Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Nikon D3100 + adapter M42

Witam, jako że posiadam stare ruskie i przedewszystkim DOBRE obiektywy od mojego Zenita 12XP a nie stać mnie narazie na nowe szkła do Nikona zacząłem szperać za adapterami i znalazłem coś takiego.

http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-...727836027.html

Czy ktoś tego używał do D3100 ? Jak wrażenia ? Nie zjadę sobie tym bagnetu czy coś ? Nie chcę zepsuć sobie korpusu bo nie stać mnie póki co ani na nowy, ani na naprawy - bo wydaje mi się że gwarancja czegoś takiego nie obejmie.

Pozdrawiam, Servo :)

Domyślnie

Dokup i doklej jeszcze dandeliona (chip oszukujacy elektronike). Cudow nie bedzie, ale da sie zyc. Na poczatek nabadz jednak podstawowy 18-55. Nie jest wspanialy, ale jest tani i przyzwoity. Bedzie tez szeroki kat. Uzywany kosztuje ca. 200pln.

Domyślnie

Dopiszę to samo, kup używkę za "grosze" 18-55.

Domyślnie

Mam 18-105 VR także nie potrzebuje 18-55

Poprostu mam 2 dobre portretówki od zenita i chciałem zrobić z nich jakiś użytek

Domyślnie

aaa, to zmienia nieco. Ja też mam chyba trzy szkła prócz zenita ale odpuśliłem sobie zabawę z tym, moze nieco kusi jeszcze dla samej zabawy bo pzrejściówka ok 30 zł chyba kosztuje ale an robienie zdjęć tym się w żadnym wypadku nie nastawiam.
    3100 ma bidnawy wizjer i kiepski lcd z tyłu, sporo gorzej niż w D90 a sam się męczę z 35/1.8G i albo sporo nauki mnie z nim czeka by na 1.8 trafiać tam gdzie chcę z ostrością albo coś nie tak z moim szkłem. robić to samo manualem ciężko mi sobie wyobrazić, pewnie da rady i sporo frajdy z tego może być ale trzeba do tego mieć odrobinę zdrowia. A 18-105 jest na tyle fajny i ostry że manual musiałby zaoferować coś ekstra by 18-105 zdejmować.

O przejściówkach było chyba nieco rozmów już, trzeba by poszukać nieco, chyba nie ma ostrzenia na nieskończoność bez soczewki a te z soczewką pogarszają obraz.

edit
    jak robiłeś kiedyś zenitem to przy odrobinie lewej kasy warto zamienić 3100 na D90, ma zdecydowanie więcej z "aparatu" Inny wizjer, inaczej podswietlane punkty ostrości, górny lcd i dwa kółka, inny tylny lcd i trochę takim tam bzdetów które sporo ułatwiają kontrolę nad puszką.
    Ostatnio edytowane przez krzysiozboj ; 13-08-2011 o 14:19

Domyślnie

sprzedaj szkła na m42 i kup choćby 35 1.8 albo sprzedaj Nikona i kup do tych szkieł Pentaksa

Domyślnie

A czy ruski Jupiter 135/3.5 + przejściówka M42 bez soczewki będzie dobrze ostrzył ?

Link do przejściówki http://allegro.pl/adapter-nikon-na-m...720448269.html

Domyślnie

Do tego jupitera dokupujesz dupkę Nikona i masz nieskończoność. Jeśli masz heliosa 44m-x to też go da się przerobić na nieskończoność po odpowiednich dwóch przeróbkach.

Nie bój się ostrzenia z tym wizjerem. Wygodniccy mówią swoje, ale chyba nie zważają na fakt, że kropka od potwierdzenia ostrości daje radę.
    D3000 + N18-55 + T70-200 + Helios 58 | PSAM Mode ON

Domyślnie

Czyli rozumiem że tą przejściówke moge spokojnie brać tak ?
    Jeśli tak to zaraz zamówie.

Domyślnie

To znaczy tak. Do jupitera musisz kupić osobne mocowanie. Po prostu wykręcasz tamto stare i montujesz nowe i masz wtedy dedykowany obiektyw z bagnetem Nikon F. A do heliosa musisz już kupić przejściówkę i potem go rozkręcić i trochę pogrzebać żeby ostrzył na nieskończoność.
    D3000 + N18-55 + T70-200 + Helios 58 | PSAM Mode ON

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów