, kolega popi znalazł tam,mam nadzieję, opinię praktyka, a co za tym idzie także odpowiedź na postawione przez siebie pytania.

Kurtz
28-01-2013, 13:31
To samo mogl wyczytac z testow nowych i7, a nie maca mini. Test przedstawiony przez tego fotografa jest po prostu kiepski i nie polecam go jako zrodla wiedzy.

Nadto, co najważniejsze, kolega popi znalazł tam,mam nadzieję, opinię praktyka, a co za tym idzie także odpowiedź na postawione przez siebie pytania.
Dostal tylko odpowiedz ze jest szybszy. do'h... Pytanie czy potrzeba mu tej wydajnosci, czy robi batchowe exporty zdjec etc. Ten test nie porownywal praktycznie pracy w ps/lr oprocz exportu batchowego.

@qooba
2 razy wiecej rdzeni to 2 razy wieksza "wydajnosc". To chyba oczywiste.

Marcin Jakubowski
28-01-2013, 14:03
To samo mogl wyczytac z testow nowych i7, a nie maca mini. Test przedstawiony przez tego fotografa jest po prostu kiepski i nie polecam go jako zrodla wiedzy.

Dostal tylko odpowiedz ze jest szybszy. do'h... Pytanie czy potrzeba mu tej wydajnosci, czy robi batchowe exporty zdjec etc. Ten test nie porownywal praktycznie pracy w ps/lr oprocz exportu batchowego.

@qooba
2 razy wiecej rdzeni to 2 razy wieksza "wydajnosc". To chyba oczywiste.

W takim razie nie wiem ;)

Ja w każdym razie jakbym chciał kupić mini do obróbki foto to wziąłbym ten test pod uwagę.

Ale ja sie nie znam.

Może jednak Ty dasz radę odpowiedzieć koledze popiemu na zadane przez niego pytanie ?

Kurtz
28-01-2013, 14:31
Mysle ze w wiekszosci to on musi sobie odpowiedziec na podstawie porownania. Znam ludzi korzy uwazali obrobke za plynna na core 2 duo w laptopie. Do czasu az kupili sobie stacjonarny z i5. Ludziom ktorzy chca kupic maca nie moge doradzic, bo nie znam sie na psychologii i autosugestii, ale moge doradzic w sprawie podzespolow i wydajnosci :]

Nowy mac bedzie szybszy od starego clock vs clock, tym bardziej jak bedzie mial 4 rdzeniowy processor zamiast 2 rdzeniowego. W prostej obrobce nie zauwazysz roznicy miedzy 2 a 4 rdzeniami, w bardziej zaawansowanej - mozliwe ze tak. Pytanie tylko czy ten upgrade jest warty tej kasy? Na to pytanie nie odpowiem.

ThomasVoland
28-01-2013, 16:22

Pzdr, Piotr

Beauty, moda, śluby, panoramy? Od tego czy robisz wsadową obróbkę masy rawów, czy pracujesz na jednym z dziesiątkami warstw sporo zależy. Kolejna BARDZO istotna sprawa - 8 czy 16 bitów? Ja używam dwurdzeniowego mini (mid2011) 2,3 GHz + 16 GB Ramu (chwilowo 8) i SSD. Wymieniał będę na kolejną generację, bo u mnie przejście na late2012 wiele by nie zmieniło. Kupno SSD i rozszerzenie ramu to konieczność, bo zmienia komputer nie do poznania. 8 GB to takie minimum, ale polecałbym więcej, tym bardziej że kosztuje to bardzo niewiele. SSD też są w dobrych cenach.

popi
01-02-2013, 22:00
To może inaczej... Obecnie mam i7, 3.07GHz, RAM12GB - tak, obróbka wsadowa często na wieeeelu plikach na raz (nef) ale również lubię się "poznęcać" nad zdjęciem w NX-ie nanosząc kilkadziesiąt kolejnych kroków (jestem masochistą i wszystko robię w nef-ie ;)) A zdecydowanie nie lubię czekania :)

Szkoda, że nie można w salonie Apple ściągnąć triala któregoś z programów do obróbki i pobawić się na swoich zdjęciach na różnych maszynach...

popi
04-02-2013, 12:48
I zaległa cisza...

Jestem już umówiony w jednym z salonów Apple; co ciekawe, w rozmowie telefonicznej pracownik stwierdził, że żaden MacMini nie nadaje się do obróbki zdjęć... Ciekawe czy Tomek Pluszczyk o tym wie ;)

QuadMan
04-02-2013, 13:54
Witam,

Dopiero teraz dostrzegłem ten wątek. Mam PC dość stary już ( Q9650 3.0 @3.6GHz, SSD Intel 330, 8Gb RAM DDR3 @ ok 1600MHz ) i MBP late 2011 o ten: http://www.everymac.com/systems/apple/macbook_pro/specs/macbook-pro-core-i7-2.4-15-late-2011-unibody-thunderbolt-specs.html, ale z 16Gb RAM i SSD Samsung 830 512Gb i powiem tak: PC w testach "syntetycznych" PC wypada sporo lepiej ( około 30-50% ), np. w tym teście PS, jaki był tu na Forum.
Ostatnio jednak miałem kilka NEF - ów z D800, które zamieniłem na tif-y 16bit i chciałem trochę je popsuć filtrami CEP4 i Silver Efex ( ale w PS -ie, nie w CNX2 ). I okazało się, że w przypadku tak dużych plików PC leży i kwiczy. Filtry NIK-a się zawieszały, musiałem co chwilę spłaszczać, obraz itp. Może to kwestia tego, że Silver Efex Pro działa jedynie z 32 bitowym PS. Z ciekawości odpaliłem to samo na MBP i ... jedynie wiatraki było słychać. Wszystko sprawnie, dołożyłem z ciekawości prawie 2 razy tyle tych filtrów - a tu już było ze 20 warstw z 16 bitowego tif-a z D800. Żadnych "program wykonał niedozwoloną operację....", tylko na zapisanie tifa ( mającego już wtedy ok 4Gb !!!! ) trochę musiałem czekać. Tak więc, chyba PC pójdzie w odstawkę, podłączyłem monitor 27'' z hubem USB, do którego mam dopięty transmiter do klawiatury i myszy i tablet i mi to wystarcza. Myślę więc, że z nowym mini będzie tylko lepiej.
A co do testów w I Store, to ja, jak kupowałem MBP, zabrałem ze sobą triale CNX2, PS-a i trochę innego softu, na miejscu poinstalowałem i bawiłem się z godzinę. Nie było żadnego problemu, by na Ich sprzęcie zainstalować na próbę swój soft.
Pozdrawiam, QuadMan.

Calme
04-02-2013, 14:33
Może to kwestia tego, że Silver Efex Pro działa jedynie z 32 bitowym PS.
Wersja 2 działa i na 64bitowym.

ThomasVoland
04-02-2013, 22:03
I zaległa cisza...

Jestem już umówiony w jednym z salonów Apple; co ciekawe, w rozmowie telefonicznej pracownik stwierdził, że żaden MacMini nie nadaje się do obróbki zdjęć... Ciekawe czy Tomek Pluszczyk o tym wie ;)
Pluszczyk jakby miał kupować maca jeszcze raz, to kupiłby znowu mini ale na pewno nie w tym salonie do którego dzwoniłeś ;). Tylko jako że wyszły nowe miniacze od czasu kiedy kupowałem, to wziąłbym wersję 4 rdzeniową, głównie z myślą o transmisji wideo bo do PS mi to średnio potrzebne. Ale różnica w cenie nie poraża, więc ten quadcore wydaje się lepszym wyborem. Ale zaczekam spokojnie na kolejną generację, pewnie będzie to late2013 i wtedy pomyślę nad zmianą. Póki co za mało różnic dla mnie.

popi
06-02-2013, 00:06
Pluszczyk jakby miał kupować

;)

tomko
08-02-2013, 14:19
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/dell-inspirion-15r-se7520-i7-3612qm-8gb-1tb-32gb-ssd-w7hp.bhtml

A co powiecie o tym dellu ? Warto zainwestować ?

ana89
21-05-2013, 10:38
A możecie polecić jakieś konkretne sklepy, w których warto kupić laptopa, bo z tego co czytałam, to do marketów idą gorsze sztunie...

Z góry dzięki za pomoc :)

ThomasVoland
21-05-2013, 13:44
z tego co czytałam, to do marketów idą gorsze sztunie...

Polecam czytać mniej takich głupot.

_Ocean_
11-07-2013, 13:29
Ehh, przyłączę się do tematu.

Jako, że mój lapek już troszkę leciwy jest, a zbliżają się też studia techniczne, co wymagać będzie troszkę lepszego sprzętu, zdecydowałem się zmienić komputer.
Stąd też moja prośba o pomoc w doborze komputera.

Matryca monitora w ogóle mnie nie interesuje. Zdjęcia obrabiam tylko na monitorze zewnętrznym, czasem może się zdarzyć, że będę edytować polowo, ale to nie zmienia faktu, ze do takich zastosowań każda matryca będzie dobra (chociaż dobrze by było mieć matową).

O co mi chodzi z bebechami:
i7 trzeciej gen, ew. i5 trzeciej, bo i7 drugiej czy pierwszej raczej nie wchodzą w rachubę. Potrzebna duża moc obliczeniowa (sami wiecie po co).
Do tego ram DDR3, w przedziale 8-16 (po 2-4gb na rdzeń)
USB 3.0, mocny czytnik kart (szybki), możliwość podłączenia mSATA SSD (najlepiej już na stanie).
Karta graficzna to tak naprawdę sprawa drugorzędna, ale podejrzewam, że przy renderowaniu grafiki 3d będzie potrzebna jakaś rzędu 2gb.
Laptop nieduży, raczej rzędu 15cali (matryca), koniecznie na solidnych zawiasach, najlepiej metalowy rdzeń obudowy, jak i ona sama.

Budżet tak spekuluję na 3-4 tys.

Jakieś propozycje?

Kurtz
11-07-2013, 13:34
Mam propozycję, zwiększ budżet do 6-8k PLN i kup Lenovo ThinkPad W530 w odpowiedniej konfiguracji. Polecam kuźniewskiego - fachowa obsługa, której zależy.

_Ocean_
11-07-2013, 13:50
Chyba się nie zrozumieliśmy.

Nie jest mi potrzebna taka karta graficzna, laptop jest za ciężki, magnezowa obudowa to raczej kpina dla snobów, tak samo jak 90% innych "funkcji" tego cudactwa.
Względnie słaby procesor, bo pomimo dużych numerków to po prostu dwurdzeniowa konstrukcja. Niepotrzebny expresscard, do tego bezużyteczny ten cały displayport.
Nie widzę jednego argumentu, by dokładać do takiej konstrukcji. W dodatku mało ramu jak na taką cenę.

Dla onanizatorów numerkami polecam gry w totolotka.

Kurtz
11-07-2013, 14:29
RAM, processor, dysk sobie wybierasz jaki chcesz. W530 to podstawka, płyta główna, matryca, obudowa. Masz możliwości rozbudowy i wybrania takich podzespołów jak chcesz.
Możesz wsadzić 32GB RAM, 4 rdzeniowy i7, SSD 256, etc. Tylko, że to wszystko kosztuje i to nie 4k PLN. Za to dostaniesz sam procesor, dysk i pamięć. A reszta laptopa gdzie? lol.

Display Port bezuzyteczny? really? VGA Ci wystarczy? Czy moze port COM?

Chciałeś dobrą obudowę - ja nie narzekam na obudowy Serii W/T/X, a troche takich laptopów miałem w rękach. Chcesz coś wydajnego, wytrzymałego lekkiego, taniego i może jeszcze z tytanową obudową? Max 2kg, i7, 32GB RAM, 15". Ma jeszcze latać?

Karta graficzna to tak naprawdę sprawa drugorzędna, ale podejrzewam, że przy renderowaniu grafiki 3d będzie potrzebna jakaś rzędu 2gb.
Piszesz o renderingu 3d i mówisz, że nie potrzebna Ci karta graficzna? Akurat karta graficzna ma tutaj kolosalne znaczenie. Chcesz coś bez grafiki, to zupełnie innego sprżętu szukasz.

_Ocean_
11-07-2013, 17:26
renderingu 3d się SPODZIEWAM, ale nie jestem go pewny.

Jeśli twierdzisz, że kupno podstawki płyty głównej, matrycy i obudowy (nie rozumiem po co mi magnezowa obudowa, co ja jakiś kaskader?) jest warte 6 tys, to chyba musisz o wiele więcej ode mnie zarabiać. Jak mam za tyle kupować rzeczy, które będę wymieniał, to chyba coś nie halo.

mSatę chce na raida ssd. dysk magnetyczny. I nie mów, żę dostanę sam procesor dysk i pamięć, bo znalazłem już sam (widać jak to się dzieje na forach jednak) kilka interesujących porpozycji. Oh, i jeszcze może to cud ale bd też jest.

Kurtz
11-07-2013, 18:13
Nie chodzi o wymienianie, chodzi o, to że możesz kupić W530 z 4 rdzeniowym procesorem, dużą ilością RAM, dyskiem, etc.. Kosztuje to odpowiednio więcej, niż model bazowy, ok 8k ( ofc ą takie za 14 też ).

Miałeś porównanie kiedyś dobrej obudowy i plastiko-szajsu? Pracowałeś kiedyś na sprzęcie z dobrą obudową? Spadł Ci kiedyś laptop z pulpitu na uczelni, czy wypadł z ręki kiedy ktoś wpadł na Ciebie w drzwiach? Wtedy odczujesz czemu w laptopie solidna obudowa może mieć znaczenie. Jeżeli kupując laptopa patrzysz tylko na wydajność to na pewno są tańsze propozycje. Jednak, mimo, ze niektórym tak się wydaje, słupki i chwytliwe literki ( ktoś tu o tym pisał... ) są po to, żeby sprzęt się sprzedał i nie mówią o wszystkim. Komfort pracy, wytrzymałość sprzętu, gwarancja, etc, etc to też składniki sprzętu.

A jak już znalazłeś pasujące propozycje, to pokaż na forum, żeby był z teog jakiś pożytek dla innych uzytkowników.

Waldzio1
11-07-2013, 18:20
A możecie polecić jakieś konkretne sklepy, w których warto kupić laptopa, bo z tego co czytałam, to do marketów idą gorsze sztunie...

Z góry dzięki za pomoc :)

Poszukaj w necie sklepu z najlepszą ceną (ceneo, skapiec, itp.). Jeżeli model niczym się nie różni to sklep nie robi większej różnicy.

charlie_kr
11-07-2013, 19:09
sprżętu

:o :o :o

ku6i
11-07-2013, 19:20
Jako, że mój lapek już troszkę leciwy jest, a zbliżają się też studia techniczne, co wymagać będzie troszkę lepszego sprzętu, zdecydowałem się zmienić komputer.

