Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    ze stolicy..........piwa

Domyślnie JPEg w D70s v D40

Witam wszystkich mocno.Czytam już trochę forum ale nie znalazłem dużo na temat jakości zdjęć w jpg z aparatu d70s a d40.Któryś z kolegów pisał ,że foty z d40 w JPG są lepsze niż z d70s. Nie chcę obrabiać zdjęć na kompie, ale chcę mieć jeśli to możliwe bardzo dobre foty. Podobno właśnie d40 poprzez nowe oprogramowanie robi fotki prosto z puszki jak malowane.Poprostu nie wiem czy dam sobie radę z d70s i przebrnę przez menu- jeszcze nie po polsku.Jestem i zostanę amatorerm, nie będę dokupował szkiełek zostanę przy kitowym obiektywie.Teraz ceny na d70s są więcej niż dobre, ale nie wiem czy jakość zdjęć w jpg będzie dobra czy lepsza od d40. Czytałem że d70s nie jest sprzętem dla totalnego amatora i trzeba trochę praktyki.Może starsi i zdolniejsi koledzy doradzą co lepsze.

Domyślnie

Jeśli nie jesteś upośledzony to dasz rade z D70s.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gryzli Zobacz posta
    ...jestem i zostanę amatorerm, nie będę dokupował szkiełek zostanę przy kitowym obiektywie...
    Niedawno sam miałem podobny problem, tyle, że ja planuję lepsze szkła w niedalekiej przyszłości (SWM, HSM). I i tak wziąłem D40. Jest fajny, bo mały i lekki, fotki w jpg są extra, a ja chcesz się bawić w PS, albo innym programie, to masz też RAW-y. Full manual tez jest, bawić możesz się do woli. Polecam ten aparat. Dodatkowo dla osob nie znających angielskiego dużą zaletą jest menu - super ergonomia i polski język.

Pozdrawiam Wszystkich

Domyślnie

Czytałem że d70s nie jest sprzętem dla totalnego amatora i trzeba trochę praktyki..
    to że D70s nie jest sprzętem dla amatora a D40 jest to dziwne stwierdzenie bo wydaje mi się że obydwie puszki w trybie Auto wymagają takiej samej wiedzy o fotografii czyli praktycznie żadnej. Z tego co wiem to D40 ma jakieś ograniczenia jeśli chodzi o współpracę z niektórymi obiektywami jak również z lampami błyskowymi ale nie wiem dokładnie o co chodzi.
    NIKON...

Domyślnie

To chyba przesada. Sam użytkuje d70s od niedawna i to ze względu na ergonomie a raczej jej brak nie kupiłem d40. Teraz strzelam m.in. kitową sigmą baaardzo budżetową napędzaną śrubokrętem. Fotki na komputerze czasem obrabiam czasem nie. Wcześniej kilka lat jechałem na kompakcie i dotąd rozpoznam po wysyceniu kolorów które to kompaktowe a które nowe. Jest zdecydowanie korzystniej. Dobrze wybrałem. I nadal jestem amatorem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez temporalis Zobacz posta
    ...sam użytkuje d70s od niedawna i to ze względu na ergonomie a raczej jej brak nie kupiłem d40...
    I tu widać, że każdy ma co lubi Dla mnie D70s jest pod względem ergonomi bardzo do tyłu w stosunku do D40... Do autora wątku: kup to co Ci lepiej w łapie leży, bo będąc amatorem różnic nie dostrzeżesz w robionych fotkach. Już raz tu pisałem, że przed zakupem focilem i D40 i D70s jeden kadr, tym samym szkłem, i po wywołaniu fotek w formacie 10x15 różnic nie było...

Domyślnie

kup to co Ci bardziej pasuje. Ja bym sobie D40 nie kupił bo dla mnie jest za małe. Dziwię się że nikon takie coś wyprodukował i uważam to za jkąś pomyłkę. Podobno również nie współpracuje ze wszystkimi obiektywami i nie ma pewnych opcji jeżeli chodzi o lampę zewnętrzną ale tego dokładnie opisać nie mogę. Jeśli natomiast Tobie się podoba to znajdziesz pewnie tyle mankamentów D70s co ja D40. Jedno jest pewne. To jakie będą zdjęcia z tych puszek i które będą ładniejsze zależy głównie od Ciebie i obiektywów które używasz.
    NIKON...

Domyślnie

Oj witaj i od razu sobie odpuść lustrzankę, zdjęcia "jak malowane"? a co to jest? kup dobry kompakt, on takie zrobi za ciebie, ani D40 a tym bardziej D70S którego jpg-i są mocno "wyprane" nie zrobi za ciebie dobrej foty a jesli dodatkowo nie chcesz zainwestowac w dobre szkło to czeka cię porażka, utopisz kasę i tyle
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

jeśli jesteś upośledzony to też dasz radę

Domyślnie

Witam wszystkich mocno.Czytam już trochę forum ale nie znalazłem dużo na temat jakości zdjęć w jpg z aparatu d70s a d40.Któryś z kolegów pisał ,że foty z d40 w JPG są lepsze niż z d70s. Nie chcę .....itd.
    z tego co piszesz, to nie masz się co zastanawiac, tylko bierz D40-jeśli tylko Ci wymiary odpowiadają, a jpg sądzę, że będziesz miał lepsze od D70, ponieważ jest to sprzęt skalowany dla typowej amatorki, z nowszym oprogramowaniem i jeśli odziedziczył po D50 niskie szumy na wysokich ISO, to również i tutaj bedzie to lepszy wybór od D70s. Poza tym ma lepszy telewizorek, a do wysyconych-kolorowych-"ładnych" fotek, nie nadaje się tylko kompakt, bo po co mamy różne ustawienia w menu:nasycenia, kontrastu, wyostrzania, itp.?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów