PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d90

spriterank1
18-07-2011, 19:24
Witam, jest to mój pierwszy post więc jeszcze raz witam wszystkich :) mam nadzieję że mi pomożecie i nie będziecie mówić ( idź chłopie poszukaj a się dowiesz ) bo szuakłęm i nie ma konkretnych odpowiedzi n amoje pytanie.

Więc po długotrwałym analizowaniu ui czytaniu forum doszedłem do wniosku że kupię nikona d90 nie jestem dokładnie obeznany w obiektywach ale chcę kupić tamrona 17 50 i jakąś stałkę do portretów i mam do was pytanie czy ten tamron nadawał się będzie do tego nikona d90 ?

http://allegro.pl/tamron-sp-af-17-50-mm-f-2-8-xr-di-ii-vc-i1723539394.html

i

http://allegro.pl/super-obiektyw-nikon-nikkor-50mm-nowy-i1724375724.html

i mam jeszcze takie jedno pytanie bo słyszę że mówi się na różnych forach o przesiadce na FF czy coś takiego i nie wiem za bardzo o co chodzi no i zastanawiam się czy te obiektywy którę podałem wyżej jak je kupię to czy będą pasować do wyższych modeli body jak np za 2 czy 3 lata chciuał bym wymienić na coś lepszego ?

Antonioo
18-07-2011, 19:31
1) tak pasuje
2) ten tammron na ff się nie nadaje, ta 50-tka tak

siwyozzman
18-07-2011, 19:43
Do portretu to raczej kup Nikkor 85/1.8. Jest do nabycia za ok 1100zł w dobrym stanie. Działa na pełnej klatce (FF zwanym przez nikona formatem FX) Mając reporterskiego Tamrona pod D90 nabywanie 50/1.8 jest wg mnie złym rozwiązaniem...Tę ogniskową masz w Tamronie - co prawda światło lepsze...ale do typowego portretu jest to za krótko.

spriterank1
18-07-2011, 19:52
Czyli mam rozumieć że ten tamron 17 50 jest ok ? i mogę go kupić ? a słyszałem jeszcze że jest jakaś portretówna 35 1.8 szukam czegoś taniego a w miarę kupuję na raz wszystko więc troche mnie szarpnie po kieszeni a budżet mam ograniczony :/ więc dać 1100 za portretówkę to trochę sporo jak dla mnie.

Kuba_
18-07-2011, 20:07
35 to jest obiektyw szerokokątny jak zrobisz nim komuś portret to prawdopodobnie osoba ta przestawi Ci szczękę w najlepszym wypadku do portretów (tak już się przyjęło) używa się obiektywów o ogniskowej w przedziale od 85 do mniej więcej 120mm przy niższych ogniskowych wyjdą Ci przerysowania. Więc skoro chcesz miec obiektyw do portretów to jednak bd musiał zainwestować w taki o podobnej ogniskowej o jakiej Ci napisałem.

siwyozzman
18-07-2011, 20:09
Przy pisaniu postów proszę o przykładanie się do tego...słowo "portretówna" to jakieś nazwisko:)?
Tamron jest ok - tylko ma pewien minus: nie zawsze dobrze współpracuje z body pod względem celności (łopatologicznie - czasem permanentnie ustawia ostrość np. przed obiektem który chcemy aby był ostry...). Dlatego jest pewne ryzyko jeżeli zdecydujesz się na niego poprzez allegro... Jeżeli będziesz miał wcześniej korpus to zawsze możesz sprawdzić i w razie kłopotu zwrócić obiektyw...Tylko do takiego sprawdzania potrzebna jest wiedza i doświadczenie...

Anion
18-07-2011, 20:11
1) tak pasuje
2) ten tammron na ff się nie nadaje, ta 50-tka tak

Tak z ciekawości - czemu ten tamron do FF się nie nadaje? Przecież to nie jest dx-owe szkło.

I jeszcze do autora wątku: FF to Full Frame czyli body posiadające rozmiar matrycy wymiarami odpowiadający klatce filmu 35mm

spriterank1
18-07-2011, 20:15
A jest coś w cenie tamrona 17 50 aby tez był w miarę uniwersalnym szkłem i nie miał problemów z ostrzeniem ?
A wracając jeszcze do tego tamrona 17 50 to mam zamiar kupić na allegro ale gdzy sprzedawca zapewnia że jest wszystko ok ostrzy jak powinien itp to raczej mogę być pewnien a jeżeli cos jest nie tak to zawszę mogę zwrucić obiektyw i powiedzieć że w opisie było napisane że wszystko ok a jest tak a nie inaczej

cz4rnuch
18-07-2011, 20:16
35 to jest obiektyw szerokokątny...

