PDA

Zobacz pełną wersję : 70-200 vr vs vr II

jasiu102
21-07-2011, 12:31
Nie widzę nic w tm temacie, więc czy warto dopłacać 1000 złotych do nowej wersji. Miałem oba w rękach przez dosłownie pięć minut więc różnicy nie zauważyłem. Oczywiście w testach wychwalają II, ale ja zauważyłem, że jest tylko dużo cięższy no i droższy. Głównie chodzi mi o szybkość i jakość autofokusa. Wcześniej pracowałem na sigmie, gdzie af to była loteria.

Art Erie
21-07-2011, 12:49
Jest na forum bardzo obszerny test (wykonany chyba w studio u Jacka_Z).
VRI jest demonem prędkości i zawsze trafia (mam), nie sądzę aby w VRII coś zepsuli, jeśli już to jest jeszcze lepiej.

maciey75
21-07-2011, 19:54
:) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164435

jasiu102
21-07-2011, 21:48
Dzięki szukałem, ale nie mogłem znaleźć chyba można zamknąc temat.

krokus66
13-08-2011, 22:30
Po czym poznać, że mam w ręku N 70-200 VR II a nie N 70-200 VR?

Wczoraj w sklepie miałem VR II i nie widziałem/ nie dojrzałem napisu "II". Sprzedawca mówił, że różni się kolorem: VR - stalowy, VR II - złoty. Jeśli tylko tym, to mnie to trochę dziwi.

morzon
13-08-2011, 22:53
Inaczej zupełnie wygląda. Vr1 zwęża się tak jakby segmentami w stronę bagnetu, VR2 jest bardziej wyrównany, taka regularna tubka ;) To tak z daleka, z bliska chyba łatwiej poznać.

Marek
13-08-2011, 23:26
VRI ma ładną złotą tabliczke :)

krokus66
13-08-2011, 23:37
Inaczej zupełnie wygląda. Vr1 zwęża się tak jakby segmentami w stronę bagnetu, VR2 jest bardziej wyrównany, taka regularna tubka ;) To tak z daleka, z bliska chyba łatwiej poznać.

Ha, ha, ha ... Fajnie to napisałeś.:lol:

Nie zrozum mnie żle. Czy tak trudno napisać producentowi VR II? Prosty przypadek. Kupuję w obiegu wtórnym VR II od obcej osoby. Wcześniej nie miałem i nie widziałem VR - typowa sytuacja. Skąd mam wiedzieć, że gość nie wpuszcza mnie w maliny? Nie rozumiem Nikona. Kupując nie powinienem mieć żadnych wątpliwości a nie bawić się w detektywa.

Onegdaj kupowałem lornetkę nówkę Nikona, bardzo drogą. Też nie było napisane. Mnie ciśnienie nagle skoczyło mocno do góry a sprzedawcy jeszcze bardziej. Rozmowa między nami była bardzo spokojna i wyważona. Ponieważ miałem najnowszy katalog Nikona, to poprzez porównania doszedłem do wniosku, iż to jest właśnie ta.

Dziękuję. Czy jest coś w napisach, czego nie ma zwykłe VR?

morzon
13-08-2011, 23:46
Ha, ha, ha ... Fajnie to napisałeś.:lol:

No co, ja je tak rozpoznaje jak u kogoś gdzieś widzę, serio :D
Ale faktycznie, Marek ma racje - Vr1 ma ładniutką złotą tabliczke :D

Nie zrozum mnie żle. Czy tak trudno napisać producentowi VR II? Prosty przypadek. Kupuję w obiegu wtórnym VR II od obcej osoby. Wcześniej nie miałem i nie widziałem VR - typowa sytuacja. Skąd mam wiedzieć, że gość nie wpuszcza mnie w maliny? Nie rozumiem Nikona. Kupując nie powinienem mieć żadnych wątpliwości a nie bawić się w detektywa.

