Zobacz pełną wersję : jaki filtr do D90??
Witam
Przy zakupie nikona d90 sprzedajacy podsunam mi - zoltodziobakowi - filtr Kenko Uv 67 mm
Dzisiaj w instrukcji wyczytalem ze zalecane jest tylko i wylacznie uzywanie filtrow firmy Nikon,
poniewaz inne nietestowane marki moga zaklocac prace autofocusa
bardzo prosze o porady
pozdrawiam lukasz
darkmajin
28-07-2011, 07:20
nie stresuj się, filtry uv są nie potrzebne bo masz takowy przed matrycą dodatkowo zabierają ździebko światła/jakości ludzie stosują to do ochrony przedniej soczewki, mogłeś sobie darować ten filtr, ale też nic Ci nie będzie..
Witam
Przy zakupie nikona d90 sprzedajacy podsunam mi - zoltodziobakowi - filtr Kenko Uv 67 mm...
A sprzedający powiedział Ci jak masz wcisnąć ten filtr do body?!
kakersik
28-07-2011, 11:41
Bardzo dobre pytanie. Czyścisz mi monitor Marku :D
Sorry za OT.
podobno sa takie co sie zaklada na body
pozniej na to - obiektyw
hehe
darkmajin
28-07-2011, 14:27
naprawdę się ubawiliście ? samo przez sie wiadomo że to d90 z kitem jeszcze 67mm np. 18-105 kur... mentalność polaków..
naprawdę się ubawiliście ? samo przez sie wiadomo że to d90 z kitem jeszcze 67mm np. 18-105 kur... mentalność polaków..
Nie "mentalność Polaków", ale poprawna polszczyzna. Obowiązuje ona również na tym forum. Może warto by było założyć wątek w odpowiednim dziale (http://www.forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=75)? Bluzganie nic Ci nie pomoże.
A co do meritum: Na forum istnieją wątki opisujace działanie filtra, jego wpływ na zdjęcia, czy warto zakładać, czy nie warto zakładać na obiektyw. Wystarczy poszukać i poczytać a przy okazji uzyskać inne ciekawe informacje, niekoniecznie związane z Twoim filtrem. Fotografia to nie tylko kupno aparatu. Są jeszcze książki dla poczatkujących i zaawansowanych, czasopisma i albumy. Zapewniam Cię, że warto z tego wszystkiego korzystać, a nie iść na łatwiznę.
I żeby zakończyć już swoją wypowiedź, to powiem tylko tyle: Jakie pytanie takie odpowiedzi.
Rafał_Sz
28-07-2011, 22:47
Witam
Przy zakupie nikona d90 sprzedajacy podsunam mi - zoltodziobakowi - filtr Kenko Uv 67 mm
Dzisiaj w instrukcji wyczytalem ze zalecane jest tylko i wylacznie uzywanie filtrow firmy Nikon,
poniewaz inne nietestowane marki moga zaklocac prace autofocusa
bardzo prosze o porady
pozdrawiam lukasz
Nikon wciska trochę kit w tym przypadku. Jeśli nie będziesz używał najtańszego chińskiego dziadostwa wszystko będzie OK.
bo Nikon pisze co chce aby mu sprzedaż rosła...