PDA

Zobacz pełną wersję : JPEg w D70s v D40

Gryzli
06-02-2007, 18:24
Witam wszystkich mocno.Czytam już trochę forum ale nie znalazłem dużo na temat jakości zdjęć w jpg z aparatu d70s a d40.Któryś z kolegów pisał ,że foty z d40 w JPG są lepsze niż z d70s. Nie chcę obrabiać zdjęć na kompie, ale chcę mieć jeśli to możliwe bardzo dobre foty. Podobno właśnie d40 poprzez nowe oprogramowanie robi fotki prosto z puszki jak malowane.Poprostu nie wiem czy dam sobie radę z d70s i przebrnę przez menu- jeszcze nie po polsku.Jestem i zostanę amatorerm, nie będę dokupował szkiełek zostanę przy kitowym obiektywie.Teraz ceny na d70s są więcej niż dobre, ale nie wiem czy jakość zdjęć w jpg będzie dobra czy lepsza od d40. Czytałem że d70s nie jest sprzętem dla totalnego amatora i trzeba trochę praktyki.Może starsi i zdolniejsi koledzy doradzą co lepsze.

szoton
06-02-2007, 18:27
Jeśli nie jesteś upośledzony to dasz rade z D70s.

FINGeeR
06-02-2007, 20:55
...jestem i zostanę amatorerm, nie będę dokupował szkiełek zostanę przy kitowym obiektywie...

Niedawno sam miałem podobny problem, tyle, że ja planuję lepsze szkła w niedalekiej przyszłości (SWM, HSM). I i tak wziąłem D40. Jest fajny, bo mały i lekki, fotki w jpg są extra, a ja chcesz się bawić w PS, albo innym programie, to masz też RAW-y. Full manual tez jest, bawić możesz się do woli. Polecam ten aparat. Dodatkowo dla osob nie znających angielskiego dużą zaletą jest menu - super ergonomia i polski język.

Pozdrawiam Wszystkich

Jacek B.
06-02-2007, 21:18
Czytałem że d70s nie jest sprzętem dla totalnego amatora i trzeba trochę praktyki..

to że D70s nie jest sprzętem dla amatora a D40 jest to dziwne stwierdzenie bo wydaje mi się że obydwie puszki w trybie Auto wymagają takiej samej wiedzy o fotografii czyli praktycznie żadnej. Z tego co wiem to D40 ma jakieś ograniczenia jeśli chodzi o współpracę z niektórymi obiektywami jak również z lampami błyskowymi ale nie wiem dokładnie o co chodzi.

temporalis
06-02-2007, 21:39
To chyba przesada. Sam użytkuje d70s od niedawna i to ze względu na ergonomie a raczej jej brak nie kupiłem d40. Teraz strzelam m.in. kitową sigmą baaardzo budżetową napędzaną śrubokrętem. Fotki na komputerze czasem obrabiam czasem nie. Wcześniej kilka lat jechałem na kompakcie i dotąd rozpoznam po wysyceniu kolorów które to kompaktowe a które nowe. Jest zdecydowanie korzystniej. Dobrze wybrałem. I nadal jestem amatorem ;)

FINGeeR
06-02-2007, 21:54
...sam użytkuje d70s od niedawna i to ze względu na ergonomie a raczej jej brak nie kupiłem d40...

I tu widać, że każdy ma co lubi :) Dla mnie D70s jest pod względem ergonomi bardzo do tyłu w stosunku do D40... Do autora wątku: kup to co Ci lepiej w łapie leży, bo będąc amatorem różnic nie dostrzeżesz w robionych fotkach. Już raz tu pisałem, że przed zakupem focilem i D40 i D70s jeden kadr, tym samym szkłem, i po wywołaniu fotek w formacie 10x15 różnic nie było...

Jacek B.
06-02-2007, 22:35
kup to co Ci bardziej pasuje. Ja bym sobie D40 nie kupił bo dla mnie jest za małe. Dziwię się że nikon takie coś wyprodukował i uważam to za jkąś pomyłkę. Podobno również nie współpracuje ze wszystkimi obiektywami i nie ma pewnych opcji jeżeli chodzi o lampę zewnętrzną ale tego dokładnie opisać nie mogę. Jeśli natomiast Tobie się podoba to znajdziesz pewnie tyle mankamentów D70s co ja D40. Jedno jest pewne. To jakie będą zdjęcia z tych puszek i które będą ładniejsze zależy głównie od Ciebie i obiektywów które używasz.

MYSZ
06-02-2007, 22:47
Oj witaj i od razu sobie odpuść lustrzankę, zdjęcia "jak malowane"? a co to jest? kup dobry kompakt, on takie zrobi za ciebie, ani D40 a tym bardziej D70S którego jpg-i są mocno "wyprane" nie zrobi za ciebie dobrej foty a jesli dodatkowo nie chcesz zainwestowac w dobre szkło to czeka cię porażka, utopisz kasę i tyle:)

madmips
06-02-2007, 22:49
jeśli jesteś upośledzony to też dasz radę :)

rotor
06-02-2007, 23:10
Witam wszystkich mocno.Czytam już trochę forum ale nie znalazłem dużo na temat jakości zdjęć w jpg z aparatu d70s a d40.Któryś z kolegów pisał ,że foty z d40 w JPG są lepsze niż z d70s. Nie chcę .....itd.
z tego co piszesz, to nie masz się co zastanawiac, tylko bierz D40-jeśli tylko Ci wymiary odpowiadają, a jpg sądzę, że będziesz miał lepsze od D70, ponieważ jest to sprzęt skalowany dla typowej amatorki, z nowszym oprogramowaniem i jeśli odziedziczył po D50 niskie szumy na wysokich ISO, to również i tutaj bedzie to lepszy wybór od D70s. Poza tym ma lepszy telewizorek, a do wysyconych-kolorowych-"ładnych" fotek, nie nadaje się tylko kompakt, bo po co mamy różne ustawienia w menu:nasycenia, kontrastu, wyostrzania, itp.?

Korchez
06-02-2007, 23:14
Kup D40. Będziesz miał lepsze foty od razu. Jeśli nie chcesz siedzieć przed kompem - ten aparat jest dla Ciebie.

GTM
06-02-2007, 23:20
Jeśli nie jesteś upośledzony to dasz rade z D70s.

Co do tego nie ma raczej watpliwosci ale wydaje mi sie ze trzeba postawic inne pytanie czy ma checi/czas/samozaparcie zeby bawic sie z kazdym jpg/nefem.
Wydaje mi sie ze nie skoro napisal

...Nie chcę obrabiać zdjęć na kompie, ale chcę mieć jeśli to możliwe bardzo dobre foty..

Bardzo dobre jakosciowo zdjecia z puszki da ci d40.

Może starsi i zdolniejsi koledzy doradzą co lepsze.

Sam musisz zdecydowac bo kazdy ma swoja definicje tego co jest lepsze. Dla mnie lepszy jest d40 bo jest maly, prosty, robi extra zdjecia bez obrabiania a kto inny powie ze lepszy jest d70s bo mozna do niego podpiac kazdy obiektyw a niedoskonalosci jakosciowe poprawi sobie na kompie.

Gryzli
06-02-2007, 23:49
Co do tego nie ma raczej watpliwosci ale wydaje mi sie ze trzeba postawic inne pytanie czy ma checi/czas/samozaparcie zeby bawic sie z kazdym jpg/nefem.
Wydaje mi sie ze nie skoro napisal

Bardzo dobre jakosciowo zdjecia z puszki da ci d40.

Sam musisz zdecydowac bo kazdy ma swoja definicje tego co jest lepsze. Dla mnie lepszy jest d40 bo jest maly, prosty, robi extra zdjecia bez obrabiania a kto inny powie ze lepszy jest d70s bo mozna do niego podpiac kazdy obiektyw a niedoskonalosci jakosciowe poprawi sobie na kompie.Co do obiektywu to jedyny o jakim myślałem to nikon 18-200VR. Myślę że fajnie by chodził z d40.Co myślicie o połączeniu d40 + 18-200VR , czy to ma sens.

Kraftsman
07-02-2007, 00:39
Miałem ostatnio D40 w ręku i chwilę się nim bawiłem.

Nie odkryję prochu jeśli napiszę, że jest to model dla osób przesiadających się z kompaktów albo kupujących pierwszy w życiu aparat. I zapewne na taki rynek docelowy nastawili się marketingowcy Nikona. Trzeba zaznaczyć, że puszka robi "bezwysiłkowo" prawidłowo naświetlone JPGi o ładnej kolorystyce. Jest przy tym starannie wyprodukowana z przyzwoitych materiałów.

Puszki tej nie polecam osobom, które posiadały wcześniej jakikolwiek model lustrzanki Nikona (czy to analogowy czy cyfrowy) ze względu na zbytnie uproszczenia fatalnie rzutujące na ergonomię. Najbardziej przeszkadzał mi:

1. brak na korpusie przycisków zmiany: WB, ISO, trybu pomiaru światła, trybu wyzwalania migawki (oprócz funkcji samowyzwalacza);
2. brak panelu ciekłokrystalicznego i konieczność odpalania telewizora przed zrobieniem każdego zdjęcia;
3. jedno kółko nastawcze;
4. niewielki rozmiar (mały palec wisi w powietrzu);
5. brak podglądu głębi ostrości;
6. brak silnika autofokusa.

Podsumowując - pierwszorzędny aparat dla osób, które nie przyzwyczaiły się do posiadania podstawowych funkcji na korpusie, szybkiego podglądu ustawień oraz nie mają starszych szkieł.

GTM
07-02-2007, 02:08
Co do obiektywu to jedyny o jakim myślałem to nikon 18-200VR. Myślę że fajnie by chodził z d40.Co myślicie o połączeniu d40 + 18-200VR , czy to ma sens.

Heh taki zestaw to bajka (jak dla mnie) niestety ja musze zadowolic sie 18-55 + 55-200 bo 700zl to max co moglem zainwestowac w dodatkowe szklo ;)

mario_
07-02-2007, 10:44
Miałem ostatnio D40 w ręku i chwilę się nim bawiłem.

Nie odkryję prochu jeśli napiszę, że jest to model dla osób przesiadających się z kompaktów albo kupujących pierwszy w życiu aparat. I zapewne na taki rynek docelowy nastawili się marketingowcy Nikona. Trzeba zaznaczyć, że puszka robi "bezwysiłkowo" prawidłowo naświetlone JPGi o ładnej kolorystyce. Jest przy tym starannie wyprodukowana z przyzwoitych materiałów.

Puszki tej nie polecam osobom, które posiadały wcześniej jakikolwiek model lustrzanki Nikona (czy to analogowy czy cyfrowy) ze względu na zbytnie uproszczenia fatalnie rzutujące na ergonomię. Najbardziej przeszkadzał mi:

1. brak na korpusie przycisków zmiany: WB, ISO, trybu pomiaru światła, trybu wyzwalania migawki (oprócz funkcji samowyzwalacza);
2. brak panelu ciekłokrystalicznego i konieczność odpalania telewizora przed zrobieniem każdego zdjęcia;
3. jedno kółko nastawcze;
4. niewielki rozmiar (mały palec wisi w powietrzu);
5. brak podglądu głębi ostrości;
6. brak silnika autofokusa.

Podsumowując - pierwszorzędny aparat dla osób, które nie przyzwyczaiły się do posiadania podstawowych funkcji na korpusie, szybkiego podglądu ustawień oraz nie mają starszych szkieł.

dokładnie tak.
Za przesiadłem się kompaktu Olka, dlatego że
- wkurzało mnie wielogodzinne włączanie aparatu
- powolne ostrzenie
- częste zawieszanie (aparacik ma już 4lata)
- jakość fotek sporo odbiega od lustrzanki
- znikomy wpływ w Olku na ustawienia P/A/S/M

Używam D40 od grudnia i powiem tak:
- dużo lepiej leży w łapie niż D50 (wiem wiem, to jest bardzo subiektywne)
- nie przeszkadza brak przycisków WB itp, opcje można zmienić wchodząć do menu DWOMA kliknięciami
- nie brakuje mi LCD górnego, używam tylniego a najczęściej wizjera. (wiem, wiem, to kwestia przyzwyczajenia, gdybym się przesiadł z analoga Nikona inaczej bym gadał)
- brak podglądu GO - tego faktycznie brakuje - ale nie stać mnie było na D80.
- brak silnika AF - jeśli ktoś (tak jak ja) nie zamierza kupować wora obiektywów i zostaje przy kitowym + np. 55-200 to po co silnik AF.

fishaa
07-02-2007, 14:20
Zgadzam się z przedmówcami co do konieczności osobistego sprawdzenia, we własnych rękach ergonomii danego rozwiązania - tak jak było w moim przypadku - miałem raz d70 w ręce dwa lata temu i od tego momentu każda lustrzanka (w rozsądnych granicach cenowych) leżała nijak.
Więc zanabyłem :) nikona d70s, szkoda że teraz światła brakuje jak człek do domu wraca ahhh :)

blekota
07-02-2007, 19:32
d40-chciałbym mieć jako dodatkowy korpus, z małym obiektywem to poręczne rozwiązanie by mieć to zawsze przy sobie a do reportażu to bardzo dobre rozwiązanie, dla amatora jest w sam raz.

december
08-02-2007, 15:52
jak chcesz fajne jpg to wyszarp d 40.

wegejazz
09-02-2007, 15:53
Może jednak d70s? Jednak wymaga to większego zaangażowania z twojej strony, mam aparat od niedawna na początku robiłem jpg teraz tylko nef. dlaczego? Więcej można z fotki wyciągnąć, daje pole do popisu, a jaka satysfakcja potem jak ktoś powie "fajne zdjęcie". :)

Tomy
10-02-2007, 12:45
Witam! posiadam obie puszki, na d40 pstrykam od 2 tygodni.
1.rozmiar d40 nie przeszkadza choć ma 200 cm. i duże ręce
2.obsługa d40 podczas robienia zdjęć zajmuje więcej czasu niż w d70(oczywiście jeśli pstrykasz sport lub w trudnych warunkach oświetleniowych). Jeśli focisz standardowe sytuacje na zielonym lub P, A, S, czasem na M to d40 jest ok.
3.jakość jpeg-ów zbliżona(d40 trochę lepszy)
4.migawka d40 b.pracuje cicho. d70 jest dość brutalny(może się przydać w sytuacjach gdzie potrzebna jest dyskrecja-male dziecko, koncert fortepianowy, wieczór poetycki itp)
5. naprawdę lekki i fatwy w transporcie z kitowym obiektywem 18-55 DX, wejdzie do damskiej torebki.
W twojej sytuacji brałbym d40

marekon
10-02-2007, 18:17
Co do JPG,poczytajcie ten artykuł.Wnioski wyciagnijcie sami.Co jest ważniejsze sprzęt,program czy też jeszcze coś innego.
http://www.optyczne.pl/index.php?art=58

Kraftsman
10-02-2007, 19:06
Witam wszystkich mocno.Czytam już trochę forum ale nie znalazłem dużo na temat jakości zdjęć w jpg z aparatu d70s a d40.Któryś z kolegów pisał ,że foty z d40 w JPG są lepsze niż z d70s. Nie chcę obrabiać zdjęć na kompie, ale chcę mieć jeśli to możliwe bardzo dobre foty. Podobno właśnie d40 poprzez nowe oprogramowanie robi fotki prosto z puszki jak malowane.Poprostu nie wiem czy dam sobie radę z d70s i przebrnę przez menu- jeszcze nie po polsku.Jestem i zostanę amatorerm, nie będę dokupował szkiełek zostanę przy kitowym obiektywie.Teraz ceny na d70s są więcej niż dobre, ale nie wiem czy jakość zdjęć w jpg będzie dobra czy lepsza od d40. Czytałem że d70s nie jest sprzętem dla totalnego amatora i trzeba trochę praktyki.Może starsi i zdolniejsi koledzy doradzą co lepsze.

Wracając do głównego wątku - nie mam wątpliwości, że nie oddałbym swojego prawie rocznego D70s za nowego D40. Nie poświęciłbym jego ergonomii i dostępu do szkieł dla "ładnych jpgów" (cokolwiek to oznacza). Zwłaszcza, że fotografuję wyłącznie do RAW :) i nie widzę sensu w powierzaniu automatowi tak ważnego procesu jak wołanie RAW-a.

Yuras
10-02-2007, 21:41
Z tego co opisałeś widać jasno, że wiesz już dobrze co chcesz kupić, potrzebujesz tylko żeby ktoś potwierdził Twój wybór ..żeby było ewentualnie na kogo zwalić.. ;)) Na poważnie jednak, bierz D40.. jeśli nie chcesz się dalej rozwijać będziesz naprawdę zadowolony. Jeśli jednak zapragniesz kiedyś zasmakować zalet kultowych stałek Nikona zasilanych wkrętakiem, wspomnisz przysłowie górali.. "jak sie nie przewrócis, to sie nie nauczys".