PDA

Zobacz pełną wersję : DVB-T jaki tuner.

124miko
08-08-2011, 23:16
Pewnie będę musiał kupić tuner do odbioru cyfrowej Tv naziemnej. Nie wiem na co zwrócić uwagę przy wyborze ( poza cena).
Na pewno znajdzie się tu ktoś, kto temat juz rozpracowal. Z góry dziękuje za podpowiedzi.

ajt
08-08-2011, 23:32
W zeszłym tygodniu kupiłem tuner Signal HD-507 za 130. Jak na razie jest ok. Na zwykłej antenie siatkowej odbieram mux 2 i 3 z Raszyna, wieczorami (tak od 19-20) nawet Polsat HD się pojawia (dzisiaj akurat nie, pewnie z powodu deszczu), mimo że jest nadawany z pałacu kultury z mocą bodajże tylko 2kW. Jedyne do czego można się przyczepić, to przyciski pilota z jakiejś takiej twardej gumy, ale może przesadzam :)
Po aktualizacji softu spełnia wszystkie, oprócz jednego, wymagania odnośnie tunerów, jakie mają zacząć obowiązywać pod koniec sierpnia. To czego mu brakuje, to cyfrowe wyjście audio bodajże, co mi akurat nie przeszkadza. Z tymi przepisami jest tak, że jak sprzęt nie będzie spełniał jakichś wymagań, wtedy sprzedawca musi mieć pisemne oświadczenie nabywcy, w stylu "widziały gały co brały". W związku z tym obecnie trwa wyprzedaż resztek magazynowych wielu tunerów, w tym również tego Signala, którego na początku września ma zastąpić nowy model już ze wspomnianym wyjściem. Może jacyś sprzedawcy z większymi zapasami spanikują w związku z tymi oświadczeniami i pod koniec miesiąca obniża cenę?