PDA

Zobacz pełną wersję : obracanie fotek

aro_40
18-08-2011, 09:06
Witam,
Od miesiąca użytkuję D3100 oraz NX2 jako program do ściągania fotek z aparatu. Aparat ma ustawione automatyczne obracanie fotek pionowych. W programie wszystkie fotki pionowe są ustawione właściwie, natomiast po nagraniu fotek na płytkę częśc z tych fotek jest w poziomie... możecie mi podpowiedzieć dlaczego tak się dzieje?

Majek
18-08-2011, 11:14
Ale jak z płytki otwierasz NXem, czy np. u kogoś (u cioci, dajmy na to) na komputerze, gdzie jest tylko windowsowa przeglądarka zdjęć? Bo ta nie odczytuje tego magicznego parametru w EXIFie, który opisuje, czy zdjęcie jest pionowe, czy poziome.

aro_40
18-08-2011, 11:50
Ale jak z płytki otwierasz NXem, czy np. u kogoś (u cioci, dajmy na to) na komputerze, gdzie jest tylko windowsowa przeglądarka zdjęć? Bo ta nie odczytuje tego magicznego parametru w EXIFie, który opisuje, czy zdjęcie jest pionowe, czy poziome.

gdyby tak było, tobym nie robił rabanu :) ale niestety występuje coś dziwnego, bowiem tylko kilkanaście początkowych fotek jest nieodwróconych (przeglądam tylko widnowsową przeglądarką), zaś cała reszta obrócona przez aparat jest we właściwej pozycji

wasilewk
18-08-2011, 12:02
gdyby tak było, tobym nie robił rabanu :) ale niestety występuje coś dziwnego, bowiem tylko kilkanaście początkowych fotek jest nieodwróconych (przeglądam tylko widnowsową przeglądarką), zaś cała reszta obrócona przez aparat jest we właściwej pozycji

Nie bądź uparty:
- przeglądaj przez viewNX2 i będzie ok.
- inna przeglądarka: niestety trzeba poprzekręcać - firma Nikon musi być oryginalna.
- nie tylko u Ciebie jest ten problem.

Pzdr.

elanek
18-08-2011, 12:08
wydaje mi się, że w IfranView da się "normalnie" oglądać

zdyboo
18-08-2011, 13:14
W fastone nie zdarzyło mi się, żeby zdjęcie miało niewłaściwą orientację.

aro_40
18-08-2011, 21:12
w XnView też nie ma problemu :)
Problem jest jak ktoś nie ma sensownego programu do przeglądania fotek :(

OK, temat odpuszczam, choć intryguje mnie czemu tylko kilka fotek jest w niewłaściwej pozycji (w przeglądarce windowsa), zaś pozostałe są OK. Może ktoś znajdzie odpowiedź i mi to wyjaśni (nie lubię "niewiedzieć) :)

Majek
18-08-2011, 21:17
Bo pewnie ok są te fotki, przy którychś coś w NXie robiłeś i dałeś "Zapisz". Googlowa Picassa też bezproblemowo radzi sobie z orientacją zdjęcia.

aro_40
19-08-2011, 12:29
przy fotkach nic nie robiłem