Zobacz pełną wersję : Sanyo Eneloop
--Mariusz--
26-07-2011, 20:16
Witam, zamówiłem dziś zestaw ładowarkę + akumulatorki (BC-700 + 4 x R6/AA Eneloop 2000) i mam pytanie na początek. Czy po otrzymaniu akumulatorków powinien najpierw coś z nimi zrobić, czy mogę odrazu zacząć ich używać. Gdzieś czytałem, że najpierw należy je uformować. Czy to prawda? Jeśli tak to jak to zrobić w tej ładowarce? Jak dobrze dbać o akumulatorki żeby służyły mi jak najdłużej?
Był tu już chyba temat o Eneloopach, ale:
- formowało to się akumulatory niklowo-kadmowe, których się już od dawna nie używa
- Eneloopy sa fabrycznie naładowane (jak zresztą każdy akumulator litowo-jonowy, tyle że Eneloopy dużo dłużej trzymają ładunek), więc jeśli już koniecznie chcesz je porządnie naładować, to musisz najpierw zacząć ich używać ;)
Oczywiście że powinieneś coś z nimi zrobić. Polecałbym wyjęcie z opakowania. Potem koniecznie je uformuj. Tylko trzeba dobrze podgrzać bo zdaje się że bez tego materiał z którego są zrobione jest raczej mało plastyczny. Obawiam się ładowarka w tym akurat nie pomoże. A żeby służyły jak najdłużej to ograniczyłbym zużycie do niezbędnego minimum.
:wink::lol::wink:
Kundzior
26-07-2011, 20:32
Używać ni-mh się nie formuje.
Antonioo
26-07-2011, 20:40
mam 3 komplety do lampy....w ogóle nic z nimi nie robiłem...przez rok ładowałem ładowarką 2-godzinną....czyli wiadomo wysokim prądem...teraz od jakichś kilku mc mam bc 700 i też ładuje wysokim prądem....ja wychodzę z założenia że nie ma się co pier...ć z czymś takim tanim i obchodzić jak z jajkiem....niech działają i rok, i tak wyjdę na swoje....a i tak już działają dłużej....- wyśmienicie...
--Mariusz--
26-07-2011, 20:46
Ok dzięki za pomoc :) Kiedyś miałem jakieś akumulatorki HAMA i niestety był to szajs, który po krótkim czasie tracił moc. Dlatego teraz wole zapytać co i jak, bo może trzeba się z nimi jakoś specjalnie obchodzic :) A jak je ładowac? Bo z tego co wiem to ładowarka moze je naładowac lub najpierw rozładować do danego poziomu a potem naładować. Którą funkcję wykorzystać?
"Eneloopy sa fabrycznie naładowane (jak zresztą każdy akumulator litowo-jonowy, tyle że Eneloopy dużo dłużej trzymają ładunek)" - enloopy to nie li-ion to normalnie nimh tyle, że o ulepszonym składzie.różnica to nie tylko dłuższe trzymanie ładunku, ale również akusy ng dużo lepiej znoszą wysokie prądy rozładowywania. Na chłopski rozum, rozładowują się wolniej pod dużym obciążeniem porównując do starszych nimh, dlatego mimo mniejszej pojemności, działają dłużej i pewniej w użądzeniach typu lampy błyskowa/aparaty/latarki itd.
Nie trzeba ich formatować ani rozładowaywać w ładowarce (nawet jest to niewskazana bo one "nie lubią" głębokiego rozładowania).
Generalnie to najlepsze aku na rynku. Prąd optymalny ładowania to ok 400mA, ale znoszą i 1500 (tylko po co?).
W tej chwili najwydajniejsze są UTGA, wzrokowo różnią się tym, że podają żywotność do 1500cykli, a nie jak w poprzednich wersjach do 1000.
700mA jakie daje bc-700 to nie jest dużo, to raczej średni prąd.
