PDA

Zobacz pełną wersję : Fokus w wizjerze

pap911
15-07-2011, 19:57
Mam Kieva 35A i w wizjerze ostro widzę tylko paluchy swe.
Czy da się to w miarę łatwo ustawić (liczę się z rozebraniem aparatu)?
Może ktoś kto jest obeznany z wnętrznościami aparatów z wizjerami byłby w stanie udzielić mi odpowiedzi na powyższe pytanie.
W chwili obecnej kadrowanie strasznie męczy i pewnie niszczy mój wzrok. Jako dziecko miałem okazję bawić isę takimi aparatami, dosłownie bawić, i nie przypominam sobie, żeby mnie męczyło patrzenie na świat przez wizjer.

pastwisko
15-07-2011, 20:06
było by łatwiej jak byś trochę dokładniej opisał o co biega...

pap911
15-07-2011, 20:45
Tak jak ze zdjęciami. coś jest ostre coś nie. zależnie od odległóści.
W moim wizjerze w Kievie ostrość jest ustawiona tak jakby na tuż przed soczewką (szybką, aparatem). To co jest dalej jest nieostre.
No i tego nie reguluje się pierścieniem ostrości na obiektywie, obiektyw a wizjer to całkiem co innego, niezależnego od siebie.
Pytanie, czy da się coś poprzestawiać, żebym widział ostro na duże odległości (5m-10m)?

Mam nadzieję, że tym razem jest bardziej zrozumiale. ^^

mrzyq
21-07-2011, 12:54
Wydaje mi się, że w Symbol mam podobny wizjer... U mnie nieco pomaga popchnięcie szybki, ale... Musisz pamiętać że to stary aparat ;) A nosisz okulary?

pap911
24-07-2011, 18:53
Nie noszę. ^^ Dzięki.
Powolutku przyzwyczajam się, w miarę upływu kolejnych klatek. Ale i tak mam zamiar go rozebrać, bo prócz nieostrości denerwują mnie w nim jakieś kłaki.
Boję się jedynie mej niezdarności.

2pompony
24-07-2011, 19:02
Zobacz po wywołaniu klatek. Jeśli ustawisz przy jednej z nich na obiektywie nieskończoność - i rzeczywiście ta umowna nieskończoność wyjdzie ostro - to wtedy to co mi najszybciej wpada do głowy, to źle zamontowana matówka. Konkretnie im dalej (czy wyżej, w zależności od tego jak się patrzy) - tym ostrość w wizjerze widać bliżej. Skoro ostrość ustawia Ci na paluchy, jak mówisz, to żeby było dobrze - matówka powinna być zamontowana bliżej lustra. Zobacz, czy nie masz tam jakichś luzów, albo wręcz czy matówka nie wylazła ze swojego łoża (akurat nie miałem nigdy żadnego Kijewa, więc nie kojarzę, jak to jest montowane).

miron19j
24-07-2011, 19:12
ale tu nie ma żadnego lustra

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/189/kiev35a.jpg/)

czy ostrość zmienia się/powinna wraz ze zmianą odległości ostrzenia? Wg mnie nie. A to by znaczyło, że w wizjerze jakaś soczewka się przesunęła/urwała.

2pompony
24-07-2011, 19:47
Aaa, widzisz, nei doczytałem. Ostatnio jedyne Kijewy, jakimi się interesowałem, to te lustrzanki 6x6 - stąd domysł okazał się nie do tego modelu, co trza. :)

Co do ostrzenia, najogólneij biorąc są dwa modele: albo całość układu optycznego oddala/zbliża się do filmu, matrycy - albo drugi model: ogniskowanie wewnętrzne, to znaczy tylko niektóre elementy są ruchome. Ale mówimy o ostrzeniu obiektywu.

CO do akurat tego wizjera - myślę, ze ostrzenei nei zmienia się w zależności od nastawiania ostrości obiektywu. Ten aparat to kopia Minoxa, który wizjer miał ostry w całym zakresie i to niezależnie od ostrzenia obiektywu. Myślę, że skoro sam wizjer jest nieostry, to po prostu to co myślisz - wada polegająca na przesunięciu się jakijś soczewki w samym wizjerze.

pap911
25-07-2011, 13:01
ale tu nie ma żadnego lustra
czy ostrość zmienia się/powinna wraz ze zmianą odległości ostrzenia? Wg mnie nie. A to by znaczyło, że w wizjerze jakaś soczewka się przesunęła/urwała.
O takie ustrojstwo właśnie chodzi. Tu nic ostrość sie nie zmienia w wizjerze ze zmianą odległóści ostrzenia obiektywu.
Jako, ze dopatrzyłem się także kłaków w środku wizjera podjąłem śmiałą decyzję rozebrania aparatu (zaraz po skończeniu rolki, jeśli aparat w ogóle okaże się sprawny). Mam nadzieję, że nie rozsypie mi się na wieki. I że soczewki wizjera nie są w żaden sposób klejone ze sobą lub coś w tym stylu.

miron19j
25-07-2011, 15:59
. I że soczewki wizjera nie są w żaden sposób klejone ze sobą lub coś w tym stylu.

Objawy wskazuja, ze wlasnie sie rozkleily. :-)

pap911
26-07-2011, 12:25
Nie pocieszaj xD

Budapren i po sprawie?

miron19j
26-07-2011, 16:46
nooo, ja bym jednak stawial na cjanopan :-)