Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa Siemiatycze

Domyślnie D300s + SB900 + Metz 48AF-1

Witajcie
    Mam D300s i chciałbym popróbować swoich sił w strobingu. Mam dwie lampy: SB900 oraz Metz 48AF-1. Mam pytanie: czy można to jakoś razem połączyć bez użycia kabla? Czytałem, czytałem, ale widac za mało poniewaz wyczytałem tylko że sabinke da się wyzwolić za pomocą lampy wbudowanej i CLS-em ale nie wiem jak zrobić by zadziałał Metz. Jeśli wiecie napiszcie mi krok po kroku jak to zrobić.

Domyślnie

W D300s ustawiasz w opcjach lampy na sterownik blysku , SB900 dajesz na remote , Metza dajesz selectem na SL On i jedziesz aha w obydwóch lampach ustaw np grupe A , kanal 1 i w body tez tak ustaw , moca mozesz operowac z body
    FX

Domyślnie

Dokładnie tak jak napisał barto28. W Metzie klikasz Select aż wskoczy Ci migająca opcja SL, ustawiasz na ON, potem przypisujesz grupę (np A) i kanał. ten sam kanał ustawiasz w SB-900, lampami sterujesz przez Menu - ołówek - e3
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa Siemiatycze

Domyślnie

Metz był stosowany z Olkiem. Mam nadzieje że nie ma to znaczenia. Rozumiem, że muszę wyzwalać sabinkę lampą wbudowaną prawda? Jeśli tak to jak ustawić wbudowaną by nie było widać błysku na zdjeciach?

Domyślnie

Wbudowana ustaw na "--"
    FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez camus Zobacz posta
    Metz był stosowany z Olkiem. Mam nadzieje że nie ma to znaczenia. Rozumiem, że muszę wyzwalać sabinkę lampą wbudowaną prawda? Jeśli tak to jak ustawić wbudowaną by nie było widać błysku na zdjeciach?
    Czekaj czekaj. Ten Metz to jest dedykowany do Nikona czy Olympusa ??
    bo jak pod Olka to zmienia to sytuację.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez camus Zobacz posta
    Jeżeli lampa Metz była dedykowana to Olympusa to nie wiem czy będzie działała z CLS'em. Ciekawe.
    D7000+MB-D11, Nikkor 18-105 mm f/3,5-5,6G, 35mm f/1,8G, SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fidykg Zobacz posta
    Jeżeli lampa Metz była dedykowana to Olympusa to nie wiem czy będzie działała z CLS'em. Ciekawe.
    No właśnie nie będzie. W takim wypadku opcja jest następująca. Metz musi mieć zaktualizowane oprogramowanie i wgraną fotocelę. Wtedy wciska SELECT aż wskoczy migająca opcja SL, naciska + lub - aż wpadnie opcja M.
    W SB-900 ustawia tryb remote na SU-4.
    W D300s Menu - kredka - e3 - Manual - moc jak najmniejsza

Moc błysku ustawia na każdej lampie z osobna.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa Siemiatycze

Domyślnie

Tak, uzywałem tego Metza z olkiem. widze że to dużo zachodu jest z tymi lampami, ale mam nadzieje że się uda i gra jest warta świeczki. Rozumuję że pomimo, że mam sabinkę będę musiał sam ustawiać na niej moc.

Domyślnie

Przez fotocele bedziesz musial niestety ustawiac recznie moc blysku na lampach , gdyby Metz byl dedykowany dla Nikona nie bylo by tego problemu i mogl bys sterowac moca z body.
    FX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów