PDA

Zobacz pełną wersję : BF/FF czy poruszone?

milczek77
20-07-2011, 08:04
Zerknie któs, bo część zdjęć wygląda ostrych ale kilka ostatnio mi się trafiło jak pod linkiem, i nie wiem czy poruszyłem czyt też coś ze szkiełkiem jest (85 1.4G) .

http://img.edysk.pl/dis/395799/7NQg2EdfxGYl/

Zerknijcie proszę..
Dzieki

NBA
20-07-2011, 08:23
Rzeczywiście fotka lekko mydlana... Widzę, że nikkorek przymknięty (2,5), ale mimo to nie jest najlepiej... Nie wiem ile w tym zasługi światła... Czas 1/100 dla takiej sceny jest wystarczający... Ale to zdjęcie nic nie mówi... Jak chcesz sprawdzić, to może wydrukuj tablice i sfotografuj. Wtedy będziesz wiedział...

Photoartbox
20-07-2011, 08:29
Jesli wszystkie sa takie niewyrazne, to sa 2 mozliwosci, albo nie umiesz robic zdjec, albo obiektyw jest do wymiany. W przeciwnym wypadku zdjecie jest jedynie poruszone.

milczek77
20-07-2011, 08:47
no właśnie nie wiem co się stało, bo nieraz wychodzą ok chyba , ze tego dnia miałem tak niepewna rękę, bo np zdjęcie nr 2 wyglada na ostre a jest robione na 1.6. Dodam , ze zdjęcia były doświetlana lampą sb-900.
Acha dodam , ze innego dnia były ostre ... :-) więc sam nie wiem

milczek77
20-07-2011, 09:24
Dorzuciłem jeszcze kilka pstryków testówych z tego szkiełka zrobionych w innych warunkach, zerknijcie proszę, czy powinienem się martić szkiełkiem, czy też tego dnia co wyszło "poruszone/mydło" miałem niepewną reke :-)
Dzieki

barto28
20-07-2011, 09:34
Mi to wyglada na mydlana sztuke , na tablicy jest w punkt.

milczek77
20-07-2011, 09:35
Tak na tablicy jest w punkt racja. Tylko, zdjecia ostatnie które dorzuciłem wygladaja na ostre, chyba, ze sie rozjechał....

barto28
20-07-2011, 09:44
No tak , ale jest lekkie mydelko , niestety nie moge teraz popatrzec na jakiej przyslonie to bylo robione , ale ktos pisal wyzej ze nikkorek przymkniety do f=2.5 , moge sie mylic ale na takim przymknieciu powinno ciac monitor :)

milczek77
20-07-2011, 09:50
część była robiona na 2.5, część na 1.8 ... kurcze nieciekawie, chyba , ze mi się jakoś obiektyw rozkalibrował, bo kilka jest ostrych nawet na 1.6...

barto28
20-07-2011, 09:52
hmm no jak mi by robil takie zdjecia N85 1.4 na 2.5 to zaraz bym to reklamowal . albo kalibracja. Aczkolwiek trafia w punkt , widac to po karcie , portrety tez sa raczej trafione , najprawdopodobniej mydlana sztuka szkla.

milczek77
20-07-2011, 09:59
właśnie czy tekie cos można reklamować?

pawulon
20-07-2011, 09:59
Ja myślę, że poruszone.

Photoartbox
20-07-2011, 10:00
Te zdjecia sa wyostrzone w postprocesie? Jakie ustawienie ostrosci w puszce i w jakim programie wywolywane (jesli z NEF-ow)? Jak dla mnie wygladaja mydlano, jedyne, ten portret zimowy (chyba na F1.4) wyglada w miare ostro, ale tylko w miare;) Tego na F4.5 nie licze, bo to powinna byc brzytwa :)

milczek77
20-07-2011, 10:06
no właśnie jak patrze na zdjęcia te najgorzej wygladają z lampą robione. Ostatnie które dorzuciłem sa na mniejszych przyszłonach i tak źle nie wygladają, będę musiał potestować szkiełko na statywie. No i te najorsze nabardziej mydlane pochodzą z jednego wypadu do lasu...

milczek77
20-07-2011, 10:14
to są JPG z puszki prosto, zdjęcie zimowe jest z d700 na profilu d2xmode1, a te reszta jest z d3s na profilu standard .

