Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Pod ziemią
Kartofelinder
12-08-2011, 14:01
Szanowne towarzystwo. Z pewnych względów potrzebne mi Wasze zdanie na temat poniższego ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-bdFUJcuHokQ/TkLnoszFJkI/AAAAAAAAC54/AE4HDcUFgbo/s800/DSC_3853.NEF.jpg)
darkmajin
12-08-2011, 14:37
fajnie złapane, ale ciąć górę co by nieba nie było widać :)
Dla mnie fajne ale chyba lepsze było by w poziomie takie mam odczucia co do góry to wręcz powinno być więcej (tak mi się wydaje. Wyszedł fajny efekt na pierwszy rzut oka wydajęsięjakby poruszone rozmazane :-).Pozdro
ps budowy to moje klimaty :-)
Kartofelinder
12-08-2011, 20:29
... chyba lepsze było by w poziomie takie mam odczucia co do góry to wręcz powinno być więcej...
Również się nad tym zastanawiam. Z jednej strony dałoby to więcej informacji na temat co jest właściwie grane. Z drugiej jednak, w ten sposób zdjęcie jest mniej oczywiste i trzeba do tego dojść. Co mnie interesuje, to czy zatrzymuje uwagę na tyle długo ;) Nie potrafię tego obiektywnie ocenić.
Dla mnie zdjęcie nie jest szczególnie interesujące. Ot jakiś człowiek w koparce przy pracy. Zdjęcie bardziej techniczne i na siłę artystyczne, niż cokolwiek konkretnego przedstawiające. Bo z jednej strony nie jest to portret. Z drugiej kompozycja leży na tyle, że nie broni się jako zdjęcie suspensowe, artystyczne. Brak tu harmonii, mamy nieład, bardzo dziwny pionowy i jakby pochyły kadr, ze środkiem ciężkości gdzieś w prawym dolnym rogu. Do tego operator patrzy poza kadr, a kierunek wzroku nie współgra z kadrem. Jak widać, według mnie nie wystarczy pomysł na wykonanie - potrzeba jeszcze dokładnej realizacji. A przynajmniej na tyle dobrej, by ukryła wady. Tutaj się nie udało - zdjęcie nie zapada w pamięć niestety. Nie ma ani światła, ani chwili, ani kompozycji, ani kadru, ani człowieka. Jest tylko pomysł. Kolor nie pomaga także. Jest brudno, szaro, ziemiście (co oczywiste) - nie sprzyja to kontemplacji.
Kartofelinder
14-08-2011, 12:16
Dla mnie zdjęcie nie jest szczególnie interesujące. Ot jakiś człowiek w koparce przy pracy. Zdjęcie bardziej techniczne i na siłę artystyczne, niż cokolwiek konkretnego przedstawiające. Bo z jednej strony nie jest to portret. Z drugiej kompozycja leży na tyle, że nie broni się jako zdjęcie suspensowe, artystyczne. Brak tu harmonii, mamy nieład, bardzo dziwny pionowy i jakby pochyły kadr, ze środkiem ciężkości gdzieś w prawym dolnym rogu. Do tego operator patrzy poza kadr, a kierunek wzroku nie współgra z kadrem. Jak widać, według mnie nie wystarczy pomysł na wykonanie - potrzeba jeszcze dokładnej realizacji. A przynajmniej na tyle dobrej, by ukryła wady. Tutaj się nie udało - zdjęcie nie zapada w pamięć niestety. Nie ma ani światła, ani chwili, ani kompozycji, ani kadru, ani człowieka. Jest tylko pomysł. Kolor nie pomaga także. Jest brudno, szaro, ziemiście (co oczywiste) - nie sprzyja to kontemplacji.
Srodze, aczkolwiek obiektywnie i pouczająco - najbardziej wartościowy rodzaj wypowiedzi :) Wielkie dzięki.