Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy PC

d50kid
13-07-2011, 15:05
Witam

nastała wiekopomna chwila a mianowicie po miesiącach za i przeciw PC-APPLE - Broń Boże nie chce wywoływać kolejnej 100 postowej dyskusji ktory lepszy zdecydowałem się na pozostanie w środowisku Win i zlożenie nowego PC. Jako że ostatni raz składałem komputer 5 lat temu to przy pomocy ostatnich tematów na grupie jak i pclab złozylem i mam zamiar zamowic w poniedzialek takie ustrojstwo - wszelkie porady mile widziane.
Zaznacze od razu ze nie bedzie to komputer do gier, podstawa to obróbka foto + net, filmy, muzyka.

obudowa : SilentiumPC Pilum 400 Pure Black (bez zasilacza) [PI-400]
zasilacz : Chieftec CFT-650-14CS 650W
płyta gł. : Gigabyte GA-H67MA-UD2H-B3 /intel H67/ [GA-H67MA-UD2H-B3]
procesor : Intel Core i5-2400 /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX
wiatrak proc : Scythe Mugen II Rev.B
pamięc : Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Grey Series
karta graf : Sapphire Radeon HD5830 XTREME 1GB DDR5 /256bit/ DVI/HDMI/DP
SSD : OCZ Vertex2 E 60GB (285MB/275MB/s)
dysk : Western Digital Black 500GB 7200rpm 32MB cache
lub
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3
nagr dvd : Samsung SH-222AB SATA

oczywiscie z powyzej zlozonym zestawem mam kilka pytan :

zestaw mial byc do 3 tys a wyszlo 3445

- czy skladac na intel wszedzie polecanym czy moze sprobowac na AMD?
- czy obudowa + zasilacz sa na tyle dobre co i ciche - chodzi o obudowe czy zagłuszy prace wiatraków na procku i czy zasilacz jest cichy ?
- czy warto brac osobny wiatrak do procka w postaci (Scythe Mugen II Rev.B) czy wystarczy dawany w BOX-ie przez producenta?
- czy ktos moze polecic jakas karte graficzna(tansza) bo to jedyny element ktory bralem w ciemno - nie dosc ze nie wiem czy ATI czy nVidia to od razu mowie ze nie jest to komp do grania!
- czy warto brac SDD zeby miec na tym system i programy czy spokojnie HDD wystarcza? To czy system laduje sie w 15 sek czy 30 mi nie robi
- WD czy Samsung - czytalem kilka testow i z jednej strony pisza ze WD sa glosne szczegolnie 500 i ze do Samsung F3 sie nie umywaja a z drugiej ktos z Was na forum pisał ze F3 wchodza w dziwne wibracje?

Bede wdzieczny za wszelkie uwagi i pomoc przy skonfigurowaniu komputera mam nadzieje na najbliższe 5 lat ;)

pozdrawiam
Marcin

tomwidlak
13-07-2011, 15:16
Pare rad:

1. jak chcesz to do obrobki foto tylko, i zaoszczedzic kasy to i3 2100 da Ci podobna wydajnosc w szopie za sporo mniejsza cene
2. nie kupuj takiej karty, do niczego Ci sie nie przyda, bedzie zarla kupe pradu i produkowala kupe ciepla
3. wez plyte ktora obsluguje wbudowana grafike w procesor. Nie wiem jak i5 2400 ale polecany i3 2100 ma wbudowana grafe HD 2000 ktora jest idealna do tego co potrzebujesz, nie masz dodatkowych kosztow, ani masy ciepla w obudowie
4. zamiast Vertexa 2 kup Agility 3, kosztuje tylko ciut wiecej, a jest znacznie szybsza. Musisz tylko kupic plyte z portem SATA 3 !! A, i ABSOLUTNIE warto SSD na system dac
5. Procesory Intela sie tak malo grzeja ze nie potrzebujesz super chlodzenia, to co przychodzi z prockiem spokojnie starcza, zaloz lepiej wiecej cichych wiatrakow na obudowie zeby wyciagaly co jest w srodku i chlodzily dysk
6. kup Sobie wiekszy dysk na dane, minimum 1TB - polecam WD z serii blue, nie bardzo drogi a w miare szybki
7. jak zdecydujesz sie posluchac moich rad, nie potrzebujesz wtedy tez tak mocnego zasilacza, zaoszczedzisz na kosztach i pradzie - 450 spokojnie Ci starczy

Dodam jeszcze ze skladalem wlasnie kompa takowego na i3 do uzywania przy edycji zdjec, dla kogos z ciasnym budzetem i w sumie wyszlo 1700zl chyba niecale. Kopara mi nieco opadla jak zobaczylem wydajnosc tego procka przy szopie. Zreszta, tu jest przykladowy test (4GB RAM, 32bit Win Vista) - http://www.hardwareheaven.com/photoshop_results.php?page=view&id=680 - taki sam czas osiagnieto na i7 3,2 Ghz - http://www.hardwareheaven.com/photoshop.php na dole samym, co po raz kolejny pokazuje ze do szopa najwazniejsze jest taktowanie, a ilosc rdzeni ma mniejsze znaczenie.

