Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Statyw...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Question Statyw...

Czy może ktoś mi polecić jakieś statywy ?

Nie znam się na nich kompletnie, nie wiem co jest na rynku po za nazwami marek...

Moje wymagania to głownie:
    - wysokość do maks 170cm
    - możliwość niskiego opuszczenia do ziemi
    - łatwość obsługi / rozkładania
    - nie za duża waga...

i najwazniejsze żeby nie kosztował nie wiadomo ile... ma zastąpić aktualny /plastikowy/ chuboczący się statyw no-name ;p

Nie wiem też jaką głowicę dobrać... może ktoś coś poradzi w tej kwestii... jakieś wskazówki jakie do czego są wygodne tak abym mógł chociaż określić swoje potrzeby w tym zakresie... jakieś plusy i minusy rozwiązań

z góry dziekuję za wszelką pomoc

Domyślnie

dołóż informację ile chcesz wydać i przede wszystkim co chcesz na to zakładać - inne rozwiązania są pod ciężkie tele założone do np d700, a inne pod lustrzaneczki typu d3000 z 18-55
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

kolejne pytanie czy zamierzasz z nim chodzic czy raczej bedziesz go wozil autem bo wagowo sie potrafia znacznie roznic

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

póki co to najcięższe co mam to byłoby D80 z gripem + 70-300 VR ale w przyszłości chętnie widziałbym D300s... bo do D700 to raczej za wysoka półka jeszcze... 70-200 tez nie planuję kupować...

cena? 250zł a 400zł jakoś... czy to jest wogle realny przedział? czy nie mam co liczyć na coś w tym zakresie? nie chce po prostu wydawać na to za dużo bo wolę dołożyć do jakiś innych elementów... wolałbym coś tańszego oczywiście (nawet mało używane ale w dobrym stanie jesli siętrafi)... nie musi to być jakaś nowość.. byleby spełniało swoje zadanie... było stabilne, wygodne i solidne... jeśli chodzi o głowicę to fajnie by było jak by łatwo zmieniało się położenie z poziomego na pionowe ustawienie body...

jak wspomniałem wolałbym coś lżejszego... bo w wiekszości podpinam pod i tak już ciężki plecak lub nosze w ręce lub na ramieniu z paskiem...

Domyślnie

Ja ostatnio nabyłem Velbone Sherpa 750 R, cenowo są koło 350zł, myślę że na Twoje potrzeby będzie ok
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

slik mi się bardziej spodobał ale sprzedają go chyba bez głowicy nie? i jest ciut wyzszy niż velbone

tylko wówczas dziwi mnie opis... np. na skąpcu opisują iż głowica jest 3 kierunkowa po czym w opisie sklepu ze jest sprzedawany bez głowicy...

ps. co oznacza ze jest 2 , 3 kierunkowa?
    2 to rozumiem... pion (góra dół) i poziom (lewo prawo) a 3 kier. ;P ??
    chyba ze jakims cudem na to nie wpadłem i coś mi umknęło wiec sory za "głupie pytanie"

dodatkowe pytanko: jak się powinno dobierać wysokość statywu ? :> moze ktoś podpowie coś na ten temat z doświadczenia...
    Ostatnio edytowane przez yozz84 ; 22-07-2011 o 19:18

Domyślnie

3D to własnie taka co pozwala odchylać aparat do zdjęć pionowych/ poziomych/ ukośnych

wysokość statywu - można tak, aby po doliczeniu wysokości sprzętu oraz głowicy było wyżej niż poziom oczu użytkownika w pozycji wyprostowanej - pozwoli to na wygodną pracę bez wysuwania na maksa kolumny centralnej (co zmniejsza sztywność i stabilność) oraz bez schylania/ wyginania się do spoglądania przez wizjer

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

dziękuję wszystkim za wskazówki i opinie...

przejrzałem inne modele z S. i V. ale chyba zdecyduję się na velbon sherpa 600r (bo 750tka jest niższa, ma mniejszy udzwig, jest droższa - dlaczego? co ma takiego ze jest droższa pomimo teoretycznie gorszych parametrów? inne materiały?) szkoda tylko ze nie są one całe czarne... no ale jakoś to przeboleję

ew. inne rady, plusy, minusy w dalszym ciągu mile widziane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yozz84 Zobacz posta
    dziękuję wszystkim za wskazówki i opinie...

przejrzałem inne modele z S. i V. ale chyba zdecyduję się na velbon sherpa 600r (bo 750tka jest niższa, ma mniejszy udzwig, jest droższa - dlaczego? co ma takiego ze jest droższa pomimo teoretycznie gorszych parametrów? inne materiały?) szkoda tylko ze nie są one całe czarne... no ale jakoś to przeboleję

ew. inne rady, plusy, minusy w dalszym ciągu mile widziane
    cena wyższa bo 750 jest czterosekcyjna, a nie trzysekcyjna jak 600 - krótsza po złożeniu, ale za to ma więcej elementów - chociażby blokad nóg

w dodatku 750tka jest wyższa (181 cm z wysuniętą kolumną) od 600tki (170 cm)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów