Zobacz pełną wersję : Wybor puszki.
Bialy_Zagiel
30-07-2011, 19:56
Witam wszystkich serdecznie. Jestem tutaj nowym użytkownikiem i chcialbym uzyskać rade odnośnie kupienia nowej puszki.
Przez wiele lat użytkowałem D70 i jestem i bylem zadowolony. Jednak przyszedł czas na zmiany (stara puchę zachowam do tele lub makro)
Co polecacie? Myślałem o d 7000, ale recenzje ma niezbyt dobre..
- jestem amatorem, podróżnikiem, klikam do 10 000 zdjęć rocznie.
-aparat powinien mieć DOBRE czyszczenie lustra, matrycy w D 70 właśnie mi tego brakuje.
-Najlepiej , gdyby był szczelny
-oczywiscie obudowa magnezowa
- chcialbym mieć rowniez obrotowy wyświetlacz (jednak to tylko chyba D5100)
- będę fotografował naturę , pejzaże, portret, w przyszłości makro...
- cenę na razie zostawmy w spokoju, potem będę miał dylemat hehehe
Proszę o rade, jaka puszkę mam kupić?
Jeśli zrobiłem coś nie, tak to serdecznie przepraszam. To mój pierwszy post:)
Bless:)
D_Z_I_A_D_E_K
30-07-2011, 20:11
napisz może ile plnów chcesz na ten cel przeznaczyć.
może d300s ? Ale to faktycznie zależne od tego ile masz $ na "rozpustę" ;)
bo w tych bardziej ekonomicznych body niektóre z Twoich wymagań wykluczają jednocześnie obydwie opcje
obrotowy wyświetlacz d5100 tak d7000 nie
uszczelniana obudowa wzmocnienia magnezowe d5100 nie d7000 tak
PBmarkII
30-07-2011, 21:51
Ogolnie to nie ma takiego body :P Jak jest obrotowy wyświetlacz to nie ma pancernej budy :D Canon nawet w wersji 60d nie ma juz magnezowej budy.
Zastanow się czy naprawdę potrzeba ci tego obrotowego wyświetlacza, jesli tak to niestety ogranicza ci to wybór w puszkach i to sporo.
Bialy_Zagiel
30-07-2011, 22:41
napisz może ile plnów chcesz na ten cel przeznaczyć.
Przecież napisałem "- cenę na razie zostawmy w spokoju, potem będę miał dylemat hehehe" Tak wiec na razie chcialbym poznać modele jakie możecie mi polecić.
Bialy_Zagiel
30-07-2011, 22:48
Ogolnie to nie ma takiego body :P Jak jest obrotowy wyświetlacz to nie ma pancernej budy :D Canon nawet w wersji 60d nie ma juz magnezowej budy.
Zastanow się czy naprawdę potrzeba ci tego obrotowego wyświetlacza, jesli tak to niestety ogranicza ci to wybór w puszkach i to sporo.
Oki, tak wiec co byś mi polecił ze stałym wyświetlaczem?:) I dlaczego właśnie ten model?:)
Bialy_Zagiel
30-07-2011, 22:56
może d300s ? Ale to faktycznie zależne od tego ile masz $ na "rozpustę" ;)
bo w tych bardziej ekonomicznych body niektóre z Twoich wymagań wykluczają jednocześnie obydwie opcje
obrotowy wyświetlacz d5100 tak d7000 nie
uszczelniana obudowa wzmocnienia magnezowe d5100 nie d7000 tak
Czyli radzisz D300s? Jest lepszy niż 5100 i 7000? Powiedzmy , ze rezygnuje z tego obrotowego wyświetlacza:)
Kase zostawmy na razie w spokoju, mogę poczekać lub pożyczyć. Chcialbym poznać dobra puszkę, następce mojego wysłużonego D 70 :)
Marcin Borkowski
30-07-2011, 23:02
a jaką masz szklarnie? moze jednak d700 :)
d300s powyzej 4000 albo d300 uzywka (3000 za przebie 10k-20k), ergonomia, uszczelnienie, CF, srubokret, AF, obudowa magnezowa, szczelnosc
Bialy_Zagiel
30-07-2011, 23:23
a jaką masz szklarnie? moze jednak d700 :)
Szkla nic specjalnego: Nikkor AF-S 24-120mm oraz SIGMA DG 120-400 mm
Jednak te szkła chyba nie pasują do d 700 chyba, ze się mylę?
Bialy_Zagiel
30-07-2011, 23:49
d300s powyzej 4000 albo d300 uzywka (3000 za przebie 10k-20k), ergonomia, uszczelnienie, CF, srubokret, AF, obudowa magnezowa, szczelnosc
Dziękuję za rade:) czyli lepsze niż D7000?
Każdy swoje chwali ;)
Wybierając pomiedzy D300 a D7000 w moim przypadku nad ergonomia zwyciężyła nowsza matryca ;)
Zresztą apropo tego który model z nich wybrać jest już parę wątków.
Ktoś chyba kiedyś radził nawet żeby poczekać na D400 ;D z nową matrycą...
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 08:52
Każdy swoje chwali ;)
Wybierając pomiedzy D300 a D7000 w moim przypadku nad ergonomia zwyciężyła nowsza matryca ;)
Zresztą apropo tego który model z nich wybrać jest już parę wątków.
Ktoś chyba kiedyś radził nawet żeby poczekać na D400 ;D z nową matrycą...
Właśnie nie o to mi chodzi, chcialbym poznać obiektywna opinie, poparta jakimiś dowodami, a nie subiektywne odczucia.
Zapodasz proszę linki, nie znalazłem ich...
Mogę poczekać, kwestia ile, kiedy ukaże się D400?
na przykład te wątki:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=184067&highlight=d300+d7000
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=182923&highlight=d300+d7000
Każdy z nas jest jakoś związany ze swoim aparatem. Niektórzy bardzo emocjonalnie :D ciężko będzie od użytkownika danego modelu dostać całkowicie subiektywną opinię. Można poczytać jakieś testy na np. optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.html?aparat=all&producent=37&aparat=all&pix=0&zoom=0&typ=l&szukaj=Wyszukaj&szukaj=Wyszukaj&sort=)
Data premiery D400 nadal jest chyba nie znana.
a czy i kiedy d400 bedzie to ktos wie? wyszlo po d300 d300s i od tego czasu spokoj, a swoja droga watpie ze warto bedzie inwestowac taka kase w d400 jak juz wyjdzie, napewno bedzie expeed II to bedzie + ale co wiecej? wieksza matryce wsadza a tak to co moga udoskonalic skoro ten aparat jest przez wielu uznawany za jeden najbardziej udanych modeli? mialem podobny dylemat i kazdy pisal uzywka d300 zamiast nowego d7000 :) i jesli nie znajde dobrej offerty na ta uzywke to bedzeie d90 :D najlepiej jak Ci ktos odpisze kto co najmniej bawil sie oboma aparatami dluzej. D7000 kazdy odradza ze wzgledu na cene ze zrobiony jest na wypasie zeby kazdy kto ma 1000 wiecej kupil go zamiast d90 albo tej uzywki d300 jak zalezy na nowym aparacie.. takie moje zdanie
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 11:17
Każdy z nas jest jakoś związany ze swoim aparatem. Niektórzy bardzo emocjonalnie :D ciężko będzie od użytkownika danego modelu dostać całkowicie subiektywną opinię. Można poczytać jakieś testy na np. optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.html?aparat=all&producent=37&aparat=all&pix=0&zoom=0&typ=l&szukaj=Wyszukaj&szukaj=Wyszukaj&sort=)
Data premiery D400 nadal jest chyba nie znana.
Dziękuję za linki:) Miałeś chyba na myśli obiektywna opinie, tak? :)
Szkla nic specjalnego: Nikkor AF-S 24-120mm oraz SIGMA DG 120-400 mm
Jednak te szkła chyba nie pasują do d 700 chyba, ze się mylę?
oba szkła pasują do D700, to są szkła pod FX.
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 11:37
a czy i kiedy d400 bedzie to ktos wie? wyszlo po d300 d300s i od tego czasu spokoj, a swoja droga watpie ze warto bedzie inwestowac taka kase w d400 jak juz wyjdzie, napewno bedzie expeed II to bedzie + ale co wiecej? wieksza matryce wsadza a tak to co moga udoskonalic skoro ten aparat jest przez wielu uznawany za jeden najbardziej udanych modeli? mialem podobny dylemat i kazdy pisal uzywka d300 zamiast nowego d7000 :) i jesli nie znajde dobrej offerty na ta uzywke to bedzeie d90 :D najlepiej jak Ci ktos odpisze kto co najmniej bawil sie oboma aparatami dluzej. D7000 kazdy odradza ze wzgledu na cene ze zrobiony jest na wypasie zeby kazdy kto ma 1000 wiecej kupil go zamiast d90 albo tej uzywki d300 jak zalezy na nowym aparacie.. takie moje zdanie
Często bywa tak, iż nowszy model jest tańszy od starego. Tak właśnie wygląda sytuacja pomiędzy D300s a D 7000.
D 7000 jest sporo tańszym body :)
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 11:43
oba szkła pasują do D700, to są szkła pod FX.
Dziękuję ślicznie za wyjaśnienie, myślałem, ze te szla nie pasują do pełnej klatki. Możesz mi wyjaśnić, jak mogę sprawdzić , które pasują a jakie nie? Co o tym decyduje? :)
Dziękuję za linki:) Miałeś chyba na myśli obiektywna opinie, tak? :)
Taaaak :) tak to jest jak człowiek szybciej pisze niż myśli :)
Od siebie dodam ze gdybym finansowo podolal to jedyne na co bym zmienil D7000 to wlasnie na pelna klatke :) D700 nawet jesli wiazaloby sie to z wymiana czesci szkielek. :))
"Możesz mi wyjaśnić, jak mogę sprawdzić , które pasują a jakie nie?"
Obiektywy mniejszego formatu mają w symbolu oznaczenie "DX" (w przypadku Nikkora).
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 12:29
Taaaak :) tak to jest jak człowiek szybciej pisze niż myśli :)
Od siebie dodam ze gdybym finansowo podolal to jedyne na co bym zmienil D7000 to wlasnie na pelna klatke :) D700 nawet jesli wiazaloby sie to z wymiana czesci szkielek. :))
Oki, spoko, kaplem się co miałeś na myśli. Jednak nie do końca mogę się z tym zgodzić. Ja nigdy nie chwale tego co mam, chyba, ze faktycznie to coś jest naprawdę dobre. To tak jakbym upierał się , ze mój D 70 jest najlepszy, nie jest najlepszy, jest starym modelem. Jednak modelem, który nigdy mnie nie zawiódł, pomimo, iż często klikam w dość ekstremalnych warunkach.
Mysle rowniez o D 700, jednak w tym przypadku cena trochę mnie przeraza, jest ponad 100% droższy niż D700 :(
Pytanie do wszystkich, jest warty swojej ceny? Jest mi potrzebny jako amatorowi? Nie jestem snobem, jeśli potrzebny to oki, jeśli miałby być to tylko szpan, mowie stanowczo NIE!
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 12:32
"Możesz mi wyjaśnić, jak mogę sprawdzić , które pasują a jakie nie?"
Obiektywy mniejszego formatu mają w symbolu oznaczenie "DX" (w przypadku Nikkora).