Tak z ciekawości, co Ty takiego planujesz robić na studiach, że potrzebujesz super sprzętu? Bo mam takie dziwne wrażenie, że przez pierwsze dwa lata może Ci się przydać głównie układ dual core: Krysicki & Włodarski ;)

_Ocean_
11-07-2013, 23:06
Ten dual core już mam ^^ I to od daaawna.

Wiesz co, chodzi nie ukrywam głównie o kombajn do obróbki, a na studia i tak potrzebuję czegoś mocnego, by pociągnęło choćby CADa czy Inventora.

ku6i
12-07-2013, 01:05
No bez jaj, ludzie przez X lat używali sporo wolniejszego sprzętu i dawali radę. I jak masz możliwość, to zainteresuj się softem Bentleya, oni w przeciwieństwie do twórców AutoCADa znają pojęcie "optymalizacja" ;)

Serioz
22-07-2013, 23:01
Witam. Mam laptopa Dell Vostro 1700 (core duo 2.2GHz, 2GB RAM, 160GB HDD plus dyski zewnetrzne, WIN7 Pro) i chcialbym zapytac bardziej doswiadczonych czy wymiana RAM na 4GB da mi odczuwalna roznice prz korzystaniu z Lightrooma 4? Czy moze lepiej zainwestowac w SSD bo druga kieszen HDD jest pusta? A moze po prostu wpakowac tam jakis zwykly HDD tyle ze 7200rpm bo stary jest 5400? Za duzo nie moge zrobic bo szkoda kase inwestowac w tak stary sprzet dlatego pomysl z SSD to raczej hipotetyczny jest niz do realnego wykorzystania. Zatem zauwaze wzrost wydajnosci dokladajac RAM czy moze jednak szybszy dysk? (choc na brak przestrzeni dyskowej nie narzekam 3TB + 1TB backup na same zdjecia).
Z gory dzieki.

sokolnik
22-07-2013, 23:13
Twój laptop potrzebuje ramu :) 4gb ramu to jest mega mało do obróbki nef :)

Johanan
23-07-2013, 01:41
Twój laptop potrzebuje ramu :) 4gb ramu to jest mega mało do obróbki nef :)

Nef nefowi nierówny, więc prosimy nie generalizować (!).

Jeśli to wytwór starszych body, to 4GB zupełnie wystarczy.

Za to przyda się do LR dysk SSD.

Ze[N]
23-07-2013, 17:37
Ja również szukam laptopa na którym mógłbym trochę zacząć przygodę z zabawą z RAWami. LR, PS, Machinery. Jednakże nie myślę, by wydawać na komputer ogromnych kwot. I szczerze nie wiem w co celować. Porównując z moim aktualnym sprzętem to i3 2,3ghz, 8gb ram i 2gb gpu[link (http://www.x-kom.pl/p/148978-notebook-laptop-15-6-asus-r500vd-sx573-8-i3-2350m-8gb-750-dvd-rw-czerwony.html)] wydaje się demonem szybkości, ale no właśnie... czy wydaję, czy może zwykły laptop za niecałe 2k wystarczy? A może trzeba celować w coś dwa razy droższego, by normalnie funkcjonować. Mówimy o amatorskich zabawach. Nie chciałbym jednak się męczyć. ;-) Co poradzicie?

Pozdrawiam.

Johanan
23-07-2013, 19:00
Sprobuj najpierw sprzet, ktorym dysponujesz, a ewentuanie pozniej mysl o zmianach.

Ze[N]
23-07-2013, 20:40
Sprobuj najpierw sprzet, ktorym dysponujesz, a ewentuanie pozniej mysl o zmianach.Mój się nie sprawdza.

irek6311
23-07-2013, 20:48
PC za ~ 3tyś jak poskładasz będzie 2x wydajniejsze niż Laptop w tej samej kwocie zł ,
Laptop za ~ 2tyś zł nie nada się do obróbki RAW czy pracy w Photoshopie .

Ze[N]
23-07-2013, 21:38
PC za ~ 3tyś jak poskładasz będzie 2x wydajniejsze niż Laptop w tej samej kwocie zł ,
Laptop za ~ 2tyś zł nie nada się do obróbki RAW czy pracy w Photoshopie .Wiem doskonale, że procesor i5 ze stacjonarnego komputera przewyższa wydajnością laptopowe i7, ale nadal nie wiem o jakich parametrach my mówimy w przypadku obróbki RAWów.
Minimalne wymagania LR4 narzucają 2GB pamięci ram oraz procesor pentium 4, natomiast PS CS6 ma jeszcze mniejsze wymagania, bo wystarczy zaledwie 1GB pamięci ram, również pentium 4 i 512M karta graficzna. Więc możesz być pewien, że laptop za ~2k na pewno sprosta tym zadaniom. Pytanie czy nie będziemy się wtedy męczyć.

Podany przeze mnie laptop nie jest demonem prędkości, ale jego parametry są kilkukrotnie większe niż minimalne wymagania. Skoro jednak to za mało...

Więc może przejdźmy do konkretów, żebym wiedział dlaczego wydaję 3 tysiące złotych i jak to się ma względem wydajności, bo jeżeli dorzucając 500 zł więcej na procesor i7 zamiast i5 mam zyskać jakieś śmieszne 3-5% wydajności to podziękuje.

Pisanie typu "musisz mieć 12 GB ramu, bo im więcej tym lepiej" jest dla mnie absurdalne. Poproszę jakieś testy i porównania, bo zaraz się skończy jak kilkanaście postów wcześniej, gdzie gość pisze o sprzęcie za 3-4k, a w odpowiedzi dostaje informację, żeby dorzucił trochę kasy i kupił za 6k. Bez argumentów.

Nie dałem sobie górnej granicy cenowej, ale po co wydawać kolejny tysiąc więcej na kosmiczną kartę graficzną skoro mi to zwyczajnie niepotrzebne.

Proponujesz zatem ~3000 zł. Napisz co masz na myśli w tej kwocie i dlaczego. Poprzyj najlepiej to jakimś testem, żeby Twoje słowa miały jakiś sens, bo jak wspomniałem wcześniej pisanie typu "12 GB ramu, bo im więcej tym lepiej" jest absurdalne.

Pozdrawiam.

advisor
23-07-2013, 21:39
A ja proponuję coś takiego http://www.sferis.pl/produkt/78321-asus-k56cb-xo100-i7-3537u-15-6-8gb-750gb-gt740-dvd-noos-ksiazka-poznaj-windows-8.html - może za mało ramu i i7 ale to powinno wystarczyć a system jaki się chce ;)

Tom01
23-07-2013, 21:58
;3180506']moim aktualnym sprzętem to i3 2,3ghz, 8gb ram i 2gb gpu

;3180716']Minimalne wymagania LR4 narzucają 2GB pamięci ram oraz procesor pentium 4, natomiast PS CS6 ma jeszcze mniejsze wymagania, bo wystarczy zaledwie 1GB pamięci ram, również pentium 4 i 512M karta graficzna. Więc możesz być pewien, że laptop za ~2k na pewno sprosta tym zadaniom.

(...)

Pisanie typu "musisz mieć 12 GB ramu, bo im więcej tym lepiej" jest dla mnie absurdalne.

;3180666']Mój się nie sprawdza.

Widzę dużą niekonsekwencję. Skoro posiadany, całkiem teoretycznie niewąski sprzęt się nie sprawdza, to jakim cudem ma się sprawdzić porównywalny albo słabszy? Laptopy za 2-3 tys to kiepska masówka a nie sprzęt do poważniejszej pracy. Bo jak rozumiem mamy mówić o komforcie a nie o męczeniu się.

Procesory nie są wąskim gardłem w komputerach, a podsystem dyskowy i ilość pamięci. LR i PS może ledwo łazić jak i śmigać. Kluczem jest właśnie dysk i ram. Nie ma górnej granicy, im więcej/szybciej tym lepiej. To są programy o nieskończonym apetycie na szybkość komputera. Na forum było sporo testów i porównań różnych sprzętów. Wniosek jest prosty. Nawet komputery oparte na starszych procesorach, mogą być wielokrotnie szybsze przy ciężkich plikach, ale pod warunkiem, że mają je gdzie pomieścić (ram) i szybko je ładować (dyski). Aby to osiągnąć 16GB nie jest wcale przesadą a komfort daje RAID0 z dysków SSD. Możemy wówczas mówić o natychmiastowej reakcji nawet przy dużych plikach i dużej ich ilości.

irek6311
23-07-2013, 22:02
Nie jestem fanem testów a trwałego i na lata sprzętu Ze[N] ,
kup Laptopa za 3tyś zł z kartą graficzną średniej klasy i 8GB RAM < sprosta twoim oczekiwaniom ,
ja mam Del V3500 z i5 M560 2,6Ghz -3,2Ghz + 8GB RAM i spokojnie daje radę z w obróbce zdjęć ,
PC ma i5 2500k + 2x8GB RAM i nawet na grafice z procesora da radę obrabiać RAW z D800 ,
pisząc że PC jest sensowniejszą inwestycją miałem na myśli rozbudowę i możliwość zabudowania kilku dysków ...
Laptop niestety stawia pewne ograniczenia w tym wypadku ale to wybór kupującego nie mnie .

Serioz
23-07-2013, 22:04
No to chyba doloze tego ramu a pozniej sie zobaczy :) Moze kiedys sie szarpne na stacjonarnego z SSD w RAID 0. Mialem kiedys cos takiego na zwyklych dyskach w PC i bylo bardzo przyjemnie. No to pozyjemy zobaczymy. Dzieki.

Kurtz
23-07-2013, 22:30
Tylko po co Ci ten RAID 0 SSD? Serio... Taki Samsung 840 Pro oferuje na prawdę dobre i wystarczające prędkości do normalnego użytkowania..

Tom01
23-07-2013, 23:13
Tylko po co Ci ten RAID 0 SSD? Serio... Taki Samsung 840 Pro oferuje na prawdę dobre i wystarczające prędkości do normalnego użytkowania..

Wystarczające - do czasu popracowania na takim Raidzie. ;)

Kurtz
23-07-2013, 23:44
Miałem okazję pracować. RAID 10, sprzętowy kontroller, 4x vertex4. Nie powaliło mnie na kolana nawet w małym stopniu tak jak przesiadka z HDD na SSD. Prędkość w benchmarkach oczywiście świetna, ale, kiedy to się wykorzysta? Przy pracy z ogromnymi plikami, albo ogromną ilością random access, czyli w wyspecjalizowanym środowisku, z dużym obciążeniem tego typu. Przy obróbce zdjęć nie daje to moim zdaniem praktycznie żadnego kopa. Chyba, że ktoś wsadowo obrabia ogromne ilości zdjęć, korzystając z topowego, dwuprocesorowego workstation z 12 fizycznymi rdzeniami, a obróbka każdego zdjęcia jest stosunkowo lekka. Wtedy, zgodzę się, że podsystem dyskowy na pojedynczym SSD może być wąskim gardłem - tylko pytanie, czy rozwiązaniem jest RAID0, czy osobny dysk na dane wynikowe :). Pracuję na co dzień na SSD: Samsung 830, Samsung 840 Pro, OCZ vertex 4, Intel 330, testowałem 2x Vertex4 w RAID0, 4x Vertex4 w RAID10 więc mam jakieś porównanie ( pomijam vertexy 2 i kilka innych starszych dysków ). W większości przypadków, różnica jest tylko na początku, kiedy dane są wczytywane do RAM, co zazwyczaj jest wystarczająco krótkie przy pojedynczym SSD.

Zawsze może być szybciej i lepiej. Zamiast Workstation z 2 6 rdzeniowcami Intela, można sobie kupić server IBM Power7+, w wersji Enterprise z 256 core... Zamiast jednego SSD, można użyć RAID0 z 10 takich samych SSD ( i tak się robi, przy obróbce filmów na przykład, czy wielkich serwerach ), tylko pytanie, czy przyrost wydajności uzasadnia wydatek określonej sumy pieniędzy. W większości przypadków, można lepiej spożytkować kasę, niż kupując kolejnego SSD za 1000PLN.

Tom01
24-07-2013, 00:19
Różnicę najbardziej czuć kiedy trzeba wyjąć część dysków z Raida albo w ogóle przesiąść się na jeden. Testowałem układy macierzy z kilkoma HDD, od typowych po 10 tys obr/min i od jednego do ośmiu SSD różnych generacji, na kontrolerze programowym i zewnętrznych różnych typów. Faktycznie, na początku, największy skok czuć przy przesiadce z jednego HDD na jeden SSD. Szok jak komputer zaczyna szybko reagować. Potem wydaje się, że przyrosty są mniejsze, ale tylko do chwili kiedy trzeba wrócić do poprzedniej konfiguracji. Wg mojej oceny, kres inwestowania w Raid kończy się na przekroczeniu ciągłego transferu 2GB/s. Zdaje się, że ten poziom powoduje eliminację wąskiego gardła podsystemu dyskowego i dopiero wtedy mamy znamionową prędkość działania komputera. Maszyna z procesorem z pierwszej generacji i7, sprzed kilku lat, na który większość nie chce już nawet spojrzeć, dostaje prawdziwych skrzydeł. Obciążony kilkoma pracującymi równolegle systemami operacyjnymi (OSX, Win7, WinXP), odpalonymi ok 20-30 aplikacjami, reaguje za każdym razem natychmiast. Bez żadnej zwłoki. Klik i jest.

Serioz
25-07-2013, 22:18
Wystarczające - do czasu popracowania na takim Raidzie. ;)

Otóż właśnie! Ja pracowałem na RAID 0 ze zwykłymi dyskami kilka lat temu więc pamiętam jak to fajnie chodziło i dlaczego PC był taki szybki przez ładnych parę lat. Skoro mam wydawać kasę (jeszcze nie teraz, ale kiedyś...) to dlaczego nie mogę mieć szybkiego systemu dysków skoro taki np. Nikon D800 może wypluwać Rawy o dużej objętości? No właśnie mogę i chciałbym coś takiego sobie sprawić. Wracając do laptopa to 4GB RAM do plików z D90 powinno być ok, choć i tak mam wrażenie, że wąskim gardłem jest wolny HDD stąd pomysł na SSD w drugiej kieszeni ale na chwilę obecną wydaje mi się on nieekonomiczny.

jerryjola
27-07-2013, 11:44
Laptop za ~ 2tyś zł nie nada się do obróbki RAW czy pracy w Photoshopie .

