Zobacz pełną wersję : Capture NX2 a dwa monitory?
Czy ktoś używa Capture NX na dwóch monitorach? Zastanawiam się nad zakupem drugiego monitora, pod kątem głównie obróbki zdjęć, chodzi mi o to żeby na jednym były narzędzi, palety, przeglądarka i takie tam, a na drugim obrabiany obrazek, ale szczerze mówiąc to tylko moja wizja, nie widziałem nigdy jak to działa w praktyce, czy CNX daje się tak w ogóle skonfigurować, bo jak nie to cała operacja traci sens.
Swego czasu miałem NX2 na lapku, ale w domu osobny monitor.
Na lapku miałem narzędzia, a na monitorze zdjęcie.
Zrezygnowałem tylko dlatego, że kupiłem PC :).
Bardzo wygodnie jest mieć wykorzystana całą przestrzeń monitora tylko i wyłącznie na zdjęcie.
Polecam
dominikpl72
18-08-2011, 13:18
Dodam tylko, że w przypadku posiadania jednego monitora - mnie osobiście bardzo podoba się koncepcja obróbki fotki po wciśnięciu klawisza P. Odkryłem ją całkiem niedawno - więc się dzielę ;)
Program przechodzi wówczas w tryb "prezentacja" - zdjęcie jest wyświetlane na pełnym ekranie, a po najechaniu kursorem na obszar ekranu, w którym normalnie znajdują się menu/narzędzia - wyświetlanie jest menu/narzędzie - można zmienić narzędzie / opcję menu i ponownie obrabiać przy wyświetlaniu pełnoekranowym.
Dodam tylko, że w przypadku posiadania jednego monitora - mnie osobiście bardzo podoba się koncepcja obróbki fotki po wciśnięciu klawisza P. Odkryłem ją całkiem niedawno - więc się dzielę ;)
Program przechodzi wówczas w tryb "prezentacja" - zdjęcie jest wyświetlane na pełnym ekranie, a po najechaniu kursorem na obszar ekranu, w którym normalnie znajdują się menu/narzędzia - wyświetlanie jest menu/narzędzie - można zmienić narzędzie / opcję menu i ponownie obrabiać przy wyświetlaniu pełnoekranowym.
na dwóch monitorach jednak wygodniej się pracuje bo się widzi te narzędzia, a nie "losuje" gdzie to one są
Czyli się da poustawiać, bo że wygodniej, to jestem na 100% pewien.:smile:
A czy mógłby ktoś wrzucić screeny jakieś jak to wygląda, albo na maila mi puścić?
Czyli się da poustawiać, bo że wygodniej, to jestem na 100% pewien.:smile:
A czy mógłby ktoś wrzucić screeny jakieś jak to wygląda, albo na maila mi puścić?
jak wrócę z urlopu to mogę wrzucać, ale zagadaj do Stiga - on nawet juz na forum kiedyś taki screen wrzucał
cheyenne
18-08-2011, 14:28
możes spokojnie pracować na dwóch monitorach na nx2
wybierasz po prostu tryb wyświetlania dla każdego z ekranów, dostępne jest to na pasku narzędzi
od dłuższego czasu użytkuję nx2 na dwóch monitorach podobnie jak lightrooma jednak rozważam zmianę na monitor 27" (http://allegro.pl/dell-u2711-27-16-9-wqhd-2560x1440-ips-sklep-wawa-i1741047052.html) 2560x1440 lub maca 27"
takie rozwiązanie wydaje mi siewygodniejsze bo ze względu na wysoką rozdzielczość wszystko to co mam na dwóch monitorach pomieszczę na jednym