Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Nikon d90

Domyślnie Nikon d90

Witam, jest to mój pierwszy post więc jeszcze raz witam wszystkich mam nadzieję że mi pomożecie i nie będziecie mówić ( idź chłopie poszukaj a się dowiesz ) bo szuakłęm i nie ma konkretnych odpowiedzi n amoje pytanie.

Więc po długotrwałym analizowaniu ui czytaniu forum doszedłem do wniosku że kupię nikona d90 nie jestem dokładnie obeznany w obiektywach ale chcę kupić tamrona 17 50 i jakąś stałkę do portretów i mam do was pytanie czy ten tamron nadawał się będzie do tego nikona d90 ?

http://allegro.pl/tamron-sp-af-17-50...723539394.html

i

http://allegro.pl/super-obiektyw-nik...724375724.html

i mam jeszcze takie jedno pytanie bo słyszę że mówi się na różnych forach o przesiadce na FF czy coś takiego i nie wiem za bardzo o co chodzi no i zastanawiam się czy te obiektywy którę podałem wyżej jak je kupię to czy będą pasować do wyższych modeli body jak np za 2 czy 3 lata chciuał bym wymienić na coś lepszego ?

Domyślnie

1) tak pasuje
    2) ten tammron na ff się nie nadaje, ta 50-tka tak

Domyślnie

Do portretu to raczej kup Nikkor 85/1.8. Jest do nabycia za ok 1100zł w dobrym stanie. Działa na pełnej klatce (FF zwanym przez nikona formatem FX) Mając reporterskiego Tamrona pod D90 nabywanie 50/1.8 jest wg mnie złym rozwiązaniem...Tę ogniskową masz w Tamronie - co prawda światło lepsze...ale do typowego portretu jest to za krótko.

Domyślnie

Czyli mam rozumieć że ten tamron 17 50 jest ok ? i mogę go kupić ? a słyszałem jeszcze że jest jakaś portretówna 35 1.8 szukam czegoś taniego a w miarę kupuję na raz wszystko więc troche mnie szarpnie po kieszeni a budżet mam ograniczony :/ więc dać 1100 za portretówkę to trochę sporo jak dla mnie.

Domyślnie

35 to jest obiektyw szerokokątny jak zrobisz nim komuś portret to prawdopodobnie osoba ta przestawi Ci szczękę w najlepszym wypadku do portretów (tak już się przyjęło) używa się obiektywów o ogniskowej w przedziale od 85 do mniej więcej 120mm przy niższych ogniskowych wyjdą Ci przerysowania. Więc skoro chcesz miec obiektyw do portretów to jednak bd musiał zainwestować w taki o podobnej ogniskowej o jakiej Ci napisałem.
    Geniusz to jeden procent natchnienia i dziewięćdziesiąt dziewięć procent poświęcenia.

Domyślnie

Przy pisaniu postów proszę o przykładanie się do tego...słowo "portretówna" to jakieś nazwisko?
    Tamron jest ok - tylko ma pewien minus: nie zawsze dobrze współpracuje z body pod względem celności (łopatologicznie - czasem permanentnie ustawia ostrość np. przed obiektem który chcemy aby był ostry...). Dlatego jest pewne ryzyko jeżeli zdecydujesz się na niego poprzez allegro... Jeżeli będziesz miał wcześniej korpus to zawsze możesz sprawdzić i w razie kłopotu zwrócić obiektyw...Tylko do takiego sprawdzania potrzebna jest wiedza i doświadczenie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    1) tak pasuje
    2) ten tammron na ff się nie nadaje, ta 50-tka tak
    Tak z ciekawości - czemu ten tamron do FF się nie nadaje? Przecież to nie jest dx-owe szkło.

I jeszcze do autora wątku: FF to Full Frame czyli body posiadające rozmiar matrycy wymiarami odpowiadający klatce filmu 35mm
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

A jest coś w cenie tamrona 17 50 aby tez był w miarę uniwersalnym szkłem i nie miał problemów z ostrzeniem ?
    A wracając jeszcze do tego tamrona 17 50 to mam zamiar kupić na allegro ale gdzy sprzedawca zapewnia że jest wszystko ok ostrzy jak powinien itp to raczej mogę być pewnien a jeżeli cos jest nie tak to zawszę mogę zwrucić obiektyw i powiedzieć że w opisie było napisane że wszystko ok a jest tak a nie inaczej
    Ostatnio edytowane przez spriterank1 ; 18-07-2011 o 20:19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez audifan91 Zobacz posta
    35 to jest obiektyw szerokokątny...
    Znam jedną 35 1.8 i powiedziałbym, że to bardziej standard niż szeroki kąt Nie wprowadzajmy ludzi w błąd. Nawiasem mówiąc to portret niejedno ma imię i widziałem niejedno fajne portreciątko wykonane tą świetną 35-tką.

Do Anion: Obiektywy Tamrona z oznaczeniem Di II to szkła pod dx.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 18-07-2011 o 20:34

Domyślnie

Powiem tak i nie będę owijał, poszukuje tanich szkieł w miarę uniwersalnych aby się uczyć fotografii ślubnej. Wyczytałem że na początek najlepiej będzie kupić tamrona 17 50 i stałkę 50mm teraz znowu mi tutaj mówicie inaczej ehh i znowu dylematy, tylko proszę nie mócie mi tutaj że zdjęcia ślubne to pamiątka, że muszę mieć drugie body itp bo naprawdę nie polecę na ślub focić za 2 tyg tylko jak dojdę do wprawy i nie polecę również odrazu jako jedyny fotograf. Body biorę na raty a na szkła mam do dyspozycji 1500zł i chciałbym kupić za to jakąś portretówke i coś do reportarzu. na początek.

Ps może zamiast tego tamrona to dobra była by sigma 17 70 ?
    Ostatnio edytowane przez spriterank1 ; 18-07-2011 o 20:39

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów