Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: obracanie fotek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wawa i okolice

Domyślnie obracanie fotek

Witam,
    Od miesiąca użytkuję D3100 oraz NX2 jako program do ściągania fotek z aparatu. Aparat ma ustawione automatyczne obracanie fotek pionowych. W programie wszystkie fotki pionowe są ustawione właściwie, natomiast po nagraniu fotek na płytkę częśc z tych fotek jest w poziomie... możecie mi podpowiedzieć dlaczego tak się dzieje?

Domyślnie

Ale jak z płytki otwierasz NXem, czy np. u kogoś (u cioci, dajmy na to) na komputerze, gdzie jest tylko windowsowa przeglądarka zdjęć? Bo ta nie odczytuje tego magicznego parametru w EXIFie, który opisuje, czy zdjęcie jest pionowe, czy poziome.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wawa i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Ale jak z płytki otwierasz NXem, czy np. u kogoś (u cioci, dajmy na to) na komputerze, gdzie jest tylko windowsowa przeglądarka zdjęć? Bo ta nie odczytuje tego magicznego parametru w EXIFie, który opisuje, czy zdjęcie jest pionowe, czy poziome.
    gdyby tak było, tobym nie robił rabanu ale niestety występuje coś dziwnego, bowiem tylko kilkanaście początkowych fotek jest nieodwróconych (przeglądam tylko widnowsową przeglądarką), zaś cała reszta obrócona przez aparat jest we właściwej pozycji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aro_40 Zobacz posta
    gdyby tak było, tobym nie robił rabanu ale niestety występuje coś dziwnego, bowiem tylko kilkanaście początkowych fotek jest nieodwróconych (przeglądam tylko widnowsową przeglądarką), zaś cała reszta obrócona przez aparat jest we właściwej pozycji
    Nie bądź uparty:
    - przeglądaj przez viewNX2 i będzie ok.
    - inna przeglądarka: niestety trzeba poprzekręcać - firma Nikon musi być oryginalna.
    - nie tylko u Ciebie jest ten problem.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

wydaje mi się, że w IfranView da się "normalnie" oglądać

Domyślnie

W fastone nie zdarzyło mi się, żeby zdjęcie miało niewłaściwą orientację.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wawa i okolice

Domyślnie

w XnView też nie ma problemu
    Problem jest jak ktoś nie ma sensownego programu do przeglądania fotek

OK, temat odpuszczam, choć intryguje mnie czemu tylko kilka fotek jest w niewłaściwej pozycji (w przeglądarce windowsa), zaś pozostałe są OK. Może ktoś znajdzie odpowiedź i mi to wyjaśni (nie lubię "niewiedzieć)

Domyślnie

Bo pewnie ok są te fotki, przy którychś coś w NXie robiłeś i dałeś "Zapisz". Googlowa Picassa też bezproblemowo radzi sobie z orientacją zdjęcia.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wawa i okolice

Domyślnie

przy fotkach nic nie robiłem

Uprawnienia umieszczania postów