Te szkła nie są aż tak bardzo podobne żeby się można było pomylić... Myślę, że jak ktoś wykłada 6k na obiektyw to wie co kupuje i jak wygląda. Zresztą nie wyobrażam sobie sprzedającego który by próbował takiego numeru. Szansa zaistnienia takiej sytuacji szybuje niebezpiecznie blisko okrągłego zera wg mnie... Przekombinowałeś :D

streetfighter69
14-08-2011, 00:15
W mkII poprawiono przede wszystkim dzialanie ukladu VR (w praktyce jest lepiej o ok. 1EV) oraz zmniejszono winietowanie. W pozostalych kwestiach roznice sa raczej aptekarskie i moga byc rowniez zalezne od egzemplarza. Uzywana jedynka to w tej chwili najlepsza rzecz w relacji jakosc-cena, ktora mozna podpiac do Nikona.

krokus66
14-08-2011, 17:32
@S4INT
Trochę tak luzacko odpisałem.
Twoja odpowiedź była jasna i czytelna - zrozumiałem ją. Przy takiej budowie schodkowej / stożkowej (?) można z daleka poznać. W sklepie powiedzieli, że VR - stalowa, srebrna tabliczka, VR II - złota. Miałem VR II w ręku, była złota chociaż teraz już wątpię.

Kupując na rynku wtórnym, czyli używany od prywatnej osoby, to muszę założyć każdą ewentualność, również próbę oszustwa. Uważam, że producent powinien zamieszczać na obiektywie tabliczkę wykluczającą wszelkie wątpliwości. Kupujący nie musi być detektywem ani ufnym jak nowo narodzone niemowlę. Za to po raz drugi mam chęć dać Nikonowi kopa w zadek.

Kiedyś dawno temu chodziłem, wielokroć oglądałem, macałem i się podniecałem. Już dawno mi to przeszło. Obecnie czytam, główkuję i kupuję.
Dziękuję.

mateo912
14-08-2011, 18:06
@S4INT
Trochę tak luzacko odpisałem.
Twoja odpowiedź była jasna i czytelna - zrozumiałem ją. Przy takiej budowie schodkowej / stożkowej (?) można z daleka poznać. W sklepie powiedzieli, że VR - stalowa, srebrna tabliczka, VR II - złota. Miałem VR II w ręku, była złota chociaż teraz już wątpię.

Kupując na rynku wtórnym, czyli używany od prywatnej osoby, to muszę założyć każdą ewentualność, również próbę oszustwa. Uważam, że producent powinien zamieszczać na obiektywie tabliczkę wykluczającą wszelkie wątpliwości. Kupujący nie musi być detektywem ani ufnym jak nowo narodzone niemowlę. Za to po raz drugi mam chęć dać Nikonowi kopa w zadek.

Kiedyś dawno temu chodziłem, wielokroć oglądałem, macałem i się podniecałem. Już dawno mi to przeszło. Obecnie czytam, główkuję i kupuję.
Dziękuję.

No ja CIe prosze, nie widzisz roznicy miedzy tym:
vr 2 http://www.optyczne.pl/193.2-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_70-200_mm_f_2.8G_ED_VR_II_Zdj%C4%99cia_i_parametry.ht ml
a tym
vr 1 http://www.optyczne.pl/108.2-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_70-200_mm_f_2.8G_IF-ED_VR_Zdj%C4%99cia_i_parametry.html
?
Poza tym jak byk jest na tabliczce AF-S 70-200 mm f/2.8G II ED

Slon
14-08-2011, 18:15
mateo - fotki z optycznych nie dzialaja. Pomoge:

VR I:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/83715110-1.jpg
źródło (http://static2.skapiec.pl/83715-1-1-0.jpg)

VR II:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.cameraworld.co.uk/images/products/larger/70-200mm_f2_8G_ED_VR_II%20600.jpg)

na marginesie, to nie mam pojecia, jakim cudem mozna pomylic te szkla... Trzeba byc chyba slepym i miec brak czucia w dloniach...

krokus66
14-08-2011, 18:27
mateo - fotki z optycznych nie dzialaja. Pomoge:

na marginesie, to nie mam pojecia, jakim cudem mozna pomylic te szkla... Trzeba byc chyba slepym i miec brak czucia w dloniach...

U mnie optyczne otwierają się.
Trzeba mieć te obydwa szkła w ręku aby się nie pomylić.
Teraz się nie pomylę. Nie zmienia to jednak faktu, że Nikon powinien napisać VR II.

Dziękuję.

ramzey
14-08-2011, 19:04
Pisze , na pudełku.

krokus66
14-08-2011, 19:30
Pisze , na pudełku.

Wnioskuję, że w życiu spotykałeś tylko uczciwych i porządnych ludzi. Szczerze życzę Ci aby nic się nie zmieniło. To ja jestem uczciwy i naiwny, wielokroć słyszałem od wielu osób abym innych nie oceniał podług siebie.

Wiem, że na pudełku jest napisane - ale czy coś to zmienia? Nówka kosztuje 7,5 tys. Ludzie dla głupich 50 zł tracą twarz! Tak jak cenię Nikona, to jednak nadal podtrzymuję swoje zdanie.

Dziękuję za pomoc.

mateo912
14-08-2011, 20:33
U mnie optyczne otwierają się.
Trzeba mieć te obydwa szkła w ręku aby się nie pomylić.
Teraz się nie pomylę. Nie zmienia to jednak faktu, że Nikon powinien napisać VR II.

Dziękuję.

Przeczytales co napisalem wyzej?
Na tabliczce jest "AF-S 70-200 mm f/2.8G II ED
a na vr1 masz "AF-S VR-70-200 mm f/2.8G"

krokus66
15-08-2011, 14:16
Przeczytales co napisalem wyzej?
Na tabliczce jest "AF-S 70-200 mm f/2.8G II ED
a na vr1 masz "AF-S VR-70-200 mm f/2.8G"

Tak przeczytałem.
Ten napis zauważyłem już w piątek w sklepie. Sprzedawca wątpił aby "II" dotyczyła symbolu "VR".

Nie jestem upierdliwy ale jestem precyzyjny. 2,8GII ED - Tak umieszczona "II" dotyczy/ powinna dotyczyć albo symbolu "G" albo symbolu "ED". Natomiast poniżej na obiektywie tabliczka ma napis "VR", mimo, że jest to obiektyw typu "VR II". Moim skromnym zdaniem taki napis na tabliczce powinien przesądzać.

Nie lubię się sprzeczać, jeśli jednak sprzedawca w sklepie mówi, że na pudełku jest napisane "VR II" i to jest dowód, to ja czegoś tutaj nie rozumiem. Dla mnie jest najważniejsze co jest napisane na obiektywie, na pudełku może być narysowana nawet Myszka Miki, gdyż nie będzie to miało żadnego znaczenia.

Napisałem wcześniej, że inny sprzedawca w sklepie lornetki Nikona miał kłopot - głęboki stres aby wykazać, że to jest właśnie ta zamówiona b. droga lornetka a nie inna inna, tzn. że coś jest nie tak z opisem sprzętu przez Nikona. W rozwiązaniu problemu pomógł nam mój najnowszy katalog lornetek Nikona, gdzie porównywaliśmy zdjęcia lornetek ze sobą. Przyznasz, że to jest dosyć dziwne. Gdyby nie było zauważalnych różnic, to bym zrezygnował z zakupu. To jest oczywiste. Dlatego mówię, że komuś należy się kopniak w tyłek.

Modron
15-08-2011, 16:28
a czy wazna w ktorym miejscu jest to II ?
wazne ze jest na nim a to oznacza ze jest to druga wersja tego obiektywu a nie pierwsza........problem z glowy

czepiasz sie

mateo912
15-08-2011, 17:06
Tak przeczytałem.
Ten napis zauważyłem już w piątek w sklepie. Sprzedawca wątpił aby "II" dotyczyła symbolu "VR".