Motorniczy
20-07-2011, 10:28
Według mnie to jest poruszone zdjęcie.

marcin_G
20-07-2011, 11:26
Zdjęcie całej postaci jest poruszone - popatrzcie na blik w nicie spodni na tylnej kieszeni.

Photoartbox
20-07-2011, 11:28
Owszem pierwsze zdjecie tak, ale co powiecie o pozostalych? Czasy 1/200 1/640 itd

marcin_G
20-07-2011, 11:30
pozostałe jak dla mnie wieją mydełkiem, to pierwsze, poruszone z resztą też....
A czy na obiektywie był jakiś UV? Jeśli tak - jaki?

nickt
20-07-2011, 11:32
Najlepiej będzie jak zrobisz nef i najlepiej na f1.4 z czasem powiedzmy od 1/200 w dół i wrzuć tutaj. Ja podejrzewam, że masz dobrą sztukę tylko kwestia ustawień puszki i ewentualnego wyostrzenia. Zrób najlepiej z 3 ujęcia z różnych odległości najlepiej jakiegoś kontrastowego przedmiotu

milczek77
20-07-2011, 11:55
Filtr UV był, ale z górnej półki Heliopana najwyższy model. Co do ustawień puszki to nie mieszane były ustawienia, profil ustawiłem na standard. Generalnie te zdjęcia mam w NEF oczywiście, po wyostrzeniu lepiej wygladają. Tylko nawet jakby to był problem wyostrzenia to powinno wydaje mi sie to lepiej to wygladać po wypluciu z puszki. Muszę sprawdzić na statywie.

http://img.edysk.pl/dis/395799/MFTf7fridr3b/

Link wyżej dwa zdjęcia po wyostrzeniu i 2 dla porównania z innych obiektywów prosto z puszki
No nie podejrzewam , ze coś z puszka jest nie tak :-) dla pewności ostatnie zdjęcia wyplute jpg z puszki z 14-24 i 70-200

milczek77
20-07-2011, 14:03
Mam do was jeszcze prosbę jako, ze nie mam innej sztuki 85 by porównać zerknijcie jeszcze na ponizszy link ze zdjęciami testowym wykonanymi d700. Czy jest możliwe by się rozjechał obiektyw w jakiś sposób? czy też ja miałem feralny dzień i takie mydło wyszlo z mojej winy.?
http://img.edysk.pl/dis/395799/VdXwkRMANHbw/

Puszka d3s chyba jest ok tak jak widzieliście w poprzednim poście zdjęcia z 14-24 i 70-200 zdaja sie byc ok?

Poradźcie...

Sorki za upierdliwość

milczek77
20-07-2011, 19:14
Witam jeszcze raz ja . może jednak ktoś zerknie. zrobiłem test na d700 i też dziwnie się obiektyw zachowuje (3 zdjęcie jest z d3s). Jak obiekt jest blisko to jest ostro od pełnej dziury, ale jak daleko obiekt jest to robi się mydełko. Zerknijcie prosze jeszcze raz.- dwa zdjecia prosto z puszki na 1.4 d700 (obiekt blisko i ostro jest i obiekt daleko mydło się robi) i jedno z bliska robione d3s wydaje się również ostro.
http://img.edysk.pl/dis/395799/DaI8GXkuaTvY/

Mam jeszcze pytanko czy jest jakieś prawdopodobieństwo, że coś z korpusem d3s jest nie tak (choć af na tablicy trafia w punkt)?

Proszę jeszcze raz zerknijcie , moze nasuną się wam sugestie gdzie jest problem (dziwi mnie ta różnica w rozdzielczości kiedy obiekt jest blisko a kiedy daleko)

Dziękuję z góry za pomoc

tot1977
20-07-2011, 20:08
Witam.
Miałem kiedyś podobny problem z 50/f1.4G Raz była żyleta że aż bolało , a raz dawał mydlane zdjęcia, test na kartce wychodził poprawnie.
Jak sobie poradziłem z problemem heh... sprzedałem obiektyw. Niestety brakowało mi cierpliwości na opanowanie tego szkła.
Obstawiam że jest to wina twojej niewiedzy i nieznajomość obiektywu. A szkiełko raczej uznaję za zacne ;)
Pobaw się kalkulatorem głebi ostrości, on nieraz uświadamia jak niewiele jej jest przy danej odległości i ustawionej przysłonie od fot. tematu.
Może pokombinuj z większym iso i zmniejsz czasy. Przy takiej ogniskowej niewprawiona ręka może już dawać czadu.

