Zobacz pełną wersję : Pierwsza lampa
Siema, dostawszy zastrzyk gotówki postanowiłem kupić lampe błyskową. Ale troszku zielony jestem w tym temacie i nie wiem co wybrać. Posiadam Nikona D5000. Do dyspozycji mam ok 600zł.
Zastanawiam sie nad SB-600 (używka) ale czytałem na forum że lubi sie psuć...
Możecie mi coś doradzić??
Jak masz 600 zł to kup jakąś nie produkowaną przez Nikona, ale koniecznie z obsługą TTL. Jeśli byłbyś zainteresowany lampami Nissin to sprawdzaj konkretne modela na forach pod kątem tego, czy można je wyzwalać prostymi wyzwalaczami radiowymi (czyli przez zwarcie 2 styków na nóżce).
A i radzą kupić taką z fotocelą i możliwością pomijanie przed błysków TTL (tzw. na drugi błysk).
pomysl o Yongnuo YN-468 , ma fotocele i TTL i nie ma problemów z wyzwalaniem wyzwalaczmi radiowymi - polecam
Lukdz a masz na myśli jakiś konkretny model??
Bencki nigdzie nie moge znaleźć tej lampy z mocowaniem do nikona
sb-600 ma mz porypany panel sterowania. Przynajmniej mnie wkurzał niemiłosiernie więc również odradzam. Za to panel sb-800 był całkiem przyjemny - większość rzeczy była na miejscu. Na na naszej giełdzie ten model chodzi za ok. 800pln-ów. Jeśli używka cię nie zraża ja bym się tym zainteresował. Oczywiście dowiedz się wcześniej, czy lampa nie pracowała w rękach zawodowca bo może wtedy być lekko zajechana.
Jeśli wchodzą w grę używki, to Metz 48 AF-1.
ale sb-800 bd dużo droższa :/
Nie mam konkretnych modelu - to musisz sobie przejrzeć ofert producentów po cenach. Radzę zerknąć na ofertę NISSIN, Metz i Yongnuo.
Zastanów się, do czego potrzebujesz tą lampę. Jeśli ma być dobra, mocna, kompatybilna z "wszystkim" to pozostaje Ci SB800. SB600 chcesz? Dokup do niej koniecznie dyfuzor (nie ma go w zestawie), co niestety podnosi cenę uzywanej SB600. Można i pudełko po jogurcie użyć, ale barwy nie da tej samej co oryginał.
co powiecie o tej??
http://www.mega-pixel.pl/product-pol-686-Lampa-Blyskowa-YongNuo-YN-560.html
Marcin Borkowski
26-07-2011, 23:40
nie radzę na początek manuala, zrazisz się
kup sb600 albo metza 48 af1, a na 100% będziesz zadowolony ;)