Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 + adapter M42
Witam, jako że posiadam stare ruskie i przedewszystkim DOBRE obiektywy od mojego Zenita 12XP a nie stać mnie narazie na nowe szkła do Nikona zacząłem szperać za adapterami i znalazłem coś takiego.
http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-soczewka-mc-2x-dekiel-i1727836027.html
Czy ktoś tego używał do D3100 ? Jak wrażenia ? Nie zjadę sobie tym bagnetu czy coś ? Nie chcę zepsuć sobie korpusu bo nie stać mnie póki co ani na nowy, ani na naprawy - bo wydaje mi się że gwarancja czegoś takiego nie obejmie.
Pozdrawiam, Servo :)
pioter m
13-08-2011, 11:02
Dokup i doklej jeszcze dandeliona (chip oszukujacy elektronike). Cudow nie bedzie, ale da sie zyc. Na poczatek nabadz jednak podstawowy 18-55. Nie jest wspanialy, ale jest tani i przyzwoity. Bedzie tez szeroki kat. Uzywany kosztuje ca. 200pln.
krzysiozboj
13-08-2011, 11:09
Dopiszę to samo, kup używkę za "grosze" 18-55.
Mam 18-105 VR także nie potrzebuje 18-55
Poprostu mam 2 dobre portretówki od zenita i chciałem zrobić z nich jakiś użytek :D
krzysiozboj
13-08-2011, 14:17
aaa, to zmienia nieco. Ja też mam chyba trzy szkła prócz zenita ale odpuśliłem sobie zabawę z tym, moze nieco kusi jeszcze dla samej zabawy bo pzrejściówka ok 30 zł chyba kosztuje ale an robienie zdjęć tym się w żadnym wypadku nie nastawiam.
3100 ma bidnawy wizjer i kiepski lcd z tyłu, sporo gorzej niż w D90 a sam się męczę z 35/1.8G i albo sporo nauki mnie z nim czeka by na 1.8 trafiać tam gdzie chcę z ostrością albo coś nie tak z moim szkłem. robić to samo manualem ciężko mi sobie wyobrazić, pewnie da rady i sporo frajdy z tego może być ale trzeba do tego mieć odrobinę zdrowia. A 18-105 jest na tyle fajny i ostry że manual musiałby zaoferować coś ekstra by 18-105 zdejmować.
O przejściówkach było chyba nieco rozmów już, trzeba by poszukać nieco, chyba nie ma ostrzenia na nieskończoność bez soczewki a te z soczewką pogarszają obraz.
edit
jak robiłeś kiedyś zenitem to przy odrobinie lewej kasy warto zamienić 3100 na D90, ma zdecydowanie więcej z "aparatu" :D Inny wizjer, inaczej podswietlane punkty ostrości, górny lcd i dwa kółka, inny tylny lcd i trochę takim tam bzdetów które sporo ułatwiają kontrolę nad puszką.
joker333
13-08-2011, 15:01
sprzedaj szkła na m42 i kup choćby 35 1.8 albo sprzedaj Nikona i kup do tych szkieł Pentaksa
A czy ruski Jupiter 135/3.5 + przejściówka M42 bez soczewki będzie dobrze ostrzył ?
Link do przejściówki http://allegro.pl/adapter-nikon-na-m42-d90-d100-d200-d300-d300s-d700-i1720448269.html
Do tego jupitera dokupujesz dupkę Nikona i masz nieskończoność. Jeśli masz heliosa 44m-x to też go da się przerobić na nieskończoność po odpowiednich dwóch przeróbkach.
Nie bój się ostrzenia z tym wizjerem. Wygodniccy mówią swoje, ale chyba nie zważają na fakt, że kropka od potwierdzenia ostrości daje radę.
Czyli rozumiem że tą przejściówke moge spokojnie brać tak ?:D
Jeśli tak to zaraz zamówie.
To znaczy tak. Do jupitera musisz kupić osobne mocowanie. Po prostu wykręcasz tamto stare i montujesz nowe i masz wtedy dedykowany obiektyw z bagnetem Nikon F. A do heliosa musisz już kupić przejściówkę i potem go rozkręcić i trochę pogrzebać żeby ostrzył na nieskończoność.
