Zobacz pełną wersję : Nikkor 35-70
Nikkor 35-70 2.8 wiem ze to dobre szklo, zakres ogniskowych nierewelacyjny ale przeboleje.Licytuje go (obiektyw) na Ebay i tu pytanie: ile warto zaplacic za uzywany obiektyw w dobrym stanie?
Jesli to bedzie dla Ciebie jakaś wskazówka to ja za taki obiektyw w bardzo dobrym stanie zapłaciłem 950 zeta,
BugsBunny
08-02-2007, 19:40
czy kupując coś przez e-bay ponosi się dodatkowe opłaty? rozumiem że sprzedawca wysyła zwykłą paczkę prywatną i celników ona nie interesuje? czy jest różnie dla krajów unii i poza unią?
Jesli to bedzie dla Ciebie jakaś wskazówka to ja za taki obiektyw w bardzo dobrym stanie zapłaciłem 950 zeta,
To mysle dobra cena.Powiedz czy jest warty tej ceny?
Jeśli spoza unii, to może ich zainteresować.
Poproś ewentualnie, żeby był wysłany jako gift - może nie zauważą.
To mysle dobra cena.Powiedz czy jest warty tej ceny?
Wg mnie wart jest nawet więcej-to świetne szkło i tyle!
950 za wersje bez "D". Za "D" trzeba policzyc ze 200-300 zl wiecej. Ale jesli zakres Ci odpowiada, to kupuj kupuj kupuj!! rewelacyjne szklo.
a możesz powiedzieć maroo z jaką puszką używasz tego 35-70? przekopałem trochę forum w poszukiwaniu informacji na temat tego szkła i opinie są różne, jedni piszą, że współpraca z dSLR coś 'nie teges' jest ;] dokładnie chodziłoby mi o współpracę z D70s...
pozdrawiam
a możesz powiedzieć maroo z jaką puszką używasz tego 35-70? przekopałem trochę forum w poszukiwaniu informacji na temat tego szkła i opinie są różne, jedni piszą, że współpraca z dSLR coś 'nie teges' jest ;] dokładnie chodziłoby mi o współpracę z D70s...
pozdrawiam
To jest dla mnie wazne bo wlasnie do D70s chce go podpiac (moze uzytkownicy sie wypowiedza) Co do przesylki to sprzedawca jest z UK a mieszkam w londynie wiec no problem
Z moim D70 wspolpracowal bardzo dobrze, nie liczac 2 cm FF. Na to trzeba uwazac, z dslr-ami sie tak czasem robi. Wszystko poza tym - rewelacja. Lepiej to tylko Nikkor 28-70/2.8
Dla mnie szkło jest rwewlacyjne.
Używam z D70.
FF/BF regulowałem w puszce ręcznie, więc mam ostro już od 2,8.
Jedyne złe słowo mogę powiedzieć o pracy pod światło, bo flara jest dość paskudna, ale poza tym rewelacja.
rozumiem, rozumiem, generalnie planowałem użyć go żeby sfocić ślub, ...i wiem wiem, każdy powie, że to jest za 'wąsko' ale N chyba nie ma nic bardziej ciekawego ze stałym światłem w tym przedziale cenowym, z tego co naczytałem to Tamrony zarówno 28-75 f/2.8 jak i 17-50 f/2.8 bywają niby tak losowe, że jak już sobie tylko pomyślę żeby testować po 5 egzemplaży to się odechciewa no a na N 28-70 f/2.8 to stać tylko nielicznych, może macie jakiś złoty środek? albo ja nie wiem o istnieniu czegoś porządnego w tym przedziale? ;)
pozdrawiam
da sie takie szklo kupic gdzies nowe??
Da się
http://www.pstryk.pl/opis.php/431
kurcze czemu on taki drogi?? na allegro fakt uzywany i bez "D" okolo 900 pln teoretycznie jak z "D" do 300 zeta wiecej a ten w/w kosztyje 3k pln. o so chosi?
da sie takie szklo kupic gdzies nowe??
W Stodole ~ rok temu nowe za 1600 kupiłem
wale jak w dym w niedziele do stodoly zbadam grunt
bo tak dumam czy 50tke i 85mm czy cos z zoom. wczesniej jeszcze dumalem nad 60tka i to tyle kasy a pobory niestety w pln a nie w juro i tak sie przymierzam do 35-70. wiem ze nie skompensuje jakosci pojedynczej tych 3 szkiel ale na potrzeby amatorskie kto wie...
jeszcze kwestia!! a zdjecia pogladowe da sie zobaczyc z tego szkla???
bardzo prosze szukam od rana po necie i nic...
kto szuka ten bladzi hehe
http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=199
Na www.pbase.com (http://www.pbase.com) jeszcze poszukaj
dzjenkunsja JAKUBAS
chyba to bedzie dobry wybor jesli chodzi o portret na spacerze. teraz musze znalezc ow szklo gdzies gdzie jest w miare tanio. jakbys cos wiedzial /widze ze wtajemniczony jestes w to szklo/ poprosze o info.
tomhagen
11-02-2007, 14:57
maroo a możesz po krótce przybliżyć proces regulacjii BF/FF w body ??
Regulowałem metodą rosyjską.
Za nic w świecie nie pamiętam linku do opisu.
Generalnie kręci się imbusami, które widać po podniesieniu lustra i sprawdza się na tablicy testowej autofocusa.
Robota upierdliwa, bo co chwilę kręcisz i focisz i sprawzasz na kompie i tak w koło wojtek...
Tu masz link do oferty: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=17933 Dalej aktualna.
Wolny af z D50? A cóż to za sport takimi ogniskowymi się robi?
W mojej ocenie wcale nie jest taki wolny, choć nie ma się też co czarować - demon to to nie jest. Ale chyba bardziej liczy się jakość optyczna.
Moje manualne nikkory to dopiero są wolne...
Pozdrawiam
Wolny af z D50?
Z D70 szybkość AF w 35-70 wg mnie znacząco nie odbiegała od np. 50/1.8
Ktoś pytał o współpracę tego szkiełka z D70s...
Tak więc, moim skromnym zdaniem współpraca z D70s przebiega bardzo dobrze. Mam wersję z "D" i spisuje się świetnie! Zdjęcia wykonane tym obiektywem zdecydowanie bardziej mi odpowiadają pod względem ostrości i plastyki, niż z kitowego 18-70. O jasności nie wspominając... Jeśli chodzi o AF - z całą pewnością jest głośniej, niż AF-S. Dużo głosniej. Ale szybkość z D70s nie jest zła. A z F100 to już jest bardzo szybko.
Reasumując:
Plusy: świetne właściwości optyczne (według wielu jest to jeden z najlepszych zmiennoogniskowych Nikkorów w ogóle), stałe światło w całym zakresie, bardzo solidna metalowa budowa (spokojnie może też służyć do działań zaczepno-obronnych :mrgreen: ), średnica filtrów 62 mm (konkretne oszczędzności przy zakupie filtrów).
Minusy: wąski zakres ogniskowych (z analogiem jest OK, ale cyfrą już nie jest ciekawie - no chyba, że ktoś nie potrzebuje szerokiego kąta...), zoom typu "pompka" ma tendencje do zasysania śmieci (ale kitowy 18-70 i tak zasysa bardziej...), wysoka cena w polskich sklepach (chociaż za to szkło i tak warto. Poza tym zawsze można kupić np. w USA, gdzie jest zdecydowanie taniej).
Jak mi się coś przypomni, to dopiszę...
wojjan z mozesz zapodac linki do takich "amerykanskich" sklepow? tak sie waham pomiedzy stalkami a tym szklem i jeszcze dumam czy to czy tamron 28-70 2,8
VaxBuster
19-02-2007, 22:05
Wlasnie siedze w pracy i mam podpietego tego nikonka do D50 jak ktos chce to moge podeslac kilak fotek jak ostrzy np. od 2.8?
Prosze podac mejle to podesle.
p.s. mozecie podac mejla na GG#1563267 - bedzie szybciej
poprosze na pw poslalem adres
wojjan z mozesz zapodac linki do takich "amerykanskich" sklepow? tak sie waham pomiedzy stalkami a tym szklem i jeszcze dumam czy to czy tamron 28-70 2,8
Proszę bardzo: Nikkor 35-70/2.8D w B&H Photo. (http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=Search&A=details&Q=&sku=36956&is=USA&addedTroughType=search)
Jak kupuję tylko w tym sklepie od dawna. Być może są tańsze sklepy w Stanach, ale ten mam sprawdzony. Wysyłka jest ekspresowa. Przykładowo, sprzęt zamówiony w niedzielę, miałem w domu w..... środę rano 8-)
Jedyny minus to ryzyko oclenia i opodatkowania sprzętu przy wysyłce kurierem. Przy optyce cło to około 5,6% + VAT. Ale zdarzało mi się już zamawiać w Stanach z wysyłką i dostałem sprzęt bez cła i podatku - zależy jaki celnik się trafi... Idealnie jest - jeśli masz rodzinę/znajomych w Stanach - zamówić i zapłacić przez Internet i podać adres wysyłki do rodziny/znajomych mieszkających w USA (najlepiej w stanie innym, niż Nowy Jork - wtedy unikasz amerykańskiego podatku, który jest pobierany jeśli kupuje się w sklepie B&H w Nowym Jorku lub z wysyłką do Nowego Jorku). Amerykański znajomy przepakowuje do zwykłej paczki, deklaruje jakieś niewartościowe przedmioty i ryzyko oclenia/opodatkowania jest już znikome.
Ale uważam, że nawet z cłem i podatkiem, to szkło jest zdecydowanie warte swojej ceny! Nie wspominając, że jest zdecydowanie taniej, niż w polskich sklepach (mam na myśli nowe). Ja swoje kupiłem własnie w tym sklepie i jestem zachwycony :)