d50kid
13-07-2011, 15:54
1. czyli ten procesor i3 2100 da w PS czy Lightroom(bo tego uzywam do zdjec) mniej wiecej to samo ? A jak z odtwarzaniem filmów HD ?
2. wlaśnie co do karty to jak pisalem strzelałem - bo patrze realnie - przez ostatni rok nie zagralem w nic - moze mnie kiedys najdzie ale dla mnie to strata czasu wiec :)
3. przy tej plycie jest napisane : zintegrowana z procesorem czyli ok? a czy karta poza grami nie jest odpowiedzialna za inne rzeczy w kompie ? moze jednak jakas tansza - 200-300 zl ?
4. jezeli chodzi o taki model : Dysk SSD OCZ Agility 3 60GB AGT3-25SAT3-60G - to jest drozszy od Vertexa o 40 zl ? moze podasz jaka wziales plyte zebym mial za przyklad cos do Sata 3 - chodzi o dysk SSD?
5. czy mozesz polecic jakie i ile wiatrakow kupic do takiej budy ?
6. ja chce 2 dyski po 500 gb wiec i tak wyjdzie 1T - tak podobno lepiej
7. aha czyli 450 jest ok, a tez chieftec ?

z góry dzieki za info

Umbra
13-07-2011, 16:15
Zasilacz lepiej innej firmy. Corsair, XFX, Seasonic, Enermax Antec, Bequiet - coś z ich oferty.

W to, że i3 jest równie szybki, co i7 mi się wierzyć nie chce. ;)
http://pclab.pl/art44564-10.html

Jak masz kasę, to weć nowe i7. RAM-u dobrze mieć chyba jak najwięcej. Karta graficzna zintegrowana albo jakaś najtańsza.

tomwidlak
13-07-2011, 16:19
1. Odtwarzanie filmow HD to zaden problem dla tego kompa. To zaden problem dla o wiele slabszych kompow wiec tym sie nie przejmuj, wbudowana HD 2000 swietnie sobie radzi z tym na 24" monitorze obecnie :-)
2 i 3. wybrane procki Intela maja wbudowana grafike w siebie, potrzebujesz tylko plyte z czipsetem ktora to obsluguje. H61, H67 i Z68 maja ta funkcje, ale musisz szukac konkretnej plyty, bo niektore nie maja tej opcji. Ja w tym kompie konkretnym uzylem Gigabyte H61M-D2-B3, bardzo ladna plyta ale nie ma SATA 3. Karta wideo jest odpowiedzialna na wyswietlanie obrazu i tyle :-) A HD2000 i HD3000 to dosc mocne karty, nie potrzebujesz nic wiecej jak nie masz zamiaru grac w najnowsze gry - zbedny wydatek dokupowac osobna
4. tak, tyle wiecej kosztuje. Ja mam ten dysk u Siebie ale niestety SATA2 ogranicza jego predkosc. Sata 3 jest obslugiwana przez H67 i Z68, i oba czipsety obsluguja tez wbudowane w procek wideo - patrz na specyfikacje plyty poprostu, Gigabyte robi modele ktore obsluguja i wideo i SATA3.
5. wiatrakow wkladasz ile wchodzi i jak najwieksze, kupujesz wtedy wolnoobrotowe i masz dobry przeplyw bez chalasu. W przypadku tych prockow i wbudowanej karty, wytwarzanie ciepla jest dosc niewielkie wiec nie musisz sie tym zbytnio az przejomwac. Karta wideo to przewaznie najwiekszy kaloryfer w komputerze jest, wiec jak nie bedziesz jej mial, komputer bedzie i cichu i chlodny
6. hm, dwa dyski sa drozsze o wiele, 2 x glosniejsze i 2x wiecej pradu zra, chyba ze chcesz je laczyc w RAID0 dla predkosci, wtedy ma sens. Ale musisz pamietac ze przy RAID0 jesli jeden dysk padnie tracisz wszystko, wiec musisz robic bardzo czeste back-upy (ktore i tak powinienes robic, choc nie tak juz czesto) :-) Jesli nie masz zamiaru robic RAID0 to dziwnym jest wkladanie dwoch 500tek miast 1TB.
7. 450 spokojnie Ci wystarczy, cheiefteki sa dobre wiec spokojnie mozesz ta marke brac

tomwidlak
13-07-2011, 16:24
Zasilacz lepiej innej firmy. Corsair, XFX, Seasonic, Enermax Antec, Bequiet - coś z ich oferty.

W to, że i3 jest równie szybki, co i7 mi się wierzyć nie chce. ;)
http://pclab.pl/art44564-10.html

Jak masz kasę, to weć nowe i7. RAM-u dobrze mieć chyba jak najwięcej. Karta graficzna zintegrowana albo jakaś najtańsza.

Ja nie mowie ze jest rownie szybki, ja mowie ze jest rownie szybki pod Fotoszopem jak podany na stronie wynik z i7. Jesli masz i7 mozesz zrobic ten test wydajnosci i zobaczyc sam. W innych zastosowaniach ktore uzywaja wszystkich rdzeni i7 bedzie szybszy, ale nie w Fotoszopie, poprostu. Przy takim uzytkowaniu jak filmy, net czy normalne codzienne uzytkowanie tez nie bedzie szybszy, jako ze te czynnosci nie obciazaja procesora zbytnio. Tak wiec dla normalnego uzytkownika ktory ma komp do obrabiania zdjec i zwyklych kopmputerowych czynnosci, i3 z tym samym taktowaniem bedzie rownie szybki jak i7. Reszta to onanizm i zbedne wydawanie pieniedzy.

Nastepnym mitem jest "RAM-u dobrze mieć chyba jak najwięcej" - RAMu trzeba miec wiecej niz sie zazwyczaj uzywa, jako ze w przypadku gdy brakuje RAMu, komputer zaczyna uzywac pamieci wirtualnej, czyli dysku, i wszystko dramatycznie zwalnia. Jesli np. uzywa sie nie wiecej niz 6GB zazwyczaj, to czy sie bedzie mialo 8GB czy 164GB nie bedzie mialo znaczenia. Ja, przy wszystkich wodotryskach wlaczonych w Win7, wlaczonym szopie i LR nie przekroczylem nigdy jeszcze 8GB (nie sledze dokladnego zuzycia, ale nigdy nie uzyl komp pamieci wirtualnej) wiec 8GB to taka akurat ilosc, dla normalnego fotoszopowania i uzytkowania kompa.

robin102
13-07-2011, 16:25
.
Dokładnie jak kolega radzi i 500Wat w markowym wykonaniu do 350zł wystarczy.

tomwidlak
13-07-2011, 17:19
Dopisze ze na smierc zapomnialem ze PS CS5 uzywa przy niektorych operacjach wielu rdzeni na raz, wiec przy tej wersji wiecej rdzeni ma efekt jakis i moze byc wartym rozwazenia. Z tym ze nie jest to tak ze 2x wiecej rdzieni = 2x szybciej, jesli masz zamiar uzywac CS5 to pozerkaj na testy porownawcze - czy warto Ci doplacac dosc znacznie musisz zdecydowac juz sam.

Umbra
13-07-2011, 17:19
Ja nie mowie ze jest rownie szybki, ja mowie ze jest rownie szybki pod Fotoszopem jak podany na stronie wynik z i7. Jesli masz i7 mozesz zrobic ten test wydajnosci i zobaczyc sam. W innych zastosowaniach ktore uzywaja wszystkich rdzeni i7 bedzie szybszy, ale nie w Fotoszopie, poprostu. Przy takim uzytkowaniu jak filmy, net czy normalne codzienne uzytkowanie tez nie bedzie szybszy, jako ze te czynnosci nie obciazaja procesora zbytnio. Tak wiec dla normalnego uzytkownika ktory ma komp do obrabiania zdjec i zwyklych kopmputerowych czynnosci, i3 z tym samym taktowaniem bedzie rownie szybki jak i7. Reszta to onanizm i zbedne wydawanie pieniedzy.

Nastepnym mitem jest "RAM-u dobrze mieć chyba jak najwięcej" - RAMu trzeba miec wiecej niz sie zazwyczaj uzywa, jako ze w przypadku gdy brakuje RAMu, komputer zaczyna uzywac pamieci wirtualnej, czyli dysku, i wszystko dramatycznie zwalnia. Jesli np. uzywa sie nie wiecej niz 6GB zazwyczaj, to czy sie bedzie mialo 8GB czy 164GB nie bedzie mialo znaczenia. Ja, przy wszystkich wodotryskach wlaczonych w Win7, wlaczonym szopie i LR nie przekroczylem nigdy jeszcze 8GB (nie sledze dokladnego zuzycia, ale nigdy nie uzyl komp pamieci wirtualnej) wiec 8GB to taka akurat ilosc, dla normalnego fotoszopowania i uzytkowania kompa.

Podałem wyżej link do testu w PS-ie.

Sam nie mam i7. Kompa składałem pod gry jakiś czas temu (i5 750, 4 GB RAM).

tomwidlak
13-07-2011, 17:35
Podałem wyżej link do testu w PS-ie.

Sam nie mam i7. Kompa składałem pod gry jakiś czas temu (i5 750, 4 GB RAM).

Jak wyzej wspomnialem, zapomnialem ze CS5 uzywa do wybranych operacji wiecej rdzeni, test ktory podlinkowales byl robiony wlasnie na CS5. W tym wypadku doplata moze miec jakis sens, choc to nie jest tak ze 2x rdzeni dadza nam 2x wieksza predkosc w realnym uzywaniu szopa. Sa porownania na tomshardware bodajze CS3 vs CS5 i roznie jest z tym. Niektore rzeczy robi szybciej, niektore nie - ogolnie majac 6 rdzeni pisali chyba ze mozna sie spodziewac okolo 30% przyspieszenia. Zalezy wiec od zasobnosci portwela i jakiej wersji uzywamy.

d50kid
14-07-2011, 15:34
No to juz chyba sie zdecydowalem - dzieki tom i calej reszcie za poswiecony czas :) A tak to wyglada po kosmetycznych zmianach.
Mam nadzieje ze nie pozaluje braku karty graf - ktora zawsze mozna dokupic :) No i mam nadzieje ze 60 GB na system i programy starczy na SDD bo kolega stig uswiadomil mnie ze po roku uzytkowania win 7 potrafi sie rozrosnac do 20 GB. No i ze procek i3 da rade bo chcialem i5.
Zestaw wyglada takowo :

SilentiumPC Pilum 400 Pure Black (bez zasilacza) [PI-400]

Bequiet Stra. Power E8 CM 480W

Gigabyte GA-H67MA-USB3-B3 H67 LG 1155 [GA-H67MA-USB3-B3]

Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Grey Series [KHX1600C9D3X2K2/8GX]

Intel Core i3 2100 3.10GHz LGA1155 BOX [BX80623I32100]

OCZ Agility 3 60GB AGT3-25SAT3-60G

Dysk twardy WD 1TB WD10EALS SATA II 32MB Blue

Samsung SH-222AB SATA (black) [SH-222AB/BEBE]

zestaw wyszedl - 2200 zł czyli calkiem przyzwoicie a zakladalem ok 3 tys :) Dzieki temu chyba poczekam na NEC P241W zamiast brac NEC P221W.

Oczywiscie wszelkie uwagi mile widziane bo zamówienie składam w poniedzialek :)

pozdrawiam
Marcin Gucwa

tomwidlak
14-07-2011, 16:56
Nie ma problemu, zdecydowanie wolal bym tez zaoszczedzone pieniadze skierowac w strone lepszego monitora. Jeszcze jedno mi na mysl przyszlo - czipset Z68 ma jedna funkcje z ktorej w przyszlosci mogl bys chciec skorzystac. Z68 obsluguje wideo w procku i SATA3 plus ma fukncje przy uzyciu ktorej mozesz dolozyc jeszcze jedno SSD i uzywac go jako cache do Twojego 1TB dysku, co znacznie przyspieszy jego dzialanie. Jak stanieja szybkie SSD to bylo by to wartym rozwazenia. Zerknij sobie jaka jest roznica w cenie tej plyty ktora wybrales a Gigabyte z Z68, ino zerknij zeby miala obsluge wideo wbudowana, nie wszystkie maja :-)

tomwidlak
16-07-2011, 22:41
Z ciekawosci zainstalowalem sobie PS CS5 zeby zobaczyc czy rzeczywiscie bedzie szybszym i ile od CS3, przy tym tescie http://www.hardwareheaven.com/photoshop.php Jest nieco szybszy, na CS3 wyszlo mi 302 sek., na CS5 285 sek. wiec tylko 5,5% szybciej.

grunia99
16-07-2011, 23:06
Decyzja z wyborem dysku WD jest jak najbardziej słuszna. Do domowego przez lenistwo (nie chciało mi się czekać 3 dni na inny) kupiłem tego Samsung 500GB. Musiałem go w końcu mocować na podkładkach antywibracyjnych - hałasował strasznie. W sklepie sprawdzałem potem inne sztuki i wszystkie były takie same. Teraz, gdy wisi na gumach jest ok, ale...

robin102
18-07-2011, 12:00
Na zasilaczu można by przyoszczędzić trochę (70-90zł) kupując np. 420Wat lub 400W, a dysk bym osobiście kupił szybszy niż poczciwy WD, a mianowicie Samsunga z serii F4. Szybki dysk przy obróbce dużych plików zdjęciowych to sprawa priorytetowa.
Co do procesora to jednak szedł bym w i5 drugiej generacji mimo, że trzeba kaski dołożyć.

tomwidlak
18-07-2011, 14:00
dysk bym osobiście kupił szybszy niż poczciwy WD.

Znaczy ze WD nie robi szybkich dyskow ? Przez "poczciwy" masz na mysli ze lata temu osiedli na laurach i przestali sie rozwijac ? :D

Co do procesora to jednak szedł bym w i5 drugiej generacji mimo, że trzeba kaski dołożyć.

Czemu ? Jesli Fotoszop czy LR nie przyspieszy praktycznie nic po zmianie na i5, to jaki jest sens wydawania tych 200zl ? Zgodze sie ze i5 jest szybszym procesorem w programach ktore zrobia uzytek z tych czterech rdzeni, ale niestety fotoszop do nich nie nalezy :-)

robin102
19-07-2011, 13:04
Wedle mojej wiedzy (praktycznej) najszybsze na dziś budżetowe HD to Samsungi serii F4. Daje się to odczuć jak np trzeba zapisać plik o wadze cyrka 100MB jednego kadru po zaawansowanej obróbce, albo go otworzyć.
Co do procesora to wydaje mi się, że kupowanie i3 patrząc na zagadnienie przez pryzmat pracy na PSie nie za bardzo ma sens. Używając komputera nawet fotograf który powiedzmy pracuje tylko na plikach zdjęciowych wykonuje tak wiele rożnych innych czynności, że czym wydajniejszy szybszy procesor tym ma więcej czasu dla siebie , sekunda do sekundy i przez rok uzbiera się tydzień wolnego czasu do ględzenia np na forum :mrgreen:
wydajniejszy proc ma wpływ na tak prozaiczne operacje jak uruchamianie PC-ta, zamykanie, transfery dużych plików, zrzuty z kart pamięci, szybkość działania przeglądarki. Mam możliwość przetaktowywania w kilka sekund swego procesora np na 3,2 GHz a potem na 2,6GHz i uwierz jest spora różnica jak sobie pracuje na wyższym taktowaniu, a potem zwalniam zegar proca na 2,6 GHz. Nie wspominając już o pracy na Lightroomie.

Johanan
19-07-2011, 13:17
To fakt, ale odkryłem to stosunkowo niedawno, że szybkość CPU determinuje wydajność kontrolera, przez co fizyczne transfery uzyskiwane na naszych dyskach są przy szybszych procesorach znacznie większe.

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale odkąd obdarzyłem siebie dyskami SSD, do których dotąd nie mam pełnego zaufania, wydrążyłem i ten temat.

tomwidlak
19-07-2011, 13:21
Wedle mojej wiedzy (praktycznej) najszybsze na dziś budżetowe HD to Samsungi serii F4. Daje się to odczuć jak np trzeba zapisać plik o wadze cyrka 100MB jednego kadru po zaawansowanej obróbce, albo go otworzyć.
Co do procesora to wydaje mi się, że kupowanie i3 patrząc na zagadnienie przez pryzmat pracy na PSie nie za bardzo ma sens. Używając komputera nawet fotograf który powiedzmy pracuje tylko na plikach zdjęciowych wykonuje tak wiele rożnych innych czynności, że czym wydajniejszy szybszy procesor tym ma więcej czasu dla siebie , sekunda do sekundy i przez rok uzbiera się tydzień wolnego czasu do ględzenia np na forum :mrgreen:
wydajniejszy proc ma wpływ na tak prozaiczne operacje jak uruchamianie PC-ta, zamykanie, transfery dużych plików, zrzuty z kart pamięci, szybkość działania przeglądarki. Mam możliwość przetaktowywania w kilka sekund swego procesora np na 3,2 GHz a potem na 2,6GHz i uwierz jest spora różnica jak sobie pracuje na wyższym taktowaniu, a potem zwalniam zegar proca na 2,6 GHz. Nie wspominając już o pracy na Lightroomie.

Ale ja sie zgadzam z wydajnoscia biarac pod uwage taktowanie, absolutnie, z tym ze obydwa procki o ktorych mowa w tym watku maja to samo taktowanie, roznica jest w ilosci rdzeni. Wiekszosc czynnosci o ktorych piszesz nie zajma w pelni dwoch rdzeni, nie mowiac juz o czterech. Ja pracuje na osmiu rdzeniach, i wiem z praktyki ze jest to kompletne marnotrastwo, jako ze nie uzywam zadnego programu ktory by ich uzyl nawet w polowie, nie mowiac juz o pelni. Takze teoretycznie i5 jest wydajniejszym prockiem, ale praktycznie w uzyciu do PS/LR i "normalnego" uzytkowania (ogromna wiekszosc programow nie uzywa wiecej niz 1-2 rdzeni), i3 taktowany tym samym jesli bedzie wolniejszy to tylko minimalnie, za 50% wieksze pieniadze.

Co do dyskow, nie znam Samsunga jako ze zawsze opieralem sie na WD i Seagate, przykladowo WD 1TB z serii Blue kosztowal ostatnio jesli pamiec nie zawodzi okolo 200zl, i wyciaga okolo 115mB/sek przy wiekszych plikach. Ufam tym poczciwym WD poniewaz uzywalem ich cale masy, i nadal uzywam poniewaz w moim odczuciu oferuja predkosci i bezawaryjnosc za ludzkie pieniadze. Nie twierdze ze sa lepsze i tansze od Samsunga, nie uzywalem i nie mam opinii, ale zapewne nie sa wolniejsze i wiele drozsze, a wiem ze sa niezawodne. "If it ain't broken, don't fix it" :-)

Umbra
19-07-2011, 13:39
Przecież podałem link do testu. i5 jest szybszy w ps-ie. A i7 będzie jeszcze szybszy.

tomwidlak
19-07-2011, 13:55
Przecież podałem link do testu. i5 jest szybszy w ps-ie. A i7 będzie jeszcze szybszy.

No i wychodzi ze obydwaj mamy racje - i5 2400 + TURBO = nie 3,1GHz a 3,4Ghz, wiec owszem, i5 2400 + TURBO jest wydajniejszy od i3 2100 na CS5, z tym ze roznica zapewne polega na roznicy w taktowaniu niz wydajnosci procesora. A to wlasnie ja twierdze, ze w PS i3 bedzie niemalze tak samo, lub wrecz tak samo wydajny jak i5 PRZY TYM SAMYM TAKTOWANIU.

EDIT. za 2-3 tyg bede mial i5 2500K wiec ustawie go na 3,1Ghz i porownam, dla swej wlasnej swiadomosci :-)

Azazel85
19-07-2011, 14:14
tak samo wydajny jak i5 PRZY TYM SAMYM TAKTOWANIU.

Ale co to jest za argument??
Chodzi o to żeby było jak najszybciej, nie jak najwolniej.

Jak i7 zdusisz jakoś w bios'ie, to być może też będzie "tak samo wydajny przy tym samym taktowaniu" jak jakiś Pentium czy Celeron. Ale co z tego?

i5 kupujesz po to, żeby go w dwie minuty przetaktować na 4,5-4,7GHz, bo na dobrej normalnej płycie, spokojnie z takimi taktowaniami pracuje.

tomwidlak
19-07-2011, 14:27
Ale co to jest za argument??
Chodzi o to żeby było jak najszybciej, nie jak najwolniej.

Jak i7 zdusisz jakoś w bios'ie, to być może też będzie "tak samo wydajny przy tym samym taktowaniu" jak jakiś Pentium czy Celeron. Ale co z tego?

i5 kupujesz po to, żeby go w dwie minuty przetaktować na 4,5-4,7GHz, bo na dobrej normalnej płycie, spokojnie z takimi taktowaniami pracuje.

Przeczytales cos wiecej w watku czy tylko ostatni post ? Argument jest taki ze i5 nie jest magicznie bardziej wydajny z tego wzgledu ze sie nazywa i5. i3 na programach ktore nie korzystaja z trzech czy czterech rdzeni (czyli wiekszosci oprogramowania) bedzie niemalze tak samo lub tak samo wydajny jak i5 przy tym samym taktowaniu.

Tak wiec i3 jest lepszym procesorem jesli chodzi o stosunek wydajnosci do ceny w realnych zyciowych warunkach, szczegolnie dla fotografa. Chyba ze nie bierzesz ceny pod uwage, wtedy mozesz sie szarpnac na dwa nowe Xeony, podkrecic je na 4,5 - 4,7Ghz i wtedy sie jarac, bo to bedzie dopiero MOC :-) Choc juz jak szalec to na calego, cztery Xeony :-)

Kyle
19-07-2011, 14:31
No i wychodzi ze obydwaj mamy racje - i5 2400 + TURBO = nie 3,1GHz a 3,4GhzKiedy miałem włączone turbo to nie widziałem taktowania 3,4 Ghz (przy obciążeniu 1 rdzenia) ... coś tam czasem podskakiwało chyba do 3,3 z 3,2. Tak więc to nie jest tak że jak włączymy turbo i obciążymy jeden rdzeń, to mamy ładne, stałe 3,4 Ghz (jak ktoś chce takiego taktowania to niech ustawi lepiej mnożnik na 34). A temperatury procesora w stress test, najcieplejszego rdzenia, miałem grubo poniżej 50 st. C - żeby nie było, że nie osiągnął wyższego taktowania z powodu za wysokiej temp.

tomwidlak
19-07-2011, 15:51
Kiedy miałem włączone turbo to nie widziałem taktowania 3,4 Ghz (przy obciążeniu 1 rdzenia) ... coś tam czasem podskakiwało chyba do 3,3 z 3,2. Tak więc to nie jest tak że jak włączymy turbo i obciążymy jeden rdzeń, to mamy ładne, stałe 3,4 Ghz (jak ktoś chce takiego taktowania to niech ustawi lepiej mnożnik na 34). A temperatury procesora w stress test, najcieplejszego rdzenia, miałem grubo poniżej 50 st. C - żeby nie było, że nie osiągnął wyższego taktowania z powodu za wysokiej temp.

Nie mialem do czynienia z i5 osobiscie jeszcze, wiec nie wiem ile testach CS5 bedzie wyzej taktowalo, w tescie napisali "i5 2400 + TURBO" wiec zakladam ze cos to turbo tam dawalo, na stronie Intela pisze ze turbo taktuje do 3,4Ghz. Z ciekawosci poprostu jak bede mial i5 2500K niebawem, obnize go do 3,1Ghz i porownam wydajnosc z i3 2100 przy tym samym taktowaniu. Mysle ze wydajnoscia w PSie nie beda sie roznic zbytnio, jesli wcale.

Generalnie chodzi mi o to ze ludzie pisza "koniecznie i5" albo "tylko i7" a tak naprawde w realnym uzywaniu kompa, gdzie zadko ktory program uzywa wiecej niz 1-2 rdzenie, nie jest to az takie znaczace. Jesli ktos korzysta ze wszystkich rdzeni, wtedy absolutnie. Ale tak to tylko zbedny wydatek jest, i jak ktos jest na budzecie to o wiele lepiej jet ta roznice wsadzic w SSD czy szybsze dyski, wtedy ta roznica bedzie o wiele bardziej zauwazalna, w predkosci ogolnej kompa. A watek, jak by nie patrzec, polega na "mam tylko tyle $$$, co zlozyc najlepiej do PS/LR" :-)

Poganin
19-07-2011, 16:03
Cześć wam,może ktoś znajdzie czas i zbuduje wirtualnie komp oparty na procku Intel Core i7 2600 3,40 GHz BOX , środki na komp to 3800 zł ,potrzebuję pomocy bo nie za bardzo się na tym znam,a po drugie to od tego czytania szukania to mam jeszcze większy bałagan w głowie,czekam na propozycję,komp przeznaczony do wszystkiego :) procek ten co podałem ,kwota nieprzekraczalna,komp od podstaw bez monitora.Pozdrawiam.
Jeszcze jedno,ceny zbliżone do cen ze strony komputronik.

Greg77
19-07-2011, 16:05
Cześć wam,może ktoś znajdzie czas i zbuduje wirtualnie komp oparty na procku Intel Core i7 2600 3,40 GHz BOX , środki na komp to 3800 zł ,potrzebuję pomocy bo nie za bardzo się na tym znam,a po drugie to od tego czytania szukania to mam jeszcze większy bałagan w głowie,czekam na propozycję,komp przeznaczony do wszystkiego :) procek ten co podałem ,kwota nieprzekraczalna,komp od podstaw bez monitora.Pozdrawiam.

Nie zloze, bo Intel to dla mnie ciemna magia i nawet nie do konca kumam ktory proc dobry a ktory zly, znajda sie jednak tutaj tacy co pomoga.
Dodaj tylko Do czego ma byc ten procek, gry, obrobka???

Poganin
19-07-2011, 16:21
Nie zloze, bo Intel to dla mnie ciemna magia i nawet nie do konca kumam ktory proc dobry a ktory zly, znajda sie jednak tutaj tacy co pomoga.
Dodaj tylko Do czego ma byc ten procek, gry, obrobka???

obrobka i w ramach walki z nudą także gry.

Greg77
19-07-2011, 16:27
obrobka i w ramach walki z nudą także gry.

A widzisz bo tutaj juz bedzie sie patrzec jaka karte graficzna dobrac, droga i mocna do grania czy tania wystarczajaca do obrobki;)

Poganin
19-07-2011, 16:29
A widzisz bo tutaj juz bedzie sie patrzec jaka karte graficzna dobrac, droga i mocna do grania czy tania wystarczajaca do obrobki;)
No więc do gier też,bo lubię grać,duże dziecko :D

Umbra
19-07-2011, 16:37
Nie mialem do czynienia z i5 osobiscie jeszcze, wiec nie wiem ile testach CS5 bedzie wyzej taktowalo, w tescie napisali "i5 2400 + TURBO" wiec zakladam ze cos to turbo tam dawalo, na stronie Intela pisze ze turbo taktuje do 3,4Ghz. Z ciekawosci poprostu jak bede mial i5 2500K niebawem, obnize go do 3,1Ghz i porownam wydajnosc z i3 2100 przy tym samym taktowaniu. Mysle ze wydajnoscia w PSie nie beda sie roznic zbytnio, jesli wcale.

Generalnie chodzi mi o to ze ludzie pisza "koniecznie i5" albo "tylko i7" a tak naprawde w realnym uzywaniu kompa, gdzie zadko ktory program uzywa wiecej niz 1-2 rdzenie, nie jest to az takie znaczace. Jesli ktos korzysta ze wszystkich rdzeni, wtedy absolutnie. Ale tak to tylko zbedny wydatek jest, i jak ktos jest na budzecie to o wiele lepiej jet ta roznice wsadzic w SSD czy szybsze dyski, wtedy ta roznica bedzie o wiele bardziej zauwazalna, w predkosci ogolnej kompa. A watek, jak by nie patrzec, polega na "mam tylko tyle $$$, co zlozyc najlepiej do PS/LR" :-)

Ale to ma być komp do obróbki, tak? Więc tutaj dodatkowe rdzenie się nie będą marnować.

