PDA

Zobacz pełną wersję : "Większy" kompakt na prezent

cinspire
22-08-2011, 12:02
Witam.

Rozglądam się za większym kompaktem na prezent. Ma to być następca dla Sony H2 (takie coś: http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.960-sony_cyber-shot_dsc-h2).
Ale właściwie następca tylko ze względu, iż Sony zrobił się "niepełnosprawny" (nieśmiertelny, a właściwie nadzwyczaj śmiertelny spust migawki).
Powyższy Sony jest punktem wyjścia, bo zdjęcia robi nadal świetne - w pełni satysfakcjonujące tatę, dla którego ma to być prezent.

Budżet to orientacyjnie do 1000 zł. Ale tak elastycznie, jeśli będzie warto trochę dopłacić, to ok. (Ale w sumie wiele więcej to już nie, bo to już prawie cena najtańszych luster. A lustrzanka odpada, bo widzę, że tato nie kwapi się do używania mojej).

Główne wymagania - ładne pstryki rodzinne czy wycieczkowe (ładne w części za którą odpowiada aparat oczywiście :P). Podejrzewam, że na zielonym programie. Więc jakoś efektów AUTO najważniejsza.
Dodatkowymi ustawieniami jeśli będą to się pewnie pobawi. No ale to taki dodatek.

- Nie potrzebny jakiś mega zoom. Choć dobrze działający duży zoom oczywiście by się przydał.
- Nie musi mieć RAW, wątpię by tato go używał (mi ciągle marudzi, że nie można z mojego aparatu zgrać ot tak sobie zdjęć na byle komputerze, tylko trzeba WYWOŁYWAĆ!). Oczywiście jeśli by miał, to nikt się nie obrazi. Priorytetem jest jakość jpg.
- Musi być "większy" - czyli coś w stylu wspominanego H2 (płaski kompakcik "do kieszeni" ma już mama, będą się uzupełniać).
- Fajnie gdyby był na akumulatorki AA. Ale to też nie warunek konieczny. Jeśli nie, to żeby dodatkową baterię można było dokupić za jakieś sensowne pieniądze.
- Przydała by się gwarancja dłuższa niż rok. (Sony napsuł nam krwi zaraz po skończeniu gwarancji :P. A że ma to być prezent, to fajnie gdyby na wszelki wypadek opłaty serwisowe były "z głowy" na dłuższy czas). Ale to znów takie dodatkowe kryterium.

Na szybko jak na razie wygrzebałem dwie propozycje
1)Canon PowerShot SX20 IS. Trochę przekracza 1000 zł, ale to nie problem. Gorzej, że ma trochę skrajnie negatywnych opinii co do jakości zdjęć na http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.1746-canon_powershot_sx20_is. Choć oczywiście nie wiem, na ile są one wiarygodne.

2)Nikon Coolpix L120 - na szybko opinii nie znalazłem za wiele. No nie licząc takowej, wielce mówiącej z naszego forum
Nie warto, jeśli już musi być Nikon to P500 albo poczytaj forum a znajdziesz masę innych podpowiedzi.. Dlaczego nie warto, autor nie napisał.

Może coś ktoś więcej wie o powyższych? A może macie jakieś doświadczenie z innymi podobnymi kompaktami?
Bo ja w kompaktach totalnie się nie orientuję.

Za wszelkie info z góry dzięki.

Antonioo
22-08-2011, 12:12
polecam coś z fuji

hs20 exr
http://www.optyczne.pl/3610-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_FinePix_HS20_EXR.html

hs10
http://www.optyczne.pl/2795-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_HS10_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html

no co jak co, ale h2 to zaawansowany kompakt....tryby manualne itp....l120 to automat....czy to wada/zaleta, zależy dla kogo....

MariuszJ
22-08-2011, 12:16
Jeżeli priorytetem jest jakość jpega, a nie megazoom - pomyśl o Penie E-PL1 z kitem, jakieś 1300 zł. Jak przekonasz ojca że zoom nie jest w ogóle konieczny to NEX3 + 16mm, chyba jeszcze jest na rynku - będzie jeszcze taniej.

Robinson73
22-08-2011, 12:44
A dlaczego nie P500 właśnie ? Aparat wykonuje bardzo przyzwoite jpgi , jeśli ojciec byl zadowolony ze zdjęć H2 to z nikona też będzie , dodatkowe atuty to fajne kolory , niezłe filmy , tania bateria ( chociaz niezbyt wytrzymała) , bardzo dobry wyświetlacz, menu logiczne. Cena juz w granicach 1200 zł, i nie jest taki cięzki jak canon .

cinspire
22-08-2011, 22:45
Dzięki za podpowiedzi. Dokładnie się im przyjrzę.

W sumie H2 to zaawansowany kompakt, ale jak go używałem, tryby manualne to była katorga. Ustawianie czegokolwiek przycisko-suwaczkami nie grzeszyło wygodą. Że o manualnej ostrości nie wspomnę :P
Ale i tak był fajny (właściwie to jeszcze jest, ale z protezą spustu własnego wykonania :D)
Więc takie tryby w tym nowym też by się przydały, do ewentualnego pobawienia się, to pewien plus, ale nie priorytet.

stachmuszel
23-08-2011, 08:50
Canon SX20 IS mam do wgladu u znajomych. Moje zdanie:
-przyjemna obsluga,
-swietna jakosc wykonania,
-jakosc fotek na LCD b.dobra, po zgraniu do PC zawsze mnie rozczarowywala. Moje D200 + sigma 18-50/2.8 nawet na wysokim ISO robi zdewcydowanie lepsze foty. Ale moze oczekuje zbyt duzo od kompaktu. Generalnie jakosc optyki w SX20 jest dla mnie nie do zaakceptowania.

cinspire
23-08-2011, 14:12
jakosc fotek na LCD b.dobra, po zgraniu do PC zawsze mnie rozczarowywala. Moje D200 + sigma 18-50/2.8 nawet na wysokim ISO robi zdewcydowanie lepsze foty. Ale moze oczekuje zbyt duzo od kompaktu. Generalnie jakosc optyki w SX20 jest dla mnie nie do zaakceptowania.