Możesz podlinkować to mocowanie ?
Możesz podlinkować to mocowanie?
sprzedaj szkła na m42 i kup choćby 35 1.8 albo sprzedaj Nikona i kup do tych szkieł Pentaksa
IHMO najlepsze rozwiązanie, szczególnie ta 35 warta rozważenia.
Nie każdy od razu ma grosza na takie zabawki. : P
Nie będę linkować, by nie robić reklamy ale szukaj pod frazą: adapter nikon/t2, nikon/t-mount.
pioter m
14-08-2011, 19:12
A czy ruski Jupiter 135/3.5 + przejściówka M42 bez soczewki będzie dobrze ostrzył ?
Link do przejściówki http://allegro.pl/adapter-nikon-na-m42-d90-d100-d200-d300-d300s-d700-i1720448269.html
Zwroc uwage, ile kosztuje nikon ai/ais o podobnych parametrach i jest lepszy od ruska.
Poczytałem trochę i zamówiłem do Jupitera mocowanie T2.
I mam jeszcze jedno pytanie. Czy ten adapter będzie też pasował do Heliosa 44m-4 ? Jeśli nie to proszę o pomoc w dobraniu jakiegoś adaptera do ww. Heliosa.
Pozdrawiam, Servo
Teraz kupujesz przejściówkę m42/nikon. Koszt <30zł Wygląda ona tak, że wkręcasz heliosa w ten adapter i ma on jakby bagnet Nikona. Jednak to rozwiązanie nie jest idealne bo odległość robocza tylnej soczewki od matrycy aparatu się zwiększa przez co można ostrzyć tylko do około 2 metrów. Działa to tak jak pierścień pośredni więc szukaj jak najcieńszego (wersja slim 0,7mm). Akurat tego heliosa po małych przeróbkach da się przerobić na nieskończoność. Napisz na PW to Ci opiszę jak.
Możesz również kupić przejściówkę za 60 zł z soczewką, która pozwala większości szkieł na gwint ostrzyć na oo, lecz chodzą różnie opinie co do jakości obrazka po zastosowaniu takiego dodatkowego el. optycznego.
Witam,
mam podobne rozterki związane z adapterem m42. Również mam Nikona d3100. Ostatnio wpadł mi w ręce zestaw foto snajper zenita z obiektywem 300mm. Myślicie, że warto kupić ten adapter z soczewką? Coś fajnego może wyjść z takiego połączenia?
Witam,
mam podobne rozterki związane z adapterem m42. Również mam Nikona d3100. Ostatnio wpadł mi w ręce zestaw foto snajper zenita z obiektywem 300mm. Myślicie, że warto kupić ten adapter z soczewką? Coś fajnego może wyjść z takiego połączenia?
Jak kupisz adapter z porządną soczewką (o co trudno), to jakość powinna być wystarczająca.
Jednak obiektyw z tego zestawu nie jest jakiś super, a dodatkowo w D3100 nie będzie pomiaru światła, więc musisz mieć czas na kilka próbnych zdjęć aby móc dobrać odpowiednie parametry ekspozycji.
Nikkifor
20-06-2013, 10:32
Witam,
Straszą że soczewka degraduje obraz. Ja mam dwie przejścówki bez soczewek, z cieńszą dalej wyostrzę WOŁNA-9 + TK2 do ok. 6m co do makro mi wystarcza, a Helios na pełnej dziurze po przeróbkach ostrzy do ok. 30m. Tak więc sprawdź czy twoje szkło da się "wyjustować" do nieskończoności (gdzieś widziałem listę obiektywów M42 z info o tym) wtedy bierz przejściówkę bez soczewki.
Mam już ten sprzęt. Daje radę. Zalety: 1. najważniejsze, że w ogóle działa 2. Jakość wystarczająca 3. Bez problemu ostrzy jak żyleta. Wady: 1. zdjęcia metodą prób i błędów 2. trochę wyprane kolory 3. przy max otwartej przysłonie cholernie ciężko złapać ostrość za pierwszym razem.