Nie jestem upierdliwy ale jestem precyzyjny. 2,8GII ED - Tak umieszczona "II" dotyczy/ powinna dotyczyć albo symbolu "G" albo symbolu "ED". Natomiast poniżej na obiektywie tabliczka ma napis "VR", mimo, że jest to obiektyw typu "VR II". Moim skromnym zdaniem taki napis na tabliczce powinien przesądzać.

Nie lubię się sprzeczać, jeśli jednak sprzedawca w sklepie mówi, że na pudełku jest napisane "VR II" i to jest dowód, to ja czegoś tutaj nie rozumiem. Dla mnie jest najważniejsze co jest napisane na obiektywie, na pudełku może być narysowana nawet Myszka Miki, gdyż nie będzie to miało żadnego znaczenia.

Napisałem wcześniej, że inny sprzedawca w sklepie lornetki Nikona miał kłopot - głęboki stres aby wykazać, że to jest właśnie ta zamówiona b. droga lornetka a nie inna inna, tzn. że coś jest nie tak z opisem sprzętu przez Nikona. W rozwiązaniu problemu pomógł nam mój najnowszy katalog lornetek Nikona, gdzie porównywaliśmy zdjęcia lornetek ze sobą. Przyznasz, że to jest dosyć dziwne. Gdyby nie było zauważalnych różnic, to bym zrezygnował z zakupu. To jest oczywiste. Dlatego mówię, że komuś należy się kopniak w tyłek.

To jest 2 wersja szkła dlatego oznaczenie II jest w nazwie.
2 wersja vr jest dodatkiem a nie główna zmiana.
Czepiasz się po prostu.

krokus66
15-08-2011, 19:46
To jest 2 wersja szkła dlatego oznaczenie II jest w nazwie.
2 wersja vr jest dodatkiem a nie główna zmiana.
Czepiasz się po prostu.

Obawiam się poważnie, że to Ty nie przeczytałeś uważnie mojego wpisu.
Przekonany jestem, iż mam rację i nie czepiam się.
Dziękuję Tobie jak i innym Kolegom za życzliwą pomoc.

Nikona od lat bardzo cenię za jego produkty, co nie oznacza jednak, że pozbawiony jestem własnego trzeźwego spojrzenia.

mateo912
15-08-2011, 19:58
Obawiam się poważnie, że to Ty nie przeczytałeś uważnie mojego wpisu.
Przekonany jestem, iż mam rację i nie czepiam się.
Dziękuję Tobie jak i innym Kolegom za życzliwą pomoc.

Nikona od lat bardzo cenię za jego produkty, co nie oznacza jednak, że pozbawiony jestem własnego trzeźwego spojrzenia.

Przeczytalem uwaznie.

2,8GII ED - Tak umieszczona "II" dotyczy/ powinna dotyczyć albo symbolu "G" albo symbolu "ED". [U]Natomiast poniżej na obiektywie tabliczka ma napis "VR", mimo, że jest to obiektyw typu "VR II"
A czy którykolwiek obiektyw mający vr 2 ma na szkle napisane ze to jest VR II? Nie.
70-300 vr ma vr 2 mimo iż nie ma tego w nazwie. I co teraz?

określenie II oznacza iż jest to 2 wersja szkła. Zmian w tym szkle jest więcej niż dodanie tylko vr2.

A nie zauważyłeś ze na pudelku są niemalże wszystkie znaczki? Pudełku jest forma reklamy wiec są tam wszystkie loga itp.
A na samym szkle sa tylko podstawowe informacje.

JK
15-08-2011, 20:00
No dobrze. Temat wydaje się być wyjaśniony, a dyskusja lekko zmienia kierunek.

Zamykam.