Nie zgodzę się do końca.

Wprawdzie nie mam nowego lapka, ale myślę, że obecne w cenie 2-3 tys zł sa zdecydowanie lepsze od mojego

lenovo t410
proc i5 2,53 GHz
dwa dyski - systemowy ssd samsunga i drugi na dane seageta
ram- 6 gb
grafika nVidia NVS3100 256 MB własnego ram, a łącznie 2256 GB
system Win 7 pro 64 bit

do obróbki zdjęć używam CNX2 (otrzymany wraz z d300) i Corela PSPX5

Nie mam żadnego problemu z obróbką zdjęć. Lekko wkurza tylko matryca - co prawda matowa, ale 14". Jestem na etapie zakupu stacji dokującej do lapka i jakiegoś monitora 24".

wasilewk
27-07-2013, 14:12
Nie mam żadnego problemu z obróbką zdjęć. Lekko wkurza tylko matryca - co prawda matowa, ale 14". Jestem na etapie zakupu stacji dokującej do lapka i jakiegoś monitora 24".

Ja bym brał 26" z racji stosunku boków do siebie podczas wyświetlania. A nawet w Galaxy Life mój wnuczek woli na nim grać niż na swoim VAIO.

Pzdr.

jerryjola
27-07-2013, 23:49
Też się zastanawiałem nad większym, ale mam możliwość za niewielkie pieniądze dorwać porządną 24"

irek6311
27-07-2013, 23:55
Też się zastanawiałem nad większym, ale mam możliwość za niewielkie pieniądze dorwać porządną 24"Laptop bardziej mobilny ;)
zawsze w domu można podpiąć coś większego 27" .

Bielack
28-07-2013, 00:46
Mam Dell XPS M1330, C2D T8300, 3GB RAM do którego wstawiłem w lutym zeszłego roku dysk SSD 128G Crucial M4. Dysk już w momencie zakupu był "klasykiem", by nie rzec starym, ale wymiana dysku z Barracudy 7200 na SSD była najlepsza rzeczą, jaka przytrafiła się mojemu Dell'u :-)
Korzystam z LR5 i Photoshopa CS4 obrabiając zdjęcia z mojego D90; LR, zarówno 4 jak i 5, chodzi połowę wolniej niż moduł ACR, ale po pewnym przyzwyczajeniu, owszem, da się. Nie jest wygodnie, nie jest szybko i czasami jednak ku#$@y cisną się na usta, ale da się obrabiać RAW z D90.
Komfort w podobnej sytuacji czuję, gdy siądę do lapka mojej Żony; Ot, zwykły Samsung na procku i5 i 4Gb RAM, ale te same zdjęcia w tym samym LR obrabia się intuicyjnie i szybko.

Konkludując: jeśli lubisz swój komputer, kup mu dysk SSD. Będziecie zadowoleni, choć nie jest to cudowne remedium na wszystko. Niestety.

wasilewk
28-07-2013, 12:42
Też się zastanawiałem nad większym, ale mam możliwość za niewielkie pieniądze dorwać porządną 24"

No, jeśli okazja - to nie ma co dyskutować.

Wspomniałem o tym dlatego, że w praktyce na 26" wyświetlane jest więcej obrazu niż na 24", gdzie właściwie powiększany jest środek całości (mowa o domyślnym ustawieniu).

Pzdr.

Eile
30-07-2013, 21:55
Ja też szukam, dlatego uważnie przeczytałam ten wątek. Ostatnio dokonałam naprawdę złego, zbyt szybkiego zakupu - popsuł mi się stary lapek, miałam dużo szybkiej roboty, kupiłam, żeby móc pracować i teraz bardzo żałuję. Biały jest niestety żółty, a nie biały, więc laptop wylądował na allegro i teraz mam jakąś żółtą fobię :) :) :) Wygląda na to, że procesor, ram i karta graficzna nie ma dla mnie tak dużego znaczenia, jak dobra matryca.

Nie jestem profesjonalną fotografką, ale z racji pracy w mediach i miłości do zdjęć często obrabiam, czasem montuję też video.

Bardzo zdziwiłam się w sumie podczas wizyty w markecie - właściwie wszystko, co bylo tam wystawione było żółte, poza jednym Sony Vaio SVS1513L1EW.EE9.
Naprawdę ładny obraz.

I dlatego teraz się zastanawiam. Z rekomendacji formumowych wynika, że w tych okolicach cenowych warto przemyśleć jeszcze Samsunga 900X3C i Zenbook UX32VD

Który z nich jest najlepszy do obróbki? Przyznam, że to Sony mnie trochę uwiodło, choć do tej pory nie byłam fanką. Wygląda tylko dość delikatnie. Ma jeszcze jakieś inne minusy?

Nie gram w gry. Piszę duuuuuuużo. Nałogowo oglądam filmy (może warto jeszcze porównać głośniki?).

Będę bardzo wdzięczna za każdą, absolutnie każdą radę. Naprawdę słabo łapię się w parametrach, musiałabym się dużo douczyć, a pewnie i tak byłoby duże ryzyko pomyłki.

wacki4
31-07-2013, 09:29
Nie jestem profesjonalną fotografką, ale z racji pracy w mediach i miłości do zdjęć często obrabiam, czasem montuję też video.
[...]
Naprawdę ładny obraz.
[...]
Nie gram w gry. Piszę duuuuuuużo. Nałogowo oglądam filmy (może warto jeszcze porównać głośniki?).
Naprawdę, filmy oglądać na głosikach z laptopów i pytać jeszcze o dobry ekran do obróbki? Ani jedno, ani drugie nie jest przecież w żadnym wypadku komfortowe. To jak do malucha zabrać 5 osobową rodzinę wraz z bagażem [bez bagażnika dachowego] i jechać do grecji. To nie do tego, więc nie można pisać w żadnym wypadku że coś takiego dobrego się znajdzie... Zbyt piękne, aby było prawdziwe ;) Głośniki sobie dokupić, monitor sobie dokupić, ale na pewno nie wykonywać wszystkiego na rzeczonym laptopie.

limal
31-07-2013, 10:07
Skoro dawałaś radę dotychczas robić to wszystko na lapku i nie sprawiało Ci to większego kłopotu, to bierz co tam uważasz. Co do głośników, to u mnie w lapku są harman/kardon, ale nie jest to jakaś powalająca różnica, i nie warto za to dopłacać.

Eile
31-07-2013, 19:02
Nie sprawiało kłopotu, bo w moim starym biały był białym. W tym nowym biały jest żółty i już mam problem. Zrobiłam dziś wywiad, zrobiłam rozmówczyni zdjęcie, trzeba trochę poprawić, żeby było do publikacji, no i na tym kupionym pechowo nie jestem w stanie nic sensownego zrobić. Głośniki mogę olać, byleby ta matryca była ok.

Moi znajomi fotoreporterzy obrabiają na laptopach, ale nie jestem w stanie skorzystać z ich rady, bo to laptopy znacznie droższe niż te trzy wymienione.

Niestety nie za się zabrać monitora stacjonarnego w Andy Patagońskie :) Mam stacjonarny w domu, potrzebuję uzyskać mobilność.

Wydaje mi się, że najbardziej cenna byłaby rada kogoś, kto jest w stanie je porównać, albo chociaż napisać o wrażeniach z Sony.

PS Jeździłam kiedyś z rodziną maluchem do Grecji :) W dodatku jeszcze zawsze wiozło się namiot na sprzedaż i własny sprzęt biwakowy z kuchenką na olbrzymią butlę :)

Misher
31-07-2013, 20:13
Spróbuj w panelu sterowania zrobić kalibrację ekranu. Jeżeli matryca ma żółty zafarb, to trochę można to podciągnąć podnosząc niebieski kolor i odejmując czerwony i zielony. Wiadomo, że to nie jest super hiper rozwiązanie, ale zawsze trochę pomoże.

Eile
02-08-2013, 12:26
Dziękuję za wszystkie wskazówki :)

Jakub365
14-04-2014, 21:52
odświeżam temat, jestem również na etapie szukania, dotychczas miałem Samusnga r530 4gb ram, 500gb, Geforce310M, dual core 2x2.2, 15.6 1366x768. Ogólnie byłem z niego zadowolony, lecz obrabiając zdjęcia w LR5 wyskakiwały mi błędy odnośnie małej pamięci, lub jak zapisywałem zdjęcia musiałem długo czekać i również błąd, że nie można zapisać ponieważ mała ilość pamięci, musiałem wyłączyć i włączyć LR lub uruchomić ponownie lapa i mogłem zapisać 3-5 zdjęć i znowu to samo, aż nerwowo nie dawałem rady, więc teraz chciałbym kupić coś do 1300-1500zł używanego priorytetem jest ram min 6gb z możliwością rozbudowy dysk 500gb co polecacie? Obecny Samsung ma dziwną matrycę ponieważ świeci jasno, a kolory są jakieś dziwne. Brać 15.6 cali czy 17.3? Dodatkowo posiadam LG FullHD M237WDP

Kyle
14-04-2014, 22:35
15,6" 16:9 to bardzo mały ekranik - kup 17" (z drugiej strony to już komp stacjonarny-składany... mobilny na zasadzie przenosin pomiędzy pokojami ;) ). By to jakoś wyświetlało to daruj sobie podroby na matrycy TN. Jeśli 4 GB RAM to mało, to nie pakuj się w 6GB, tylko bierz od razu minimum 8 GB. Dysk weź SSD by szybko chodziło (240GB są całkiem tanie ... np. Crucial za okolice 400PLN).

Jakub365
14-04-2014, 22:54
mogę wziąć teraz 6gb i z czasem dokupić;) widziałem płyty główne, które obsługują 8-16gb;) mój niestety obsługuje 4gb dlatego go sprzedaję;/ SSD też z czasem mogę dokupić na chwilę obecną w zupełności wystarcza mi zwykły dysk. Brać 17" nawet jeśli posiadam drugi monitor 23"? Jaki model konkretnie proponujesz? Firmy które biorę pod uwagę wg kolejności to Lenovo, Samsung,Sony, Dell, Acer,Packard Bell, HP,Asus. Ogólnie to marzy mi się Mack book:D ale cena zdecydowanie za duża:/

Kyle
15-04-2014, 18:46
mogę wziąć teraz 6gb i z czasem dokupić;) widziałem płyty główne, które obsługują 8-16gb;) Ciekawe jak tam jest pamięć zorganizowana w takich laptopach z 6GB RAM (jakie kostki są włożone i ile jest jeszcze wolnych gniazd, ... i czy pamięć pracuje w dualu)

Brać 17" nawet jeśli posiadam drugi monitor 23"?
Wcześniej podałeś model zdaje mi się LG M237WDP . Ten monitor, z informacji wyrzuconej przez google, jest na matrycy TN. Ja tam nawet chyba nie jestem tak restrykcyjny jak Czornyj czy Tom w kwestii monitorów, ale TN do pracy z kolorem {w sumie do czarno-białej foto też pomyłka}, moim zdaniem, to kompletna ... KOMPLETNA mówię! ( :) ) pomyłka (inaczej: nie masz monitora)

Jacol
15-04-2014, 19:45
Ciekawe jak tam jest pamięć zorganizowana w takich laptopach z 6GB RAM (jakie kostki są włożone i ile jest jeszcze wolnych gniazd, ... i czy pamięć pracuje w dualu)

Pamięci pracują w dualu, najczęściej to kombinacja 4+2.
W płytah głównych laptopów bardzo często jest fizyczne ograniczenie max 8GB ramu. Drogie modele/stacje roboczę mogą pewnie obsługiwać powyżej 8GB, ale większość laptopów poniżej obsługuje do 8GB maksymalnie.

Kyle
15-04-2014, 20:07
Pamięci pracują w dualu, najczęściej to kombinacja 4+2.... jak one mogą pracować w dualu przy takiej konfiguracji? (różna wielkość kostek) Czy zmierzył ktoś z Was przepustowość przy takim "dualu" z 2-ch kostek o różnej pojemności? (czy na prawdę jest dual i przyrost przepustowości, czy tylko taka nazwa się wyświetla/jest podawana przez prod.)

nikoniarz
15-04-2014, 20:36
Dual channel pracuje poprawnie tylko wtedy gdy w każdym kanale jest ta sama wielkość pamięci RAM.

Jacol
15-04-2014, 21:05
Ja nie pisałem, że w tej konfiguracji, tylko że w ogóle pracują w laptopach.

nikoniarz
15-04-2014, 21:12
Jeśli chodziło o to czy łączna pamięć 6GB może pracować w laptopie jako dual channel to nie. Zestawienie 4 + 2 nie da dual channel bo kanały muszą być symetryczne. Wtedy najlepiej zapodać 4 + 4.

Jakub365
15-04-2014, 22:50
a takie coś da radę? http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/pc-archives/NP-RF710-S05PL-spec za jakiś czas dokupię 4gb i w sumie będzie już 8:) to również jest matryca TN?:D w ogóle to polecacie matową czy błyszczącą?

Kurtz
15-04-2014, 22:55
Nie dokupisz 4 tylko kupisz 8 jeżeli już - ma 2 gniazda tylko, a w podanej konfiguracji wpisane są 2 kości.

Pamięć systemowa 4 GB (DDR3/2 GB x 2)
2 gniazda pamięci SODIMM

Jakub365
16-04-2014, 21:03
no tak, ale sprzedam te które są i kupię 8:) parametrowo da radę?

Thunder_
16-04-2014, 21:34
To ja również się podłącze do tematu.

Potrzebuję laptopa maksymalnie wydajnego do obróbki zdjęć. Może być mała matryca, bo i tak pracuję na zewnętrznym monitorze. Priorytet to bardzo szybka praca w LR . Zastanawiam się czy warto pakować się w i7 czy raczej szukać czegoś na i5. 8GB RAM-u to obowiązek, fajnie jakby udało się znaleźć coś z dyskiem SSD. Budżet to max 3000zł. Jakieś ciekawe propozycje ? :)

sokolnik
17-04-2014, 12:39

Potrzebuję laptopa maksymalnie wydajnego do obróbki zdjęć. Może być mała matryca, bo i tak pracuję na zewnętrznym monitorze. Priorytet to bardzo szybka praca w LR . Zastanawiam się czy warto pakować się w i7 czy raczej szukać czegoś na i5. 8GB RAM-u to obowiązek, fajnie jakby udało się znaleźć coś z dyskiem SSD. Budżet to max 3000zł. Jakieś ciekawe propozycje ? :)

Musi to byś koniecznie laptop?
kup za 3 tyś PC a będzie sporo wydajniejszy.