A masz porównanie do innych kompaktów? Bo D200 to jednak inna bajka. Kilkuletni mercedes wyższej klasy do nowego fiata pandy też robi różnicę.
Ale właśnie czytałem inne podobne opinie o tym C. Wygląda na to, że nie są odosobnione.

A dlaczego nie P500 właśnie ? Aparat wykonuje bardzo przyzwoite jpgi , jeśli ojciec byl zadowolony ze zdjęć H2 to z nikona też będzie , dodatkowe atuty to fajne kolory , niezłe filmy , tania bateria ( chociaz niezbyt wytrzymała) , bardzo dobry wyświetlacz, menu logiczne. Cena juz w granicach 1200 zł, i nie jest taki cięzki jak canon .

Dlaczego by nie? Widzę, że jest naprawdę warty rozważenia. Robinson, używałeś takiego? Czy to opinia nabyta od kogoś?

Ciekawski Benek
23-08-2011, 16:15
Tylko nie Fuji. Katastrofalne aparaty wiem z doświadczenia !!! Wszystko tylko nie Fuji :/
Zresztą noty dpreview mówią same za siebie 68 % !!!!! na 100 !!

Tu masz test aparatów w tej klasie

http://www.dpreview.com/reviews/Q110superzoomgroup/

Któryś z tam prezentowanych na pewno jest super !!!

Ranking Aparatów rok 2010 dpreview

1. Panasonic FZ35 (FZ38) - 75%
2. Canon SX20 IS - 73%
3. Nikon P100 - 70%

Z dużych kompaktów (rok 2011) w niskiej cenie polecam ci Olympusa sp 810 UZ

stachmuszel
23-08-2011, 20:51
Przyznam, ze FUJI tez mnie rozczarowuje. Na papierze ok, ale obrazowanie w mojej ocenie jest kiepskie. Opinie swoja opieram na hs10 i jakims innym malym kompakcie.
Fotki z SX20 IS porywnywalem tez ze starym Canon-em A80, na korzysc tego drugiego.
Pomysl o Canonie G11 w cenie ok. 1400 zl.. Moze nie spelnia wszystkich Twoich wytycznych ale wart jest grzechu.

stachmuszel
23-08-2011, 20:52
Przyznam, ze FUJI tez mnie rozczarowuje. Na papierze ok, ale obrazowanie w mojej ocenie jest kiepskie. Opinie swoja opieram na hs10 i jakims innym malym kompakcie.
Fotki z SX20 IS porywnywalem tez ze starym Canon-em A80, na korzysc tego drugiego.
Pomysl o Canonie G11 w cenie ok. 1400 zl.. Moze nie spelnia wszystkich Twoich wytycznych ale wart jest grzechu.

cinspire
23-08-2011, 22:11
1400 zł to już zaczyna być przedział najtańszych luster. Więc wydaje mi się, że to już zaczyna być okolica pewnego przerostu wartości nad treścią. W takim sensie, że w tym przypadku i tak nie będzie to wykorzystane.
A wytyczne są takie ogólne. Najważniejsze by w nieskomplikowany sposób wypluwał ładne pstryki rodzinno - wycieczkowe. A robił to Sony za niespełna 1000zł cztery lata temu.

Ciekawski Benek
24-08-2011, 15:22
I będzie to robił np Olympus SP 810 UZ za niespełna 800+ zł :P hehe

Robinson73
24-08-2011, 17:10
Faktycznie jeśli nie chcesz wydac dużo , to można zainteresować się Panasonic FZ38 , albo Nikon P100 .

cinspire
24-08-2011, 20:12
A co powiecie P500 vs. P100 - nikonowskie oczywiście?
Bo widzę, że cena nieznacznie wyższa, trochę większy zakres ogniskowych, ekran o wyższej rozdzielczości.
No ale właśnie, jak w kwestii jakości zdjęć?
(Yyy, czy do P100 też nie dodają ładowarki zewnętrznej?)

GWS
24-08-2011, 21:28
(Yyy, czy do P100 też nie dodają ładowarki zewnętrznej?)
Nie dodają
Poza tym P100 nie rzucił mnie na kolana. Nieładne obrazki ale obiektyw OK, jak dla mnie.

25-08-2011, 10:52
co sadzicie o samsungach nex 5?

robsonzbydzi
25-08-2011, 10:58
ostatnio miałem przyjemność testować kilka modeli canonów z serii G, G5 mój, G11 i G12 pożyczone. Muszę przyznać że zarówno G11 jak i G12 są naprawdę udane, dla amatora oferują nawet za dużo funkcji, łatwo sobie w nich coś nieświadomie poprzestawiać. Jeżeli tata nie jest maniakiem fotografii to szukałbym jednak prostszych aparatów w obsłudze skoro i tak zaawansowane funkcje nie będą potrzebne.

cinspire
25-08-2011, 10:59
Jakby kogoś jeszcze interesowało P500 vs. P100:
http://fotoblogia.pl/2011/04/21/nikon-coolpix-p500-test-czesc-1
http://fotoblogia.pl/2011/04/30/nikon-coolpix-p500-test-czesc-2

Nie żebym jakoś szczególnie dużo się z tego dowiedział ale zawsze można zerknąć.
Przykładowe zdjęcia też mnie nie powaliły na kolana. Ale to pewnie przez to, że kompakt.