Azazel85
19-07-2011, 16:51
Przeczytales cos wiecej w watku czy tylko ostatni post ? Argument jest taki ze i5 nie jest magicznie bardziej wydajny z tego wzgledu ze sie nazywa i5.

Owszem, czytałem cały wątek. Prowadzisz krucjatę z niemal wszystkimi, przekonując że i3 jest tak samo dobry jak i5 czy i7. Oczywiście że i5 nie jest magicznie bardziej wydajny bo tak się nazywa, jest bardziej wydajny bo poza nazwą jest też jeszcze parę innych różnic.

Ekspertem ani "znawcą" nie jestem, ale właśnie w tym codziennym użytkowaniu, oprócz odpalonego PS'a zawsze równolegle chodzi ileś tam aplikacji - no chyba że u Ciebie w menedżeże zadań w procesach masz tylko jeden "Photoshop". Być może się mylę, ale na chłopski rozum, inne aplikacje też obciążają procesor. Jeżeli procesor jest w stanie obsługiwać niezależnie więcej watków jednocześnie, mniejszy to wpływ ma na ogólną szybkość i komfort pracy z komputerem, niż procesor który radzi sobie z tym gorzej, przez co finalnie PS będzie chodził wolniej, bo moc obliczeniowa procka podgryzana będzie przez inne aplikacje pracujące równocześnie.

Przy okazji, taki i5-2500k ma zauważalnie lepszą grafę HD3000, co w przypadku jeśli okaże się że HD2000 jednak jest za słabe, zniweluje różnicę w cenie między i5-2500k, a i3-2100+GPU.

Nie twierdzę że i5 jest lekiem na całe zło i w ogóle, nie trafia po prostu do mnie argument że "jak go spowolnię, to będzie tak samo wydajny jak i3".

jak bede mial i5 2500K niebawem, obnize go do 3,1Ghz i porownam wydajnosc z i3 2100 przy tym samym taktowaniu.
Jak będziesz miał chwilę, spowolnij go też do 900 MHz, jestem ciekaw bo może okaże się że 6 letni Celeron w nb mojej mamy jest wydajniejszy :lol:

komp od podstaw bez monitora.
Z systemem, peryferiami typu klawiatura/mysz?
Jak istotne są dla Ciebie cisza, poprawne chłodzenie, perspektywa ewentualnej rozbudowy za jakiś czas?

tomwidlak
19-07-2011, 16:56
Ale to ma być komp do obróbki, tak? Więc tutaj dodatkowe rdzenie się nie będą marnować.

No wlasniez tego co wyszlo w testowaniu, raczej beda. Po tym jak podales mi ten link z testem, sciagnalem PS CS5 bo ponoc uzywa wiecej rdzeni. Ten sam test pokazal 5% przyspieszenia w CS5 vs. CS3 na cztero-rdzieniowcu.

Poganin
19-07-2011, 16:58
Owszem, czytałem cały wątek. Prowadzisz krucjatę z niemal wszystkimi, przekonując że i3 jest tak samo dobry jak i5 czy i7. Oczywiście że i5 nie jest magicznie bardziej wydajny bo tak się nazywa, jest bardziej wydajny bo poza nazwą jest też jeszcze parę innych różnic.

Ekspertem ani "znawcą" nie jestem, ale właśnie w tym codziennym użytkowaniu, oprócz odpalonego PS'a zawsze równolegle chodzi ileś tam aplikacji - no chyba że u Ciebie w menedżeże zadań w procesach masz tylko jeden "Photoshop". Być może się mylę, ale na chłopski rozum, inne aplikacje też obciążają procesor. Jeżeli procesor jest w stanie obsługiwać niezależnie więcej watków jednocześnie, mniejszy to wpływ ma na ogólną szybkość i komfort pracy z komputerem, niż procesor który radzi sobie z tym gorzej, przez co finalnie PS będzie chodził wolniej, bo moc obliczeniowa procka podgryzana będzie przez inne aplikacje pracujące równocześnie.

Przy okazji, taki i5-2500k ma zauważalnie lepszą grafę HD3000, co w przypadku jeśli okaże się że HD2000 jednak jest za słabe, zniweluje różnicę w cenie między i5-2500k, a i3-2100+GPU.

Nie twierdzę że i5 jest lekiem na całe zło i w ogóle, nie trafia po prostu do mnie argument że "jak go spowolnię, to będzie tak samo wydajny jak i3".

Jak będziesz miał chwilę, spowolnij go też do 900 MHz, jestem ciekaw bo może okaże się że 6 letni Celeron w nb mojej mamy jest wydajniejszy :lol:

Z systemem, peryferiami typu klawiatura/mysz?
Jak istotne są dla Ciebie cisza, poprawne chłodzenie, perspektywa ewentualnej rozbudowy za jakiś czas?

klawiatura i mysz już jest,w miarę cichy ale bez przesady,rozbudowa za parę ładnych lat

Kyle
19-07-2011, 17:12
Jak będziesz miał chwilę, spowolnij go też do 900 MHz, jestem ciekaw bo może okaże się że 6 letni Celeron w nb mojej mamy jest wydajniejszy :lol:?Koledze może się to nie udać - nie wiem czy nie ma blokady 1,6 Ghz - tak przynajmniej taktowany jest w IDLE.