Andrzej1974
17-04-2014, 17:04

Laptop w 3k? Hmm... za tę cenę to może coś z HP ProBook? Hmm... np. 4-rdzeniowy i7 + 8GB RAM + SSD (klik (http://www.x-kom.pl/p/175985-notebook-laptop-15-6-hp-probook-450-i7-4702mq-8gb-1201000-dvd-rw-win81x.html))?

Thunder_
17-04-2014, 18:16
Musi to byś koniecznie laptop?
kup za 3 tyś PC a będzie sporo wydajniejszy.
PC nie wchodzi w grę. Czasami muszę komputer zabierać ze sobą, a poza tym mam miejsce na biurko na laptopa, a pod biurkiem PC-ta już bym nie wcisnął ;)

R
17-04-2014, 21:04
PC nie wchodzi w grę. Czasami muszę komputer zabierać ze sobą, a poza tym mam miejsce na biurko na laptopa, a pod biurkiem PC-ta już bym nie wcisnął ;)

ale wiesz ze sa PC ktore sa mniejsze od laptopa? np mac mini?

Jakub365
19-04-2014, 11:25
wielu z was jak i czytając opinie w internecie zalecane jest kupno laptopa 15.6 zamiast 17cali +monitor eizo. Na allegro znalazlem cos takiego dosc tanie lecz nie wiem czy to nie jakis szajas i czy np nie bedzie lepszy laptop17 cali z rozdzialka fullhd? allegro.pl/monitor-eizo-flexscan-s1921-19-i4162654600.html lub allegro.pl/eizo-s2202w-22-dla-wymagajacych-i4146786910.html

Kyle
19-04-2014, 13:33
allegro.pl/eizo-s2202w-22-dla-wymagajacych-i4146786910.htmlTen monitor ma matrycę szroTN i nalepka EIZO nie sprawi, że wady tej technologii znikną.

Jakub365
19-04-2014, 16:32
tak myślałem;) czyli w jakiej technologii powinienem szukać monitora?
Jeszcze mam takie pytanie odnośnie obróbki zdjęć, gdzieś coś obiło mi się o oczy odnośnie wlaśnie obrabiania na laptopie, a monitorze i ktoś napisal, aby spróbować zrobić odbitke negatywu czy jakoś tak czyli, monitor daje mi lepsze odwzorowanie barw niż laptop, kiedy daje coś do wydruku tak? a jak sytuacja wygląda kiedy obrabiam tylko w formke cyforwej?do oglądania na laptopach,monitorach,tv czy w necie? przeciez 90%ludzi używa zwyklych laptopow i tv gdzie kolory sa sztuczne, wiec co z tego,ze u mnie zdjecie wygladac bedzie ok a u kogos zbyt blado lub zbyt cukierkowo?

Slon
19-04-2014, 16:39
a jak sytuacja wygląda kiedy obrabiam tylko w formke cyforwej?do oglądania na laptopach,monitorach,tv czy w necie? przeciez 90%ludzi używa zwyklych laptopow i tv gdzie kolory sa sztuczne, wiec co z tego,ze u mnie zdjecie wygladac bedzie ok a u kogos zbyt blado lub zbyt cukierkowo?

odwieczny problem fotografii cyfrowej ;)

Andrzej1974
19-04-2014, 16:41
Poznaj możliwości matryc TN, PVA i S-IPS (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/poznaj-mozliwosci-matryc-tn-pva-i-s-ips-2664.html)

Kurtz
19-04-2014, 19:15
Poznaj możliwości matryc TN, PVA i S-IPS (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/poznaj-mozliwosci-matryc-tn-pva-i-s-ips-2664.html)

Benchmarkpl się nie czyta. SZczególnie artykuły, które można streścić do.. "kup pan HP".

Jakub365
19-04-2014, 19:25
z tego co wyczytalem nowe matryce TN III generacji nie sa juz takie zle, a matryce hd+ sa godne polecenia. Więc jesli nie robię zdjec do druku tak naprawde powinien mi starczyc laptop hd+ lub full hd prawda? Wiec chyba najlepsza opcja bedzie jak pojde do jakiegoś marketu i wybiorę model, ktora wg mnie daje najlepszy obraz?Ostatnio wlasnie widzialem takiego lenovo g700 obraz,gladki, krystaliczny i super kolory,a posiadal matrycd hd+ i patrzac z gory,dolu z boku nie widac bylo zmian w odwzorowaniu cieni itd. a gdyby okazało się z czasem, ze jednak beda robił zdjęcia do druku dokupie jakis monitor mva czy ips prawda?

Kurtz
19-04-2014, 19:31
"matryce hd+ czyli co?

Więc jesli nie robię zdjec do druku tak naprawde powinien mi starczyc laptop hd+ lub full hd prawda?
A co to ma do rzeczy?

Wiec chyba najlepsza opcja bedzie jak pojde do jakiegoś marketu i wybiorę model, ktora wg mnie daje najlepszy obraz?Ostatnio wlasnie widzialem takiego lenovo g700 obraz,gladki, krystaliczny i super kolory,a posiadal matrycd hd+ i patrzac z gory,dolu z boku nie widac bylo zmian w odwzorowaniu cieni itd. a gdyby okazało się z czasem, ze jednak beda robił zdjęcia do druku dokupie jakis monitor mva czy ips prawda?
Właśnie udowadniasz, że nie znasz się na monitorach do obrazu.

Andrzej1974
19-04-2014, 21:11
Benchmarkpl się nie czyta. SZczególnie artykuły, które można streścić do.. "kup pan HP".

Podałem "link rozjaśniający" Jakub-owi, w którym są bardzo ogólne informacje o matrycach, ich możliwościach czy zastosowaniach...

BTW HP bym nie kupił. Jak już to tylko... EIZO. ;-)

luthien
28-04-2014, 19:19
Witam wszystkich!
Chcę wymienić laptopa i proszę o radę pod kątem jego nadawania się do amatorskiej obróbki zdjęć, bo im więcej czytam, tym większy mam dylemat. Z góry podkreślam, że musi to być laptop, bo będzie służył też m.in. do pracy tekstowej (poza tym filmy, net, zero gier), musi być w miarę mobilny, więc monitor zewnętrzny odpada przynajmniej w najbliższych kilku latach. Z tego samego wzlędu myślę o 15-15,6''. Poza tym ma służyć do amatorskiej obróbki i to nie na jakimś bardzo zaawansowanym poziomie, jaki prezentuje chyba większa część użytkowników tego forum (przynajmniej póki do takiego poziomu nie dojdę :) ). Dobrze jednak mierzyć siły na zamiary. Nie może być używany. Poza tym Apple też raczej odpada.

Wiem, że podobno matryce matowe lepiej się sprawdzają (taką miałam do tej pory), ale ciężko chyba znaleźć coś sensownego w przyzwoitej cenie. Kwota, jaką mogę wydać, to maks. 4000. Naczytałam się też, że TK to beznadzieja i powinna być matryca IPS, ale to chyba nie ten przedział cenowy. Chciałabym FHD, no i rozdzielczość chyba lepsza (?) byłaby większa niż 1366 x 768 pikseli.

Najpierw myślałam o dell inspiron 5537 15,6" FHD i7 4500U/8GB/1TB/8850M(2G)/W8+2YDND www.komputronik.pl/category/13064/Komputery_Laptopy_Dell/showProducts/1/searchString/ZGVsbCUyMGluc3Bpcm9u?sb=&sd=&sa=&showProducts=1 ale jest nie tylko błyszcząca matryca, lecz podobno seria inspiron w ogóle ma kiepskie matryce.

Potem myślałam o dell Vostro 3560 i7-3632QM/8GB/1000+32/Win8X FHD http://www.x-kom.pl/p/176338-notebook-laptop-15-6-dell-vostro-3560-i7-3632qm-8gb-100032-win8x-fhd.html?partnerid=100421822&sm12=NQ==&ts=1398607985&token=a32d1937f3055b3fe2b4f957db7bf39c - ma matową matrycę, ale to podobno też seria biznesowa ze słabymi matrycami.

Wiele stron wcześniej w tym wątku ktoś chwalił sobie dell XPS L502X - też błyszcząca, ale podobno w miarę dobra, ale on występował podobno w dwóch wersjach i nie mogę znaleźć tej z rozdzielczością 1920 x 1080 pikseli, fullHD i podświetleniem B+RG LED, znalazłam tylko wersję 1366 x 768... http://www.komputronik.pl/product/130857/DELL_XPS_L502X_i7_2630QM_-_nVidia_GT_540M_-_6GB_-_750GB_-_W7HP_srebrny.html

Brat baaardzo intensywnie użytkuje della od kilku lat (tyle że nie do grafiki) i bardzo sobie chwali od każdej strony, więc najbardziej ta marka by mi odpowiadała.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc, zwłaszcza, że czas mnie trochę goni.

Miloko
23-10-2014, 10:53
Witam, zastanawiam się nad kupnem laptopa... używka do 2k. Zależy mi oczywiście na jak "najlepszej" matrycy...oczywiście w tym przedziale cenowym :) Do obróbki posiadam PC z monitorem ips, także laptop używany byłby na wyjazdach, do podstawowego wywoływania RAWa.

Znalazłam takie oto dwa ( nadają się do czegoś, czy szukać dalej? )

DELL E6510
http://allegro.pl/dell-e6510-i7-8gb-750gb-led-fullhd-win7-nvidia-gw-i4725193683.html

HP ELITEBOOK 8540W
http://allegro.pl/hp-elitebook-8540w-i7-4x1600-8gb-500-fx880m-7-pro-i4708057735.html

Może ktoś poleci inny model?

Kurtz
23-10-2014, 11:01
A widziałeś zdjęcia tych laptopów chociaż, żeby ocenić ich stan?
W tym przedziale cenowym... Może jakiś ThinkPad X220 by się znalazł, ale rozmiar matrycy może być dla Ciebie za mały do obróbki. Niemniej jednak, to sprzęt typowo przenośny, co może być zaletą.

Tom01
23-10-2014, 11:04
Najlepsze matryce laptopowe, spokojnie mogące konkurować ze stacjonarnymi monitorami z grupy 1,5 tys zł to Retina, montowane w MacBookach Pro. Wszystko inne to dno i wodorosty.

Miloko
23-10-2014, 11:16
Najlepsze matryce laptopowe, spokojnie mogące konkurować ze stacjonarnymi monitorami z grupy 1,5 tys zł to Retina, montowane w MacBookach Pro. Wszystko inne to dno i wodorosty.

jasne , doskonale wiem, ale nie stać mnie ;)

szukam czegoś do 2k max...takiego "najlepszego z gorszych" ;)

Johanan
23-10-2014, 11:42

Retina w monitorze OK, do edycji fotek w zawężonym gamucie, ale OK, ale w laptopie?

Jak niby takie coś skutecznie wyregulować?

Tom01
23-10-2014, 11:44
Retina w monitorze OK, do edycji fotek w zawężonym gamucie, ale OK, ale w laptopie?

Jak niby takie coś skutecznie wyregulować?

Laptop jest nieregulowalny z definicji, ale Retina przynajmniej ma ludzki wpkt i liniowość. Różnica w stosunku do nawet "dobrych" typu W-ileśtam, reklamowanych jako graficzne, jest kosmiczna.

GonzoG
23-10-2014, 11:46
Witam, zastanawiam się nad kupnem laptopa... używka do 2k. Zależy mi oczywiście na jak "najlepszej" matrycy...oczywiście w tym przedziale cenowym :) Do obróbki posiadam PC z monitorem ips, także laptop używany byłby na wyjazdach, do podstawowego wywoływania RAWa.

Znalazłam takie oto dwa ( nadają się do czegoś, czy szukać dalej? )

DELL E6510
http://allegro.pl/dell-e6510-i7-8gb-750gb-led-fullhd-win7-nvidia-gw-i4725193683.html

HP ELITEBOOK 8540W
http://allegro.pl/hp-elitebook-8540w-i7-4x1600-8gb-500-fx880m-7-pro-i4708057735.html

Może ktoś poleci inny model?

Znacznie lepiej byłoby poszukać jakieś promocji nowych laptopów z i5.
Nie tylko będą znacznie wydajniejsze, to jeszcze będą miała znacznie lepszą matrycę.

Ten Dell Latitude ma chyba z 5 lat... wart może z 1000zł. Jedyna jest zaleta, to rozdzielczość, ale jeśli chodzi o kolory, to jest tragedia, to laptop do biznesu, a nie grafiki. A jego początkową cenę znacznie podnosiła gwarancja i karta graficzna.

HP - to coś co miało symulować Dell'a Presision czy MacBook'a Pro... ale tylko symulować, bo była to klasa zaledwie Latitude. Ekran względny, cena za używany absurdalna. Cena nowego bardzo wysoko głównie za sprawą grafiki Quadro FX 880M, która stanowiła blisko 50% wartości laptopa. Teraz ten laptop wart również ok 1000zł.

Johanan
23-10-2014, 11:49
Laptop jest nieregulowalny z definicji, ale Retina przynajmniej ma ludzki wpkt i liniowość. Różnica w stosunku do nawet "dobrych" typu W-ileśtam, reklamowanych jako graficzne, jest kosmiczna.

U mnie te W-ileśtam służą praktycznie tylko do podglądu kadru, więc się nad tym nie zastanawiam.
Ekrany laptopów z definicji nie służą do edycji obrazków, co najwyżej do przeglądania, a i to nie za bardzo.

Miloko
23-10-2014, 12:58
Znacznie lepiej byłoby poszukać jakieś promocji nowych laptopów z i5.
Nie tylko będą znacznie wydajniejsze, to jeszcze będą miała znacznie lepszą matrycę.

Ten Dell Latitude ma chyba z 5 lat... wart może z 1000zł. Jedyna jest zaleta, to rozdzielczość, ale jeśli chodzi o kolory, to jest tragedia, to laptop do biznesu, a nie grafiki. A jego początkową cenę znacznie podnosiła gwarancja i karta graficzna.

HP - to coś co miało symulować Dell'a Presision czy MacBook'a Pro... ale tylko symulować, bo była to klasa zaledwie Latitude. Ekran względny, cena za używany absurdalna. Cena nowego bardzo wysoko głównie za sprawą grafiki Quadro FX 880M, która stanowiła blisko 50% wartości laptopa. Teraz ten laptop wart również ok 1000zł.

Dziękuję za odpowiedź konkretną :)....skreślam zarem te dwie sztuki .

To mmoże tak...kupił ktoś ostatnio laptopa z ktorego jest zadowolony? Półka nadal niższa ...2,5k

R
23-10-2014, 13:01
lepiej dozbierac do MBPr

Johanan
23-10-2014, 13:23
...
To mmoże tak...kupił ktoś ostatnio laptopa z ktorego jest zadowolony? Półka nadal niższa ...2,5k

W tym przedziale cenowym, nic pancernego się nie nabędzie, także o magnezowych, czy poliwęglanowych szczelnych obudowach można zapomnieć, ale ...

