Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 problem z AF
Sniper10000
16-08-2011, 17:06
Witam,
Kilka tygodni temu kupiłem Nikona D5100 z ob. 18-105. Pierwsze fotki, które wykonywałem z AF ustawionym w trybie punktowym zawsze idealnie trafiały w cel. Po wykonaniu ok. 3000 zdjęć zauważyłem, że coś zaczęło się rozjeżdżać. Na portretach wygląda to tak, jakby ostrość była złapana gdzieś za fotografowaną osobą. Z małymi przedmiotami jest podobnie - fotografując 5 butelek ustawionych jedna za drugą, w większości przypadków ostrość na finalnym zdjęciu ląduje na kolejnej butelce za tą, w którą celowałem. Próbowałem w różnych trybach od automatu, przez tematyczne po manual. Zmieniałem ISO, pomiar światła (punktowy/centralny/matrycowy), świeciłem lampką itp. - raczej bez widocznej poprawy.
Zupełnie przypadkowo zauważyłem, że AF minimalnie lepiej trafia w trybie LiveView. Wydaje mi się też, że im mniejsza przysłona, tym gorzej trafia AF.
I tu pytanie do użytkowników: co jest nie tak? Czy mogło się coś rozjechać i wymaga kalibracji w serwisie? Czy to wina body czy obiektywu? A może sam mogę jakoś temu zaradzić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Sniper
Zupełnie przypadkowo zauważyłem, że AF minimalnie lepiej trafia w trybie LiveView.
To oczywiste.
Wydaje mi się też, że im mniejsza przysłona, tym gorzej trafia AF.
To też :)
Recepta: idz i rob zdjecia. Wszystko jest w porzadku ;)
Sniper10000
04-10-2011, 12:14
A jednak nie posłuchałem Twojej rady i oddałem sprzęt do serwisu. Byłeś w błędzie, bo po regulacji opisane przeze mnie problemy zniknęły. Tu więcej informacji:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2552675&postcount=67
Witam,
w moim D5100 + 18-105 podobne objawy. AF ostrzy zwykle za wycelowanym obiektem. U mnie problem z tym był od początku, tylko nie bardzo wiedziałem co się dzieje. Generalnie większość zdjęć wychodziła lekko nieostra. Jutro dzięki informacji kolegi Sniper10000 potwierdzającej problem czeka mnie wycieczka do serwisu :(
witajcie
posiadam Nikona D5100 + AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G
od dłuższego czasu przeglądam To forum ponieważ wydawje mi się że coś jest z moimi zdjęciami nie tak jak powinno
z tego co wyczytałem i zobaczyłem w internecie AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G to fajny i ostry obiektyw
i dlatego go kupiłem w szczególności do robienia portretów + jako uniwersalny
ale jakoś wydaje mi się że te zdjęcia są nie ostre, oceńce PROSZĘ sami i powiedzcie czy tak jak pisali koledzy wyżej
jedyna poprawa to wysyłka do serwisu na zgranie Body + Obiektyw
zdjęcie 1 - punkt ostrości pomiędzy oczami
https://picasaweb.google.com/lh/photo/qoJRUq77GpJSO6j3Ri1pyQ?feat=directlink
zdjęcie 2 - punkt ostrości pomiędzy oczami
https://picasaweb.google.com/lh/photo/mD7-iwu5vVj41z58fEQgyw?feat=directlink
zdjęcie 3 - punkt ostrości na oku po lewej stronie zdjęcia
https://picasaweb.google.com/lh/photo/-lh0nvxm-6h9G8-GoXxsnw?feat=directlink
No i oczywiście test na bateriach
zdjęcie 4 - ostrzenie centralnie na 1 baterii licząc od tyłu
https://picasaweb.google.com/lh/photo/YbSvrnyHY0-yB9y_JI8c1g?feat=directlink
zdjęcie 5 - ostrzenie centralnie na 2 baterii licząc od tyłu
https://picasaweb.google.com/lh/photo/vIby6pyxTpjFVU29w_HGfw?feat=directlink
zdjęcie 6 - ostrzenie centralnie na 3 baterii licząc od tyłu
https://picasaweb.google.com/lh/photo/FW_PbGtzXQ_rtiAwzuSqJw?feat=directlink
zdjęcie 7 - ostrzenie centralnie na 4 baterii licząc od tyłu
https://picasaweb.google.com/lh/photo/gDaDXvRmN-d8VyufdWb4Eg?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/0U0ZWAM9ZgJRP0yUxpHqXw?feat=directlink
zdjęcie 8 - ostrzenie centralnie na linijce na cyfrze 5
https://picasaweb.google.com/lh/photo/zrf-ODcFGMCTDoaPbsX4YA?feat=directlink
zdjęcie 9 - ostrzenie centralnie na ;inijce na cyfrze 10
https://picasaweb.google.com/lh/photo/UB5dS8RI4m3T1aTtfLC9UA?feat=directlink
wydaje mi się że test na bateriach 1-3 jest całkiem ok ale bateria 4 (dlatego 2 przykłady) jest zupełnie nie trafiona a ostrość tak jak by na 3
zdjęcia dziecka też moim zdaniem wogóle nie ostre
czy to BF i tylko serwis to wyleczy??
pozdrawiam
Wygląda to identycznie jak u mnie. Skontaktowałem się z serwisem, wysłałem przykładowe NEFy (musiały być NEFy), konsultant potwierdzić, że "ostrość poza obiektem" i kazał przysłać aparat i obiektywy. Teraz naprawa jest ukończona a przesyłka jest w drodze. Także zobaczymy jak serwis się spisał.
Sniper10000
10-10-2011, 12:16
czy to BF i tylko serwis to wyleczy??
Z tego co widzę, to chyba wszystkie zdjęcia zrobiłeś na pełnej dziurze. Podobno powtarzalność tego szkiełka jest bardzo kiepska, więc często trafia się egzemplarz, którzy mydli poniżej f/2.8. Na zdjęciach dziecka mydło aż razi w oczy. Nie wiem czy podlega to kalibracji w serwisie, ale ewidentnie Twój egzemplarz nie należy to udanych.
Spróbuj zrobić trochę zdjęć z przysłoną od f/2.8 w górę i porównaj efekty. Pobaw się też ustawieniami Picture Control w D5100, a zwłaszcza ustawieniami ostrości. Większość profili (np. Vivid, jeśli dobrze pamiętam) ma ostrość ustawioną na 2 pkt z 10 możliwych, więc można sporo podciągnąć. Żeby nie niszczyć oryginalnych profili, lepiej stworzyć własne w oparciu o któryś z nich. Oczywiście nie jest to rozwiązanie problemu, ale na pewno trochę załagodzi sytuację.
Drugi problem jaki pojawił się na teście z bateriami, to backfocus zależny od odległości od fotografowanego obiektu. Miałem dokładnie to samo. Czasem AF trafiał dobrze, ale wystarczyło zmienić odległość (lub ogniskową w moim przypadku) i już pudłował. Ja uznałem to jako wadę i oddałem sprzęt do serwisu.
Zrób identyczny test korzystając z trybu LiveView. Jeśli w LV trafia celnie, to na 100% masz rozjechany AF w body. W prawidłowo skalibrowanym aparacie nie powinno być różnicy między czujnikiem AF a detekcją kontrastu z LV. U mnie różnica była spora. Po kalibracji jest identycznie.
Podsumowując - prześliczne dziecko, spoko obrus, bateryjki takie sobie, a zdjęcia fatalne. ;) Fotki wyglądają podobnie jak z mojego D5100 z ob. 18-105 zanim oddałem go do serwisu. Właściwie mój potrafił czasem trafić i było całkiem, całkiem, a u Ciebie mydło w całym kadrze. Po powrocie z serwisu i kalibracji AF w body mam żyletę i ostrość dokładnie tam gdzie chcę.
