PDA

Zobacz pełną wersję : Opel Insignia [batonmr]

batonMR
08-08-2011, 23:34
Cztery kadry Opla Insigni. Bardzo wdzięczne autko jako model. Zdjęcia zrobione na potrzebę sprzedaży.
Co sądzicie? ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.maciejrepecki.pl/opel/2.jpg)

źródło (http://www.maciejrepecki.pl/opel/1.jpg)

źródło (http://www.maciejrepecki.pl/opel/4.jpg)

źródło (http://www.maciejrepecki.pl/opel/3.jpg)

hellix
09-08-2011, 09:14
Myślę, że ciemny samochód w ciemnym garażu, to nie jest dobry pomysł na pokazanie tego samochodu.

Do folderu może się i to by nadawało ale szukając samochodu wolał bym cos takiego: http://my.autorevo.com/revo/Viewers/PopupViewer1.aspx?IID=3343877&PID=35739852

Czyli idziemy w detal.

hbr
09-08-2011, 19:06
Oceniając pod względem celu w jakim te fotki były robione, to ja niestety jestem na nie..
Ten ciemny garaż sprawił, że prawy bok auta na 1 i 2 jest płaski, zero przetłoczeń, detali.
Tak samo przód auta i tył - musiałem troszkę rozjaśnić monitor, żeby dostrzec, że klapa bagażnika i zderzak to dwa oddzielne elementy.
Na 2 ten żółty filar za mocno daje po oczach i jakoś odciąga uwagę od auta.
4 za ciemne. Ogólnie to jak szuka się samochodów to wzrok szuka detali, wszystko musi być jasne i widoczne.
Zdjęcie 1 lub 2 idealnie nadaję się np. jako zdjęcie główne/miniaturka.
Reasumując, kadry ok, natomiast miejscówka nie bardzo - lepsza już równa trawka na polance.

Odnośnie samego setu, to jedynie uwagę mam do tych odbić filarów na lakierze oraz słabe doświetlenie auta wspomniane wyżej, czyli płaskie boki, brak detali na karoserii. Miejscówka całkiem klimatyczna.

batonMR
09-08-2011, 19:37
dzięki za komentarze :) nie oceniajcię przez pryzmat sprzedaży, podałem to jako ciekawostkę. Zdjęcia umieszczone tutaj dobrałem i obrobiłem tak by wyglądały jak z katalogu.

Art Erie
09-08-2011, 19:56
dzięki za komentarze :) nie oceniajcię przez pryzmat sprzedaży, podałem to jako ciekawostkę. Zdjęcia umieszczone tutaj dobrałem i obrobiłem tak by wyglądały jak z katalogu.

Piękna robota, zdjęcia wyglądają rzeczywiście "jak do katalogu", jednak biorąc pod uwagę ich przeznaczenie, to zbyt mało na nich widać ( chodzi mi o stan w jakim jest samochód ); jestem też przekonany, że wielu potencjalnych klientów będzie Ci stawiać zarzut, że to są zdjęcia z katalogu, do których dokleiłeś tablice rejestracyjne :)
A i co to ja miałem napisać???
A już wiem! Piękna robota :)

pes
09-08-2011, 20:04
Ja bym ciachnął sufit z tymi bebechami, fajne foty :)

batonMR
10-08-2011, 01:40
Piękna robota, zdjęcia wyglądają rzeczywiście "jak do katalogu", jednak biorąc pod uwagę ich przeznaczenie, to zbyt mało na nich widać ( chodzi mi o stan w jakim jest samochód ); jestem też przekonany, że wielu potencjalnych klientów będzie Ci stawiać zarzut, że to są zdjęcia z katalogu, do których dokleiłeś tablice rejestracyjne :)
A i co to ja miałem napisać???
A już wiem! Piękna robota :)

Miło czytać takie komentarze. ;)

Ale tak jak mówiłem wcześniej, nie sugerujcie się sprzedażą. Tutaj specjalnie wybrałem takie kadry i tak zostały obrobione. Sprzedaż to inna bajka. ;)

pes - sufit mówisz... Też nad tym myślałem ale przez to widać, że to podziemny parking i chyba byłoby zbyt ciasno.