Kupiłeś bardzo dobrą ładowarkę i najlepsze nimhy na rynku. Po prostu włóż do urządzenia i używaj aż się rozładują, ładuj 500mA jak Ci się nie spieszy i posłużą Ci kawał czasu. Nie bój się też doładowywać, nie specjalnie im to szkodzi.
mbodniak
26-07-2011, 21:37
Też mam tą ładowarkę i wydaje mi się że najlepsze rezultaty uzyskuję przy rozładowaniu z ładowaniem (discharge). "Wydaje mi się" ponieważ zwiększona ilość pstrykniętych na nich fot mieści się raczej w granicy błędu. No i również eneloopy (HR-3UTGA). Co jak co, ale póki mam możliwość takiego ładowania to na pewno im to nie zaszkodzi.
Niestety nie jest tak. Chyba, że potwierdzisz to badaniami, z moich wynika, że nieznacznie tracą pojemność gdy się je regularnie głęboko rozładowuje. Jednak wartość w przybliżeniu 5mAh/20 cykli to nie jest dużo więc obaw niema. Potwierdza to fakt, że nie ma potrzeby ich rozładowywać w ładowarce.
Podpisuję się pod cytatem Antonioo: "ja wychodzę z założenia że nie ma się co pier...ć z czymś takim tanim i obchodzić jak z jajkiem...." - dokładnie
mbodniak
26-07-2011, 21:52
Mam dwa komplety, opisałem jak się zachowują u mnie, ale akumulatorki akumulatorkom nie równe :) No i również się podpisze pod tym że "...nie ma się co pier...ć z czymś takim tanim i obchodzić jak z jajkiem...." ;)
A ktoś już miał ENELOOP XXX 2500mAh? Dużo więcej wytrzymują od zwykłych Eneloopów? Mam 4 komplety i myślę nad kolejnym...
--Mariusz--
26-07-2011, 23:18
A jakim pradem bedzie lepiej je ladowac? 200mA czy np 500mA? Jest jakas znaczaca roznica? Na czasie mi nie zalezy, wkoncu po to kupilem kilka zeby byly zapasowe :)
bednario
26-07-2011, 23:29
ładuj 500mA, jak Ci się spieszy to 700
krispike
27-07-2011, 07:41
Też mam tą ładowarkę i wydaje mi się że najlepsze rezultaty uzyskuję przy rozładowaniu z ładowaniem (discharge). "Wydaje mi się" ponieważ zwiększona ilość pstrykniętych na nich fot mieści się raczej w granicy błędu. No i również eneloopy (HR-3UTGA). Co jak co, ale póki mam możliwość takiego ładowania to na pewno im to nie zaszkodzi.
Też się zastanawiałem nad tym trybem pracy. Czy jest sens za każdym razem go używać, czy wystarczy akumulatorki po użyciu (i niepełnym rozładowaniu) najzwyczajniej w świecie doładować - Charge.
Discharge, wiadomo trwa o wiele dłużej taki proces rozładowania i ponownego naładowania do końca.
Natomiast co do prądu jakim ładujemy, to im mniejszym tym lepiej, gdyż duży prąd na dłuższą metę nie służy nawet Eneloopom....
Sapphiron
27-07-2011, 08:13
A ktoś już miał ENELOOP XXX 2500mAh? Dużo więcej wytrzymują od zwykłych Eneloopów? Mam 4 komplety i myślę nad kolejnym...
Ja używam trzech kompletów już jakiś czas. Czy wytrzymują więcej od zwykłych eneloopów, trudno powiedzieć bo nie mierzyłem tego, po prosto używam i tyle. Trzy komplety starczają na bardzo ciemny kościół + wesele i jeszcze trochę. Jedno co zauważyłem toto że mniej się w sb900 grzeją niż białe odpowiedniki...
Ja nie rozumiem sensu tego trybu discharge. I tak nie rozładuje on aku do zera (bo to się źle kończy dla ogniwa), więc po co tracić czas i energię na częściowe rozładowanie aku tylko po to, żeby za chwilę ponownie go naładować?
enloopy to nie li-ion to normalnie nimh tyle, że o ulepszonym składzie.
Przepraszam, mój błąd. Idea użytkowania jest jednak podobna.
krispike
27-07-2011, 08:24
Ja nie rozumiem sensu tego trybu discharge. I tak nie rozładuje on aku do zera (bo to się źle kończy dla ogniwa), więc po co tracić czas i energię na częściowe rozładowanie aku tylko po to, żeby za chwilę ponownie go naładować?