Chyba wizyta w serwisie nieunikniona...
bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź - wypowiedź :)
niestety teraz leże ostro chory i nie mam czasu pokombinować na LV
oczywiście zmieniałem wcześniej ustawienia profili i ostrość i to dość znacznie ją podbijając ale niestety nie dawało to lepszych rezultatów
oczywiście i mojemu zestawowi do czasu do czasu udało się zrobić całkiem poprawne zdjęcie
ale ja chce że tak było zawsze
oddają sprzęt do serwisu zakładam że powinienie zgłosić że jest problem z : AF w Body + BF obiektywu ?
niestety nie mam możliwości podjechania samemu do warszawy na postępu, czy oddanie sprzętu do sklepu (FJ) tam gdzie go zakupiłem z prośbą o wysyłkę i naprawę - to dobry pomysł
D5100 zakupiłem w zestawie z kitowym 18-55VR + dodatkowo 35 o której pisałem
18-55 praktycznie nie używam od chwili kupnia 35
czy na serwis oddawać wszystko co mam czy tylko body i 35
szczerze dziękuję za wszystkie porady
Sniper10000
13-10-2011, 14:13
Przeczytaj ten wątek:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2552675#post2552675
Jest tam m.in. moja wypowiedź jak wyglądała wizyta mojego aparatu w serwisie.
Ja na Twoim miejscu najpierw zgłosiłbym się do FJ i reklamował u nich zestaw body + obiektyw. Nie musisz posługiwać się terminami backfocus, tylko zgłaszasz, że AF nie zawsze trafia tam gdzie trzeba (i pokazujesz przykład z bateryjkami), a nawet jeśli trafi to wychodzi mydło (przykład z dzieckiem). To powinno wystarczyć. Jeśli dobrze pamiętam to co pisali inni na forum, to FJ sam wysyła w takiej sytuacji sprzęt do serwisu, więc ominie Cię zgłębianie tematu jak to zrobić, jak zamówić kuriera, itd.
Jeśli chcesz, to kita też możesz zabrać do sklepu, może i jego warto wysłać na regulację, choć bardziej prawdopodobne, że problemem jest AF w body.
witajcie
no i po dość długim czasie w końcu zdecydowałem się (odważyłem) oddać swój sprzęt (opisywany wyżej) do serwisu celem regulacji systemu AF
tak jak radzili Koledzy postanowiłem swój zestaw przekazać poprzez sklep w którym go zakupiłem czyli:
FJ w galerii MAZOVIA w Płocku - specjalnie to piszę
Niestety zostałm bardzo chłodno przyjęty przez Pana sprzedawcę, który po wytłumaczeniu przezemnie o co mi chodzi, od razu stwierdził że ONI nie wyślą bo nie muszą a zresztą takie rzeczy jak ustawienie AF to nie podlegają gwarancji i tylko i wyłacznie na własną rękę do serwisu no i oczywiście odpłatnie!!!!
Ręce mi opadały
jeszcze mi tłumaczył że to moje fanaberie że ja chcę mieć ostre zdjęcia i to już na f/1.8 :))))))))
Po ok godzinie wyszedłem w końcu żeby nie zrobić temu Panu krzywdy.
Po wyjściu od tego **** zadzwoniłem od razu do serwisu na Postępu 14, gdzie bardzo miła Pani powiedziała że oczywoście i jak najbardziej takie rzeczy objęte są gwarancją i żebym tylko dostarczył sprzęt.
Sprzęt wysłałem wczoraj poprzez znajomego i już oczekuje na sprawdzenie. Ja także czekam na efekt tej wystyłki.
Mama nadzieję że tak jak inni będę się cieszył super ostrymi zdjęciami.
(jak tylko odzyskam sprzęt - odwiedzę Pana, ojjjj odwiedzę)
Po wyjściu od tego **** zadzwoniłem od razu do serwisu na Przyszłości 14, gdzie bardzo miła Pani powiedziała że oczywoście i jak najbardziej takie rzeczy objęte są gwarancją i żebym tylko dostarczył sprzęt.
Chyba na Postępu!?
no pewnie że tak
już poprawione :) dzięki
blackside
12-11-2011, 00:38
i nie zapomnij napluć mu w gębę- a najlepiej ośmiesz go przy klientach- to ma wielki skutek ;-)
Wiem, który to pan. Gdy poszukiwałem 50/1,8D nie godził się na podpięcie do mojego body, bo stwierdził, że nie ma takiej potrzeby, a on obowiązku. Faktycznie, obowiązku nie ma, ale co za problem udostępnić ze 3 szt., z których bym wybrał dobrze trafiającą. On by zyskał klienta, a ja produkt.
Po prostu wszystko zależy od ludzi, z którymi się współpracuje (oczywiście, niektóre firmy mają z góry ustalone jakieś warunki). W tym samym sklepie pracuje starsza miła Pani, i z nią zawsze można spokojnie pogadać i nie ma problemu z wybraniem szkła i podpieciem pod body.
Komplet D5100 z obiektywem N18-105 wrócił po tygodniu z serwisu. Body miało BF. Teraz jest cacy. Kupiłem sobie jakiś czas temu N35/1,8D i tu z kolei obiektyw trafiał z przodu ostrością. Serwis - nie powiem tu złego słowa - ogarnął się w 2 dni!!! Ostrość jest teraz OK, tylko mydło jak u kolegi @mziola. Ręce opadają. Myślicie, że da się to zareklamować?
samson09
03-01-2012, 17:16
To widzę jednak, że nie tylko d7000 mają problemy z af :(
To widzę jednak, że nie tylko d7000 mają problemy z af :(
Może dotyczyć każdej lustrzanki, bądź szkła, bez względu, czy to Nikon, Canon, czy Pentax.
Ja jutro odsyłam swojego D90 na kalibrację AF do wzorca co jest popularnym zabiegiem w tym układzie AF, a to ten sam co w D5100.
Więcej szczegółów tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=181705
U mnie D 5100 podpięty z 35mm/1.8 mydło ręce opadają wcześniej miałem D7000 i zdjęcia tragedia teraz z tym body takie same problemy wczoraj wysłałem notkę do serwisu o kalibrację odpisali mi że mam przesłać nefy i zadecydują czy nadaje się do kalibracji:(
Emhyrion
04-01-2012, 17:36
Bo na Taiwanie, w Japonii i w ogóle z tamtej strony świata mają skośne oczy - pewnie kalibracja przebiega pod ich modę i przyzwyczajenia :)
A poważniej - co jest chyba nie tak z kontrolą jakości w Nikonie. I chyba pozostaje się cieszyć, że ich zalało. Jest szansa, że jak ustawią nowe maszyny, na powrót wszystko skonfigurują to takie buble nie będą już trafiały na rynek.
samson09
04-01-2012, 17:47
UUU to nie dobrze, że takie cyrki bo ja właśnie się przymierzam do d5100, a tu coraz więcej niezadowolonych.
I chyba pozostaje się cieszyć, że ich zalało.
Chyba nie jesteś do końca świadomy co piszesz...
blackside
04-01-2012, 19:19
35'ka to mydło- nie body...
WItam => widzę że seria BUBLA poszła i w Nikona 5100 :). Matrycę tą samą dali, ale że dadzą ten uszkodzony AF w 5100 , to już jest beszczelność. Współczuje wszystkim GEHENNY.
gadzeciarz
04-01-2012, 19:58
A to ci heca aż mi się wierzyć nie chce?
Ale w d7000 też nie wierzyłem do puki sam problemu z AF i mydłem na zdjęciach nie doświadczyłem.
D5100 mojej siostry coś mi się podejrzany wydawał i teraz jeszcze bardziej podejrzany się stał a zdjęcia które mi przysyła robione 18-105 to totalne mydło w cropie ?
Ale muszę sam przetestować a jej już delikatnie zasygnalizowałem problem żeby szybciej mi swojego nikona 5100 podrzuciła.
Byłem już zdecydowany na zakup N35/1,8 do D5000, ale po tym co tu wyczytałem to mam wątpliwości.
Faktem jest że obecnie kupowany sprzęt to wielka loteria! więcej stresu, zamiast radości fotografowania.
WItam => widzę że seria BUBLA poszła i w Nikona 5100 :). Matrycę tą samą dali, ale że dadzą ten uszkodzony AF w 5100 , to już jest beszczelność. Współczuje wszystkim GEHENNY.
Twoje współczucia nie są niezbędne.
Całe szczęście, że Ty jesteś szczęśliwym posiadaczem niezawodnego, bez wad i najlepszego body jakie kiedykolwiek wyszło.
A tak na marginesie, co to jest "beszczelność"? Masz na myśli, że puszka 5100 ma gorszą szczelność od Twojego Pentaxa?
Ekipa malkontentów prawie w komplecie. Tym razem D5100 na warsztacie.
Ej, no bez przesady. Dwie czy trzy osoby z problemami i już panika na forum. A kilka tematów niżej czytałem kłótnię o wyższości D5100 nad D90 i odwrotnie. Wychwalają tam D5100, więc są i zadowoleni użytkownicy. To bardzo dobry aparat oferujący świetne możliwości jak na swoją cenę. A że zdarzy się kilka wadliwych egzemplarzy... Wiemy chyba wszyscy że czasy się zmnieniły i kontrola jakości już nie ta co kiedyś. I nie dotyczy to tylko aparatów, ale ogólnie całego sprzętu elektronicznego - RTV, AGD itp. Wszystko montują skośnookie ludki. Robią to w ekspresowym tempie, pod ciągłą presją przełożonych i za śmieszne pieniądze. Przeciętny Kowalski nawet nie spojrzałby na taką robotę. Trzeba zrozumieć człowieka - ciężko jest pracować w takich warunkach niepopełniając błędów. Plusem tego wszystkiego jest - trzeba to sobie jasno powiedzieć - bardzo przystępna cena. Wystarczy sobie wyobrazić co by było gdyby tego Nikona składali w Niemczech... To lustro kosztowałoby majątek, więc znając życie i tak w końcu zdecydowalibyśmy się na coś składanego w Tajwanie, czy gdzie tam jeszcze, a niemiecki Nikon niewytrzymałby konkurencji. Także powinniśmy się cieszyć że nas po prostu stać na takie świetne maszynki do robienia zdjęć, jakie widzimy na sklepowych półkach. A że ktoś ma pecha i trafi na wadliwy egzemplarz... Trzeba reklamować, lub serwis - dostaniecie w końcu dobry egzemplarz do ręki. Powodzenia!
blackside
04-01-2012, 23:37
i tak i nie ... Te chińskie samochody wcale nie sa jakoś dużo tańsze od zwykłego opla lub forda ... więc nie buj żaby po drodze i tak cena wzrasta do "normalnych" cen.
Mam d5100. Na jasnych szkłach był bf. Wysłałem do serwisu skalibrowali i po problemie. Wystarczy, że puszka i szkło są minimalnie rozregulowane w ta sama stronę i będzie problem. Po to jest serwis żeby korzystać.
Dlatego kazda lustrzanka powinna miec mikroregulacje bo co to za polityka, zeby po zakupie kazdego obiektywu wysylac sprzet na kilka dni/tygodni do serwisu???
Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
charmside
05-01-2012, 08:15
Wiem, który to pan. Gdy poszukiwałem 50/1,8D nie godził się na podpięcie do mojego body, bo stwierdził, że nie ma takiej potrzeby, a on obowiązku. Faktycznie, obowiązku nie ma, ale co za problem udostępnić ze 3 szt., z których bym wybrał dobrze trafiającą. On by zyskał klienta, a ja produkt.
Po prostu wszystko zależy od ludzi, z którymi się współpracuje (oczywiście, niektóre firmy mają z góry ustalone jakieś warunki). W tym samym sklepie pracuje starsza miła Pani, i z nią zawsze można spokojnie pogadać i nie ma problemu z wybraniem szkła i podpieciem pod body.
Potwierdzam, pozdrowienia dla Pani, kupiłem od niej moją 35tkę :)
gadzeciarz
09-01-2012, 17:45
I doczekałem się,siostra była z wizytą i przytachała ze sobą swojego d5100.
Dwie godziny zabawy z aparatem który to posiada 18-105 nikkora oraz tamron 90.-2.8 i w mojej skromnej ocenie aparat działa prawidłowo.
Nie zauważyłem żadnych problemów w ostrzeniu AF i zrobionych zdjęciach.
Ostrość zawsze była tam gdzie powinna być.
I doczekałem się,siostra była z wizytą i przytachała ze sobą swojego d5100.
Dwie godziny zabawy z aparatem który to posiada 18-105 nikkora oraz tamron 90.-2.8 i w mojej skromnej ocenie aparat działa prawidłowo.
Nie zauważyłem żadnych problemów w ostrzeniu AF i zrobionych zdjęciach.
Ostrość zawsze była tam gdzie powinna być.
... bo ten aparat ma "stary" AF podajże z D90 więc nie wykazuje problemów wieku dziecięcego podobnych do D7000.
... bo ten aparat ma "stary" AF podajże z D90 więc nie wykazuje problemów wieku dziecięcego podobnych do D7000.
Czytałeś wątek? ;) My już o tym kilka stron.
samson09
09-01-2012, 22:07
Problemy zaczynaja sie jak troche podrosnie :)
Jak dla mnie to jest to co opisałem na 2giej stronie wątku. Układ AF w D5100/D90, czyli Nikon Multi-CAM 1000 lubi być wykalibrowany porządnie na starcie i potem śmiga miło :)
Czytałeś wątek? ;) My już o tym kilka stron.
pewne rzeczy trzeba powtarzać co stronę, bo zaraz ktoś kto tu znowu wskoczy z tematu o d7000 i zacznie siać zamęt ... ;)
pewne rzeczy trzeba powtarzać co stronę, bo zaraz ktoś kto tu znowu wskoczy z tematu o d7000 i zacznie siać zamęt ... ;)
Haha ;) Można wnioskować że wypuszczając D7000 Nikon chciał nas skłócić bo atmosfera na forum w tej sprawie jest napięta :D:D
samson09
10-01-2012, 10:43
Jak dla mnie to jest to co opisałem na 2giej stronie wątku. Układ AF w D5100/D90, czyli Nikon Multi-CAM 1000 lubi być wykalibrowany porządnie na starcie i potem śmiga miło :)
czyli jak mam powiedzmy 5 czy 6 szkiel i chce wszystkie uzywac na starcie z d5k to musze caly ten zestaw wyslac do porzadnego wykalibrowania? A moze samo body. A jesli mam rowniez inne body to nie rozkalibruja sie one z nim po kalibracji pod d5k? Troche za duzo tego zamieszania:)
wczoraj zdjalem 50mm f1.4G z d700. Dotychczas sciagalem go w zasadzie tylko w studio i zapiolem na d5100 z ktorego odpiolem trafiajacego zawsze bezblednie N17-55.
Poszedlem do parku z dzieciakami i.... D5100 nie trafia i mydli jak diabli. Jako tako bylo od f8. Najlepiej zas na f22. Problemy z f1.4 na tym szkle mialem tez na d90. Jesli to ten sam modol to sprawa jasna...
Dodam ze na d700 lata jak burza... bez korekcji.
Chyba puszki entry level maja inna tolerancje af i nie sa przygotowane na jasne szkla.
@ samson09 - wysyłasz samo body "na kalibrację AF do wzorca", ja swojego D90 miałem wysłać w zeszłym tygodniu ale czekam na kupione szkiełko, które chce od razu potestować i dopiero aparat wysłać :)
Problemy z D90 i jasnymi stałkami były już wałkowane na tym forum (patrz mój link na 2giej stronie tego wątku). Więc pewnie to samo jest z D5100 ;)
digger-gp
14-01-2012, 01:06
Dopiero teraz przeczytalem ten watek.. no i nie moge sie powstrzymac zeby sie nie czepic wywodow pana experta Snipera10000 odnosnie tego postu; http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2558763&postcount=5
Cytuje fragmenty;
Z tego co widzę, to chyba wszystkie zdjęcia zrobiłeś na pełnej dziurze. Podobno powtarzalność tego szkiełka jest bardzo kiepska, więc często trafia się egzemplarz, którzy mydli poniżej f/2.8. Na zdjęciach dziecka mydło aż razi w oczy. Nie wiem czy podlega to kalibracji w serwisie, ale ewidentnie Twój egzemplarz nie należy to udanych.
Drugi problem jaki pojawił się na teście z bateriami, to backfocus zależny od odległości od fotografowanego obiektu. Miałem dokładnie to samo. Czasem AF trafiał dobrze, ale wystarczyło zmienić odległość (lub ogniskową w moim przypadku) i już pudłował. Ja uznałem to jako wadę i oddałem sprzęt do serwisu.
Podsumowując - prześliczne dziecko, spoko obrus, bateryjki takie sobie, a zdjęcia fatalne. ;) Fotki wyglądają podobnie jak z mojego D5100 z ob. 18-105 zanim oddałem go do serwisu. Właściwie mój potrafił czasem trafić i było całkiem, całkiem, a u Ciebie mydło w całym kadrze. Po powrocie z serwisu i kalibracji AF w body mam żyletę i ostrość dokładnie tam gdzie chcę.
Chyba wizyta w serwisie nieunikniona...
Z tego co widze na zalinkowanych zdjeciach, to zarowna obiektyw 35/1.8 jak i AF u kolegi miziol dzialaja bardzo poprawnie....
Obiektyw jest zyleta - nawet na f1.8 i poza centrum kadru - widac to na zdjeciu dziecka nr.3 gdzie ostrosc zeszla na prawa raczke i szelki na ramionach. Ale przy tak malej głębi, niewielki ruch obiektu lub fotografa w tyl lub przod spowoduje takie przesuniecie ostrosci. Na zdjeciach nr1/2 centralny punkt AF byl pomiedzu oczami - moim zdaniem aparat nie mial na czym zlapac ostrosc - przydala by sie jakas ostra krawędź lub porowata struktura..
Test bateryjkowy w wiekszosci wypadl bardzo dobrze z wyjatkiem zdjec nr.7 (ostrzenie na czwarta bateryjke) - ale tu pytanie czy aparat byl postawiony na statywie zeby wyeliminowac przesuniecie przod -tyl (pomiedzy momentem potwierdzenia ostrosci a otwarciem migawki)
Specjalnie posciagalem niektore zdjecia zeby w programie wyznaczyc dokladny srodek kadru... No i gdy przyjrzymy sie np. zdjeciu nr 4 (centralny punkt AF dokladnie na srodku pierwszej bateryjki) to widac ze ostrosc jest perfekcyjnie w punkcie (ostre napisy). Ale wtedy ostrosc na linijce nie moze byc tam gdzie bateryjka ma swoja podstawe tylko musi byc jakis centymetr przed. Wynika to z oczywistych regol geometrycznych - mozna to sobie nawet obliczyc; tangens konta nachylenia osi optycznej obiektywu do plaszczyzny stolu pomnozony przez wysokosc (odleglosc) ponktu AF od podstawy bateryjki stojacej na stole. Na pewno dla wszystkich jest to jasne jak sloneczko;) (dla mnie jest chociaz jestem 31 lat po maturze.. ;) )
Podsumowujac moja wypowiedz... powiem tylko ze celem mojego czepiania sie jest to zeby expert Sniper10000 i jemu podobni nie wpuszczali ludzi w maliny......
PS. Przepraszam ze nie mam polskiej trzcionki - czasem uzywam kopiuj - wklej z polskiej googlarki, ale jest to dosc klopotliwe..
Sniper10000
14-01-2012, 03:32
no i nie moge sie powstrzymac zeby sie nie czepic wywodow pana experta Snipera10000
Wybacz, nie zniżę się do twojego poziomu, żeby wdać się w dyskusję w tak prymitywnym tonie.
Pozwól, że ja ocenę jakości zdjęć pozostawię moim oczom, niż wzorom matematycznym. Całe szczęście, że serwis Nikona zna problem backfocusu w D5100/D7000 i łatwo go naprawia. Inaczej pewnie też próbowałbym wmawiać innym, że rozmyte zdjęcia są ostre jak żyleta a wszystko to wina małej głębi ostrości...
digger-gp
14-01-2012, 04:05
Sniper10000 a czemu ty zarzucasz mi jakis prymitywny ton? Obrzucam Cie inwektywami czy co...?
Przeczytaj lepiej dokladnie co napisalem - przeanalizuj...
Dodam jeszcze ze na zdjeciu dziecka nr.1 ostrosc mozna znalesc na bialej koszulce pod bródką..
A na zdjeci nr.2 ostrosc jest na wlosach w okolicach skroni. Ale wyglada mi na mocno odszumiane i przez to szczegoly sie rozmemlaly. Do tego czas 1/60sek - byc moze jest rowniez lekko poruszone.
Dotychczas sciagalem go w zasadzie tylko w studio i zapiolem na d5100 z ktorego odpiolem trafiajacego zawsze bezblednie N17-55.
Zaraz dopadnie Cię zły moderator. Pamiętaj: zapiąłem i odpiąłem.
wer, hehe objecuje ze postaram sie pamietac. Hehe...
OT
ja tez poprawiam jak moge tylko, ale bledy jezyka mowionego. Szczegolnie moich dzieci. Ale z gramatyka zawsze bylem na bakier. :) a teraz po polsku pisze tylko tu na forum, na skype, oraz w esach do rodziny. I chyba bledow robie jeszcze wiecej niz kiedys. Poprawiaj mnie jak cos, bede wdzieczny.
Pzdr
serwis Nikona zna problem backfocusu w D5100/D7000 i łatwo go naprawia. .
Chyba nie wiesz o czym mówisz :D D5100 to nie tylko BF i tu da się to naprawić, ale co D7000 to bym polemizował po tym co się czyta na forum :)
digger-gp
15-01-2012, 03:42
Sorrki ze przynudzam - niestety nie mozna edytowac... pomylilem sie odnosnie zdjecia nr2 Link (https://picasaweb.google.com/lh/photo/mD7-iwu5vVj41z58fEQgyw?feat=directlink)
To rozmemłanie na tym zdjeciu to jest raczej efekt silnej kompresjii a nie odszumiania + byc moze wspomniane wczesniej poruszenie przy stosunkowo dlugim czasie expozycji 1/60sek.
A kolega Sniper10k poprostu sie zasugerowal swoimi problemami z D5100 co tlumaczyloby jego pobiezna ocene linkowanych zdjec... PEACE ;)
Sniper10000
17-01-2012, 00:46
Chyba nie wiesz o czym mówisz :D D5100 to nie tylko BF i tu da się to naprawić, ale co D7000 to bym polemizował po tym co się czyta na forum :)
Wybacz, ja nie powtarzam wyczytanych plotek, tylko to co sam sprawdziłem. Oddałem swojego D5100 do serwisu oraz namówiłem na to samo dwóch kolegów, którzy borykali się z problemem BF w D7000 i D90. We wszystkich trzech przypadkach problem został rozwiązany.
A jeśli chodzi o forum, to z moich obserwacji wynika, że większość osób oddających aparaty do serwisu, wypowiada się później pozytywnie nt. naprawy. Są nieliczne wyjątki, ale te dotyczą głównie obiektywów. Trzecia opcja to bezmyślnie powielane plotki...
samson09
18-01-2012, 10:32
Ma okazję kupić d5100 tylko, że bez pudełka. Czy pudełko potrzebne jest do gwarancji i ewentualnego wysłania do kalibracji. Ewentualnie można gdzieś kupić takie pudełko?
Mam takie pytanko do osób dotkniętych/niedotkniętych problemem FF/BF w body z modułem MC1000: na który punkt AF sprawdzacie ostrość?
Pytam dlatego, bo w moim D5k (kalibrowanym na Postępu) centralny ostrzy OK (powiedzmy), ale na pozostałych punktach jest już loteria. Szczególnie wybijają się tu punkty skrajne.
Ps. Wiem, centralny jest krzyżowy ;)
Sniper10000
18-01-2012, 13:03
Ma okazję kupić d5100 tylko, że bez pudełka. Czy pudełko potrzebne jest do gwarancji i ewentualnego wysłania do kalibracji. Ewentualnie można gdzieś kupić takie pudełko?
Raczej nie potrzebujesz pudełka. Mi przy osobistej wizycie w serwisie oddali pudełko, baterię, kartę pamięci i pasek od aparatu, twierdząc że będą im tylko przeszkadzać. Zabrali body, obiektyw z dekielkiem, gwarancję i fakturę zakupu. Cały zestaw został przy mnie wrzucony do plastikowego pojemniczka i pewnie tak sobie czekał na moment naprawy. Gdybyś miał wysyłać do serwisu kurierem, to pewnie wystarczy dowolny, dobrze zabezpieczony karton.
Gwarancja obejmuje sprzęt, a nie pudełka, ulotki, czy instrukcję obsługi. Możesz wysłać w jakimkolwiek kartonie, byleby dobrze zabezpiecz.
- paragon/ podbita karta gwarancyjna jeśli chcesz skorzystać z serwisu w ramach gwarancji,
- paragon lub jakikolwiek dowód zakupu jeśli chcesz korzystać z odpowiedzialności sprzedawcy tyt niezgodności towaru z umową. niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
tylko uważaj na taki sprzęt kupowany bez pudełka bo może się później odnaleźć jego prawowity właściciel ... i będziesz do tyłu parę setek.
Witam.
Jestem nowym zarówno posiadaczem 5100 jak również gościem na tym forum. Trochę się wystraszyłem co tutaj opisujecie. Mam prośbę do znawców tematu, aby fachowym okiem zerknęli na moje "zdjęcia" (dopiero się uczę). Czeka mnie dłuższy wyjazd i nie chciałbym potem pluć sobie w brodę, że foty są nie takie jak powinny.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/S4pAGXfzACJKZRpC7X2d_2vM2ej8HNdp5VfyZukr55Y?feat=d irectlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/g4TuwXkvhCGGlQLsmEs6bMwaCnuRlPOGWMPeTGohG_c?feat=d irectlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/YGbiadSEBUbZ1PQuTYKnjMwaCnuRlPOGWMPeTGohG_c?feat=d irectlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/N8abI1uqxw0Ug9n5eyKW-JtBoayLpDLmAYMR-7P6orc?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/MTjCIzQ6YWJqlNY3wUg9CJtBoayLpDLmAYMR-7P6orc?feat=directlink
z góry dziękuję
Witam.
Jestem nowym zarówno posiadaczem 5100 jak również gościem na tym forum. Trochę się wystraszyłem co tutaj opisujecie. Mam prośbę do znawców tematu, aby fachowym okiem zerknęli na moje "zdjęcia" (dopiero się uczę). Czeka mnie dłuższy wyjazd i nie chciałbym potem pluć sobie w brodę, że foty są nie takie jak powinny.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/S4pAGXfzACJKZRpC7X2d_2vM2ej8HNdp5VfyZukr55Y?feat=d irectlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/g4TuwXkvhCGGlQLsmEs6bMwaCnuRlPOGWMPeTGohG_c?feat=d irectlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/YGbiadSEBUbZ1PQuTYKnjMwaCnuRlPOGWMPeTGohG_c?feat=d irectlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/N8abI1uqxw0Ug9n5eyKW-JtBoayLpDLmAYMR-7P6orc?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/MTjCIzQ6YWJqlNY3wUg9CJtBoayLpDLmAYMR-7P6orc?feat=directlink
z góry dziękuję
nie odbierz tego jako atak ale jak patrzysz na swoje zdjęcia to co widzisz? podobają Ci się - są według Ciebie ostre? jeśli odpowiedź brzmi tak to dokup sobie dodatkowy aku i kilka kart pamięci po czym przestań zaglądać na ten wątek i zacznij się cieszyć rewelacyjnym aparatem jaki kupiłeś!
no i witam oczywiście ;)
Sniper10000
26-01-2012, 12:00
Mam prośbę do znawców tematu, aby fachowym okiem zerknęli na moje "zdjęcia"
Wszystko jest OK, ostrość jak najbardziej prawidłowa.
To nowy aparat, dopiero kilkaset zdjęć pstryknąłeś. Ja kupiłem swojego D5100 kilka dni przed wyjazdem na wakacje. W ciągu pierwszych dni zrobiłem 3 tys. zdjęć i pojawił się backfocus. Problem występował tylko przy ustawianiu ostrości na bliskim planie, np. portrecie lub całej sylwetce na tle jakiegoś ładnego widoczku albo budynku. Oczywiście twarz wychodziła rozmazana, bo AF trafiał gdzieś z tyłu. Pomagałem sobie na różne sposoby. Najczęściej każde ujęcie portretowe powtarzałem kilkanaście razy, ustawiając punkt ostrości w różnych miejscach, np. na obu oczach, czole, nosie, ramionach, tułowiu, kolanach, stopach itd. Czasami prosiłem żonę o wysunięcie ręki 20-30 cm przed twarz, łapałem na niej ostrość i dociskałem spust gdy ją zabrała. :) Próbowałem też ostrzyć na odległym planie i dopiero na twarzy, żeby zmusić silnik AF do większego wysiłku. Nie udało mi się ustalić, która z tych metod działała, ale czasami udało się złapać ostrość tam, gdzie trzeba. Niestety, sporo zdjęć wyszło totalnie nietrafionych i zostawiłem je tylko z sentymentu. Problem zupełnie nie dotyczy krajobrazów na szerokim kącie, więc tymi nie musisz się przejmować. :)
Pamiętaj też, że zawsze zostaje tryb LiveView, który ustawia ostrość o oparciu o detekcję kontrastu (a nie przesunięcie fazowe, jak przy foceniu przez wizjer). Ten trafia nawet wtedy, gdy pojawi się problem backfocusu, więc możesz z niego korzystać. Oczywiście zjada baterię 3x szybciej i zamiast 1000 fotek zrobisz ze 350, co musisz uwzględnić przy planowaniu wycieczek.
A póki co pstrykaj fotki, bo nie jest powiedziane, że spotka Cię ten problem.
Ja też chciałbym zasięgnąć porady czy z moim body jest wszystko ok. Wydaje mi się, że nie jest najgorzej.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-DGmGJwWqZhE/T1hfrd_lHGI/AAAAAAAABD8/fl4ouIDBi4U/s720/_DSC0150.JPG)
Link: https://picasaweb.google.com/115316881825771447060/8Marca2012?authkey=Gv1sRgCPeh6cDViKfh-QE#5717424927337159778
Raczo -> patrząc na tablicę to okej. Ale testy tego typu nie mają za bardzo sensu. Szkoda sobie głowę zawracać. Raz, że różne światło, dwa precyzja nie taka jak trzeba. Rób zdjęcia normalnie, jeśli zauważysz jakieś niecelne strzały coraz częściej się powtarzające, pstryknij na tablicy tej co robiłeś ale, 2 czy max 5 fotek, żebyś się nie katował po nocach :). Problem przeważnie pojawia się w przedziale 1000-3000 fotek. Z tego co ktoś tutaj na forum raz tłumaczył, że jest to czas w którym coś tam się dosuwa do czegoś ... i zaczyna się kuku. Cały środek jest identyczny jak D7000, oprocz braku śrubokręta... zatem to co czytasz o D7000 to samo Cię czeka.
Ja miałem D7000 to po ok 1300 fotek zaczęła się jazda ;/
Freddie Chopin
08-03-2012, 11:11
Cały środek jest identyczny jak D7000, oprocz braku śrubokręta...
Bzdura.
4\/3!!
Bzdura.
Popieram, bzdura. Moduł AF choćby całkiem inny.
Ja też chciałbym zasięgnąć porady czy z moim body jest wszystko ok. Wydaje mi się, że nie jest najgorzej.
zabij frajdę z fotografowania testowaniem celności AF co 30 zdjęć:cool:
Skoro widzisz, że nie jest źle to po co się doszukiwać?
Bzdura
i ja się zgodzę z tymże ;-) Wystarczy poczytać specyfikację i kilka postów/tematów na forum.
Macie rację, nie należy szukać dziury w całym. Nie zamierzam nabawić się koszmarów z BF w roli głównej. Po prostu chciałem się upewnić :) Już mam koło 1500 zdjęć więc może nie będzie tragedii... przynajmniej mam taka nadzieję ;).
To, że matryca w tych dwóch modelach jest taka sama, nawet minimalnie nie zbliża D5100 do poziomu D7k ;)
alprospero
16-03-2012, 10:33
Jednak coś na rzeczy jest z AF w D5100 choć w moim przypadku może to być problem szkła (Tamron 17-50 2.8)
W dobrych warunkach oświetleniowych w trybie AF-S + jednopolowy AF właściwie 100 % zdjęć jest należycie wyostrzone już od F2.8
Jednak przy słabym świetle ledowym lub żarowym bardzo często otrzymuję w seriach zdjęć mydełko a później jedno dwa dobrze, następnie znowu nieostre i tak na przemian, coś jak w opisanym przypadku D7000 choć ten przecież ma całkiem inny moduł AF.
Właściwie można było się poddać i zrzucić to na barki słabego szkła lub puszki, w końcu to entry-level, możliwe, że zbyt wiele oczekuję od sprzętu tej klasy :) Jednak puszka po przestawieniu w tryb AF-C + śledzenie 3D staje się demonem celności nawet w bardzo złych warunkach oświetleniowych. Wyniki w tym trybie są bardzo powtarzalne i bardzo mały procent zdjęć jest niecelnych. Co ciekawe nawet gdy ustawię punkt AF na któryś ze skrajnych nie krzyżowych ostrzenie wtedy jest także precyzyjne.
No cóż, ja lubię ten tryb więc przy nim zostałem. Od czasu tego "odkrycia" wszystkie zdjęcia jakie wykonuję robię używając śledzenia 3D, problem mam właściwie rozwiązany, puszką zrobiłem od tamtej pory ponad 20000 zdjęć. Sprawdźcie u siebie czy macie podobnie.
Pozdrawiam
Koledzy ja mam takie pytanko czy jest sens wysłać do serwisu puszkę z powodu nietrafiającego AF z nikkor 35mm/1.8
bo problem jest taki że tylko z 35mm powtarzalność af jest znikoma z resztą obiektywów nie mam problemów wszystkie fotki są ostre tylko ze stałką mydło na przysłonie 1.8-3.2 później już w miarę ok, sprawdzałem na obiektywach które mam czyli te co w stopce,jestem ciekaw czy da się z tym coś zrobić czy to wina stałki.
Oczywiście chodzi o puszkę D5100
Witam!
Od początku mojej przygody z foto należałem do ekipy "czerwonych" i czy to był model trzycyfrowy, na końcu był dwucyfrowy 40D to nie wiedziałem co to BF/FF po prostu chodziło się robić zdjęcia a dopełnieniem szczęscia beztroskiego focenia było zrzucanie wieczorem zdjęć z karty pamięci i przegądanie ich. Nigdy nie traciłem czasu na jakieś testy bateryjkowo-linijkowe, czasu czyli ok 1000 zdjęć....No i mam....zachciało mi się żółtego...no i się zaczęła jazda. Oprócz tego że podejrzewam w swoim BF to jeszcze uwaliła mi się migawka przy przebiegu ok 100 zdjęć. Szczerze mówiąc wiedziałem że kiedyś przejde do żółtych ale jednym z powodów które mnie powstrzymywały to matryce w technologii CCD, także to była kwestia czasu kiedy żółty wejdzie w CMOS.
Na razie jeszcze nie żałuje, dam mu szanse, jutro wraca z serwisu...
Pozdrawiam!
Koledzy ja mam takie pytanko czy jest sens wysłać do serwisu puszkę z powodu nietrafiającego AF z nikkor 35mm/1.8
bo problem jest taki że tylko z 35mm powtarzalność af jest znikoma z resztą obiektywów nie mam problemów wszystkie fotki są ostre tylko ze stałką mydło na przysłonie 1.8-3.2 później już w miarę ok, sprawdzałem na obiektywach które mam czyli te co w stopce,jestem ciekaw czy da się z tym coś zrobić czy to wina stałki.
Oczywiście chodzi o puszkę D5100
Wszystko ok wymieniłem szkiełko na nowe i ostrość powróciła:shock:
Wszystko ok wymieniłem szkiełko na nowe i ostrość powróciła:shock:
Powiem Wam że byłem w FJ i poprosiłem o 50 f1.4 i to co zobaczyłem po wykonaniu zdjęcia przeraziło mnie na maksa...
Pierwsza fotka od razu f1.8 ,bo pomyslałem że f1.4 to szału nie będzie, fotka wykonana podgląd, powiększenie, i co? mydło!!! No to moja odpowiedz dla szkiełka, f2.2. Fotka, podgląd, powiększenie, i co? Mydło!!! Szybko odkręciłem szkiełko poszedłem robić zdjęcia bo szkoda mi było czasu na taką masakre.
Nasunęło się tylko pytanie: Jak to możliwe że takie egzemplarze przechodzą kontrole końcową fabryki i trafiają do potencjalnego klienta....
P.s Swojego czasu mój plastikowy Canon 50 f1.8 za 350 PLN, na f2.2 to była żyleta...
Sory że pisałem tu o szkle, ale w jakimś sensie to część zespołu z d5100
Wybaczcie jeżeli przeoczyłem w postach czy też instrukcji. Czy D5100 ma możliwość zablokowania zmian pola AF ?
Korpus tego Nikona jest mały i nawet moje małe dłonie przypadkowo zmieniają pole AF. Dokupiłem gripa i też nie wiele pomogło. "krzyżak" zmiany pola AF jest zwyczajnie, źle usytuowany i trzymając aparat niechcąco naciska się na prawy przycisk i zmienia pole AF. Mam również D90 i ma on taką "wajchę" do blokowania przełącznika, w D5100 tego nie ma, myślałem że może w menu da się to zablokować, nic nie znalazłem. Może ktoś zna jakąś "sztuczkę" żeby to zablokować ( gwoździem i "kropelką" - odpada)
Raczej nie ma takiej opcji,ewentualnie wciskając przycisk ok ustawia się punkt centralny
oo, kolejny powód dla którego warto kupić D90 ;)
Witam,
Pare dni temu kupiłem szkło AF-S 50mm 1.4 G, z myślą o zmianie w przyszłości puszki na jakąś pełną klatkę, bo podobno ten obiektyw współpracuje też z matrycami FX (według pana w FJ). Pierwsze testy mnie lekko zaniepokoiły gdyż ustawiając ostrość na oczy (jednopolowy AF) - ostrzył uszy przy portrecie z odl. ok 1m :shock:
Najgorsze jest to, że następnego dnia byłem umówiony z modelką więc poprzestawiałem AF na auto z nadzieją, że część fotek wyjdzie. Efekt taki, że z 600 fotek jakieś 150 wyszło względnie ostrych a te, które robiłem przez live view były ok. Szkoda że nie trafiłem na to forum wcześniej bo zaoszczędziłoby mi to sporo nerwów. Całe szczęście że udało się wybrać z tego kilkanaście fotek bo bym się chyba pochlastał (jakby ktoś był ciekawy to efekt może zobaczyć tutaj https://picasaweb.google.com/118236750038615566541/Patrycja ).