Dzięki za odwiedziny, pozdrawiam! ;)

Piotrkop
10-08-2011, 16:02
Bardzo ładne zdjęcia! 1 i 2 są najlepsze, choć jedno z nich bym zrobił bez sufitu, raczej 1 bo nie zaburzy to bardzo proporcji. Odbić (jaskrawych) otoczenia w lakierze raczej się unika, ale tu akurat interesująco to wyszło (na boku, lewy przód auta już gorzej). Przepał na podłodze na 1 trochę bym doradzał zmniejszyć (tylne prawe koło lewituje ;) ).
3. dobre ustawienie, szkoda, że bok bez detali (i trochę tył)
4. nie(typowo)katalogowe, ale przyciąga uwagę.

Ogólnie na + kadry i wykorzystanie oświetlenia, chociaż branie na zdjęcia czarnego auta do garażu wymaga dużej odwagi. chociaż do 1 mam najwięcej uwag to mi się najbardziej podoba, największy potencjał ma. Fajnie wycięte auto z tła. :P

Pawliko
10-08-2011, 16:38
Mi się bardzo podoba :)

batonMR
10-08-2011, 22:18
Dzięki serdecznie za uwagi i komentarze ;)

genghiskhan
11-08-2011, 10:41
dużo zgubionych detali w cieniach...usyfiony beton parkingu też nie pomaga...
fota wnętrza - no niby fajnie ale wzrok wędruje na kierownicę a później na przepał w okolicach lewarka, z lewej strony jakieś zarysy zegarów
przydała by się kontra z lewej strony.
na fotach z zewnątrz przydało by się wyczyścić kadry troszkę - albo zrobić w innym miejscu.

batonMR
11-08-2011, 11:49
Przy zabawie z głębokimi cieniami nie sposób uniknąć utraty niektórych szczegółów. To chyba proste. Chodziło o wyłanianie się samochodu z cienia a nie oświetlenie go w taki sposób, żeby każdy element był idealnie widoczny.
Czyszczenie kadrów było ale podłoża nie ruszałem, wyglądałoby to po prostu sztucznie. Uniknąć się tego nie dało, innego wolnego miejsca nie było. Dzięki i pozdrawiam! ;)

KWs
11-08-2011, 18:15
Nie poradziłeś sobie z czarnym. Nic na nim nie ma, jest czarno-szarą plamą. Brakuje jakiejść zabawy odbiciami, gradientów, itd.

batonMR
11-08-2011, 20:47
Czarnym... Czym? ;p Kolorem? Samochodem? Lakier jest czarny i taki być powinien na zdjęciach. Cienie są głębokie, wcześniej tłumaczyłem dlaczego. Możesz bardziej rozwinąć swój komentarz?

KWs
12-08-2011, 00:37
Wiesz, mnie akurat niezbyt mocno interesuje gadanie w stylu >>chciałem<< albo >>miało być<< i inne wizje jakie ktoś kiedyś, gdzieś miał. Zdjęcie jest zdjęciem, jakie jest, widać. Jeśli pomysł sam z niego nie wychodzi, znaczy że zrobione jest źle. Dla mnie nie ma tu wychodzenia z cienia, bo gdzie jest ten cień? Pod autem? Znaczy że auto wychodzi z ciena w górę? Jak? Auto przecież jeździ tylko do przodu i do tyłu, z lekkim odchyleniem gdy skręcone są koła. Dookoła auta wszedzie jasno, a w okolicach zderzaków, nawet blisko przepaleń, więc o jakim wychodzeniu z cienia mówisz?

Wracając do czarnego - oczywiście chodziło mi tutaj o lakier. Czerń w tym wypadku jest najtrudniejsza do okiełznania, szczególnie przy sztucznym świetle. Odbija się w nim wszystko, a światła nie chłonie wcale.