Też właśnie nie bardzo tego pojmowałem, ale dzięki za sugestie.
To teraz tak na powaznie :)
Mam chyba 5 kompletow 2000 i laduje je w BC700 najslabszym pradem jako że z reguly nigdzie mi się nie pali. Baterie często doladowywuje.
Jednak ani razu nie sprawdzalem ile to zdjec zrobie na jednym komplecie. Po prostu robie zdjecia. Power się konczy to wkladam nastepne.
O 2500 gdzies mi się o oczy obilo że szalu nie ma. Pod jakims ttam wzgledem niby zachowuja się gorzej niż 2000. Ale gdzie to czytalem....no nie powiem :(
Doczytałem. np. tutaj: http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/110802-nowe-eneloop-2500-a.htm
Ogólnie, są gorsze jeśli chodzi o ilość cykli ładowania i "trzymanie" ładunku. Nowsze to są UTGA (1500 cykli ładowania zamiast 1000).
Ciekawe, że praktycznie wszyscy sprzedawcy w opisie ulepszonych Eneloopów AA UTGA (1500 cykli) podają pojemność 2000 mAh (jak w starszej wersji), a na akumulatorkach jak wół jest napisane 1900 mAh :D
Przecież to oszustwo.
Sapphiron
27-07-2011, 16:33
Doczytałem. np. tutaj: http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/110802-nowe-eneloop-2500-a.htm
Ogólnie, są gorsze jeśli chodzi o ilość cykli ładowania i "trzymanie" ładunku. Nowsze to są UTGA (1500 cykli ładowania zamiast 1000).
Nawet jakbyś ładował codziennie to wychodzi ci 1000 dni... czyli ponad dwa lata non stop codziennie ładowania...
Ciekawe, że praktycznie wszyscy sprzedawcy w opisie ulepszonych Eneloopów AA UTGA (1500 cykli) podają pojemność 2000 mAh (jak w starszej wersji), a na akumulatorkach jak wół jest napisane 1900 mAh :D
Przecież to oszustwo.
A naładuje się na 2300 - oszustwo jak nic ;)
To to jest jeszcze pikuś.
Jest wersja Eneloop Lite, która ma połowę pojemności "normalnego" Eneloopa (ca. 1000 mAh). Na zdjęciach owszem jest Lite, ale opis żywcem zerżnięty z "normalnego". Cena oczywiście też "normalnego". To jest dopiero przewał.
A naładuje się na 2300 - oszustwo jak nic ;)
Mylisz się, albo przesadzasz (jak wolisz ;)). Nowe UTGA ładują się "zaledwie" na jakieś 1950-2050, a starsze miały nawet 2100-2200 mAh. Ładowane i mierzone za pomocą BC-900.
Ale się wątek rozwinął... Naprawdę nie wiem po co.
Podsumowując:
Nie ma co się rozczulać, w praktyce nie zauważy się różnicy w spadku pojemności ładując prądem do 1A, te akumulatory dużo znoszą bez szwanku. Naprawdę nie ma co o nie dbać i się zastanawiać, trzeba po prostu używać. Rozładowywanie w ładowarce jest bez sensu, jeszcze raz podkreślam. Jedno co można zrobić to pogrupować ogniwa z podobnymi pojemnościami, żeby się równo rozładowywały. Ale to też nie jest konieczne.
Co do wersjii XXX powered by enloop 2500mAh, nie polecam. Na spróbę kupiłem 4szt, z czego żadna nie naładowała się do pełna (zarówno BC-700 jak i MH-900). Ładowały się do niespełna 1800mAh czyli poniżej zwykłych enloopów. Trzeba poczekać aż dłużej zagoszczą na rynku i miejmy nadzieję poprawi się jakość.
Wersje lite nie miałem okazji testować.
Mam sztuki UTGA, które regularnie ładują się do 2180mAh, ale przeważnie pojemność oscyluje koło 2000, co jest dobrym wynikiem moim zdaniem. Starsze miały większy rozrzut z tego co zauważyłem. Bywały sztuki 1800 a i zdarzały się 2200, tak że potwierdzam to j.w. Trza przyznać, że trzymają parametry.
mbodniak
28-07-2011, 10:34
Natomiast co do prądu jakim ładujemy, to im mniejszym tym lepiej, gdyż duży prąd na dłuższą metę nie służy nawet Eneloopom....
