PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Okienko

pes
14-07-2011, 17:57
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/801/dsc1678e.jpg/)

tompsl
14-07-2011, 18:25
porządnie wypatrzone.
graficzne tyle ile trzeba, dwa skosy dopełniają je w sam raz.
o aspektach technicznych nie myślę - jest fajne. kupuję:)

krokus66
14-07-2011, 19:23
porządnie wypatrzone.
graficzne tyle ile trzeba, dwa skosy dopełniają je w sam raz.
o aspektach technicznych nie myślę - jest fajne. kupuję:)

Podpisuję się. Bardzo dobre, mocne.

Dune
14-07-2011, 20:57
Podpisuję się.

Ja również.

camaxtli85
14-07-2011, 22:25
a ja średnio lubię wycinanki kolorystyczne, ta nawet się broni, ale nie nadużywaj efektu;)

Duder
15-07-2011, 02:26
Przecież tu żadnych wycinanek nie było-ściana ma beżowe odcienie. Bardzo fajne zdjęcie.

krokus66
15-07-2011, 12:21
a ja średnio lubię wycinanki kolorystyczne, ta nawet się broni, ale nie nadużywaj efektu;)

Fotografując architekturę nie zapominajmy o detalach. Właśnie wtedy jesteśmy w stanie przekazać wiecej, znacznie wiecej, wytworzyć atmosferę, wczuć się i lepiej poznać temat. Widok z daleka z definicji zgubi detale i ich smaczek. Ja w takim przypadku preferuję zestaw zdjęć.

W tym przypadku pes w artystyczny sposób ukazał współzależność pomiędzy liniami horyzontalnymi, wertykalnymi a diagonalnymi. Uzyskany efekt bardzo mi się podoba.

rafalg78
15-07-2011, 15:11
Świetnie wypatrzone okno.

camaxtli85
15-07-2011, 15:48
Fotografując architekturę nie zapominajmy o detalach. Właśnie wtedy jesteśmy w stanie przekazać wiecej, znacznie wiecej, wytworzyć atmosferę, wczuć się i lepiej poznać temat. Widok z daleka z definicji zgubi detale i ich smaczek. Ja w takim przypadku preferuję zestaw zdjęć.

W tym przypadku pes w artystyczny sposób ukazał współzależność pomiędzy liniami horyzontalnymi, wertykalnymi a diagonalnymi. Uzyskany efekt bardzo mi się podoba.

Problem wycinek kolorystycznych jest taki, że bazują na przerysowaniach i mocnych impulsach, czasami idą w kierunku komiksowości, a czasami karykatury, kwestia tematu. Samo kadrowanie w detalu już jest podkreśleniem/oddaniem czci obiektu, a wrzucając efekt, podkreśla się go grubą kreską, więc trzeba uważać, żeby balans nad kiczem nie umoczył i tak mocnego już sygnału. Dlatego ja nie lubię wycinanek kolorystycznych w detalach i obiektach, wtedy zdjęcie traci naturalność, na rzecz grafiki/plakatu/wariacji kolorów.

Racja z tymi liniami, to one tutaj pełnią najlepszą funkcję, ale kolor mz bardziej odciąga od nich wzrok, niż im pomaga. Zaczyna się dyskusja o gustach;)

mendzik
15-07-2011, 15:53
Fotka bardzo ciekawa, powtarzam innych ale kadr naprawdę świetny. Osobiście jak dla mnie mogłoby w ogóle nie być tego kwiatka i fota była nadal świetna (jeśli nie lepsza...)

krokus66
15-07-2011, 18:53
Problem wycinek kolorystycznych jest taki, że bazują na przerysowaniach i mocnych impulsach, czasami idą w kierunku komiksowości, a czasami karykatury, kwestia tematu. Samo kadrowanie w detalu już jest podkreśleniem/oddaniem czci obiektu, a wrzucając efekt, podkreśla się go grubą kreską, więc trzeba uważać, żeby balans nad kiczem nie umoczył i tak mocnego już sygnału. Dlatego ja nie lubię wycinanek kolorystycznych w detalach i obiektach, wtedy zdjęcie traci naturalność, na rzecz grafiki/plakatu/wariacji kolorów.

Racja z tymi liniami, to one tutaj pełnią najlepszą funkcję, ale kolor mz bardziej odciąga od nich wzrok, niż im pomaga. Zaczyna się dyskusja o gustach;)

Ja Tobie absolutnie nie narzucam, że musisz lubić wycinanki. Twoja sprawa. To co napisałem, to znajdziesz w niejednej książce a ponadto sam się o tym nie raz przekonałem.

W tej focie nie widzę kiczu, przerysowań, karykatury itp. Też bym tak to sfocił i mnie się bardzo podoba. Nie ma to jednak najmniejszego wpływu na to, że szanuję Twoje zdanie, mimo iż się z nim nie zgadzam.

pes
17-07-2011, 08:16
Dzięki za komentarze :) Miło, że się Wam spodobało. Pozdrawiam.