Po świętach planuję kolejną sesję, ale nie sądzę żeby serwis uporał się z tym do tego czasu. Mam więc pytanie czy da się to jakoś szybko skalibrować w okolicach Opola/Wrocławia? Z kitowym szkłem 18-105 działa bardzo dobrze.
Witam,
Pare dni temu kupiłem szkło AF-S 50mm 1.4 G, z myślą o zmianie w przyszłości puszki na jakąś pełną klatkę, bo podobno ten obiektyw współpracuje też z matrycami FX (według pana w FJ). Pierwsze testy mnie lekko zaniepokoiły gdyż ustawiając ostrość na oczy (jednopolowy AF) - ostrzył uszy przy portrecie z odl. ok 1m :shock:
Najgorsze jest to, że następnego dnia byłem umówiony z modelką więc poprzestawiałem AF na auto z nadzieją, że część fotek wyjdzie. Efekt taki, że z 600 fotek jakieś 150 wyszło względnie ostrych a te, które robiłem przez live view były ok. Szkoda że nie trafiłem na to forum wcześniej bo zaoszczędziłoby mi to sporo nerwów. Całe szczęście że udało się wybrać z tego kilkanaście fotek bo bym się chyba pochlastał (jakby ktoś był ciekawy to efekt może zobaczyć tutaj https://picasaweb.google.com/118236750038615566541/Patrycja ).
Po świętach planuję kolejną sesję, ale nie sądzę żeby serwis uporał się z tym do tego czasu. Mam więc pytanie czy da się to jakoś szybko skalibrować w okolicach Opola/Wrocławia? Z kitowym szkłem 18-105 działa bardzo dobrze.
jak byś przymknął bardziej przysłonę to ostrość była by zdecydowanie lepsza
Chyba raczej nie przymknął przysłonę ale dobrał szkło dobrze współpracujące z body. Kolega ma ewidentny BF i powinien wymienić szkło lub wysłać razem z body na kalibracje żeby stwierdzili czy to wina body czy obiektywu i skalibrowali odpowiednio.
Nie było takiej możliwości - warunki oświetleniowe były spartańskie i nic z tyłu nie byłoby widać, poza tym zależało mi na dużej głębi.
Mam więc pytanie czy da się to jakoś szybko skalibrować w okolicach Opola/Wrocławia? Z kitowym szkłem 18-105 działa bardzo dobrze.
Kalibrację może zrobić jedynie serwis Nikona w Warszawie na łopuszańskiej, kalibracja auto fokusa jest robiona programowo, nie sądzę aby jakikolwiek inny serwis miał dostęp do takiego oprogramowania.
Moja puszka jest po kalibracji w serwisie, nie do końca jestem zadowolony z efektu, przed kalibracją był BF, po kalibracji mam FF, oczywiście z N35/1.8.
Kalibrację może zrobić jedynie serwis Nikona w Warszawie na łopuszańskiej, kalibracja auto fokusa jest robiona programowo, nie sądzę aby jakikolwiek inny serwis miał dostęp do takiego oprogramowania.
Moja puszka jest po kalibracji w serwisie, nie do końca jestem zadowolony z efektu, przed kalibracją był BF, po kalibracji mam FF, oczywiście z N35/1.8.
Dzięki za odpowiedź.
A jak długo serwis kisi sprzęt u siebie? Podejrzewam że w pierwszej kolejności prosów załatwiają.
A jak długo serwis kisi sprzęt u siebie? Podejrzewam że w pierwszej kolejności prosów załatwiają.
W poniedziałek wysyłka kurierem DHL na koszt serwisu.
We wtorek o 10,30 aparat jest w serwisie.
W środę napisałem e-maila z prośbą o numer zlecenia do śledzenia statusu naprawy, po godzinie otrzymałem dane, sprawdziłem status: ( oczekuje na naprawę)
Czwartek, sprawdzam status: ( naprawa zakończona)
Wysyłka do mnie kurierem DHL na koszt serwisu w wtorek następnego tygodnia, w środę aparat u mnie.
Łącznie 9 dni od wysyłki do powrotu, czyli całkiem nieźle.
Gdyby jeszcze dobrze skalibrowali to byłby sukces, myślałem o ponownej wysyłce, tylko nie wiem czy się polepszy, czy pogorszy.
Przed kalibracją słoiczka 35mm/1.8
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/81/200yl.jpg)
☹☹☹☹☹☹☹☹☹☹☹☹☹☹☹☹� �☹☹☹☹☹
link do oryginalnego zdjęcia
http://imageshack.us/photo/my-images/718/200fkf.jpg/
Po kalibracji 35mm/1.8 na nowy wyniki z ostrością są zadowalające
źródło (http://img193.imageshack.us/img193/7440/100ipx.jpg)
㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡� �㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡
http://imageshack.us/photo/my-images/221/100cl.jpg/
alprospero
03-04-2012, 12:34
Po kalibracji 35mm/1.8 na nowy wyniki z ostrością są zadowalające
㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡� �㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡㋡
http://imageshack.us/photo/my-images/221/100cl.jpg/
Ale to drugie zdjęcie zostało jakoś agresywnie wyostrzone, szczególnie widać to na włosach dziecka. Wstaw zdjęcie prosto z puszki albo zmniejsz wyostrzenie w profilach.
Ale to drugie zdjęcie zostało jakoś agresywnie wyostrzone, szczególnie widać to na włosach dziecka. Wstaw zdjęcie prosto z puszki albo zmniejsz wyostrzenie w profilach.
to jest prosto z puszki tylko zmniejszone w nero,fakt w body mam ustawione wyostrzenie na +8 ale w pierwszym zdjęciu ustawienie jest takie same też na +8
A nie masz może jakiegoś zdjęcia sprzed kalibracji zrobionego statycznemu obiektowi? - bo dzieci + 1.8 = w większości wypadków ostrość poza GO
nikkor 35mm/1.8 po kalibracji,chyba ostrzy w punkt
mały przykładzik,z dalszej odległości powyżej metra też nie ma problemu,chyba wszystko wróciło do normy
źródło (http://img94.imageshack.us/img94/3002/dsc30701.jpg)
oryginalna wielkość
http://imageshack.us/photo/my-images/13/dsc3070p.jpg/
Witam!
Podepnę się tutaj bo temat dotyczy d5100.
Mam trochę inną sytuację niż inni opisują a mianowicie AF idealnie trafia w punkt przez wizjer a w trybie LV trafia "za" obiekt. Próby robiłem na zasadzie bateryjek a raczej trzech czekoladek ustawionych blisko siebie jedna za drugą. Zdjęcie robione z dość bliska przy świetle żarowym przy dość dużym ISO. Próbowałem też z lampą - efekt ten sam.
Pytanie brzmi czy takie zachowanie jest normalne? Może chodzi o to mały kontrast między obiektami albo tak się zachowuje LV jak obiekty są bardzo blisko siebie i nie różnią się znacząco kolorami? A może wpływ miało oświetlenie żarowe?
Spróbuję jeszcze dzisiaj zrobić próby w świetle dziennym i na trochę większych odległościach obiektów od siebie.
Sprawa dotyczy obiektywu Sigma 18-50 EX DG MACRO HSM.
Czy to się nadaje do regulacji i co trzeba regulować? Korpus , obiektyw czy jedno i drugie?
U mnie sprawa z ostrzeniem w trybie LV się wyjaśniła.
Obiekty wraz z korpusem wysłany do serwisu Sigmy i niby wymienili PCB w obiektywie. Po powrocie w trybie LV jest ok.
Chociaż wydaje mi się że ostatnio nasilił się problem z tym o czym piszecie. Robię zdjęcie maluchowi, ostrość ustawiana na twarz a wychodzi np. na koszulce albo na uszach. Zawsze zwalałem na przypadek ale wydaje mi się że coś za duży procent tych zdjęć jest na podobnej zasadzie. Robiłem wcześniej D40 a przed nią analogowym Canonem EOS'em 5 i takich jaj nie było. Nie wiem tylko czy mam wysyłać z obiektywem czy bez? Tu jest trochę problem bo "główny" obiektyw mam Sigmę EX a oprócz tego jeszcze Nikon'a 35/1,8. Czy ta naprawa/regulacja oraz wysyłka do serwisu są płatne czy w ramach gwarancji? Aparat był w opcji 1 rok gwarancji + 1 rok ochrony czy coś w tym stylu.
gitara007
18-03-2014, 08:27
Po powrocie w trybie LV jest ok. Chociaż wydaje mi się że ostatnio nasilił się problem z tym o czym piszecie. Robię zdjęcie maluchowi, ostrość ustawiana na twarz a wychodzi np. na koszulce albo na uszach. Zawsze zwalałem na przypadek ale wydaje mi się że coś za duży procent tych zdjęć jest na podobnej zasadzie. Robiłem wcześniej D40 a przed nią analogowym Canonem EOS'em 5 i takich jaj nie było. Nie wiem tylko czy mam wysyłać z obiektywem czy bez? Tu jest trochę problem bo "główny" obiektyw mam Sigmę EX a oprócz tego jeszcze Nikon'a 35/1,8. Czy ta naprawa/regulacja oraz wysyłka do serwisu są płatne czy w ramach gwarancji? Aparat był w opcji 1 rok gwarancji + 1 rok ochrony czy coś w tym stylu.
Zanim wyślesz sprzęt do kalibracji sprawdź czy robiąc zdjęcia osobie dorosłej masz ten sam problem z ostrością. U mnie robiąc zdjęcia synkowi gdy mi hasał po pokoju prawie 90% zdjęć wychodziło z ostrym smoczkiem (przysłona 1,8-2,2). Natomiast robiąc zdjęcia żonie wychodziło oki. Kolega Zgera uświadomił mi pewną rzecz a mianowicie, że cytuję "na przysłonie 1.8 i małych odległościach jest tak mała głębia że ruch obiektu czy operatora i ostrość wyląduje gdzie indziej." (mam nadzieję, że kolega Zgera nie obrazi się za wykorzystanie jego słów). I faktycznie tak było wystarczyło aby synek delikatnie się poruszył i była lipa (a mój dwulatek jest niemal cały czas w ruch). Wcześnie miałem sprzęt sony ze stałką 50/1,8 i tu problemu nie zauważałem- może dlatego iż body miały stabilizację i wyeliminowany już był ruch operatora. Tu mamy body i obiektyw bez stabilizacji więc nawet niewielki ruch, który wydaje nam się nieistotny może narobić bałaganu przy pełnej dziurze. Ja ustawiłem przysłonę na 2,8 i przy domowym oświetleniu pozbyłem się problemu ze zdjęciami synka, na których zamiast twarzy ostry był smoczek.
No to ja też coś dorzucę od siebie... Dawno nie narzekałem :) W okolicy 10tys kłapnięć zaczęła mnie wkurzać jakość zdjęć, która niezależnie od założonego obiektywu była gorsza niż w telefonie komórkowym z wyższej półki. Zrobiłem test bateryjkowy i wyszła tragedyja. Zrobiłem test na kartcę do sprawdzania AFu i wyszła jeszcze większa tragedyja. Niestety w obu testach wyszedł BF. Aparat został skalibrowany i póki co (17 tys zdjęć) jest ok. Jak długo, to się okaże.
Swoją drogą to Nikon powinien udostępniać soft do samodzielnej kalibracji, bo jeśli aparat ma się rozjeżdżać po 10tys fotek zmuszając człowieka do serwisowania (10tys to zazwyczaj niedługo po gwarancji) to jest to lekkie przegięcie.
Jeszcze tylko dodam, że sprawdzałem także D5000 szwagra. Nie wiem jaki dokładnie ma przebieg ten aparat, ale pewnie max. 10tys bo używa go tylko imieninowo/wakacyjnie. Jego lustrzanka ma taki sam BF jak moja przed kalibracją.
Swoją drogą to Nikon powinien udostępniać soft do samodzielnej kalibracji, bo jeśli aparat ma się rozjeżdżać po 10tys fotek zmuszając człowieka do serwisowania (10tys to zazwyczaj niedługo po gwarancji) to jest to lekkie przegięcie.
Kolega jakoś niedoinformowany, soft: https://docs.google.com/file/d/0B-RTn9LxeVi_MnprV2FMdzBzamc/edit?pli=1
A tu manual: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3291954&postcount=13
:D Kolega jest doinformowany i z kalibracją sam sobie poradził.... tylko, że oficjalnie nic o niczym nie wie ;)
Jeszcze dodam tylko od siebie, żeby to coś uruchamiać dla bezpieczeństwa na wirtualce, bo antywiry mi zaczęły szaleć jak zobaczyły ten program....
Witajcie, jestem po pierwszych testach aparatu D5100 z obiektywem 18-105VR i nie widzę by był BF/FF czy to sie pojawia po jakimś czasie czy od razu?
Witajcie, jestem po pierwszych testach aparatu D5100 z obiektywem 18-105VR i nie widzę by był BF/FF czy to sie pojawia po jakimś czasie czy od razu?
Z kitem raczej tego nie zauważysz, zbyt duża GO.
Jestem zdecydowany kupic stalke nkona ... 35 albo 50 na afs bo na srubokret mam starego nikona 1.8/50.
:D Kolega jest doinformowany i z kalibracją sam sobie poradził.... tylko, że oficjalnie nic o niczym nie wie ;)
Jeszcze dodam tylko od siebie, żeby to coś uruchamiać dla bezpieczeństwa na wirtualce, bo antywiry mi zaczęły szaleć jak zobaczyły ten program....
Tak, niektóre antywirusy mogą alarmować. Jednak ja byłem hardcorem :-P i odpaliłem program normalnie (na prawach administratora) i wszystko zadziałało. W tym przypadku najwidoczniej antywirusy głupieją jak np. przy niektórych crackach czy innych pornostronach. :mrgreen:
Z kitem nie zauważy bo kit jest parowany z puszką. Z innym obiektywem prędzej. A już na pewno zauważy jak obiektyw nie jest systemowy.
Zakupiłem nikona 35mm AF-S zdjęcia rewelacyjne. Ostrość tam gdzie chce, wiec tylko się cieszyc :D
A spotkał się ktoś żeby Focus się "rozjeżdżał" na boki?
Wyszło mi tak jakby lewa strona wykresu miała BF a prawa lekki FF.
Chyba że miałem krzywo aparat.
W sumie z wyników "pod kątem" wychodził lekki BF i może faktycznie coś jest na rzeczy.
Przeglądałem ostatnio zdjęcia i znowu jest sytuacja że na zdjęciu dziecka ostrość jest na ubranko czyli trochę do tyłu w stosunku do twarzy.
Chyba to nie jest przypadek że więcej zdjęć tak wychodzi?
Witam, nie jestem wielkim specjalistą ale posiadam D5100 z kitem 18-105 i 35-tkę i ja osobiście niemam zastrzeżeń i mogę go polecić.