Czyli jeżeli nie ma oznaczenia DX to pasuje zawsze do pełnej klatki. Dobrze zrozumiałem? Jak to wygląda u innych producentów?
no ale jednak d7000 to nie tak polka co d300s :) dlatego jest tansze :) d300s na stronie producenta klasyfikowane jest jako pro, na forum chyba jako semi-pro a d7000 jako popularne ;) ale wiesz, kazdy kupi to co mu pasuje, przede wszystkim idz do sklepu i wez do lapy te puszki ktore Cie interesuja. ja sie zastanawialem nad canonem 60d jak jeszcze nie (do)wiedzialem sie o nim tyle ile pozniej i d7000 ew d90. Poszedlem, pierwsze co to slysze: jak canon to szukaj moze sie uda 50d, mysle ok (poparla o faktami), poza tym jak wzialem do reki nikon/canon to od razu zdyskwalifikowalo to canona bo jest za duzy do mojej reki i mi wogole nie lezal a chodzi tez o wygode. D90,7000,300 leza idealnie ;) a tanszym jest o jakies 500pln :) czasem to duzo czasem malo :) ja bym poszukal uzywki d300 :) i szukam prawde mowiac :D
jak sa niescislosci to poprawiajcie mnie :)
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 13:01
no ale jednak d7000 to nie tak polka co d300s :) dlatego jest tansze :) d300s na stronie producenta klasyfikowane jest jako pro, na forum chyba jako semi-pro a d7000 jako popularne ;) ale wiesz, kazdy kupi to co mu pasuje, przede wszystkim idz do sklepu i wez do lapy te puszki ktore Cie interesuja. ja sie zastanawialem nad canonem 60d jak jeszcze nie (do)wiedzialem sie o nim tyle ile pozniej i d7000 ew d90. Poszedlem, pierwsze co to slysze: jak canon to szukaj moze sie uda 50d, mysle ok (poparla o faktami), poza tym jak wzialem do reki nikon/canon to od razu zdyskwalifikowalo to canona bo jest za duzy do mojej reki i mi wogole nie lezal a chodzi tez o wygode. D90,7000,300 leza idealnie ;) a tanszym jest o jakies 500pln :) czasem to duzo czasem malo :) ja bym poszukal uzywki d300 :) i szukam prawde mowiac :D
jak sa niescislosci to poprawiajcie mnie :)
W chwili obecnej (na podstawie Waszych rad) rozpatruje zakup: D300s, D7000 lub D700.
D300 i D7000 są w "podobnej" cenie. 7000 ma lepsza matryce (przynajmniej na papierze) natomiast 300 chyba wszystko pozostałe. Nie wiem..
Natomiast 700 jest strasznie drogi...znowu kolejny dylemat..
Czyli jeżeli nie ma oznaczenia DX to pasuje zawsze do pełnej klatki. Dobrze zrozumiałem? Jak to wygląda u innych producentów?
w sigmie:
DC - obiektywy dx
DG - obiektywy fx
W chwili obecnej (na podstawie Waszych rad) rozpatruje zakup: D300s, D7000 lub D700.
D300 i D7000 są w "podobnej" cenie. 7000 ma lepsza matryce (przynajmniej na papierze) natomiast 300 chyba wszystko pozostałe. Nie wiem..
Natomiast 700 jest strasznie drogi...znowu kolejny dylemat..
jak dla mnie to d700 ma tylko jedna zalete
ta zaleta to iso
poza tym dx nie rozni sie niczym, a cena, wielkoscia, dostepnoscia uzywanych szkielek itd...wygrywa z ff.
Chodzi za mna co prawda wlasnie z powodu iso, lecz tylko dlatego ze wiele razy foce przy slabym swiatelku i lampa nie rozwiazuje problemu.
Moja sugestja dla ciebie to d300 z "s", lub tez bez i do tego od razu w kicie nikon 17-55mm f2,8. Za reszte zmien monitor zeby zobaczyc roznice ew. dokup softa jakkegos fajnego. Tutaj polecam maca i aperture3. Na 101 procent bedziesz oczarowany zmiana w obrazie.
D700 to fajna puszka, lecz mz parcie na nia jest na forum dlatego duze, ze niewielu na nia stac.
Mnie akurat stac, ale kasy nie wydaje ot tak na szybko nigdy /moze dlatego mnie stac, hehe/ i z dnia na dzien nie moge znalezc wiecej zalet d700. A foce starym dziadkiem d90 w 90procentach zdjec z 17-55mm.