milczek77
20-07-2011, 21:50
tot1977 Ja wiem jak operować głębią ostrości nie mam z nia problemu :-) problem tkwi chyba , że obiektyw cos źle jest skalibrowany na dalsze odległośći, jak fotogfuje obiekt z 10 m to jest mydlany a jak podejdę blisko to obrazki z obiektywu wychodzą coraz ostrzejsze więc pewnie coś jest z tym szkłem nie tak. Nie jest to też typowo nieudany mydlany egzemplarz bo z bliska obrazek ostry przy pow. 100% . Generalnie nie wiem co z nim jest.....

Zolty
20-07-2011, 22:01
Ślij do serwisu - jeśli nie szkoda ci pieniędzy na przesyłkę w dwie strony to najlepiej od razu do Dusseldorfu (tam mają sprzęt do optyki), jeśli nie to na Po(d)stępu. Postępowy serwis albo stwierdzi że wszystko jest cacy, albo .... wyśle do Dusseldorfu. Nie doczytałem czy szkło na gwarancji - w każdym razie niemiecki serwis zaczyna od kosztorysu i naprawia po zatwierdzeniu (chyba że na gwarancji - wtedy naprawiają od razu i wysyłają zwrotnie po otrzymaniu bodajże 42 EUR na wysyłkę).
U mnie wyregulowali 24-70/2.8 który z kolei miał FF na małych odległościach.

milczek77
20-07-2011, 22:31
Zolty i chyba masz rację, szkło jest na gwarancji więc spokojnie mogę wysłać je. Masz może adres tego serwisu w Dusseldorfie? I może wiesz jak to załatwić technicznie (pierw dzwonić, opisać im usterkę czy słać z gwarancja od razu itp.)??

Co do szkiełka to kupiłem je w grudniu i tak tylko pare razy cykałem z małej odległości (bliskie portrety)..., na codzień wolałem 135/2, aż tu nagle w sobotę naszło mnie i stwierdziłem a zapnę 85 i popstrykam portreciki w plenerze postacie ciut dalej :-) no i tak wyszedł problem, że mydło ... do tej pory żyłem w nieświadomości... :-)

Zolty
20-07-2011, 23:28
Skrobnąłem do nich maila - bo mi IE9 zablokował możliwośc wypełnienia formularza na ich stronie - co jest normalną procedurą. Wszystko trwało 6 dni od wysyłki do powrotu sprzętu w moje ręce. Na bieżąco możesz monitorować stan naprawy poprzez www i przyznany przez nich login, dodatkowo mailowo wysylają powidomienia o zmianie statusu naprawy. Co do wysyłki do Niemiec to użyłem DHL i niestety skroili mnie zdrowo - wysyłałem aparat i obiektyw a dodatkowo ubezpieczyłem przesyłkę do wartości nowego sprzętu. Warto poszukać czegoś tańszego.
Namiary:

https://www.nikonrepair.net/login.php?PHPSESSID=4q0uit28api9b04menkqtaq6c1&lang=pl&i=

[email protected]

Nikon GmbH

Service

Tiefenbroicher Weg 25

40472 Düsseldorf

barto28
21-07-2011, 07:34
Moje body tez chyba pojedzie do Dusseldorfu , bo na Postepu nie potrafia poprawnie wykalibrowac body :/
Na szczescie przyjezdza do mnie rodzinka z Niemiec koncem miesiaca i jak bede wracac wezma mi body :) a do Dusseldorfu maja zaledwie 35 km :) koledzy doradzcie , mam jeszcze raz sprobowac z ta kalibracja na Postepu czy tylko Dusseldorf? Sorki ze tak poza tematem - ale jak juz piszemy o kalibracji to napisalem ;)