Przechodząc do konkretów. Zakładamy, że auto nie jest po wielkim wypadku i ma położony równy lakier, bez przebarwień. Patrzymy na zdjęcie pierwsze. Zderzak przedni jest czarny jak smoła (szczególnie w rogu), maska jest szara, tył auta znów jest smołą, a drzwi są przyspawane do tylnej ćwiartki (brak szpary), prawe przednie drzwi odbiły kolorowe paski. Cała bryła auta jest przekoszona. Nie widzę by gdziekolwiek lakier był oświetlony/nieoświetlony świadomie tak, by podkreślić bryłę auta. Wszystko co się na nim dzieje to przypadek. To samo z szybami. Pasek na przedniej jeszcze mógłby ujść, ale to co się dzieje na przedniej-bocznej już jest nieakceptowalne. Dodatkowo dochodzi jeszcze problem z oświetleniem innych elementów. Przednie lampy różnią się, cienie pod autem są straszne - w niektórych miejscach są, w innych znikają. Podłoga jest wypalona. Dodatkowo wszystko dookoła jest brudne i mokre.

Reasumując, by nie przedłużać i nie analizować każdego zdjęcia pokolei, bo problemy się powtarzają. Wg mnie totalnie nie poradziłeś sobie z tym autem. Oświetlenie jest bardzo przypadkowe. Odbicia, refleksy, zacienienia i szarości to samo. Bryły auta nie wyciągnąłeś wcale. W szybach są odbicia, ale brzydkie. Bok auta wygląda jakby był prawie matowy. Światło jest, ale nie równe i nieciekawe. Felgi się świecą, osłona chłodnicy która wydaje się być w podobnym odcieniu, jest dużo ciemniejsza. Beton/posadzka na której stoi auto, które jest ciemniejsza zdecydowanie od felg, świeci się jak żarówka.

batonMR
12-08-2011, 00:51
Dzięki serdeczne za rozwinięcie. ;) Momentami mam wrażenie, że tam byłeś i wiesz najlepiej jak zdjęcie powstały. Bez obaw, sesja nie trwała pięciu minut i nie była przypadkowa. Szkoda, że zdjęcia Ci nie przypadły i przyczepiasz się oczywistych, zamierzonych rzeczy. Marudzenie w stylu, sztuka dla sztuki. Może spróbuj patrzeć zdjęcie jako całość, a nie analizować każdy jego fragmencik, szukając dziury w całym? Trudno, może jakieś inne autko Ci przypadnie do gustu. Pozdrawiam! ;)

KWs
12-08-2011, 01:03
Nie czepiam się i nie analizuje fragmentów pokolei, patrze na całość i... Nie widzę auta, widzę bałagan. Plamy. Wody pod autem, plamy światła, plamy odbić. Nie wiem jak robiłeś i nie wiem ile to trwało, ale na prawdę zupełnie mnie to nie interesuje. Jedni potrzebują 5min na zdjęcie które robi WOW, a inni przez 3h nie zrobią zdjęcia nawet poprawnego, więc czas to tez nie jest wyznacznik profesjonalizmu.

batonMR
12-08-2011, 01:23
Nie czepiam się i nie analizuje fragmentów pokolei, patrze na całość i... Nie widzę auta, widzę bałagan. Plamy. Wody pod autem, plamy światła, plamy odbić.Może coś nie tak z Twoim monitorem? Ja wyraźnie widzę auto. ;) Wyraźnie też widać, że się czepiasz. Zdjęcie było robione w takim miejscu, z takim pomysłem, ze sztucznym oświetleniem więc nie ma co się dziwić że coś jest jaśniejszego a coś ciemniejszego. Jak Ci się to zlewa w plamy to mi przykro. Bałagan?...
Twoje jakże miażdżące zdanie znam, ktoś jeszcze skomentuje? :)

KWs
12-08-2011, 11:33
I foszek. Poczytaj, pooglądaj, można zrobić czarne auto ze sztucznym oświetleniem ładniej. Jeszcze jedno. Skoro jesteś taki pewien, że zdjęcia wyszły dobrze, zgodnie z planem, a ja się niepotrzebnie czepiam i nie mam racji, pokaż mi proszę katalog ze zdjęciami tego typu,z tyloma odbiciami, plamami, etc. Myślę, że ciężko będzie znaleźć taki katalog.

2pompony
12-08-2011, 12:52
Baton, nie rzucaj się i kop z koniem. KWsowi nie podobają się te zdjęcia (ma rację tak a propos), i choćbyś teraz napisał tu cały elaborat o istocie koloru czarnego - to zdania nie zmieni. Chyba to widzisz? Ani mu nic nie udowodnisz, ani go nei przekonasz - raz, że już oboje jesteście zaperzeni, a dwa - jako się rzekło, ma sporo racji.

Za to Ty mógłbyś skorzystać z rad, gdybyś chciał wykorzystać je w przyszłości, ale tłumaczysz się MZ najgłupszym argumentem, jaki mogłeś wymyślić: to było zamierzone... Co w takim razie było zamierzone? Zrobienie kiepskich zdjęć? To sobie zamierzyłeś? Specjalnie nie zrobiłeś lepszych, tylko celowo gorsze? Tak chłopie daleko nie zajedziesz...

Ja rozumiem, że każdy jest przywiązany do swojej wizji, tym bardziej, jak już widzi zdjęćia swojego auta jak z katalogu... Problem w tym, że one jeszcze nie są jak z katalogu. Nie mówię, że są tragiczne, ani nawet, że są złe. Są normalne, nie mają jakichś olbrzymich wad, ale nie mają też niczego więcej, nie porywają i nie powodują rozszerzenia źrenic. A zdjęcia do katalogu mają być sexy, mają wzbudzać ekscytację, mają powodować że chce się obejrzeć jeszce jedno i jeszcze, i jeszcze...

Może kiedyś zrobisz takie i może już jutro, ale te zdjęćia, to jeszcze nie to.

batonMR
12-08-2011, 13:08
Foszek? Daj spokój. ;) Napisałem, że znam już Twoje zdanie, podziękowałem ale nie widzę potrzeby gadania o tym w kółko. Nie tylko Twoja opinia liczy...

Nie chce nikogo przekonywać, nie podobają się, ok, może innym razem. Ale jak ktoś nie widzi samochodu, nie widzi nic oprócz bałaganu to moim zdaniem przesadza.
Najgłupszy argument? Sorry, specjalnie obcinałem czarny podczas obróbki, więc efekt jest zamierzony. Tak mi się bardzie podobało, tak zrobiłem. Celowo tak wykadrowane, celowo tak obrobione. Nie uważam tego za "najgłupszy argument" bo kilku osobom wcześniej klimat zdjęć się podobał (i to właśnie przez zamierzone działania). Więc spokojnie "chłopie". ;)

Dzięki za opinię. ;) Nie uważam, że dorównałem fotografom z Opla, na niczym się nie wzorowałem. Chciałem by było inaczej, z charakterem a samo autko, dość popularne na naszych drogach, wyglądało korzystnie. Pozdrawiam! :)

audik
12-08-2011, 15:20
Zdjęcia ok, i pewnie było by fajniej jak by kolor auta był jaśniejszy (choć ja osobiście lobię bardziej mroczne zdjęcia).
Fatalnie dlamnie prezentuje się ta ramka pod przednią tablicą :/

Natomiast z innej beczki od premiery tego opla zacząłem się zastana nawiać się czy to auto mi się podoba (ups) o zgrozo ładny opel tego jeszcze nie było ( :/ :D ) Parę dni temu będąc u naszych zachodnich sąsiadów miałem okazje tym pojeździć i stwierdzam, spokojnie to znowu plastikowa mydelniczka, a już myślałem .....:D

marki
12-08-2011, 17:05
Ja się podpisuję w pełni pod zdaniem KWs. Komentarz "jak z katalogu" mocno mnie zdziwił, przeglądając ten wątek. Pracuj dalej :)

pzdr

KWs
12-08-2011, 17:07
Jeszcze tylko zapytam, używałeś CPL'a?

batonMR
12-08-2011, 17:31
audik - ładną ramkę pod rejestrację dają w zamojskim Oplu, nie? ;p

Jeszcze tylko zapytam, używałeś CPL'a?

Nie, pod tę średnicę obiektywu nie posiadam.

marki - też nie widzisz samochodu? :P ;) No szkoda, że w pełni ale dzięki za odwiedziny. ;)