Znam jedną 35 1.8 i powiedziałbym, że to bardziej standard niż szeroki kąt ;) Nie wprowadzajmy ludzi w błąd. Nawiasem mówiąc to portret niejedno ma imię i widziałem niejedno fajne portreciątko wykonane tą świetną 35-tką.

Do Anion: Obiektywy Tamrona z oznaczeniem Di II to szkła pod dx.

spriterank1
18-07-2011, 20:32
Powiem tak i nie będę owijał, poszukuje tanich szkieł w miarę uniwersalnych aby się uczyć fotografii ślubnej. Wyczytałem że na początek najlepiej będzie kupić tamrona 17 50 i stałkę 50mm teraz znowu mi tutaj mówicie inaczej ehh i znowu dylematy, tylko proszę nie mócie mi tutaj że zdjęcia ślubne to pamiątka, że muszę mieć drugie body itp bo naprawdę nie polecę na ślub focić za 2 tyg tylko jak dojdę do wprawy i nie polecę również odrazu jako jedyny fotograf. Body biorę na raty a na szkła mam do dyspozycji 1500zł i chciałbym kupić za to jakąś portretówke i coś do reportarzu. na początek.

Ps może zamiast tego tamrona to dobra była by sigma 17 70 ?

Duszek
18-07-2011, 20:33
Powiem tak i nie będę owijał, poszukuje tanich szkieł w miarę uniwersalnych aby się uczyć fotografii ślubnej. Wyczytałem że na początek najlepiej będzie kupić tamrona 17 50 i stałkę 50mm teraz znowu mi tutaj mówicie inaczej ehh i znowu dylematy, tylko proszę nie mócie mi tutaj że zdjęcia ślubne to pamiątka, że muszę mieć drugie body itp bo naprawdę nie polecę na ślub focić za 2 tyg tylko jak dojdę do wprawy i nie polecę również odrazu jako jedyny fotograf. Body biorę na raty a na szkła mam do dyspozycji 1500zł i chciałbym kupić za to jakąś portretówke i coś do reportarzu. na początek.

może lepiej trzymać się systemu - 18-105 plus 35/1,8

Shanleaf
18-07-2011, 20:35
Jeśli do kształcenia to 35/1,8 do nauki patrzenia i wybierania kadrów i 85/1,8 do portretu. Stałki zmuszają do kombinowania, a kombinowanie jest dobre :]

krzysiozboj
18-07-2011, 20:43
śluby to odrobina portretów i trochę ciasnych wnętrz. tamron 17-50/2.8 jest bardzo lubiany ale 35/1.8G i 85/1.8D to cholernie fajne szkła w nikonie, 50tka powiadają że za krótka do ciasnego portretu a za wąska do wnętrz.

micz87
18-07-2011, 21:01
może lepiej trzymać się systemu - 18-105 plus 35/1,8

Co za podejście :-D Mam zacząć wskazywać obiektywy w których w niższej cenie otrzymujesz o wiele lepszy obiektyw niezależnego producenta? Jeżeli ludzie trzymali by się systemu to nawet Zeiss by na chleb nie zarobił ;-) Ja mam Tamrona 17-50 właśnie kupionego i jest świetnym szkłem. Nie zmienia to faktu że mam inne szkła systemowe z których jestem zadowolony mniej lub więcej.

Swoją drogą podany przez Ciebie zestaw jest rozsądny, chociaż sam mam i wspomnianego przeze mnie Tamiego i Nikona 35 1.8 - po prostu Tamrona używam gdy mam ze sobą całą torbę sprzętu lub gdy nie muszę z samym aparatem łazić kilometrami, a stałkę zakładam jak zależy mi by aparat był lekki i schował się w zwykłą torbę, a szeroki kąt się nie przyda, ew mam chęć na f/1.8.

spriterank1
18-07-2011, 21:06
Więc co mam kupić do 1500zł dwa szkła jedno do portretów drugie do reporterki, wiadomo aby było dobre w pomieszczeniach itp takie w miarę uniwersalne :P Za jakiś czas napewno zacznę uzupełniać ale trzeba zacząć od czegoś.

Antonioo
18-07-2011, 21:10
50 mm 1,8d i 35 1,8g :) np

a tak w sumie nie wiem, czy nie kupiłbym na razie tylko tego tamiego ale w wersji z vc.....

spriterank1
18-07-2011, 21:12
A nie będzie brakować mi zooma w tym ? Na jakąś fotkę ptaszka który będzie przelatywał nad moim domem :D

Seeker
19-07-2011, 05:38
"A nie będzie brakować mi zooma w tym ? Na jakąś fotkę ptaszka który będzie przelatywał nad moim domem"

Poniższe nie jest wcale takie głupie w zaistniałej sytuacji...

"może lepiej trzymać się systemu - 18-105 plus 35/1,8"

Rabpop
19-07-2011, 10:16
Do robienia ślubów przydałaby sie też lampa. Nissina Di622 mozna juz za 300 zł kupić. 18-105 to jest naprawdę dobry obiektyw. ostry, ładnie rysujący. No niby ciemny ale z lampą to nie ma znaczenia. do tego doskonała 35 1.8. I jest dobrze. 50 1.8 pod cropa jest trochę bezuzyteczne. do portretów za krotkie a do czego innego za wąskie.. Ja bym został więc z 18-105 i 35, kupił lampę a potem dokupił polecaną tutaj 85 1.8 do portretów (to szkło pod fx więc na d90 bedzie ok 125mm). Tyle ode mnie

d90
19-07-2011, 10:48
a ja bym kupil na miejscu kolegi planujacego sluby robic
kupil ksiazke
ps.
D7000 filmy fajne kreci, ma dwie karty, wiec moglbys dorobic jeszcze robiac video. Na jednej karcie zdjecia robisz, a w tym czasie na druga film nagrywasz. Szybciej na swoje wyjdziesz.

spriterank1
19-07-2011, 18:39
A mam pytanie czy tą 35 będę mógł robić zdjęcia całej sylwetki ? i czy bedą też wychodzić zdjęcia np samej twarzy ? i czy to szkło jest dobre do reporterki i portretów ? szukam na forum ale nie mogę znaleść jasnej odpowiedzi ?

pioter m
19-07-2011, 19:00
A mam pytanie czy tą 35 będę mógł robić zdjęcia całej sylwetki ? i czy bedą też wychodzić zdjęcia np samej twarzy ? i czy to szkło jest dobre do reporterki i portretów ? szukam na forum ale nie mogę znaleść jasnej odpowiedzi ?

Bez problemu. Do reporterki sie nada. Portret - raczej cala postac lub grupa. Ujecie typu 'sama twarz' bedzie cokolwiek karykaturalne (przerysowania, np. wielki nos). Tu potrzeba >70mm.

spriterank1
19-07-2011, 19:05
Więc biorę tamrona 17 50 i wacham się między 35mm a 50mm jedno z tych dwuch musze wybrać, widziałem zdjęcia z 50mm i całkiem przyjemne ale nie widziałem z 35 :/

deseroza
19-07-2011, 22:21
tamron + nissin.
Zestaw da ci wiele radości i zmieścisz się w budżecie.
Miłej zabawy...

malyandrzejek
19-08-2011, 08:12
Witam i odgrzewam troszkę wątek (nie chcę zaśmiecać forum). Pytanie kieruję do użytkowników D90.
Mam "okazję" zakupić D90 za 1800zł, z czerwca tego roku (czyli aparat niecałe trzy miesiące w użytkowaniu). Przebieg ~6000klapnięć, stan wg. sprzedającego idealny (oczywiście jeszcze będę oglądać body). Oczywiście piszę tu o kupnie samego body. Aparat zakupiony w Polsce (paragon, gwarancja, itd.). Teraz pytania:
1. Czy warto za taką cenę, czy można liczyć na dalszy spadek cen używek?
2. Na co zwracać uwagę podczas zakupu D90, chodzi mi głównie o jakieś "wady ukryte", o których mógłbym nie wiedzieć, a jako użytkownicy wiecie iż mogą występować?