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 14:15
w sigmie:
DC - obiektywy dx
DG - obiektywy fx
Dziękuję serdecznie:)
d700 > d300s > d7000 zalezy ile chcesz pieniedzy wrzucic do worka bez dna ;) wazne ze w jednym systemie :) ale ja Ci nie doradze :) z tego co do tej pory wyczytalem, jak masz kase to bierz d700 bo jak juz doswiadczony jestes z D70 do FF jesli chcesz cos wyzej :) pomysl tez nad warunkami w jakich chcesz pracowac :) napewno d700 i d300/d300s sprawdzone przez tysiace ;) a d7000 nadal troche zagadkowe choc coraz wiecej uzytkownikow, nie prawdaz? wez tez pod uwage fakt: czy ja chce drukowac A0? jak nie to 16.2MPa zbedne chyba? :)
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 14:24
jak dla mnie to d700 ma tylko jedna zalete
ta zaleta to iso
poza tym dx nie rozni sie niczym, a cena, wielkoscia, dostepnoscia uzywanych szkielek itd...wygrywa z ff.
Chodzi za mna co prawda wlasnie z powodu iso, lecz tylko dlatego ze wiele razy foce przy slabym swiatelku i lampa nie rozwiazuje problemu.
Moja sugestja dla ciebie to d300 z "s", lub tez bez i do tego od razu w kicie nikon 17-55mm f2,8. Za reszte zmien monitor zeby zobaczyc roznice ew. dokup softa jakkegos fajnego. Tutaj polecam maca i aperture3. Na 101 procent bedziesz oczarowany zmiana w obrazie.
D700 to fajna puszka, lecz mz parcie na nia jest na forum dlatego duze, ze niewielu na nia stac.
Mnie akurat stac, ale kasy nie wydaje ot tak na szybko nigdy /moze dlatego mnie stac, hehe/ i z dnia na dzien nie moge znalezc wiecej zalet d700. A foce starym dziadkiem d90 w 90procentach zdjec z 17-55mm.
Dziękuję za rady, dlatego właśnie szukam tych zalet 700, możne ktoś zna więcej? Czy jest to warte tak wielkich pieniędzy? Zaznaczam, ze jeżeli jest, to z pewnością ja kupie :)
moim zdaniem jeśli masz takie szkła to lepiej jakiś dx. Dla takich zoomów większa matryca w niczym nie pomoże a może nawet zaszkodzić.
Jeśli kręci cię mała go i chciałbyś spróbować czego innego to dla D700 trzeba by było zastosować stałki.
Z DX to jeśli chcesz mieć lepsze filmy i lepszą (nowszą) matrycę to D7000. Jeśli nie jest to aż tak ważne to używany D300
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 17:21
moim zdaniem jeśli masz takie szkła to lepiej jakiś dx. Dla takich zoomów większa matryca w niczym nie pomoże a może nawet zaszkodzić.
Jeśli kręci cię mała go i chciałbyś spróbować czego innego to dla D700 trzeba by było zastosować stałki.
Z DX to jeśli chcesz mieć lepsze filmy i lepszą (nowszą) matrycę to D7000. Jeśli nie jest to aż tak ważne to używany D300
Filmy nie interesują mnie, aż tak mocno, do filmowania używam kamery wideo. Z tego co piszesz pozostaje mi D300...
Jednak przymierzam się rowniez do kupna szkła makro, tak wiec?
PBmarkII
31-07-2011, 17:39
Jesli cie stac na d700 to bierz i się nie zastanawiaj. Zadałeś pytanie czy potrzebne ci takie drogie jako amatorowi ;) wiec odpowiadam ;) tak tylko musisz nauczyc się dobrze wykorzystać body. Jest to dobre sprawdzone body z dobrym AF ;) testowałem je kiedys i jedyne co moge powiedzieć ze mam nadzieje ze canon kiedys wyda body z takim af w tej cenie ;)
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 17:48
Jesli cie stac na d700 to bierz i się nie zastanawiaj. Zadałeś pytanie czy potrzebne ci takie drogie jako amatorowi ;) wiec odpowiadam ;) tak tylko musisz nauczyc się dobrze wykorzystać body. Jest to dobre sprawdzone body z dobrym AF ;) testowałem je kiedys i jedyne co moge powiedzieć ze mam nadzieje ze canon kiedys wyda body z takim af w tej cenie ;)
No tak, ale spójrz jakie rozbieżności w wypowiedziach, kolega powyżej napisał, ze przy moich szlach jest to zupełnie bez sensu.
PBmarkII
31-07-2011, 18:00
nigdy nie dostaniesz jednej idealnej odpowiedzi dla wszystkich :) ja tylko wyrazilem swoja opinie ;)
joker333
31-07-2011, 18:18
z tego co widze interesuje Cie tele zdecydowanie lepiej wiec mieć DX oczywiście to to samo co crop z FX tyle że ten crop w d700 to będzie tylko 6mp
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 18:22
nigdy nie dostaniesz jednej idealnej odpowiedzi dla wszystkich :) ja tylko wyrazilem swoja opinie ;)
Tak, zdaje sobie z tego sprawę, iż nie otrzymam jednakowej odpowiedzi od wszystkich. Jednak te są zupełnie przeciwne... Specjalnie założyłem tutaj profil, aby uzyskać fachowa poradę. Prawda jest tylko jedna, tak wiec albo przy moich szkłach D 700 będzie się dobrze sprawował, albo taki zakup jest bezsensowny.
To tak jakby ktoś się mnie zapytał, czy maluch jest samochodem rodzinnym. Prawda jest jedna... to nie jest samochód hahaha A tak poważnie, odpowiedziałbym , ze maluch nie jest samochodem rodzinnym:)
Bialy_Zagiel
31-07-2011, 18:54
z tego co widze interesuje Cie tele zdecydowanie lepiej wiec mieć DX oczywiście to to samo co crop z FX tyle że ten crop w d700 to będzie tylko 6mp
Tak, jestem podróżnikiem, wiec tele jest niezbędne. Jednak tak jak już wcześniej powiedziałem, chcialbym kupić szkło marko, gdyż często spotykam ciekawe owady/rośliny i je rowniez chcialbym uwiecznić;)
a teraz pytanie czy jest sens dwa razy przeplacac za pelna klatke? nie robisz zdjec zarobkowo :) druga sprawa, jesli zarabiasz >10k na miesiac to bierz, po kieszeni nie uderzy za mocno ;) taka prawda, jak Cie stac, bierz to co najlepsze, ale zobacz sobie jak jest np z programammi itp bo nie wiem czy robisz tylko na manualu czy np na auto czy tematyczne, bo nie wiem czy w d700 sa, w d7000 sa, w d300 tematycznych juz nie ma ;]
joker333
31-07-2011, 23:58
zarówno do tele jak i makro większa matryca potrzebna az tak nie jest, a czasem wrecz to ta mniejsza ma przewagę dlatego uważam że lepiej wziąć dx ja bym z dwójki d300s d7000 wybierał a jak masz czas poczekaj na premierę następcy nawet jeśli go nie wybierzesz to ceny tych dwóch powinny wtedy spaść
Bialy_Zagiel
01-08-2011, 01:02
a teraz pytanie czy jest sens dwa razy przeplacac za pelna klatke? nie robisz zdjec zarobkowo :) druga sprawa, jesli zarabiasz >10k na miesiac to bierz, po kieszeni nie uderzy za mocno ;) taka prawda, jak Cie stac, bierz to co najlepsze, ale zobacz sobie jak jest np z programammi itp bo nie wiem czy robisz tylko na manualu czy np na auto czy tematyczne, bo nie wiem czy w d700 sa, w d7000 sa, w d300 tematycznych juz nie ma ;]
No właśnie kolego, to samo pytanie zadałem już wcześniej, czy jest sens wydać tyle kasy za pełną klatkę? Właśnie nie wiem, tym bardziej, iż jestem amatorem..
90% zdjęć klikam właśnie na auto lub tematycznie. Teraz pytanie, czy w d700 jest auto i ustawienia tematyczne?
