Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zapora Pilchowice.....
......druga co do wysokości (po Solinie) i druga co do czasu powstania zapora w Polsce. Ponadto jest to najwyższa w naszym kraju zapora kamienna oraz łukowa. Powstała na rzece Bóbr w latach 1904-1912 w celu ochrony przed powodziami. Wysokość zapory to 69 m, a szerokość jej korony to 270 m. To tyle odnośnie danych, a ja proszę o ocenę :-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/15/dsc0304bw5.jpg/)
Ta cisza jest przygnębiająca :-( to z chęcią wysłucham dlaczego nie wzbudza żadnych emocji :-)
Arturze, zapora zaiste ciekawa, ale jest za malo zapory na tym zdjeciu.....wiekszosc nieba moze i ciekawego, ale w tym wykonaniu nie grajacego z tematem. Sam temat do ugryzienia inaczej....teraz wyglada jak sterta cegiel ulozona w mur.
Arturze, zapora zaiste ciekawa, ale jest za malo zapory na tym zdjeciu.....wiekszosc nieba moze i ciekawego, ale w tym wykonaniu nie grajacego z tematem. Sam temat do ugryzienia inaczej....teraz wyglada jak sterta cegiel ulozona w mur.
Dzięki Grześ, że chociaż Ty coś skrobnąłeś :-) bez szerokiego kąta chyba jednak ciężko zaprezentować ciekawie ogrom tej budowli :-(
A ja się wypowiem.... :-) To zdjęcie ma jeden element fajny. No może dwa... Zacznę od drugiego... Jest dobre z technicznego punktu widzenia. A teraz pierwszy... Może nie tyle fajny, co intrygujący. Ma się wrażenie, że ta tama wystrzeli w trzy du..... wobec nadmiaru wody powyżej. Takie odnoszę wrażenie... :-) To akurat jest ciekawe. Ale... Biorąc pod uwagę całość budowy kadru, to zapytam dlaczego b/w, a nie kolor...? Pytanie jest trochę retoryczne, ponieważ domyślam się odpowiedzi (tak mi się wydaje). Kolor chyba nie zachwycił autora w aspekcie całości...? I tu dochodzę do sedna sprawy. Budowa kadru. O ile b/w daje pewien klimat - ideologicznie - jako całość z trzeszczącą zaporą, to przy kolorze mielibyśmy zdjęcie dokumentujące (jedynie) pewien obiekt. Dlatego też uważam, że przydałoby się trochę inne ujęcie - mniej dokumentacyjne - głównego motywu z bardzo mile widzianym efektem określonym przeze mnie jako "pierwszy"... :-)
Dzięki Grześ, że chociaż Ty coś skrobnąłeś :-) bez szerokiego kąta chyba jednak ciężko zaprezentować ciekawie ogrom tej budowli :-(
niestety Arturze, sa kadry których bez odpowiedniego szkła nie da się dobrze zrobić :)
Mysle, ze Artur BW chcial ratowac nieciekawe szare niebo....no niestety nie tym razem;)
A ja się wypowiem.... :-) To zdjęcie ma jeden element fajny. No może dwa... Zacznę od drugiego... Jest dobre z technicznego punktu widzenia. A teraz pierwszy... Może nie tyle fajny, co intrygujący. Ma się wrażenie, że ta tama wystrzeli w trzy du..... wobec nadmiaru wody powyżej. Takie odnoszę wrażenie... :-) To akurat jest ciekawe. Ale... Biorąc pod uwagę całość budowy kadru, to zapytam dlaczego b/w, a nie kolor...? Pytanie jest trochę retoryczne, ponieważ domyślam się odpowiedzi (tak mi się wydaje). Kolor chyba nie zachwycił autora w aspekcie całości...? I tu dochodzę do sedna sprawy. Budowa kadru. O ile b/w daje pewien klimat - ideologicznie - jako całość z trzeszczącą zaporą, to przy kolorze mielibyśmy zdjęcie dokumentujące (jedynie) pewien obiekt. Dlatego też uważam, że przydałoby się trochę inne ujęcie - mniej dokumentacyjne - głównego motywu z bardzo mile widzianym efektem określonym przeze mnie jako "pierwszy"... :-)
Dzięki za obszerne wyrażenie myśli :-) mam jeszcze inne ujęcie, z odwrotną proporcją niż ten kadr. Więcej wody z kamykami w roli sztafażu na pierwszym planie i z mniejszą ilością nieba, ale chyba daruję sobie już publikację. Kolor wydał mi się nie ciekawy, stąd decyzja o wyborze BW :-) Dodam jeszcze, mnie spodobał się kontrast pomiędzy stateczną budowlą, a dynamicznym niebem :-)
Nikonozaur
11-08-2011, 20:54
A przepraszam 18 mm to za wąsko? Nie jest to wprawdzie 10 czy 12 mm, ale w dalszym ciągu jest to szeroki kąt. Myślę, że z takiego milimetrażu śmiało można zaatakować takie byki jak ta zapora by przedstawić temat ciekawiej. ;)
Art... I to może być właśnie fajny motyw. Dawaj nie marudź... ;-)
Nikonozaur
11-08-2011, 20:57
Art... I to może być właśnie fajny motyw. Dawaj nie marudź... ;-)
Jestem za.
Dla mnie słabo, ani kadr ani konwersja nie przemwaia do mnie.