PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw...

yozz84
22-07-2011, 15:33
Czy może ktoś mi polecić jakieś statywy ?

Nie znam się na nich kompletnie, nie wiem co jest na rynku po za nazwami marek...

Moje wymagania to głownie:
- wysokość do maks 170cm
- możliwość niskiego opuszczenia do ziemi
- łatwość obsługi / rozkładania
- nie za duża waga...

i najwazniejsze żeby nie kosztował nie wiadomo ile... ma zastąpić aktualny /plastikowy/ chuboczący się statyw no-name ;p

Nie wiem też jaką głowicę dobrać... może ktoś coś poradzi w tej kwestii... jakieś wskazówki jakie do czego są wygodne tak abym mógł chociaż określić swoje potrzeby w tym zakresie... jakieś plusy i minusy rozwiązań

z góry dziekuję za wszelką pomoc :)

Erie
22-07-2011, 15:36
dołóż informację ile chcesz wydać i przede wszystkim co chcesz na to zakładać - inne rozwiązania są pod ciężkie tele założone do np d700, a inne pod lustrzaneczki typu d3000 z 18-55 ;)

jackrabbit
22-07-2011, 15:49
kolejne pytanie czy zamierzasz z nim chodzic czy raczej bedziesz go wozil autem bo wagowo sie potrafia znacznie roznic :)

yozz84
22-07-2011, 15:52
póki co to najcięższe co mam to byłoby D80 z gripem + 70-300 VR ale w przyszłości chętnie widziałbym D300s... bo do D700 to raczej za wysoka półka jeszcze... 70-200 tez nie planuję kupować...

cena? 250zł a 400zł jakoś... czy to jest wogle realny przedział? czy nie mam co liczyć na coś w tym zakresie? nie chce po prostu wydawać na to za dużo bo wolę dołożyć do jakiś innych elementów... wolałbym coś tańszego oczywiście (nawet mało używane ale w dobrym stanie jesli siętrafi)... nie musi to być jakaś nowość.. byleby spełniało swoje zadanie... było stabilne, wygodne i solidne... jeśli chodzi o głowicę to fajnie by było jak by łatwo zmieniało się położenie z poziomego na pionowe ustawienie body...

jak wspomniałem wolałbym coś lżejszego... bo w wiekszości podpinam pod i tak już ciężki plecak lub nosze w ręce lub na ramieniu z paskiem...

darko
22-07-2011, 16:28
Ja ostatnio nabyłem Velbone Sherpa 750 R, cenowo są koło 350zł, myślę że na Twoje potrzeby będzie ok

Antonioo
22-07-2011, 17:29
slik 500dx

yozz84
22-07-2011, 19:12
slik mi się bardziej spodobał ale sprzedają go chyba bez głowicy nie? i jest ciut wyzszy niż velbone

tylko wówczas dziwi mnie opis... np. na skąpcu opisują iż głowica jest 3 kierunkowa po czym w opisie sklepu ze jest sprzedawany bez głowicy...

ps. co oznacza ze jest 2 , 3 kierunkowa?
2 to rozumiem... pion (góra dół) i poziom (lewo prawo) a 3 kier. ;P ??
chyba ze jakims cudem na to nie wpadłem i coś mi umknęło wiec sory za "głupie pytanie" ;)

dodatkowe pytanko: jak się powinno dobierać wysokość statywu ? :> moze ktoś podpowie coś na ten temat z doświadczenia...

Erie
22-07-2011, 19:56
3D to własnie taka co pozwala odchylać aparat do zdjęć pionowych/ poziomych/ ukośnych

wysokość statywu - można tak, aby po doliczeniu wysokości sprzętu oraz głowicy było wyżej niż poziom oczu użytkownika w pozycji wyprostowanej - pozwoli to na wygodną pracę bez wysuwania na maksa kolumny centralnej (co zmniejsza sztywność i stabilność) oraz bez schylania/ wyginania się do spoglądania przez wizjer

yozz84
22-07-2011, 20:38
dziękuję wszystkim za wskazówki i opinie...

przejrzałem inne modele z S. i V. ale chyba zdecyduję się na velbon sherpa 600r (bo 750tka jest niższa, ma mniejszy udzwig, jest droższa - dlaczego? co ma takiego ze jest droższa pomimo teoretycznie gorszych parametrów? inne materiały?) szkoda tylko ze nie są one całe czarne... no ale jakoś to przeboleję :)

ew. inne rady, plusy, minusy w dalszym ciągu mile widziane :)

Erie
22-07-2011, 20:44
dziękuję wszystkim za wskazówki i opinie...

przejrzałem inne modele z S. i V. ale chyba zdecyduję się na velbon sherpa 600r (bo 750tka jest niższa, ma mniejszy udzwig, jest droższa - dlaczego? co ma takiego ze jest droższa pomimo teoretycznie gorszych parametrów? inne materiały?) szkoda tylko ze nie są one całe czarne... no ale jakoś to przeboleję :)

ew. inne rady, plusy, minusy w dalszym ciągu mile widziane :)

cena wyższa bo 750 jest czterosekcyjna, a nie trzysekcyjna jak 600 - krótsza po złożeniu, ale za to ma więcej elementów - chociażby blokad nóg

w dodatku 750tka jest wyższa (181 cm z wysuniętą kolumną) od 600tki (170 cm)

yozz84
22-07-2011, 20:47
moze trochdziwne pytanie ale czy uważasz iż wybór 600tki jest dobry w przypadku opisywanych przez mnie wyżej wymaganiach i ograniczeniach?

