PDA

Zobacz pełną wersję : D300s + SB900 + Metz 48AF-1

camus
22-08-2011, 11:29
Witajcie
Mam D300s i chciałbym popróbować swoich sił w strobingu. Mam dwie lampy: SB900 oraz Metz 48AF-1. Mam pytanie: czy można to jakoś razem połączyć bez użycia kabla? Czytałem, czytałem, ale widac za mało poniewaz wyczytałem tylko że sabinke da się wyzwolić za pomocą lampy wbudowanej i CLS-em ale nie wiem jak zrobić by zadziałał Metz. Jeśli wiecie napiszcie mi krok po kroku jak to zrobić.

barto28
22-08-2011, 11:44
W D300s ustawiasz w opcjach lampy na sterownik blysku , SB900 dajesz na remote , Metza dajesz selectem na SL On i jedziesz :) aha w obydwóch lampach ustaw np grupe A , kanal 1 i w body tez tak ustaw , moca mozesz operowac z body ;)

coroner
22-08-2011, 11:59
Dokładnie tak jak napisał barto28. W Metzie klikasz Select aż wskoczy Ci migająca opcja SL, ustawiasz na ON, potem przypisujesz grupę (np A) i kanał. ten sam kanał ustawiasz w SB-900, lampami sterujesz przez Menu - ołówek - e3

camus
22-08-2011, 12:04
Metz był stosowany z Olkiem. Mam nadzieje że nie ma to znaczenia. Rozumiem, że muszę wyzwalać sabinkę lampą wbudowaną prawda? Jeśli tak to jak ustawić wbudowaną by nie było widać błysku na zdjeciach?

barto28
22-08-2011, 12:09
Wbudowana ustaw na "--" ;)

coroner
22-08-2011, 12:23
Metz był stosowany z Olkiem. Mam nadzieje że nie ma to znaczenia. Rozumiem, że muszę wyzwalać sabinkę lampą wbudowaną prawda? Jeśli tak to jak ustawić wbudowaną by nie było widać błysku na zdjeciach?

Czekaj czekaj. Ten Metz to jest dedykowany do Nikona czy Olympusa ??
bo jak pod Olka to zmienia to sytuację.

fidykg
22-08-2011, 12:24

Jeżeli lampa Metz była dedykowana to Olympusa to nie wiem czy będzie działała z CLS'em. Ciekawe.

coroner
22-08-2011, 12:31
Jeżeli lampa Metz była dedykowana to Olympusa to nie wiem czy będzie działała z CLS'em. Ciekawe.

No właśnie nie będzie. W takim wypadku opcja jest następująca. Metz musi mieć zaktualizowane oprogramowanie i wgraną fotocelę. Wtedy wciska SELECT aż wskoczy migająca opcja SL, naciska + lub - aż wpadnie opcja M.
W SB-900 ustawia tryb remote na SU-4.
W D300s Menu - kredka - e3 - Manual - moc jak najmniejsza

Moc błysku ustawia na każdej lampie z osobna.

camus
22-08-2011, 12:38
Tak, uzywałem tego Metza z olkiem. widze że to dużo zachodu jest z tymi lampami, ale mam nadzieje że się uda i gra jest warta świeczki. Rozumuję że pomimo, że mam sabinkę będę musiał sam ustawiać na niej moc.

barto28
22-08-2011, 12:40
Przez fotocele bedziesz musial niestety ustawiac recznie moc blysku na lampach , gdyby Metz byl dedykowany dla Nikona nie bylo by tego problemu i mogl bys sterowac moca z body.

fidykg
22-08-2011, 12:42
Gdzieś w garażu powinienem mieć starego Metza po Pentaxie i bardzo mnie zainteresował temat fotoceli. Wydawało mi się, że w tym Metzie tego nie ma. Zawsze korzystałem z bezprzewodowego sterowania jakie miał Pentax. Proszę o informację.

barto28
22-08-2011, 12:47
Ze starym softem ten Metz nie posiadal fotoceli , ale jak juz sie zrobi aktualizacje do najnowszej wersji to fotocela juz jest :D Mowa oczywiscie o modelu 48AF-1

camus
22-08-2011, 12:54
Posiadam Phottix Tetra Wireless Flash z dwoma odbiornikami (dostałem w prezencie i nie wiem jak to dziadostwo się obsługuje). Moze to mi w czyms pomoże. Tylko zapewne bede musiał i tak ustawiać wszystko ręcznie. Chyba że można to jakoś obejść, jak myslicie?

coroner
22-08-2011, 13:04
Nie obejdziesz. tetra to proste radio, przekazujące po prostu sygnał o wyzwoleniu. jak z resztą większość tego typu urządzeń.