Byłbym wdzięczny za pomoc.

krzysiozboj
19-08-2011, 08:53
Narąbał tych klapnięć w dwa miesiące :D Jak masz gwarancję to pewnie że warto bo generalnie to nie przebieg na aparat który liczony chyba na ok 100 tys, nie wiem jak szybko będą taniały ale za kilka lat pewnie i za tysiąc kupi, pytanie czy jest sens czekać tyle? Czort wie ile tego jeszcze na magazynach mają, jak skonczą sie nówki to używki wcale nie muszą szybko tanieć.
Mój zachowuje się poprawnie a nie dopatrzyłem się nigdzie na forum jakichś dyskusji o problemach z tym korpusem, to chyba bardzo udana puszka. Ma nierewelacyjny af i czasem bywają kłopoty z 35/1.8G ale by mieś lepiej to trzeba d300(s).

malyandrzejek
19-08-2011, 09:16
Ma nierewelacyjny af i czasem bywają kłopoty z 35/1.8G ale by mieś lepiej to trzeba d300(s).
No właśnie, czytałem o tym. Ja miałem niegdyś D40 z 35 1,8 i śmigał pięknie! Czy współpraca pomiędzy 35 1,8 a D90, to kwestia wyboru odpowiedniego obiektywu (przejrzenia kilku w sklepie), czy raczej "ten typ tak ma"? Bo powiem szczerze, ta stalka to pierwszy mój zakup pewnie będzie.

Dokładny przebieg to 6901 klapnięć. rzeczywiście sporo, ale sprzęt był wykorzystywany w jakiejś firmie.

krzysiozboj
19-08-2011, 09:38
U mnie drugi trafia przyzwoicie więc pewnie jeśli będzie wybór z kilku to trafisz na dobry. Myślę że źle pracujących takich zestawów nie będzie sporo bo i korpus i szkło bardzo popularne, ci co mają natomiast pecha trafiają tutaj i robią szum ;)
Jest też trochę osób które miały 35tkę z innym korpusem i po przejściu na D90 z tym samym szkłem były kłopoty więc to chyba urok puszki. Zawsze można też wysłąć do kalibracji, z opinii które czytałem wychodzi że skutek jest pozytywny, na gwarancji bezpłatna usługa.

sokrates
19-08-2011, 09:42
Uważam że warto. - ja 2 lata temu dałem ponad 3 tys za korpus :-) Ty masz praktycznie nówkę za połowę tej ceny.
A z 35mm 1,8 nie mam żadnych problemów z AF - działa jak trzeba z pierwszą sztuką jaką podpiąłem w sklepie.

NIKOLAY
19-08-2011, 10:05
Albo kup moją D 90 w komplecie z 2 obiektywami (18-105 i 35 mm/1.8, torbą, extra kartą, extra filtrem z serii PRO, statywem .... / spoko D 90 jest SUPER / ... ma 21.000 klatek ...ino celuję już w D 700 ... tak na grudzień 2011r .... oczywiście cena ma cyfrę 3 z przodu ....

Generalnie d o s k o n a ł y aparat ten D 90.

PS. bez podtekstów ... zmiana z D 90 na 700 to jak zmiana Mercedesa C klasa na E klasa

malyandrzejek
19-08-2011, 10:25
Albo kup moją D 90 w komplecie z 2 obiektywami (18-105 i 35 mm/1.8, torbą, extra kartą, extra filtrem z serii PRO, statywem .... / spoko D 90 jest SUPER / ... ma 21.000 klatek ...ino celuję już w D 700 ... tak na grudzień 2011r .... oczywiście cena ma cyfrę 3 z przodu ....

Generalnie d o s k o n a ł y aparat ten D 90.

PS. bez podtekstów ... zmiana z D 90 na 700 to jak zmiana Mercedesa C klasa na E klasa

"Z mercedesami to ja mam tyle wspólnego co, z narkotykami..." mówiąc przewrotnie więc takie porównanie nie przemawia do mnie za bardzo:D

Z Twojego zestawu to tylko 35 1,8 mogłoby mnie zainteresować (chociaż nie nastawiam się na używkę, bez możliwości testów na ewentualnie nowym body").

NIKOLAY
19-08-2011, 11:18
1.Sprzedaję tylko komplet bo w tej konfiguracji jest atrakcyjny ... zapłacisz oddzielnie to poczujesz :D
2. Mercedesa mam - też do sprzedania ale to nie to forum :D