Bialy_Zagiel
01-08-2011, 01:06
zarówno do tele jak i makro większa matryca potrzebna az tak nie jest, a czasem wrecz to ta mniejsza ma przewagę dlatego uważam że lepiej wziąć dx ja bym z dwójki d300s d7000 wybierał a jak masz czas poczekaj na premierę następcy nawet jeśli go nie wybierzesz to ceny tych dwóch powinny wtedy spaść
Tak, z pewnością ceny wówczas spadną, tylko nikt nie wie kiedy nastąpi ta premiera :)
krzysiozboj
01-08-2011, 01:11
90% zdjęć klikam właśnie na auto lub tematycznie. Teraz pytanie, czy w d700 jest auto i ustawienia tematyczne?
O ile się nie mylę to nie, podobnie jak i w D300, amatorskie to mają a D7000 chyba nawet dość mocno rozbudowane, w sensie sporo programów
Bialy_Zagiel
01-08-2011, 01:51
O ile się nie mylę to nie, podobnie jak i w D300, amatorskie to mają a D7000 chyba nawet dość mocno rozbudowane, w sensie sporo programów
Dzieki, wiesz podczas wyjazdów po prostu nie ma czasu na "zabawę" w ustawienia aparatu. Jeśli zwiedzam z przewodnikiem(a przeważnie tak właśnie jest), to idzie i opowiada, tak wiec mam czas, aby kliknąć kilka fotek iść dalej.
I tak przeważnie mamy problemy, gdyż zostajemy za grupa, zona kreci materiały wideo, a ja klikam zdjecia. Bez przewodnika w tym przypadku jest lepiej, jednak wówczas nie dowiemy się wielu rzeczy, co jest WIELKIM minusem. Czasami bariery językowe i wiele innych problemów..
w d300 auto sie ustawia guzikiem mode i opkretlem chyba, P,A,M,S nie pamietam kolejnosci ale tematycznych nie ma :)
cz4rnuch
01-08-2011, 08:41
Tematycznych nie ma, ale auto jest, tak jak we wszystkich DSLRach. Zwie się P i jest na tarczy trybów lub po przyciśnięciu guzika mode i wybraniu trybu, a jest o tyle lepszy od programu zielonego, że pozostawia Ci możliwość ingerencji w parametry ekspozycji(np otworu przysłony czy korektę ekspozycji +/-). Z tego co piszesz, wnioskuje jednak, że D700 nie jest dla Ciebie, jest drogi, ciężki i skierowany bardziej do ludzi parających się fotografią zarobkowo, choć nie tylko. Jeśli masz trochę więcej kasy to poszedłbym na twoim miejscu w D7000 lub D300s. Ten pierwszy ma wszystko co Ci potrzebne, łącznie z uszczelnieniami i programami tematycznymi i jest po prostu bardziej przyjazny, drugi zaś to klasa sama w sobie, choć z nieco gorszą matrycą z tym, że mu również bliżej do zastosowań pro.
w d300 auto sie ustawia guzikiem mode i opkretlem chyba, P,A,M,S nie pamietam kolejnosci ale tematycznych nie ma :)
D300 nie ma trybu Auto. :) Można ustawić tzw Automatyczny dobór ISO, ale to coś zupełnie innego i nie wybiera się tego "guzikiem mode". )
Do Auto wątku: daruj sobie D300(s), skup się na D7000 - jak widzisz porad udzielają Ci osoby, które nawet nie dotykały aparatu o którym mówią. :)
cz4rnuch
01-08-2011, 09:34
D300 nie ma trybu Auto. :) To, że nie ma trybu zielonego z auto w nazwie, nie oznacza, że nie ma programu automatycznego,a o to przecież chodzi autorowi wątku. Instrukcja D300, strona 104:
"P: Automatyka programowa - W tym trybie aparat automatycznie ustawia czas otwarcia migawki i wartość przysłony zgodnie z wbudowanym programem w celu zapewnienia optymalnej ekspozycji w większości sytuacji. Ten tryb jest zalecany do okazjonalnego fotografowania i w sytuacjach, w których użytkownik woli zdać się na ustawienia czasu otwarcia migawki i wartości przysłony dobrane przez aparat."
....jak widzisz porad udzielają Ci osoby, które nawet nie dotykały aparatu o którym mówią. :) Nie wiem jakim sprzętem focisz, ale jeśli D300, to chyba kupiłeś go bez instrukcji ;)
krzysiozboj
01-08-2011, 09:45
Nie sprawdzałem nigdy jak działa zielony lub P ale jeśli P działa podobnie jak zielony z możliwością korekcji to bałbym się go nieco, rozleniwia a nie zwalnia z kontrolowania podstawowych parametrów prawie za każdym razem. O ile tematyczne (aż się zdziwiłem :D) w miarę ładnie parametry ustawiają to wnioskuję że P w niczym lepszy od S czy A nie będzie, czasem sam ustawi jako tako a czasem bedzie trzeba korygować, to już wolałbym parametr dla mnie ważny ustawiać sam a resztę niech automat robi czyli preselekcja czasu lub przesłony.
Aaaa, też nie mam żadnej z omawianych puszek, mam nadzieję ze nie oberwę za to ;)
To, że nie ma trybu zielonego z auto w nazwie, nie oznacza, że nie ma programu automatycznego,a o to przecież chodzi autorowi wątku. Instrukcja D300, strona 104:
"P: Automatyka programowa - W tym trybie aparat automatycznie ustawia czas otwarcia migawki i wartość przysłony zgodnie z wbudowanym programem w celu zapewnienia optymalnej ekspozycji w większości sytuacji. Ten tryb jest zalecany do okazjonalnego fotografowania i w sytuacjach, w których użytkownik woli zdać się na ustawienia czasu otwarcia migawki i wartości przysłony dobrane przez aparat."
wlasnie na tym sie opieralem :)
cz4rnuch
01-08-2011, 10:06
Nie sprawdzałem nigdy jak działa zielony lub P ale jeśli P działa podobnie jak zielony z możliwością korekcji to bałbym się go nieco, rozleniwia a nie zwalnia z kontrolowania podstawowych parametrów prawie za każdym razem.Możesz zostawić go w spokoju i o nic się nie martwić. A że rozleniwia to już inna kwestia.
....P w niczym lepszy od S czy A nie będzie, czasem sam ustawi jako tako a czasem bedzie trzeba korygować....
Ja tam nie twierdzę, że lepszy czy gorszy, po prostu jest. Kolega pytał o auto więc odpisałem.
..to już wolałbym parametr dla mnie ważny ustawiać sam a resztę niech automat robi czyli preselekcja czasu lub przesłony. Tak mniej więcej działa P :) Z pewnymi ograniczeniami.
Aaaa, też nie mam żadnej z omawianych puszek, mam nadzieję ze nie oberwę za to ;) Też nie mam, ale wnioskuję, że P działa w każdej puszce na podobnej zasadzie.
P.s Przepraszam, że tak poszatkowałem Ci wypowiedź.
Bialy_Zagiel
01-08-2011, 17:03
Koledzy, dziękuję wszystkim za rady, myślę , ze już wybrałem. Kupie jednak D7000, najbardziej pasuje chyba do moich oczekiwań i zapotrzebowań. Chyba, ze ktoś napisze coś co skłoni mnie do zmiany decyzji :)
hydra_ulik
13-08-2011, 22:43
ufff...przebrnąłem przez wątek :)
IMHO, brak mi jednej twojej wypowiedzi, mianowicie "byłem, macałem, porównałem"...
Ja, przed kupnem D300s pofatygowałem się do słynnego MM i dotykałem dwa "diabły" własnymi "ręcyma"... to działa na wyobraźnię i pomaga podjąć decyzję.
Powiem Ci tylko, że czasu na decyzję wystarczyło coś około 30s i kupiłem D300s...różnica jest ogromna w wykonaniu i ergonomii (waga, wielkość itp. )
Czytając później różne opinie o D7000 nie żałuje i pstrykam zdjęcia z bananem na twarzy :D