2,5k to już suma, za którą można nabyć całkiem wydajną maszynę, oczywiście z ekranem całkowicie niefotograficznym.

Warunkiem, właściwie sine qua non jest obecność dysku SSD, nawet nie z powodu szybkości zapis/odczyt, a wytrzymałości na udar.

GonzoG
23-10-2014, 14:06
W tym przedziale cenowym, nic pancernego się nie nabędzie, także o magnezowych, czy poliwęglanowych szczelnych obudowach można zapomnieć, ale ...

2,5k to już suma, za którą można nabyć całkiem wydajną maszynę, oczywiście z ekranem całkowicie niefotograficznym.

Warunkiem, właściwie sine qua non jest obecność dysku SSD, nawet nie z powodu szybkości zapis/odczyt, a wytrzymałości na udar.
A możesz napisać do czego znowu pijesz ?? Czy ktoś się pyta o pancerne, czy wojskowe laptopy ??

Dziękuję za odpowiedź konkretną :)....skreślam zarem te dwie sztuki .

To może zacznijmy od górnej granicy:
Niestety będzie ciężko z laptopami 15.6" o rozdzielczości większej niż 1366x768

DellInspiron 3542 (http://www.x-kom.pl/p/188570-notebook-laptop-15-6-dell-inspiron-3542-i7-4510u-8gb-1000-gf840m.html) - cena 2500zł, i7-4510, 8 GB RAM i grafika GT840, 15.6" niestety błyszcząca TN i tylko 1366x768, ale za to fabrycznie bardzo bliska sRGB.
W zeszłym tygodniu profilowałem koledze laptopa z tej serii i bardzo ciężko zauważyć różnicę przed i po. Argyll po profilowaniu podaje ~98% sRGB przy 6500K, czym byłem bardzo zdziwiony.

Acer E1-572 (http://www.x-kom.pl/p/178154-notebook-laptop-15-6-acer-e1-572-i5-4200u-8gb-500-dvd-rw-win8x.html) - i5-4200U, 8GB RAM, 1366x768, TN, matowa. Nie wiem jak samo odwzorowanie kolorów.

Johanan
23-10-2014, 14:29
A możesz napisać do czego znowu pijesz ?? Czy ktoś się pyta o pancerne, czy wojskowe laptopy ??
...

Próbuję odwoływać się do rozumu, a nie emocji. :D

Laptop, jako urządzenie mobilne, czyli podlegającemu sporemu ryzyku, powinien być odpowiednio trwały, tym bardziej, że nierzadko zapominamy o tym, że jest to jedynie komputer przenośny i umieszczamy w nim dane istotne, nawet z punku widzenia prowadzonego biznesu.

Dlatego, jeżeli ktoś rzeczywiście chce używać laptopa z terenie, to konstrukcje z przedziału do 2,5k, nie bardzo się do tego nadają.

To przedział raczej dla rzadko przemieszczanych "biurkowców".

...
1366x768, TN, matowa. Nie wiem jak samo odwzorowanie kolorów.

A mógłbyś się już nie kompromitować?

Miloko
23-10-2014, 14:46
Nie potrzebuje pancernikow :)mój nowy laptop głównie będzie kanapowcem...wrzucam go do samochodu i pracuję w bierze lub w mieszkaniu lub też w domu rodzinnym...warunki we wszystkich przypadkach komfortowe ;)

A Toshiba L50 B z ips...nadaję się ta matryca do czegoś ?

Johanan
23-10-2014, 14:49
...
A Toshiba L50 B z ips...nadaję się ta matryca do czegoś ?

Tak nadaje, do pracy z tekstem. :)

krolewicz
23-10-2014, 15:28
nie wiem jaką fotografie uprawia kolega Johanan, że nie można jej absolutnie kalać monitorem w laptopie, ale w mojej pracy IPS w lenovo x220 sprawdza się znakomicie, ma pewne wady, ale da się z nimi żyć. stanowczo zaprzeczam stwierdzeniu, iż taki ekran zupełnie nie nadaje się do pracy ze zdjęciami. może się mylę, nie mówcie tego moim odbiorcom zdjęć :D

w domu pracuje na eizo s2231w, nie wiem czy wg Johanana to monitor godzien zdjęć? jest lepszy, ale mało wygodny podczas pracy w terenie :)

Johanan
23-10-2014, 15:45
nie wiem jaką fotografie uprawia kolega Johanan, że nie można jej absolutnie kalać monitorem w laptopie, ale w mojej pracy IPS w lenovo x220 sprawdza się znakomicie, ma pewne wady, ale da się z nimi żyć. stanowczo zaprzeczam stwierdzeniu, iż taki ekran zupełnie nie nadaje się do pracy ze zdjęciami. może się mylę, nie mówcie tego moim odbiorcom zdjęć :D

w domu pracuje na eizo s2231w, nie wiem czy wg Johanana to monitor godzien zdjęć? jest lepszy, ale mało wygodny podczas pracy w terenie :)

Tu, takie minimum na temat paneli:
http://www.centrumpapieru.pl/news392,zarzadzanie-barwa-matryce-lcd-wstep-do-przestrzeni-barw-lab-i-innych-czesc-3.html
http://www.eizo.pl/baza-wiedzy/maksymalna-ilosc-kolorow-i-tabele-look-up/ .

TN-ki, to 6. bitowy szajs i żaden dithering, czy najwspanialszy FRC niczego nie zmienią.

krolewicz
23-10-2014, 15:55
a kto mówi o tn-ce?

Johanan
23-10-2014, 16:01
a kto mówi o tn-ce?

Miażdżąca większość producentów sprzętu mobilnego, pomijając najmniejsze duperele, czyli smartfony i tablety, gdzie panuje moda na IPS. :D

Jednakże zastosowanie panelu innego, niż TN, niczego praktycznie nie daje, ponieważ w urządzeniach mobilnych ekrany są nieregulowalne.

Tu praktycznie, ma to znaczenie jedynie marketingowe.

qooba
23-10-2014, 16:10
Johanana nie da się przekonać, że tysiące fotoreporterów na świecie pracują na laptopach, o zgrozo wyłącznie na nich :D
Oczywiście nie wiedzą, że grzeszą, a odbiorcy ich zdjęć nie wiedzą, że grzeszą na zasadzie paserstwa ;)

A mówiąc poważnie, za około 2-2,5 tysiaka można kupić używanego macbooka pro, oczywiście na gównianej TN-ce i to o zgrozo z FRC, który mimo to po programowym (skandal !!!) skalibrowaniu daje niezły komfort pracy :)

Johanan
23-10-2014, 16:15
Johanana nie da się przekonać, że tysiące fotoreporterów na świecie pracują na laptopach, o zgrozo wyłącznie na nich :D
...

Argument, że tysiące ludzi robi coś głupiego, rzeczywiście do mnie nie przemawia. :D

Statystyki są akurat w tym temacie absolutnie bezlitosne. :!:

qooba
23-10-2014, 16:24
no tak, zera, jedynki, statystyki, cyferki...
miłego dnia :)

Johanan
23-10-2014, 16:30
no tak, zera, jedynki, statystyki, cyferki...
miłego dnia :)

Nawet pewnie przez myśl Ci nie przemknie, że może akurat Twoja wrażliwość mieści się w przestrzeni kolorystycznej zakreślonej przez sRGB. :D

Po jaką zatem Anielkę odkrywać nieznane? ;)

... ale wpadnij jednak do Piotra i zaglądnij do jego okna na lepszy świat, wszak ostatnio zakupił cx-a. :)

qooba
23-10-2014, 16:42
Nawet pewnie przez myśl Ci nie przemknie, że może akurat Twoja wrażliwość mieści się w przestrzeni kolorystycznej zakreślonej przez sRGB. :D

Po jaką zatem Anielkę odkrywać nieznane? ;)

... ale wpadnij jednak do Piotra i zaglądnij do jego okna na lepszy świat, wszak ostatnio zakupił cx-a. :)

Kalibrowałem mu :) Znam lepszy świat, ale nie uważam, że ten gorszy się do niczego nie nadaje. Takie twierdzenie to wierutna bzdura!

Johanan
23-10-2014, 16:44
Kalibrowałem mu :) Znam lepszy świat, ale nie uważam, że ten gorszy się do niczego nie nadaje. Takie twierdzenie to wierutna bzdura!

A kto powiedział, że się całkiem nie nadaje?

Nadaje się, ale to rockwellowski punkt widzenia i wymaga zapisu w jotpegach. :D

tomek s
23-10-2014, 23:44
Miałem T60, a teraz mam Elitebooka 840 G1 oba z IPS-em, jak nie ma wyjścia poza domem to można przy zdjęciach pogrzebać, niestety 2,5k to trochę mały budżet na współczesnego lapka z matrycą, na której coś nieco widać.
Pozdr

Miloko
24-10-2014, 12:25
Miałem T60, a teraz mam Elitebooka 840 G1 oba z IPS-em, jak nie ma wyjścia poza domem to można przy zdjęciach pogrzebać, niestety 2,5k to trochę mały budżet na współczesnego lapka z matrycą, na której coś nieco widać.
Pozdr

na nowego na pewno nie starczy :), ale na 2-3 latka z ips? z dobrym pokryciem srgb?

jakbym posiadała większe fundusze 5-7k, na pewno zdecydowałabym się na Retine ;)

tomek s
24-10-2014, 15:11
Może jakiś Lenovo X220/230 albo Szajsung z serii 7 np. 730u3e ?
Drożej trochę, ale nowe Dell E7440; Asus ux32ln tylko z matrycami 1920x1080.
Pozdr

velaskez
24-10-2014, 15:23
Może jakiś Lenovo X220/230 albo Szajsung z serii 7 np. 730u3e ?
Drożej trochę, ale nowe Dell E7440; Asus ux32ln tylko z matrycami 1920x1080.
Pozdr

Dokladnie wczoraj kupilem x220 z i5, 4GB ramu i nowiutka bateria. Za 1100zl. WcZoraj tez zamowilem dodatkowe 4GB ramu, panel IPS i dysk ssd 120 GB za co dalem niecale 600 pln, wyjdzie laptop za 1700 w prawie topowej dla tego modelu konfiguracji.

wdhiz
24-10-2014, 15:35
Dokladnie wczoraj kupilem x220 z i5, 4GB ramu i nowiutka bateria. Za 1100zl. WcZoraj tez zamowilem dodatkowe 4GB ramu, panel IPS i dysk ssd 120 GB za co dalem niecale 600 pln, wyjdzie laptop za 1700 w prawie topowej dla tego modelu konfiguracji.

Sam będziesz wymieniał ekran? Gdzie zamawiałeś nowy?

jahu4
24-10-2014, 18:27
Z uwagi na mobilność muszę kupić lapka pod pakiet Adobe CS6 , co sądzicie o tej jednostce http://allegro.pl/show_item.php?item=4700429750

tomek s
24-10-2014, 19:56
Dla mnie prawie 4kg klocek to jednak zaprzeczenie mobilności, błyszcząca matryca raczej uciążliwa no, ale co kto lubi :-)
Z takim budżetem szukałbym jakiegoś della, eliteboka albo thinkpada z dobrą gwarancją nbd/onsite.
Pozdr.

ku6i
24-10-2014, 20:06
Z uwagi na mobilność muszę kupić lapka pod pakiet Adobe CS6 , co sądzicie o tej jednostce http://allegro.pl/show_item.php?item=4700429750

Za te pieniądze można się rozglądać za Lenovo W530. Będzie lżej, solidniej i z lepszą oraz dłuższą gwarancją. A, i nie wstyd to odpalić przy kliencie :-P

siona
24-10-2014, 21:09

Bardzo lubię twoje uogólnienia i aplowe fanbojstwo. Oczywiście IPS montowane w seriach W, T i X Lenovo to nie są wyświetlacze notebookowe.

velaskez
25-10-2014, 00:56
Sam będziesz wymieniał ekran? Gdzie zamawiałeś nowy?

Tak, a to jakaś filozofia? W Thinkpadach kwestia jednej taśmy i 6 śrubek :D Na niemieckim ebayu. Np. ->
http://www.ebay.de/itm/12-5-LED-Display-1366x768-Lenovo-Thinkpad-X220-X230-X230t-MATTE-IPS-LG-40pin/231360805917?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%2 6asc%3D20140117130753%26meid%3D1ca5c946da564667839 b41b0b0942c3d%26pid%3D100005%26prg%3D2014011713075 3%26rk%3D1%26rkt%3D6%26sd%3D221440346722&rt=nc
Żeby było śmieszniej, właśnie spojrzałem że firma która to sprzedaje mieści się w Dzierżoniowie, 60km od Wrocławia :mrgreen:

Za te pieniądze można się rozglądać za Lenovo W530. Będzie lżej, solidniej i z lepszą oraz dłuższą gwarancją. A, i nie wstyd to odpalić przy kliencie :-P

Potwierdzam. Mam. Polecam. W sensie W530 :)
A jak się nie boisz używek, to za trochę ponad połowe tej ceny (3500-4000) dostaniesz najbardziej wypasionego W530 (i7 3940XM, 32GB ram, Quadro K2000M, 250GB SSD). Aktualnie wypływają podobne do mojego, 1.5-2 letnie na alledrogo. Czyli mają jeszcze 1-1.5 gwarancji, żeby nie było, a jak to za mało - możesz dokupić do 5 lat ;)
Zauważmy, że 2 lata temu one kosztowały 9-10k PLN.

wdhiz
25-10-2014, 11:34
Tak, a to jakaś filozofia? W Thinkpadach kwestia jednej taśmy i 6 śrubek :D
Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem ;) ;) Moje doświadczenie w naprawianiu laptopów ogranicza się do upieczenia w piekarniku płyty głównej MBP w celu reballingu procesora graficznego ;)

Dzięki za info :), właśnie szukam jakiegoś lżejszego i mocniejszego lapka.

siona
25-10-2014, 13:32
Zdecydowanie x220 albo x230. Ze średnich to t4xx.

ropusz
25-10-2014, 23:37
Przymierzałem się ostatnio do HP zbook14, Lenovo T440s i Dell E7440. Wybrałem tego ostatniego i jego polecam. Mniejsza niż 14" matryca jest już naprawdę mała, więc X220 czy X230 to taki średnio do obróbki.

Johanan
27-10-2014, 23:50
...
Oczywiście IPS montowane w seriach W, T i X Lenovo to nie są wyświetlacze notebookowe.