Zolty
21-07-2011, 07:49
W pierwszej linijce twojego postu kryje się odpowiedź na zadane pytanie ;)

milczek77
21-07-2011, 07:49
Mam pytanko jak sie zarejestrować by sie zalogować ???

barto28
21-07-2011, 07:52
W pierwszej linijce twojego postu kryje się odpowiedź na zadane pytanie ;)

Hehe :) czyli sam sobie odpowiedzialem ;) ok a czy wyslac same body czy z obiektywem N50 1.8D? wiem ze to szklo jest pewne bo bylo sprawdzane na korpusie mojego kolegi ktory tez mial kalibracje i wszystko u niego gra, niestety mam narazie tylko jedno szklo Nikona :(

milczek77
21-07-2011, 07:54
Zolty
Czyli wyglada procedura następująco? :
Na początku się nie loguje tylko wypełniam formularz, drukuje, pakuje sprzęcik i wysyłam ne ten adres co wskazałeś, a oni mi login przyznawaja bym monitował naprawę (wysyłają go na maila)? Czy to tak wygląda?? Nic więcej nie trzeba ustalać przed wysłaniem tylko wypełnić i wydrukować formularz?

Pozdrawiam

Zolty
21-07-2011, 07:55
Mam pytanko jak sie zarejestrować by sie zalogować ???

Po wypełnieniu formularza (na stronie poniżej logowania) dostaniesz emailem login i nr naprawy.

Ja kontaktowałem się mailowo zanim wysłałem sprzęt - tylko dlatego że mnie przeglądarka przyblokowała przy wypełnianiu formularza (kochem IE9).

>barto: dla świętego spokoju możesz wysłać szkło i aparat - ja tak zrobiłem.

milczek77
21-07-2011, 07:59
a ok i wtedy jak bede miałe ten numer naprawy to wysyłać im to kurierem :-)?
Pytam bo wyslę też 24-70 bo nie wiedzieć czemu zaczął coś na pierścieniu zoomowania ciężko chodzić w okolicach 24-30 (czuć lekkie tarcie) a jest przed końcem gwarancji więc jedną przesyłka bym to pchnął:-) jakaś czarna plaga... :-)

milczek77
06-08-2011, 19:38
Mam jedną prośbę. Zamierzam w przyszłym tygodniu wysłać mojego Nikosia 85 1.4G do serwisu. Temat opisywałem wątku : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185860
Czyli dziwnie się zachowuje a mianowicie z bliska super ostry a z daleka obiekty mydlane... Zrobiłem jeszcze kilka dodatkowych testów i zauważyłem, że straszne jest mydło przy mało kontrastowych scenach a nieraz z daleka obiekt fotografowany jest ostry ale tylko gdy jest dobrze oświetlony i kontrastowy. Zerknijcie na ostatnie sampelki (jpg prosto z puszki) czy to wina obiektywu, nie mam jak porównać z innymi egzemplarzami a nie chcę na marne wysyłać obiektyw do serwisu .
Ostatnie zdjęcie (dziewczyna przy drzwiach) pokazuje co się dzieje przy małym kontraście |(ujęcie ze statywu centralny punkt AF na twarz)
Proszę zerknijcie
http://img.edysk.pl/dis/395799/oP2Bcw2maqYn/
Podsumowując. Blisko robione jest super ostre, a deleko szczególnie przy mało kontrastowej scenie mydło (przy lepiej oświetlonie scenie jak w tym linku).

Z góry dziękuję.

milczek77
06-08-2011, 21:30
A właśnie do użytkowników d3s, może to problem z body , że gubi się przy słabym świetle, bo coś mi się wydaje, że przy słabym świetle generalnie z innymi szkłami jest dziwnie leci w BF lub FF sam już nie wiem ? Zobaczcie dorzuciłem zdjęcie przy słabym świetle i jaki FF złapał 24-70 z d3s i sb-900, co jest grane może to nie jest wina 85? Proszę pomóżcie, bo nie wiem co i jak wysyłać do serwisu, chcę wysłać do Niemiec jak wiadomo przesyłka nie jest tania wiec proszę pomóżcie.

