PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Para

MarianS
20-07-2011, 19:12
Proszę o uwagi i porady.
Pozdrawiam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img217.imageshack.us/img217/6847/09844.jpg)

PABLOOK
20-07-2011, 19:44
No widzę Marianie, że wróciłeś na wdzięczne dębowe miejscówki :).
I dobrze, bo można tam wykroić całkiem ciekawe kadry.
Tutaj trochę zabrakło zdecydowania. Niebo ładne było i owszem, ale jednak zbyt mało dołu w kadrze zagościło.
Do tego cosik się wkrada od dołu. Warto wcześniej przygotować sobie troszkę miejsce bitwy, bo później tylko stempelek pozostaje.
A najbardziej co rzuca się w oczyska, to papka na dole i prawie całkowity brak światłocieni.
Chyba zbyt mocno targałeś, bo i drzewo jakieś takie "tekturkowe" się zrobiło ;).
Kompozycyjnie to świetliste rozdarcie w niebie po lewej stronie też nie bardzo się komponuje ;).
Trochę sobie pojechałem, ale wiem, że dopinguje Cię to do dalszych, wzmożonych wysiłków, a efekty czasami są bardzo owocne :).
Pozdrawiam :).

Greg77
20-07-2011, 19:47
I dobrze<-------------->a efekty czasami są bardzo owocne :).

Trudno sie nie podpisac pod taka wypowiedzia....

MarianS
20-07-2011, 20:03
I dobrze, bo można tam wykroić całkiem ciekawe kadry.
Tutaj trochę zabrakło zdecydowania. Niebo ładne było i owszem, ale jednak zbyt mało dołu w kadrze zagościło.
Do tego cosik się wkrada od dołu. Warto wcześniej przygotować sobie troszkę miejsce bitwy, bo później tylko stempelek pozostaje.
A najbardziej co rzuca się w oczyska, to papka na dole i prawie całkowity brak światłocieni.
Chyba zbyt mocno targałeś, bo i drzewo jakieś takie "tekturkowe" się zrobiło ;).
Kompozycyjnie to świetliste rozdarcie w niebie po lewej stronie też nie bardzo się komponuje ;).
Trochę sobie pojechałem, ale wiem, że dopinguje Cię to do dalszych, wzmożonych wysiłków, a efekty czasami są bardzo owocne :).

Bardzo dziękuję za obszerny opis, wróciłem do zeszłego roku prezentowanych dębów ale chcę je pokazać ze względu na ich drapieżny wygląd w innych warunkach oświetleniowych i pogodowych.
Ma też kilka kadrów nocnych ale muszę je jakoś w miarę umiejętności obrobić.
Pozdrawiam

_Edyta_
20-07-2011, 20:10
lubię bardzo takie widoczki ...zwłaszcza te tak bardzo nie obrabiane w programach :)
Ale najbardziej lubię patrzeć na Twojego avika znaczy..na Twojego psa w aviku.
Masz może jego foty?? To takie wdzięczne zwierze i zapewne pięknie wychodzi na fotach :)

uomatko
20-07-2011, 20:40
Nienaturalnie to wygląda. Drzewa w szczególności. Kolory mdłe.Nie podoba mi się.