Nie tak do końca. Zbyt małym prądem nie "dobijesz" do pełna akumulatorka na full. U mnie ładowanie nigdy nie było mniejsze niż 500. Za to przy 700 w gorący dzień nie naładuję bo się zabezpieczenie przed przegrzaniem ogniwa włącza.
Mylisz się, albo przesadzasz (jak wolisz ;)). Nowe UTGA ładują się "zaledwie" na jakieś 1950-2050, a starsze miały nawet 2100-2200 mAh. Ładowane i mierzone za pomocą BC-900.
A sprawdzałeś to z discharge czy tylko doładowywałeś? U mnie UTGA (1900mAh) idą na 2200-2300. Z resztą u Was zapewne też będzie w tych granicach, ale po naładowaniu (bez rozładowania) pokazuje się wartość tylko dodana (doładowania) a nie od pełnego rozładowania aku.
A sprawdzałeś to z discharge czy tylko doładowywałeś?
Przecież w BC-900 i BC-700 pojemność nie jest mierzona ani podczas doładowania ani ładowania. Pojemność mierzona jest podczas rozładowania. Ja testuję aku zawsze używając trybu TEST - wtedy akumulatorek jest ładowany do pełna i rozładowywany (wtedy następuje pomiar), następnie ponownie ładowany do pełna.
U mnie UTGA (1900mAh) idą na 2200-2300. Z resztą u Was zapewne też będzie w tych granicach, ale po naładowaniu (bez rozładowania) pokazuje się wartość tylko dodana (doładowania) a nie od pełnego rozładowania aku.
U nas nie będzie w tych granicach, bo jak napisałem wcześniej, UTGA (1900mAh) dobija "zaledwie" do 2050.
Poza tym kręcisz z tymi wartościami doładowana, bo wtedy nie mierzona jest pojemność.
mbodniak
28-07-2011, 12:43
Przecież w BC-900 i BC-700 pojemność nie jest mierzona ani podczas doładowania ani ładowania. Pojemność mierzona jest podczas rozładowania. Ja testuję aku zawsze używając trybu TEST - wtedy akumulatorek jest ładowany do pełna i rozładowywany (wtedy następuje pomiar), następnie ponownie ładowany do pełna.
Wartość przy discharge jest niemalże identyczna jak w trybie test. Sprawdzone. Zgodzę się z tym że wartość jest mierzona podczas rozładowania bo to logiczne, ale tak jak napisałem, wartość naładowania aku u mnie i sprawdzenia była zawsze taka sama (drobne różnice). Podczas ładowania do pełna w trybie discharge zawsze jest pokazywana przybliżona wartość zakumulowanej pojemności. A że zgadza się z testowaną...
U nas nie będzie w tych granicach, bo jak napisałem wcześniej, UTGA (1900mAh) dobija "zaledwie" do 2050.
Poza tym kręcisz z tymi wartościami doładowana, bo wtedy nie mierzona jest pojemność.
No piszę co widzę i co sprawdzałem :)
Do likwidacji (i zapobiegania) efektu pamięci (http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_pami%C4%99ci), który występował w akumulatorach Ni-Cd. W Ni-MH też podobno jest, ale osobiście nie miałem okazji go zaobserwować.
Wartość przy discharge jest niemalże identyczna jak w trybie test. Sprawdzone. Zgodzę się z tym że wartość jest mierzona podczas rozładowania bo to logiczne, ale tak jak napisałem, wartość naładowania aku u mnie i sprawdzenia była zawsze taka sama (drobne różnice). Podczas ładowania do pełna w trybie discharge zawsze jest pokazywana przybliżona wartość zakumulowanej pojemności. A że zgadza się z testowaną...