eBarciu
23-07-2011, 16:56
sprawdź jeszcze slik pro 330 dx lub 340 dx, są z tego co pamiętam lżejsze niż V Sherpy

yozz84
23-07-2011, 18:08
sprawdziłem... mój końcowy wybór był pomiędzy Slik 330DX a Velbon Sherpa 600r (czy modele z "R" i bez "R" są takie same? co to za oznaczenie w Velbonach ? )

w 600tce mozna niżej ziemi opuscić statyw, jest wyższy, głowica z jednym pokrętłem bardziej mi chyba odpowiada (przy składaniu go nic nie odstaje, nie trzeba odkręcać pokrętła jak gdzieś widziałem w recenzji)
jedyne co mi w nim nie pasuje to mógłby być czarny hehe ;P mam też możliwość zobaczenia go u znajomego jak się dowiedziałem chwile temu... ;) wiec w razie czego jeszcze może zmienię zdanie...

przy sliku podają w specyfikacjach różne max obciążenia... od 2... 3 do 4kg... sam nie wiem która informacja jest prawdziwa ;P po za tym mam 176cm wzrostu wiec sie zastanawiam czy 160 to nie za mało... bo o ile do głowicy bym sie przyzwyczaił to z wysokością mam wątpliwości...

Erie
23-07-2011, 19:23
sprawdziłem... mój końcowy wybór był pomiędzy Slik 330DX a Velbon Sherpa 600r (czy modele z "R" i bez "R" są takie same? co to za oznaczenie w Velbonach ? )

w 600tce mozna niżej ziemi opuscić statyw, jest wyższy, głowica z jednym pokrętłem bardziej mi chyba odpowiada (przy składaniu go nic nie odstaje, nie trzeba odkręcać pokrętła jak gdzieś widziałem w recenzji)
jedyne co mi w nim nie pasuje to mógłby być czarny hehe ;P mam też możliwość zobaczenia go u znajomego jak się dowiedziałem chwile temu... ;) wiec w razie czego jeszcze może zmienię zdanie...

przy sliku podają w specyfikacjach różne max obciążenia... od 2... 3 do 4kg... sam nie wiem która informacja jest prawdziwa ;P po za tym mam 176cm wzrostu wiec sie zastanawiam czy 160 to nie za mało... bo o ile do głowicy bym sie przyzwyczaił to z wysokością mam wątpliwości...

176 cm wzrostu oznacza, że masz oczy na wysokości ok. 167 cm

aparat ma wysokość ok 10 cm, co po dodaniu do wysokości statywu (max 170 cm dla sherpy, 160 cm dla Slika) z zapasem pokrywa się z poziomem Twoich oczu (nie musisz wysuwać kolumny centralnej na maksa, aczkolwiek dla Slika jest to niemal do końca) - Sliki możesz zobaczyć na żywo w MediaMarkt

eBarciu
23-07-2011, 20:11

no to czekam na recenzje z oglądania 600tki u znajomego.
sam właśnie stoję przed dokładnie takim samym wyborem :)

yozz84
23-07-2011, 22:35
nie oczekiwałbym rec. zbyt szybko bo to trochę potrwa... może pomogę Ci i podpowiem że pomiędzy tymi 2 modelami na ten moment to kwestia tego która głowica bardziej przypadnie mi do gustu... (wolałbym tą z Velbona) i max obciążenie plus waga statywu oraz jego wygląd... (tu pomijając max obciążenie ze względu na wyzej wspomniane różnice w specyfikacjach bardziej podoba mi się Slik) ...i takie połączenie widziałbym najchętniej...

MediaMarkta w pobliżu nie mam... Najbliżej Koszalin ale sie póki co nie wybieram w tamtą stronę

póki co nie spieszy mi się z kupnem bo w pierwszej kolejności potrzebuję torbę którą już sobie upatrzyłem... ale kto wie czy nie kupię obie rzeczy na raz...

eBarciu
24-07-2011, 00:55
nie oczekiwałbym rec. zbyt szybko bo to trochę potrwa... może pomogę Ci i podpowiem że pomiędzy tymi 2 modelami na ten moment to kwestia tego która głowica bardziej przypadnie mi do gustu... (wolałbym tą z Velbona) i max obciążenie plus waga statywu oraz jego wygląd... (tu pomijając max obciążenie ze względu na wyzej wspomniane różnice w specyfikacjach bardziej podoba mi się Slik) ...i takie połączenie widziałbym najchętniej...

MediaMarkta w pobliżu nie mam... Najbliżej Koszalin ale sie póki co nie wybieram w tamtą stronę

póki co nie spieszy mi się z kupnem bo w pierwszej kolejności potrzebuję torbę którą już sobie upatrzyłem... ale kto wie czy nie kupię obie rzeczy na raz...

nie oczekuje :)
ale żeby uprościć sobie i Tobie wybór proponuje obejrzeć to:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon-sherpa-603r.html
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon-sherpa-555r.html

yozz84
24-07-2011, 10:46
Te modele są droższe niż wspomniane wyżej... do tego wole głowicę z 1, 2 pokrętłami niż kulową i to zdecydowanie! do tego oba mają mniejsze max obciążenie niżej modele wspomniane przez mnie w poprzednim wątku...
no ale co komu pasuje... :)

jak tylko zobacze którys z nich to się wypowiem - oczywiscie subiektywnie ;)