pioter m
06-08-2011, 22:36
Przejrzalem twoje pstryki. Mam wrazenie, ze to raczej fotograf niedomaga (sorry).
Masz drogi sprzet, ale nie bardzo wiesz, jak go uzywac - to raz. Dwa - na odleglosc nie sprawdze ci sprzetu. Umow sie z kims z forum, zeby obadal sprzet. To nie kompakt, ze wszystko ostre wychodzi. Troche poruszonych, pare nietrafionych. Generalnie ten zestaw ma potencjal. Zdjecia wygladaja jak trojwymiarowe. Szkoda byloby sie pozbyc takich zabawek.

milczek77
06-08-2011, 22:45
Generalnie nie miałem takich problemów z zestawem z d700, a d3s dopiero testuje i tu to zauważyłem. To , że to nie automacik i nie wychodzi ostro zawsze to wiem, d700 już trochę z tymi szkiełkami używam, swoje pytanie zadałem ponieważ zaniepokoił mnie 85 1.4G (który jak pisałem używałem z d700 sporadycznie ) a z d3s zauważyłem ten problemik. No nie sądze , że tak niedomagam , ze nagle po zmianie z d700 na d3s 85% zdjęć w trudniejszych warunkach jest nie trafionych aż takiej różnicy to m-dzy 700 a 3s to nie ma. A dodam, ze zdjęcia to są pstryki masz racje testowe :-) zauważyłem problem z 85 na sesyjce urodzinowej którą robiłem dla znajomego :-) z opresji uratował mnie 135 2DC który miałem w torbie o dziwo z nim d3s nie miał problemów a ni ja :-) a co do sprzętu wiem jak go używać..... No i oczywiście nie chcę się tego pozbywać broń boże :-) do serwisu jedzie na pewno 24-70 ale to z innego powodu (po ok. rocznym , szczęśliwym i częstym użytkowaniu zoom zaczął chrobotać i się blokować) a 85 przy okazji wyślę bo i tu gwarancja przy końcu... :-)

pioter m
07-08-2011, 11:10
Jesli z innym korpusem nie ma problemu, to sam juz nie wiem.
Nie ktorzy maja dziwaczny odruch poruszania calym aparatem przy wyzwalaniu migawki, kiedy fotografuja obcym sprzetem lub zestaw zle lezy w reku. Moze to jest to?
Popros znajomego o przestrzelenie i tyle.

Zloma oczywiscie wyslij na serwis i pisz mniej chaotycznie, bo zle sie to czyta (trudno zrozumiec). Zrob pare akapitow i troche wiecej interpunkcji tez nie zawadzi. Wybacz, ale ktos cie moze niechcacy obrazic przez zwykly, niezlosliwy brak zrozumienia twojego tekstu.

milczek77
07-08-2011, 12:57
No racja, troszkę chaotycznie napisałem sorki. Właśnie sie umówiłem z kolegą forumowym, sprawdzimy temat ... :-)
Dzięki za pomoc.

Zolty
08-08-2011, 02:33
milczek77: Probowales sprawdzic uzywajac LV (opcja statyw czyli AF z kontrastu a nie fazy) ? To powinno dac odpowiedz czy to szklo mydlane, czy kwestia problemow z AF.
Jesli na LV wyjdzie mydlo - to mozesz smialo slac szklo do serwisu.
Jesli szklo wyjdzie "ostre" to moze byc problem z AF w szkle albo w puszce (he, alem wymyslil) - jesli na innych szklach tego problemu nie ma to wszystko jasne: obiektyw do serwisu.
Jesli takie lub podobne chece zdarzaja sie na innych szklach to moze czujniki AF w puszce przybrudzone.

Wszystkie testy rob ze statywu, bez lampy (w moim i nie tylko moim D700 AF wariowal z niektorymi szklami i wzorkiem z SB-900).
Nie uzywaj zadnych filtrow - nawet topowych (wlasnie mialem okazje na urlopie zobaczyc co to znaczy topowy B+W UV Nano MRC+ - mial byc jako ochrona obiektywu na stale, a bedzie tylko na deszcz i plaze bo jest roznica).

I jeszcze jedno - w moim przypadku regula ze bezpieczny czas to odwrotnosc ogniskowej sie nie sprawdza: lapki chyba sie trzesa za bardzo (choc niepijacy jestem ;) ) - bezpiecznie dla mnie to odwrotnosc pieciu ogniskowych.

Powodzenia.