No piszę co widzę i co sprawdzałem :)
Polecam sprawdzić jak się zachowują akusy rozładowywane prądem powyżej 1A, co jest normalne np dla lamp błyskowych. Nagle robi się 1500mAh. Dlatego mierzenie przy prądach rozładowania przykładowo 350mA jakie daje BC-700 lekko mija się z celem. Ale spoko, stare nimhy zachowują się o wiele gorzej.
mbodniak
28-07-2011, 22:30
To zmienia postać rzeczy... Nie miałem okazji (jeszcze) masakrować ich w ten sposób :)
kefas999
30-07-2011, 13:24
Jedynymi akumulatorami, które nie mają efektu pamięci są kwasowce i polimerowe. Opowiadanie, że nimh czy li-on nie ma efektu pamięci jest marketingowym bełkotem. Dodatkowe rozładowanie akumulatora ma jak najbardziej sens. Każde urządzenie elektroniczne ma dolny zakres napięcia przy, którym przestaje pracować, i jest to wartość wyższa niż napięcie rozładowania akumulatora (0,9V), więc aby zminimalizować efekt pamięci (pamiętamy o marketingowym bełkocie) należy akumulator dodatkowo rozładować, a następnie naładować. Oczywiście najlepszym sposobem ładowania akumulatora jest ładowanie małym prądem, wtedy ogniwa się nie grzeją i pracują w optymalnej charakterystyce ładowania. Nowoczesne ładowarki mają zabezpieczenie termiczne, które przerywa proces ładowania do momentu ostygnięcia akumulatorów. I tu wyłażą kolejne wady ładowania dużym prądem - wydłuża się czas ładowania, a sam proces jest przerywany - mimo, że nie powinien. Opowiadanie, że akumulator ładowany małym prądem nigdy nie zostanie do końca naładowany nie jest prawdą. Ładowarka ładuje akumulator do napięcia 1.5 V bez względu na wartość prądu. Mógłbym jeszcze opisać jak wygląda sam proces ładowania od strony charakterystyk, ale i tak już za długo smęcę:). Wniosek: jeżeli dysponujęmy ładowarką z rozładowaniem, to najpierw rozładowujemy, a później ładujemy i najlepiej małym prądem. Pomijanie rozładowania i ładowanie dużym prądem powinniśmy stasować tyko w sytuacjach awaryjnych. Sam posiadam BC700 i uważam, że jest to świetne urządzenie, zaprojektowane przez inżynierów, a nie marketingowców, sprzedawców itp.
Po pierwsze nie zawsze jest to wyższa wartość. Po drugie enloopy nie znoszą głębokiego rozładowywania (0.9V) jakie daje ładowarka. Pełna zgoda co do ładowania małym prądem ale bez przesady 700mAh jest całkiem ok, a moim zdaniem 500 jest optymalne. Przy tym prądzie nie włącza się zabezpieczenie termicze. W praktyce zyskamy baaardzo niewielki odsetek stosując taką "pedantyczną" metodę
kefas999
30-07-2011, 17:08
Zgodzę się, że stosowanie odpowiednich metod nie ma istotnego wpływu na pojemność akumulatora, ale na ilość cykli ładowania już ma i to znaczny. Poza tym jeśli dysponujemy nowoczesną ładowarką "pedantyczność" nie wymaga żadnego wysiłku.
Powiem tak, enloopy są bardzo dobre, mając do nich sensowną ładowarkę (bc-700 itp), która ma dobry procesor i każdy kanał osobno można spokojnie używać baz żadnego dbania. Jak ktoś wyżej pisał, nowe UTGA mają działać 1500 cykli, niech działają połowę i powiedzmy będą ładowane raz w tygodniu to daje jakieś 14 lat eksploatacji :) Do mnie to przemawia, mam je odkąd weszły na rynek, nie dbam i jestem zadowolony. Prędzej zgubię niż się zużyją.
Jedynymi akumulatorami, które nie mają efektu pamięci są kwasowce i polimerowe. Opowiadanie, że nimh czy li-on nie ma efektu pamięci jest marketingowym bełkotem. Dodatkowe rozładowanie akumulatora ma jak najbardziej sens.
Hmmm...
Ja ostatnio czytałem że producent akku akurat do smartfonów nie zaleca rozładowywania poniżej 50%.
Pisze też aby jak najmniej doładowywać do 100%.
Więc jeśli chodzi o akku to maja się już nie tak jak było kiedyś prosto.
Mam Enelki od momentu pokazania się i chodzą jak ta lala.
Używam je do różnego rodzaju sprzętu, a ładuje jak padnie różnymi ładowarkami od bc-900 do prostych i chodzą jak burza. Wsadziłem je nawet do pilotów i naprawdę lepiej się sprawują od baterii, o zwykłych akku nie wspomnę bo się kompletnie nie nadają.
Po drugie cena jest taka, że nie opłaca się nad nimi rozwodzić.
Polecam te kolorowe (jest ich 8 ) wtedy nie ma co się pomylić tym bardziej że mają na obudowach numerki :-)
Jedyny problem to wtedy kiedy używa się 5 w komplecie....
pioter m
21-08-2011, 10:56
Hmmm...
Ja ostatnio czytałem że producent akku akurat do smartfonów nie zaleca rozładowywania poniżej 50%.
Pisze też aby jak najmniej doładowywać do 100%.
Więc jeśli chodzi o akku to maja się już nie tak jak było kiedyś prosto.
Jest OK. Litowe nie znosza rozladowania do dna (czyli ponizej 5%, a nie 50%), bo juz sie pozniej nie da ich naladowac. To 5% jest bardzo plynne i zalezy takze od temperatury ogniwa (sprawdzane jest podawane napiecie).
Z tym doladowywaniem to tez nie do konca. Poprostu ctrl+C/ctrl+V. Doladowywac mozna dosc czesto, ale bez przesady, bo efekt pamieci jednak jest, chociaz znikomy.
Ja zakupilem eneloopki do zabawki dla dziecka. Uzywam w zastepstwie R20 (adaptor na dwie AA). Komplet 4x2 eneloopki dziala rownie dobrze, jak wysokiej jakosci R20, a kosztuje podobnie. Tyle, ze enelki da sie potem naladowac...
Do kompletu jest BC-700.
Polecam.
A ja się nie zgodzę. Aby to sprawdzić uruchomiłem najpierw tryb discharge i ładowarka (BC-700) pokazała wartości na poszczególnych bateriach od 2500 do nawet 2900! Następnego dnia te same baterie potraktowałem trybem test i wszystkie baterie osiągnęły wartości pomiędzy 2140, a 2190. Różnica dość znaczna. W obu przypadkach prąd ładowania ustawiony był na 500mA. Przyznaję jednak, że wartości zanotowane przy trybie discharge są dość zaskakujące, a może nawet niepokojące. Czy ktoś kto się zna na prądzie mógłby to wytłumaczyć?
Ja tam się na prądzie nie znam, ale wiem że po prawie trzech latach ciągłego używania(lampy . gripy itp.) padł mi pierwszy komplet eneloop. Nie miałem nigdy aku które tyle wytrzymały!!!! Po rozładowaniu w urządzeniach zawsze dawałem tryb discharge a raz na rok refresch .
adolfik9501
09-09-2011, 09:31
A ja się nie zgodzę. Aby to sprawdzić uruchomiłem najpierw tryb discharge i ładowarka (BC-700) pokazała wartości na poszczególnych bateriach od 2500 do nawet 2900! Następnego dnia te same baterie potraktowałem trybem test i wszystkie baterie osiągnęły wartości pomiędzy 2140, a 2190. Różnica dość znaczna. W obu przypadkach prąd ładowania ustawiony był na 500mA. Przyznaję jednak, że wartości zanotowane przy trybie discharge są dość zaskakujące, a może nawet niepokojące. Czy ktoś kto się zna na prądzie mógłby to wytłumaczyć?
W prostych słowach (bo w poważnych nie umiem ;) ) w trybie test ładowarka podaje ile wyssała z akumulatora (czyli ile faktycznie ma aku), a w każdym innym ile wpompowała, z tym że nie jest to równoznaczne, z ilością zmagazynowanej energii, z powodu strat podczas ładowania.
Ja tam się na prądzie nie znam, ale wiem że po prawie trzech latach ciągłego używania(lampy . gripy itp.) padł mi pierwszy komplet eneloop. Nie miałem nigdy aku które tyle wytrzymały!!!! Po rozładowaniu w urządzeniach zawsze dawałem tryb discharge a raz na rok refresch .
Po co refresh, jak zawsze dawałeś discharge - przecież refresh to tryb discharche razy X. Zyskałeś dzięki temu kilka mAh pojemności, a straciłeś nieznaną (X-1) ilość cykli ładowania.
Po raz kolejny powiem, że ta pojemność zmienia się wraz z prądem jakim akumulator jest rozładowywany. Ładowarka BC-700 rozładowuje max 0.35A, a np dobra lampa może pobierać 2A z akusa, wtedy enloopy pokazują swoją wyższość mimo mniejszej pojemności przy znamionowym prądzie rozładowywania równym 1C
pioter m
10-09-2011, 11:33
1C to miara ladunku elektrycznego, a nie pradu. Do tego jest 1A (rowny 1C/sek).
Zaleta wiekszosci akumulatorow jest to, ze najlepsze baterie alkaliczne nie dorastaja im do piet w kwestii wydajnosci pradowej. Nawet najslabsze akumulatorki sa lepsze od baterii alkalicznych. Enelki to extraklasa, bo jako nieliczne sa przeciez w stanie sensownie zasilac aparaty lustrzane pentaxa.
Karuzelka mojego bobasa tez lepiej na nich dziala.
Zaleta wiekszosci akumulatorow jest to, ze najlepsze baterie alkaliczne nie dorastaja im do piet w kwestii wydajnosci pradowej. Nawet najslabsze akumulatorki sa lepsze od baterii alkalicznych. Enelki to extraklasa, bo jako nieliczne sa przeciez w stanie sensownie zasilac aparaty lustrzane pentaxa.
Karuzelka mojego bobasa tez lepiej na nich dziala.
Dokładnie. Lepszą wydajność maja chyba tylko energizer ultimate lithium, ale to baterie, więc nie konkurencja
1C to miara ladunku elektrycznego, a nie pradu. Do tego jest 1A (rowny 1C/sek).
W tym przypadku chodziło o oznaczenie pojemności akumulatora. Wielokrotnie spotkałem się z tym, że prąd (ładowania/rozładowania) równy liczbowo pojemności opisuje się jako 1C, połowa pojemności to 0.5C, itd. Np. dla akumulatora o pojemności 2000mAh prąd 1C wynosi 2000mA. Nie wypowiadam się czy to prawidłowe nazewnictwo, czy nie, bo nie mam pojęcia.
pioter m
19-09-2011, 09:19
Mocno naciagane to, ale juz nie raz widzialem, jak wprowadzano takie udziwnienia do nazewnictwa branzowego. Bylo rownie kretynskie czasem, jak slang (tyle ze naukowy).
Nie przejmowalbym sie tym, aczkolwiek, jesli nie jest to do konca jasne - nie uzywalbym. Szczegolnie, ze 1C to jednostka ladunku elektrycznego i przypisywanie jej innego znaczenia moze wprowadzic spore zamieszanie, ktore dodatkowo poteguje fakt, ze uzywa sie je z ludzmi spoza branzy.
ragandbones
19-09-2011, 16:46
Czy ktoś już testował nowe, czarne Eneloopy? Naciął się ktoś kiedyś na allegro na podróbki tych akumulatorków?
Może nie tyle testowałem ile ich używam. Powiem tyle - działają OK, ale nie miałem okazjji wypróbować ich odporności na samowyładowywanie (ponoć trzymają krócej niż białe Eneloopy).
Nie walę djęć z lampą długimi seriami, ale Sabina 900 jeszcze mi się nie zagrzała na Eneloopach (ani na białych ani na czarnych).
Co do podróbek - nie kupuję na allegro takich rzeczy więc się nie wypowiadam.
arturmsi
12-05-2012, 16:22
do jakiego napięcia ładują wam się eneloopy, załóżmy nowe przy pierwszych ładowaniach ? ;>
Michaelg
21-10-2012, 16:41
Witam,
mam pytanko czy to są te czarne Eneloopy o których było nie raz na forum i były nieco mniej grzejące się niż białe? Do Nikon SB 800.
http://allegro.pl/nowosc-4x-sanyo-xx-eneloop-2500-mah-r6-aa-japan-i2728440878.html
Chawison
21-10-2012, 20:37
tak to te...
cena zbyt niska i sporo negatywnych komentarzy...
pzdr