A co to niby jest, skoro to również TN-ki, tyle że ze sztucznie rozdmuchanym pseudo gamutem, czyli raczej zabawki, niż wyświetlacze (?).

Zresztą, jak powiedziane zostało wcześniej, nawet gdyby to był wyświetlacz kosmiczny, to bez możliwości wyregulowania, jest tak samo nieprzydatny, jak najgorsze panele.

siona
28-10-2014, 00:03
weź przeczytaj jeszcze raz to co skomentowałeś
potem jeszcze raz

Johanan
28-10-2014, 00:19
weź przeczytaj jeszcze raz to co skomentowałeś
potem jeszcze raz

Widzisz, ja nie muszę, choćby z powodu używania pudeł serii "W", ale Tobie to gorąco polecam. :D

siona
28-10-2014, 00:25
Tylko, że seria W ma IPS od tego roku i to chyba w opcji. Przednio miała TN.
Czasem warto sprawdzić to co się neguje.
Parametry regulacji też nie ustępują tym z maca tylko jakimś cudem matryce Lenovo są matowe.

Johanan
28-10-2014, 01:44
Nie widzę specjalnych różnic w obrazie między 530 a 540, nie wiem też co masz na myśli, mówiąc o możliwościach wyregulowania tych zabawek?

GonzoG
28-10-2014, 01:56
Nie widzę specjalnych różnic w obrazie między 530 a 540, nie wiem też co masz na myśli, mówiąc o możliwościach wyregulowania tych zabawek?

Bo dla Ciebie nic co nie jest monitorem referencyjnym wygląda tak samo - czyli nijak.

siona
28-10-2014, 11:18
o ich regulacji myślę nic - ty za to, Johanan nie czytasz. zamiast zobaczyć do czego się odniosłem stworzyłeś sobie swój własny kierunek dyskusji.

odniosłem się tymi matrycami do "jedyniesłusznej" matrycy makówkowej w ich laptopach. poziomem regulacji również.
nigdy nigdzie nie pisałem, że są lepsze czy porównywalne z monitorami referencyjnymi. nie znoszę po prostu aplowego fanbojstwa. ok apple ma fajne urządzenia ale pod windowsem możesz mieć tak samo a czasami lepiej i inni producenci to umożliwiają.

Tom01
28-10-2014, 11:22
nie znoszę po prostu aplowego fanbojstwa. ok apple ma fajne urządzenia ale pod windowsem możesz mieć tak samo a czasami lepiej i inni producenci to umożliwiają.

Po prostu nie widział Pan ekranu "retina" i tyle. Spoko, to nie wstyd. ;)

siona
28-10-2014, 11:39
nie no retina to cud objawiony - widza go tylko wtajemniczeni
gdzie taki plebs jak ja mógłby go zobaczyć ...

GonzoG
28-10-2014, 11:39
Po prostu nie widział Pan ekranu "retina" i tyle. Spoko, to nie wstyd. ;)

Ekran "Retina" to zwykły IPS, tylko że ma określoną gęstość pikseli.
Dokładnie takie same ekrany są w Dell'ach, Lenovo i chyba HP.

tomek s
28-10-2014, 11:40
Ja widziałem, ja widziałem tak się błyszczał, że można było się przejrzeć ;-)

"- Widzicie? To nasza święta jabłoń zasadzona ręką pramatki. Z takiego drzewa samiec zerwał w raju jabłko i skusił nim kobietę. Przez co straciłyśmy raj na zawsze. I właśnie dlatego dzisiaj... Ooo! Gdzie nasze święte jabłka?
- Zbeszcześcili rezerwat przyrody. Zeżarli nasze święte jabłka! " :grin:
Pozdr

siona
28-10-2014, 11:45
co wy gadacie - trzeba być na 6 stopniu apple fanbojstwa, żeby dostąpić zaszczytu widzenia tego połyskliwego cudu ...

Tom01
28-10-2014, 12:06
nie no retina to cud objawiony

Nie jest. Ale jest w stanie konkurować z monitorami stacjonarnymi klasy EIZO EV i NEC EA. Taka sztuka nie udała sie do tej pory żadnemu innemu ekranowi notebookowemu. ŻADNA inna firma, ani DELL, ani HP ani Lenowo nie montuje nawet podobnych, nie mówiąc o porównywalnych. Sorry, ale to jest fakt i ja tego nie wymyśliłem.

siona
28-10-2014, 12:07
nie wiem - nie widziałem, w końcu nie spełniam warunków dopuszczenia

velaskez
28-10-2014, 12:35
Nie jest. Ale jest w stanie konkurować z monitorami stacjonarnymi klasy EIZO EV i NEC EA. Taka sztuka nie udała sie do tej pory żadnemu innemu ekranowi notebookowemu. ŻADNA inna firma, ani DELL, ani HP ani Lenowo nie montuje nawet podobnych, nie mówiąc o porównywalnych. Sorry, ale to jest fakt i ja tego nie wymyśliłem.

To czym odbiega 3K IPS od Retiny? Bo po obu stronach widzę IPSke nawet z tą samą rozdzielczością.

Tom01
28-10-2014, 12:36
To czym odbiega 3K IPS od Retiny? Bo po obu stronach widzę IPSke nawet z tą samą rozdzielczością.

IPS, IPSowi nie równy. "IPS" jest tak samo precyzyjnym określeniem rodzaju matrycy, jak "benzynowy" określeniem rodzaju silnika spalinowego.

Johanan
28-10-2014, 12:36
nie wiem - nie widziałem, w końcu nie spełniam warunków dopuszczenia

No to uwierz, bo akurat w tym temacie to Tom ma trochę racji, choć ta osławiona Retina, to nadal tylko ekran do przeglądania zasobów sieci i nic poza tym, tyle że rzeczywiście komfort jest wysoki.

ps.
Mnie tam w sumie wszystko jedno na czym ktoś dłubie w swoich obrazkach, ale zdecydowanie odmawiam laptopowym wyświetlaczom, prawa do konkurowania z monitorami, a już szczególnie w procesie wywoływania cyfrowych negatywów.

siona
28-10-2014, 12:50
a ty nadal swoje :/
oczywiście, że wszelkiej maści retiny oglądałem,
oczywiście, że są dobre,
oczywiście, że nie mają żadnych sensownych opcji regulacji,
oczywiście, że w tym zakresie nie różnią się od innych wyświetlaczy laptopowych,
oczywiście, że inni producenci dostarczają podobne rozwiązania,
oczywiście, że nie sa identyczne,
nie nazwałbym jednak retiny jadnoznacznie lepszą od topowych wyświetlaczy della czy lenovo - ot co

pamietaj, że sarkazm bywa uzywany na forum

velaskez
28-10-2014, 13:10
Dobra sioński, nie ma co perswadować. Chodź do kąta przytulać nasze x220 :D

siona
28-10-2014, 13:24
nie wiem czy można - w końcu to badziew - trzeba uważać bo uszkodzenia siatkówki bywają nieodwracalne ...

Tom01
28-10-2014, 13:25
nie wiem czy można - w końcu to badziew - trzeba uważać bo uszkodzenia siatkówki bywają nieodwracalne ...

I jeszcze ten rakotwórczy plastik... nie to co antyseptyczne amelinium... :D

siona
28-10-2014, 13:29
a tu to sobie wypraszam
czymże jest to badziewne amelinum przy naszym magnesie

GonzoG
28-10-2014, 13:37
ŻADNA inna firma, ani DELL, ani HP ani Lenowo nie montuje nawet podobnych, nie mówiąc o porównywalnych. Sorry, ale to jest fakt i ja tego nie wymyśliłem.

Hmm... dziwne, bo któryś z portali porównywał zamontowane matryce (pod względem modeli) i okazało się, że w którymś laptopie jest identyczna.

Johanan
28-10-2014, 14:35
...
pamietaj, że sarkazm bywa uzywany na forum

Owszem i swego czasu bardzo często się nim posługiwałem, ale z doświadczenia wiem, że szczególnie w wątkach sprzętowych lepiej starać się być w pełni zrozumiałym, by nie tracić czasu na niepotrzebne przelewanie z pustego w próżne. ;)

velaskez
28-10-2014, 15:50
To ja powiem, ze do myślę pojutrza jestem zmuszony używać tej marnej TNki w x220 aż przyjdzie IPSka. W porównaniu z W530 ta jest tak zła, że wypala mi oczy. Nie wiem czy dotrwam do czwartku :mrgreen:

siona
28-10-2014, 16:41
współczuję ci
wiem jakie ryzyko podejmujesz
Virtuti militari ci się należy

Johanan
28-10-2014, 19:35
velaskez, siona, nie wiem jakim kawałkiem fotografii się zajmujecie, ale wnosząc z Waszego dobrego humoru, musi to być jakaś niewąska komedia. :D

Z pewnością lenowcami przetworzycie każdą ilość obrazków z imprezki i pewnie w tym punkcie będziemy obrzydliwie zgodni. ;)

qooba
28-10-2014, 19:49
Pitolicie wszyscy jak nawaleni albo ujarani...
Po co? Nie lepiej na plac zabaw?

jerryjola
30-10-2014, 12:07
Ja coś takiego znalazłem, jakby ktoś szukał:

Lenovo ThinkPad w700 17 cali.

Procesor: Intel Core2 Extreme X9100 (2×3.0GHz, 6MB L2, 1066 MT/s, 44 watt)
Pamięć: 4 Gb Ram ddr3 1000mhz
Grafika: NVIDIA Quadro FX 3700M (1024 MB)
Matryca: 17" TFT 1920x1200 (400 Nits)
Dysk twardy: 2x , może pracować w systemie RAID

Ma wbudowany tablet WACOMa
Z tego, co pamiętam, to był chyba przy nim kalibrator sprzętowy.
Nie jest to nowość, ale można toto dostać za 1600 zł.

Nie jest to nowość, ale chyba da się na tym popracować - jakby tak wpakować SSD, rozbudować ram ...

Ja mam t410 z 8gb RAM i wyświetlaczem matowym 1440x900. Procek i5 , dysk wymieniony na SSD . Też chciałbym za to dostać jakiś order...

Nie obrabiam fotek z imprez, ale krajobrazy. Owszem, nie zarabiam na fotkach. To moje hobby. Fotki są z d300, przetwarzam zazwyczaj nefy 14-bitowe.
W domu mam podpięty ten laptop do stacji dokującej i mam 24" monitor o dużo większej rozdzielczości, niz ma t410. Daje się pracować i to całkiem spokojnie. Na baterii w terenie pracuję spokojnie ok. 4 godzin.
Nie narzekam. Pewnie - marzeniem byłoby mieć takie W530 (ach!), ale póki co, to mój nie pada i nie myśli paść. Ale używam jednocześnie CNX-2 i od niedawna Lightrooma 5 (ten pierwszy dostałem z d300, ten drugi zakupiłem z ciekawości). Oba dają radę. I jak pisałem, nie narzekam.

Nie zawsze można mieć wszystko, i nie zawsze wszystko jest potrzebne.

Miloko
30-10-2014, 12:17
...dobrze to ja jeszcze mam pytanie do znawców...czy matryca LG Philips LP156WD1-TLD3 to ta sama co LGD0258 ?

ropusz
30-10-2014, 23:23
Ja to nie uznaję błyszczących ekranów, więc taka retina to w przedbiegach odpada z dalszej rywalizacji.

velaskez
01-11-2014, 00:09
Nie zawsze można mieć wszystko

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/28cjzuh-2.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/28cjzuh.jpg)
W kadrze: X61, T60, T61, T61p, X220, W530 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

I nie zawsze wszystko jest potrzebne.
Fakt, musze sie pozbyć tego złomy trochę
Co do W700, spoko - tylko czy nie za duży? To jest bardzo duża krowa.

siona
01-11-2014, 00:51
już 530 to straszny smok - mobilny głównie z nazwy :D

jerryjola
01-11-2014, 20:20
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/28cjzuh-1.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/28cjzuh.jpg)
W kadrze: X61, T60, T61, T61p, X220, W530 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Fakt, musze sie pozbyć tego złomy trochę
Co do W700, spoko - tylko czy nie za duży? To jest bardzo duża krowa.

...łał ! Co za widok...

Ale podobnie jest u mnie, też mam wpiętego t410 w stację dokującą, taka sama nagrywarka DVD, telefoniku nie widzę dobrze, ale ja mam BB q10. Twój wygląda na BB 9900.

Akurat te moje uwagi to nie były pod Twoim adresem...
w700 to niezła krowa, ale ma też dobre bebechy i niezłą jak na dziś cenę. Ale fakt - mobilny to sprzęt nie jest...

W530 też niemała, ale patrząc się na mojego t410, ten 1" ekranu więcej robi różnicę. Sporą. Moje oczy już nie takie, jak kilkanaście lat temu. Nie powiem, na moim t410, przy jego rozdzielczości, da się prawować. No i 530-tka mocniejsza jest...

siona, w takim razie poszukaj coś z serii t4xx...Mój t410 ma i5, starej generacji, ale jest to i5 2,5 GHz, mam 8 gb RAM, teraz SSD samsunga 250 GB, włożyłem sobie modem GSM, mam powiększoną baterię... i jest bardzo dobrze.
Miesiąc temu musiałem dać go do serwisu po 4 latach , bo pasta pod prockiem już wyparowała, kurzu od cholery... i znów chodzi jak ta lala.
Są też takie jak x201, które są juz z i5 2,4 GHz z modemem 3G i w cenie poniżej 900 zł,
x220 z modemem 3g i dyskiem SSD 120 GB mozna już kupić za 1250 zł...

To są już bardzo mobilne, moim zdaniem, laptopiki...

siona
01-11-2014, 20:57
Ja mam x220. To nie ja szukam.

jerryjola
03-11-2014, 13:44
Och, przepraszam...
teraz dopiero zauważyłem; ta sterta ibm-ów mi wszystko zasłoniła :-)

velaskez
25-11-2014, 22:34
No i 2 dni kiedy miałem zmienić matrycę na IPS przeciągnęły się do prawie miesiąca...ale warto było czekać. Mój wypalony wzrok z miłością przyjął kolory i kąty widzenia generowane przez IPS. Jeśli ktoś szuka małego lapka i nie boi się używek a potrzebuje od czasu do czasu obrobić coś w terenie polecam. Całość z kupnem laptopa i upgrade'ami wyszła mnie 1850zł.
FlexView!

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/Xa8K3wl-2.png
źródło (http://i.imgur.com/Xa8K3wl.png)

k35
23-12-2014, 23:18
Kto może mi coś powiedzieć o matrycy w Lenovo Yoga Pro 2? Z tysiaka tańszy od MBP i chyba wolę windowsa na pokładzie.

bedzie jedynie czasem potrzebna do obróbki, ew do wstepnej obróbki - późniejsza korekcja na monitorze

albo polećcie coś na windowsie co może konkurować z MBP 13 retina.

Interesuje mnie solidność wykonania, max 13cali, mobilność - czyli mała masa i wymiar, SDD, w miarę szybkość działania.

Kurtz
23-12-2014, 23:53
Surface Pro 3 ;P

elduce
24-12-2014, 02:22
velaskez o jakim laptopie piszesz, bo już się nie mogę połapać...

Kurtz
24-12-2014, 09:01
Czy nie o x220 ? :P

Michał25
14-07-2016, 08:30
Witam przymierzam się do wymiany mojego laptopa na nowszy, znajomi twierdzą że laptopy są słabe jeżeli chodzi o ekrany pod zdjęcia. Chce kupić coś do maks 3 tyś wiem że nie jest to dużo, ale zastanawiam się nad tym (http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-z51-70-i7-5500u-4gb-1tb-8gb-sshd-r9-m375-czarny.bhtml?gclid=CICQ95jV2c0CFcbDcgodu2sN9w&gclsrc=aw.ds#opis) Co sądzicie o takim wyborze ?

stock
14-07-2016, 08:52
Pomijając ekran to zdecydowanie za mało RAM. Brałbym minimalnie 8 a optymalnie 16Gb RAM :)

Kurtz
14-07-2016, 08:58
Ja sądzę, że nie. Szczególnie jeżeli nie masz osobno sensownego monitora do obróbki.

Michał25
14-07-2016, 09:10
Pomijając ekran to zdecydowanie za mało RAM. Brałbym minimalnie 8 a optymalnie 16Gb RAM :)
Ramy akurat dołożę z mojego a co z ekranem jest zły czy jak

Kurtz
14-07-2016, 09:19
Na 99% do niczego się nie nadaje, a już na pewno nie do pracy z kolorem. Nie znam dokładnie tego ekranu, ale widziałem inny laptop lenovo z tej serii.

Michał25
14-07-2016, 09:25
a w chwili wolnej możesz polecić jakiś do 3 tys co ma lepszy monitor

david555
14-07-2016, 10:43
Witam przymierzam się do wymiany mojego laptopa na nowszy, znajomi twierdzą że laptopy są słabe jeżeli chodzi o ekrany pod zdjęcia. Chce kupić coś do maks 3 tyś wiem że nie jest to dużo, ale zastanawiam się nad tym (http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-z51-70-i7-5500u-4gb-1tb-8gb-sshd-r9-m375-czarny.bhtml?gclid=CICQ95jV2c0CFcbDcgodu2sN9w&gclsrc=aw.ds#opis) Co sądzicie o takim wyborze ?
Daruj sobie wysoką rozdzielczość ekranu w laptopie, bo to zmniejszy cenę i pozwoli dobrać lepszy sprzęt.
Zadbaj, by laptop miał port DP, by w przyszłości podpiąć pod niego sensowny monitor.

Dex
14-07-2016, 10:52
Pozwolę i ja się zapytać ;) nada się to to do amatorskiego podziobania zdjęć? Eweantualnie coś innego w podobnym przedziale cenowym.

http://www.cebit.pl/pl/p/HP-8560W-i7-QUAD-16GB320GBQ2000DVDRWWIN-7-PROFESSIONAL/718
http://www.cebit.pl/pl/p/Lenovo-W520-i78GB-320GBDVDRWQuadro-2000-X-RITE/949

Dawno już wypadłem z obiegu jeśli chodzi o sprzęcik.

david555
14-07-2016, 11:06
Najtańsze co warto nabyć, to coś w tym guście: http://www.x-kom.pl/p/262155-notebook-laptop-156-msi-ge62-apache-pro-i7-6700hq-8gb-1000-gtx960m-fhd.html .

Michał25
14-07-2016, 11:11
Niestety ale to za drogo jak dla mnie, czyli Lenovo zostanie u mnie ma wyjście HDMI wiec później dokupię jakiś monitor. Ogólnie fotografia to pasja nie zarobek wiec komputer za 5 tyś to za dużo

GonzoG
14-07-2016, 11:33
Ten lenovo Z51 nie nadaje się nawet do oglądania czegokolwiek kolorowego... pokrycie sRGB w zaledwie 58% i do tego fabryce temp. w okolicy 9000-10000K.
Są laptopy z matrycami o niebo lepszymi.

@Dex: Lenovo w520 ma o wiele lepszą matrycę niż ten HP.
W lenovo masz szeroki gamut, a HP nie pokrywa sRGB.

bajcom
23-07-2016, 19:47
Panowie stało się padł mi laptop ( staruch ) , chce kupić porządnego laptopa do wiadomych celów (obróbki zdjeć ) .W tym roku na pewno dokupię jeszcze monitor eizo 27 . Myśle o http://m.komputronik.pl/product/301619/Elektronika/Laptopy_Tablety/DELL_Alienware_15_1250_.html?gclid=CjwKEAjwq8y8BRC stYTm8qeT9mwSJACZGjUkY3CCZMCs0qyTKeXBzk_yfUzX6vqBS FTXxzDaEi5xlBoCxTrw_wcB&gclsrc=aw.ds . Może coś innego ...

Kurtz
24-07-2016, 01:14
Wiesz, że "to coś" waży 3.2KG? Dolicz do tego jeszcze konkretny zasilacz. Jeżeli bardzo potrzebujesz mobilności, to właśnie sporo jej straciłeś wybierając tak duży i ciężki sprzęt. Jeżeli jej nie potrzebujesz, to czy na pewno laptop? Alienware to niezła jakość z niezłymi konfiguracjami w stosunkowo akceptowalnej cenie.

Czy coś innego? Zależy po co i w jakiej sytuacji. Jeżeli faktycznie masz potrzeby związane z pracą i musisz mieć wydajny sprzęt mobilny do pracy w terenie, to powinno Cię być stać na dobrze doposażonego ThinkPad W541, z i7-4910QM. Ale to będzie już jakieś 12-13k z gwarancją 5 letnią onsite.

http://www.kuzniewski.pl/p21837,lenovo-thinkpad-w541-20efg33spb-core-i7-4910mq-15-6-full-hd-8192-500-quadro-k2100m-dvd-windows-10-pro-lub-8-1-pro-lub-7-pro-pakiet-uslug-i-wysylka-w-cenie.html
+ Rozszerzenie do 2 x 8 GB RAM DDR3
+ Dysk M.2 SSD 256 GB
+ Rozszerzenie Dysk HDD 1 TB 2,5 cala
+ Gwarancja Lenovo 5 lat onsite z opcją pozostawienia dysku twardego
+ dodatkowa ( w miejsce CD ) Oryginalna bateria Lenovo 9-cell
+ Stacja dokująca Lenovo ThinkPad Basic

Wyjdzie 12 842,50 zł z VAT
( Dodatki to 3094 zł )

Waga? Duża, bo 2.7 kg, ale to i tak 0.5 kg mniej niż ten Dell. Wymiary możesz porównać.

B_Marcin
24-07-2016, 18:25
Musi być nowy?

Aeon88
25-07-2016, 11:11
Kurtz, czyli ma wziąć lapka droższego o 4000zł żeby mieć pół kilo lżej? Chyba wolałbym nosić te pół kilo więcej w torbie... Nasuwa się zasadnicza kwestia - dla jednych mobilność to poprostu możliwość pracy poza domem, dla innych możliwość pracy w pubie z laptopem na kolanach i targanie go np w góry. W pierwszym przypadku nawet jeśli sprzęt będzie ważył 5kg to przeniesienie go w torbie do auta przed wyjazdem i z auta do hotelu po dojeździe na miejsce to żadna ujma mobilności. A ma i7, 16gb ramu, mocną grafikę i ssd z hdd za 8k pln z hakiem. Dla tych drugich te 2.7kg + zasilacz to nadal będzie za dużo, więc też lenovo nie wybiorą.

bajcom
25-07-2016, 15:08
9 tys zł to max na laptopa, fotografia to moje hobby,a nie praca . Wydaje mi się, że to już spory budżet na amatora foto i można kupić za tą kwotę bardzo dobry sprzęt, a w planach jeszcze zakup eizo :wink:

Kurtz
25-07-2016, 18:24
Kurtz, czyli ma wziąć lapka droższego o 4000zł żeby mieć pół kilo lżej? Chyba wolałbym nosić te pół kilo więcej w torbie... Nasuwa się zasadnicza kwestia - dla jednych mobilność to poprostu możliwość pracy poza domem, dla innych możliwość pracy w pubie z laptopem na kolanach i targanie go np w góry. W pierwszym przypadku nawet jeśli sprzęt będzie ważył 5kg to przeniesienie go w torbie do auta przed wyjazdem i z auta do hotelu po dojeździe na miejsce to żadna ujma mobilności. A ma i7, 16gb ramu, mocną grafikę i ssd z hdd za 8k pln z hakiem. Dla tych drugich te 2.7kg + zasilacz to nadal będzie za dużo, więc też lenovo nie wybiorą.

Nie, nie tylko 0.5kg, chociaż to też jest znaczące. Uwierz, dodatkowa pół litrowa butelka wody noszona cały dzień na ramieniu robi różnicę. poza tym, to 0.5kg można lepiej wykorzystać, np dokładając baterię.
Zauważ, że uwzględniłem gwarancję 5 lat, onsite, z zachowaniem dysku. To jest jeden z podstawowych argumentów dla profesjonalisty. dodatkowa bateria, etc. to tylko wartościowe dodatki.

Wszystko zależy od zapotrzebowani danej jednostki. Dla mnie kupowanie mocnego laptopa z dedykowaną grafiką do obrabiania zdjęć to poroniony pomysł, bo to oznacza wagę ~3kg+. Jeżeli ktoś dużo pracuje w ten sposób, ok, być może musi mieć taki sprzęt. Ale dla większości, obrabiających zdjęcia z dala od stacjonarki okazjonalnie, to przerost formy nad treścią. Za 9k wolałbym kupić tańszego i niewiele wolniejszego laptopa i stacjonarkę z sensownym CPU. Jest i mobilność na wypady i sensowna wydajność na co dzień. Pytanie, czego autor potrzebuje.

9 tys zł to max na laptopa, fotografia to moje hobby,a nie praca . Wydaje mi się, że to już spory budżet na amatora foto i można kupić za tą kwotę bardzo dobry sprzęt, a w planach jeszcze zakup eizo :wink:

Moim zdaniem to za dużo. Zastanów się czy na pewno potrzebujesz mocnego laptopa.

Aeon88
25-07-2016, 20:20
Dobra, teraz ja mam problem. Prawie (:D) zdecydowałem się na używanego rMBP z powodu matrycy, baterii która długo trzyma, dysku flash ssd, dobrego zarządzania kolorem (będę na nim pracował na wyjeździe na zewnętrznym monitorze). Dam za niego 4000-5000zł (i7 2.2, 16gb ramu, 500gb dysk, retina 15"). Z ciekawości popatrzyłem na allegro co jest nowego w tej cenie i widzę laptopy lenowo z IPSem, i7 6700, 16gb ramu i grafą GTX960 w podobnych pieniądzach (licząc z systemem bo go trzeba dokupić). Np: http://allegro.pl/lenovo-y700-i7-6700hq-15-6fhd-8gb-1tb-gtx960m-m-i6354536834.html

Pytanie: czy te obecne laptopy mają dalej tak paściowate ekrany IPS że nie można na nich w żaden sposób polegać przy obróbce zdjęć czy montażu filmów? Kusi fakt że w cenie używki rMBP mogę mieć najnowszego i7, 16gb ramu z możliwością rozbudowy, czy mocną grafikę gtx960 (nie tylko obrabiam foty na laptopie :)). Jeśli te lenovo y700 to paście (matryce) to co można kupić nowego w cenie do 4500 z ekranem 1080p i IPSem pozwalającym na obróbkę zdjęć?

david555
26-07-2016, 07:17
Nie jest tak źle, do 5k kupisz laptopa zgodnego z sRGB.

LukaszJ
26-07-2016, 07:48
Jak masz dobry monitor zewnetrzny to mozesz przecież kupić cokolwiek
A patrzac po testach to ten lenovo matrycy super nie ma: http://www.notebookcheck.net/Lenovo-Ideapad-Y700-15ISK-80NW-Notebook-Review.155878.0.html
Generalnie jeżeli chodzi o dobry ekran to nie ma specjalnie z czego wybierac. popatrz sobie na testy laptopw na pclab.pl, całkiem nieźle wypadały asusy serii G - G551 i G771

Aeon88
26-07-2016, 11:08
Monitor zewnętrzny będę targał ze sobą tylko jeśli gdzieś jadę na kilka dni, szczególnie w przypadku montażu filmów bo na jednym jest to średnio wygodne. Bardzo często chciałbym pracować wyłącznie na laptopie, stąd potrzeba mi w nim dobrej matrycy żeby po powrocie i obejrzeniu zdjęć na eizo nie wyszło że cała obróbka jest walnięta.

Ten lenovo już dla mnie odpadł bo nie ma DP/DVI a z HDMI są często problemy z tego co czytam na forach o lenovo. Musi byc DP w lapku żebym mógł podpiąć monitor 2560x1440. Obejrzę te asusy, czy coś jeszcze w cenie do 4500zł warto wyrwać? Nie musi być nowy, choć taki bym preferował.

david555
26-07-2016, 15:54
Obejrzyj sprzęty MSI, był linkowany lap niedawno w tym wątku.

B_Marcin
26-07-2016, 21:39
Może składany Hyperbook? Sam dobierzesz parametry, a i IPSy są - choć nie wiem jak z jakością wyświetlanego obrazu.

Aeon88
27-07-2016, 13:25
Dobra, pomińmy asusy msi i inne marketowe modele, nawet jeśli są dla graczy i mają mocne bebechy matryce wg tego co czytam w recenzjach są przeciętne. Druga sprawa to wygląd, asus wyglada jak zabawka, wiem, to mi w pracy nie przeszkodzi, ale niesmak pozostanie... ;D Albo znajdę rMBP z i7 16gb ramu 512SSD i dedykowaną grafiką 1GB+ w świetnym stanie do 5000k pln albo kupię HP ZBook z DreamColor lub Della Alienware/XPS/Precision z PremierColor, przy czym najchętniej jeśli nie retina wziąłbym alienware/xps z racji bardzo mocnych grafik w tym montowanych.

Aeon88
27-07-2016, 14:04
Np taki:
http://allegro.pl/alienware-15-i7-6700hq-1tb-8gb-nvidia-gtx-970m-4k-i6355299443.html

Taki alienware 15 R2 vs macbook pro retina - obie używki ok. 5k pln. Dell - ekran ips 1080p, i7-6700hq, 16gb ramu, gtx970m 3GB, 3 (!) dyski do wsadzenia wewnątrz: 1x m.2 pcie, 1x m.2 sata, 1x 2.5" sata. MBP - ekran 2.8k retina, i7-3710hq, 16gb ramu, gt650m 1gb, 1 dysk flash 512gb resztę podpiąć sobie można kabelkami przez usb/tb :) Gdyby na alienware działał osx w trybie plug & play... :)

Aeon88
27-07-2016, 15:48
Ok panoćki, sprawa w miarę rozwiązana. Marketowce (asus, msi itp) odpadają, te matryce są bardziej do grania niż obrabiania. Zbooki i precisiony odpadają, wszystko z nimi ok oprócz grafiki - używki do 5k mają słabe quadro na pokładzie, które wiele się w Premiere Pro nie będą różnić wydajnością od takiego gt750m. XPS jest ok, ale drożej wychodzi w tej samej konfiguracji do alienware - w tym drugim dostanę do 5k gtx970 3gb, w pierwszym gtx960 który w wydajności mpe jest niewiele szybszy od gtx660, gtx970 to conajmniej 30% szybszy render w MPE. Zostaje więc rMBP15 lub alienware 15 r2.

Dzięki za pomoc.

KTW
02-08-2016, 10:07
Tego laptopa tu nie znalazłam więc szukam opinii... :)

Przymierzam się do wymiany sprzętu, dotychczas pracowałam na Lenovo i byłam bardzo zadowolona więc przy tej marce chce pozostać. Skłaniałam się w stronę ThinkPadów w czym nie przeszkadzał mi budżet (chce się zamknąć w około 7-8 tyś. ) , ale trafiłam na to: http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/ideapad/700-series/700-15-inch/

Jest w dobrej cenie (3200 - 3400 zależy od sklepu) i parametry wydaja mi się całkiem dobre pod obróbkę zdjęć. Co wy na to? :)

david555
02-08-2016, 11:45
Nie kupuj laptopa bez Display Portu.

GonzoG
02-08-2016, 12:18
Tego laptopa tu nie znalazłam więc szukam opinii... :)

Przymierzam się do wymiany sprzętu, dotychczas pracowałam na Lenovo i byłam bardzo zadowolona więc przy tej marce chce pozostać. Skłaniałam się w stronę ThinkPadów w czym nie przeszkadzał mi budżet (chce się zamknąć w około 7-8 tyś. ) , ale trafiłam na to: http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/ideapad/700-series/700-15-inch/

Jest w dobrej cenie (3200 - 3400 zależy od sklepu) i parametry wydaja mi się całkiem dobre pod obróbkę zdjęć. Co wy na to? :)
Jak nie masz jakiegokolwiek zewnętrznego monitora, to zapomnij. Matryca w tym Lenovo to masakra (~50% sRGB). Nie nadaje się do oglądania jakichkolwiek kolorowych rzeczy, nie mówiąc już o obróbce zdjęć.

stock
02-08-2016, 12:20
a widział ktos jakies sensowne lapki z dobrym wyświetlaczem w granicach 3-3.5k ? Bo tak sobie przeglądam i nic sensownego nie widać.. poza uzywanymi retinami :)

Tom01
02-08-2016, 12:20
Używane retiny. :)

stock
02-08-2016, 12:23
tyle że to juz start od 4tyś zł :(

R
02-08-2016, 12:26
500zl roznicy... warto dozbierac

david555
02-08-2016, 12:56
a widział ktos jakies sensowne lapki z dobrym wyświetlaczem w granicach 3-3.5k ? Bo tak sobie przeglądam i nic sensownego nie widać.. poza uzywanymi retinami :)

MSI w przedziale 4-5k, montuje matryce zgodne z sRGB.

ThomasVoland
02-08-2016, 17:49
To "trochę" przerażające, że fakt pokrywania sRGB, może komuś wystarczyć do uznania, że ekran nadaje się do pracy ze zdjęciami.

Zelber
02-08-2016, 17:58
Naprawdę uważasz, że 95-97% fotografów potrzebuje coś więcej niż dobre sRGB?

stock
02-08-2016, 18:05
To "trochę" przerażające, że fakt pokrywania sRGB, może komuś wystarczyć do uznania, że ekran nadaje się do pracy ze zdjęciami.

kwestia tego co kto robi i jak robi. Jeden się przemieszcza lanosem, drugi nie wsiądzie w nic tańszego niż 200tyś zł. Życie :)

R
02-08-2016, 19:23

wyraz "troche" - nawet w cudzyslowie - to duze naduzycie w tym przypadku ;)

GonzoG
02-08-2016, 21:32
Trochę przerażające jest to, że coś takiego pisze osoba, która uważa się za znającą się na temacie...

R
02-08-2016, 23:26
odnosze wrazenie, ze jesli piszesz to co piszesz to rzeczywiscie jest przerazajace

david555
02-08-2016, 23:51
odnosze wrazenie, ze jesli piszesz to co piszesz to rzeczywiscie jest przerazajace

A kto powiedział, że gamut sRGB ma wystarczyć do pracy nad zdjęciami, po kiego te nadintetpretacje ?
Nie po to kupuje się laptopa z DP, żeby wołać cyfrowe negatywy na ekranie, który wyświetla ledwie paletę sRGB.
Wiadomo, że trzeba podpiąć szerokogamutowca.

Natomiast ekran w laptopie, zgodny z sRGB, zapewni przyjemne przeglądanie cyfrowych pozytywów, co też nie jest bez znaczenia.

R
03-08-2016, 09:20
ale nie chodzi o srgb, chodzi o to, ze ilosc wyswietlanego koloru nie ma nic wspolnego z jakoscia monitora. jesli cos wyswietla srgb albo 100% Argb, to nei znaczy ze to sie nadaje do pracy z fotografia.

david555
03-08-2016, 11:16
ale nie chodzi o srgb, chodzi o to, ze ilosc wyswietlanego koloru nie ma nic wspolnego z jakoscia monitora. jesli cos wyswietla srgb albo 100% Argb, to nei znaczy ze to sie nadaje do pracy z fotografia.

Obawiam się że nikt też nie powiedział, że ekrany laptopów nadają się do wywoływania i oceny cyfrowych negatywów, bo zdecydowanie się do tych czynności nie nadają.
Nie można ich bowiem skutecznie skalibrować, jako że nie posiadają żadnych instrumentów sprzętowej regulacji.
A regulacji programowej, tj. za pomocą sterownika graficznego lepiej w ogóle nie dotykać, nawet za pomocą długiego kija.

Tom01
03-08-2016, 11:22
Naprawdę uważasz, że 95-97% fotografów potrzebuje coś więcej niż dobre sRGB?

Pytanie: Co te procenty tak naprawdę oznaczają?

Podpowiedź:
1. Wcale nie oznaczają pokrycia przestrzeni sRGB.
2. Nic nie mówią na temat jakości reprodukcji.

R
03-08-2016, 11:47
A regulacji programowej, tj. za pomocą sterownika graficznego lepiej w ogóle nie dotykać, nawet za pomocą długiego kija.

to teraz wytlumacz, dlaczego... :)

david555
03-08-2016, 12:12
to teraz wytlumacz, dlaczego... :)

To już niechaj Ci Kol. Tom01 wyjaśni, bo jest w tej materii zdecydowanie bardziej kompetentny ode mnie.

fafniak
15-08-2016, 11:39
mój stareńki laptop zdycha... tak naprawdę ledwo ciągnąl pliki z d700, teraz przy d610 to już jest dramat.
Kompa potrzebuję głownie raczej do przegrywania i przegladania zdjęć i szybkiej wstępnej obróbki.
Budżet do 2500zł - rozmiar do 14 cali.
Oczywiście używane. Może ktoś coś doradzi - może ktoś się pozbywa czegoś wartego uwagi? Gdyby z fakturą to byłoby pysznie.

TOP67
15-08-2016, 12:10
Jak ma być mobilne i do sporadycznej obróbki, to polecam Surface Pro. W tej cenie kupisz wersję 3 (12') z i5 i 4GB RAM. Będzie szybszy od mojej Toshiby, którą widziałeś.

fafniak
15-08-2016, 12:30
a na tym ruszy lightroom ?

TOP67
15-08-2016, 12:34
Najnowszy PS CC działa. LR też powinien.
Jaki masz teraz procek i RAM?

Ogryzek
15-08-2016, 12:38
http://allegro.pl/samsung-ultra-7-np740u3e-i5-alu-ssd-ati-hd-1-6kg-i6414605900.html
http://allegro.pl/samsung-740u3e-7-ultra-i5-4gb-128gb-full-hd-win8-i6417507067.html

http://allegro.pl/samsung-900x3c-ultrabook-laptop-pudelka-folie-bdb-i6412829527.html

Od kilku lat używam Samsunga zamiast Lenovo. Świetny ekran i wydajność procesora. Jak dorzucisz kostkę pamięci na 8Gb to nic więcej nie potrzeba.
Model 740 jest świetny bo ma wszystkie wyjścia (poza DVI) normatywne, 900 bardziej snobistyczny ale wszystkie we/wy micro, matryca w 900 matowa chyba PLS a nie IPS.

fafniak
15-08-2016, 13:02
mam w tej chwili core 2 duo T5550
surface obejrzalem "internetowo"
teraz samsungi

TOP67
15-08-2016, 13:33
Procek w Surface jest prawie 4 razy szybszy

https://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp%5B%5D=987&cmp%5B%5D=2054

fafniak
15-08-2016, 13:35
no tak ale zdaje mnię się że równie ważny jest RAM ?

TOP67
15-08-2016, 13:36
4GB wystarcza. 8GB to wypas. Jeśli nie składasz panoram itp.

W obu testach dostępnych na forum, wpływ RAM jest pomijalny.

Aeon88
16-08-2016, 10:23
Alienwarów brak w PL z odpowiednimi bebechami więc się zatrzymałem na HP 8770w lub Dell 6700. Szybkie pytanie: która matryca jest lepsza, HP Dream Color IPS czy Dell Premier Color IPS? Jadę zaraz do Krk oglądać della z RGB IPS i pilnie potrzebuję opinii kogoś kto się na tych ekranach zna.

PS. Drugie pytanie: czy te matryce są 10bitowe? Chodzi mi o sytuację kiedy wymieniłbym grafikę z quadro na geforce np 680m, czy matryce nie stracą swoich właściwości przez brak obsługi 10bit w geforce?

Tom01
16-08-2016, 10:51
Szybkie pytanie: która matryca jest lepsza, HP Dream Color IPS czy Dell Premier Color IPS? Jadę zaraz do Krk oglądać della z RGB IPS i pilnie potrzebuję opinii kogoś kto się na tych ekranach zna.

Jedno gówno. Osobiście brałbym DELL-a, ale nie ze względu na matryce.

PS. Drugie pytanie: czy te matryce są 10bitowe?

Hue, hue.... Fantasta. Raczej 6 bitowe. :)

Aeon88
17-08-2016, 01:29
Jakoś tak wyszło że z wycieczki do Krk zrobiła się wycieczka do Bytomia.. I wpadł mi w ręce alienware który ostatecznie u mnie został. Podejrzewam że IPS w nim zamontowany jest jeszcze gorszy od dream color / premier color, ale do rzeczy do których będę wykorzystywał laptopa będzie musiał wystarczeć.

elanek
04-09-2016, 22:06
Proszę o pomoc bo jestem zielony w temacie.
Zanim założę kolejny niepotrzebny wątek to może ktoś mi tu coś doradzi.
Laptop do obróbki zdjęć. Dla żony. Do tej pory pracuje na szybkim w miarę Szajsungu z 16 gb ramu, SSD 128, i5 3210M, 2,5 Ghz. Laptop ma już 4 lata i gówniany ekran. Szukam czegoś szybszego z w miarę dobrym wyświetlaczem, 15 calowym. Pracować będzie na nim w domu, często bierze sobie do łóżka czy na fotel i pracuje w dziwnych pozycjach.
Budżet 5-6 tysięcy. Najlepiej mniej, ale też jestem w stanie dać ciut więcej. Osiem tysięcy to już za dużo.
Nie jest sztuką doradzić topowe maszyny za ponad 20 koła, a wybrać coś optymalnego.
Tylko na Windozie, bo mamy licencję na PSa, Capture One i inne.

Aeon88
05-09-2016, 10:34
Gdzieś czytalem że Clevo/Hyperbook/Dream Machines można dostać z dobrymi matrycami ale ile w tym prawdy... Kwestia do sprawdzenia. W budżecie do 6k pln dostałbyś i7 6770, 16gb ramu, gtx970 i ssd. I wszystko to jest wymienialne (łącznie z prockiem i grafiką).

Kurtz
05-09-2016, 11:32
Ja bym sugerował mocno skupić się na wadze takiego laptopa - cięższe jednostki nie bardzo nadają się do pracy na kolanach, w łóżku, etc. Dla mnie tutaj maximum byłoby 2kg, dla wygodnej dłuższej pracy. A z matrycami - bardzo ciężko powiedzieć, bo nikt tego dostatecznie dobrze nie testuje, a samemu wszystkich matryc się nie zobaczy.

elanek
05-09-2016, 21:50
Hyperbooki robią wrażenie. Szkoda, że dopłata duża do matryc 4k.

elanek
07-09-2016, 00:27
Taki mi wpadł w oko. http://allegro.pl/dell-xps-15-9550-i7-32gb-4k-1024ssd-gtx960-win10-i6471737197.html
Droższy, ale z matrycą 4k i raty 0%.
Czy jest sens pchać się w matrycę 4k?

Tom01
07-09-2016, 00:35
Obraz na panelach o takiej gęstości pikseli jest fenomenalnie ostry. Tyle tylko, że to nie Mac. W Windows skalowanie leży i kwiczy. Jest konieczne, bo przy takiej rozdzielczości wszystko jest mikroskopijne. Wiele programów nie poddaje się systemowemu skalowaniu i GUI wygląda źle z tendencją do bardzo źle.

Ron
10-09-2016, 12:25
Co do Della to jego główną zaletą jest bardzo dobry serwis, tak w Polsce jak i innych krajach, świadczony u klienta. Co do obróbki zdjęć, to laptop powinien mieć co najmniej 16GB pamięci operacyjnej. Natomiast jeśli chcemy napradę szybkiej maszyny sugeruję zapoznać się z modelami, jak; Dream Machines 17 X980 lub Hyperbook GTR87.