Swoją drogą Sandy Bridge nawet przy tak niskim taktowaniu i tak byłby zapewne szybszy (z resztą można to z dużym przybliżeniem policzyć znając wydajność przy standardowym zegarze)

Azazel85
19-07-2011, 17:18
Oj, emot na końcu nutę sarkazmu miał sugerować.
Nie śmiałbym o takie porównania prosić :)

tomwidlak
19-07-2011, 17:26

Nie wiem czy wiesz, ale komputery sa oparte na technologii, nie na sztuce i subiektywnych wrazeniach uzytkownika. Co za tym idzie, wszystko w komputerach da sie zmierzyc i dokladnie okreslic i Twoj "chlopski rozum" nie jest tu absolutnie przydatny :-) Poprostu odpal owe procesory, wez stoper w reke i zmierz, a potem podaj wyniki i tyle. Nie trzeba gdybac, zastanawiac sie ani domyslac. Zapewne nie uwierzysz ale duza czesc uzytkownikow komputerow ma o wiele szybsze maszyny niz tak naprawde sa im potrzebne, mnie i Ciebie zapewne w to wliczajac :-) Jesli masz pieniadze i chcesz je wydac zeby "miec" to ja nie mam nic przeciwko. Ale jesli ktos ma ograniczony budzet, to doplacac za i5 czy i7 tylko dla tego ze "jest szybszy" choc w realnym swiecie niewiele sie z tego bedzie mialo jest mz. malo rozsadnym. Tak wiec rasumujac - tak, lepiej jest miec zawsze jak najszybszy procesor, i i7 jest lepszy od i5, a i5 od i3 ale jesli budzet jest ograniczony i trzeba wybrac pomiedzy komponentami, to branie procka na wyrost miast np SSD jest pomylka.

Z grafika jest dokladnie tak samo - HD3000 jest lepsza od HD2000, absolutnie, ale tylko dla tych ktorzy wykorzystaja ta roznice. Jesli wszystko co bedziesz robil to patrzyl na 2D to ta roznica nie ma zadnego znaczenia :-)

Karolek
19-07-2011, 17:39
Jeszcze jedno,ceny zbliżone do cen ze strony komputronik.

Procesor już masz. Płytę to np. asrocka z68 extreme 4 http://www.purepc.pl/plyty_glowne/test_plyt_glownych_lga_1155_z_chipsetem_z68_pod_sa ndy_bridge?page=0,4 lub asus p8z68 v-pro http://www.purepc.pl/plyty_glowne/test_plyt_glownych_lga_1155_z_chipsetem_z68_pod_sa ndy_bridge?page=0,7. Jeśli chcesz trochę zaoszczędzić możesz wybrać model na chipsecie p67 http://www.purepc.pl/plyty_glowne/test_plyt_glownych_lga_1155_z_chipsetem_p67_pod_sa ndy_bridge.
Dysk ssd na system i aplikacje http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy-dvd-pendrive-f55/Wszystko-SSD-FAQ-1-t270332.html. Na dane wybrałbym samsunga f3 lub f4.
Karta graficzna radeon 6850. Zasilacz o taki http://www.agito.pl/zasilacze/corsair-hx650-650w.0.428234.html?attr=1-335652 z pięcioletnią gwarancją. Obudowa taka jak Ci się podoba, np. ta wypada bardzo dobrze w testach i jest niedroga http://www.agito.pl/obudowy/silentiumpc-pilum-400-pure-black.0.426888.html?attr=1-466315. Tylko musisz dokupić do niej 2-3 wentylatory, gdyż ma fabrycznie tylko 1. Droższa opcja to np. http://www.cooling.pl/bitfenix-shinobi-miditower-black-window,produkt,553061.html?from_category=107_241 lub taka http://www.cooling.pl/lancool-miditower-k62-black,produkt,551793.html?from_category=107_185. Gotowe zestawy masz tu http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_lipiec_2011.

jarvik
19-07-2011, 20:37
tomwidlak ma tutaj bezsprzecznie rację! Nie rozumiem jak ktoś wyraźnie pisze jaki komputer do obróbki zdjęć a za chwilę okazuje się, że chce mieć komputer do gier i np obróbki video czy 3d - to dwie zupełnie inne sprawy! Każdy komputer do gier będzie wyśmienity do obróbki zdjęć i tyle w tym temacie.

Przytoczę raz już tutaj gdzieś podany przykład

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/221/photoshoppcbench.jpg/)

to jest test na akcje w PS i nie ma praktycznie różnic między procesorami.. człowiek nie jest w stanie zrobić tego tak szybko więc wszystkie wyniki są pomijalne!!!

tutaj akcja z tym testem - wczytać do PS wziąć zegarek w łapę i zmierzyć czas..
http://clubofone.com/speedtest/

Jeśli ktoś chce mocny komputer do multimediów a głównie do gier to klasa sprzętu pozwoli mu na wszystko inne... Dla przykładu proszę załączyć oszczędzanie energii w komputerze (co łączy się z obniżeniem wydajności pracy procesora) i zrobienie paru zdjęć w PS i porównaniu... na papierze 5% a w życiu przy cenie sięgającej 40% to jawna rozpusta :D

Poganin
19-07-2011, 20:47
Czytałem,myślałem i wymyśliłem,czy ktoś może sprawdzić czy to zadziała ?

1. Intel Core i7 2600 3,40 GHz BOX
2. Gigabyte GA-P67A-D3-B3
3. Corsair DDR3 2x 4GB 1600MHz CL9 Vengeance Blue
4. samsung 1T f3
5. Radeon 6950 Asus 2GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E)
Radeon 6950 XFX Vapor Chamber 2GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E)
6.OCZ Vertex 2 E SSD 2,5" 60GB 285 MB/s 275 MB/s
7. Thermaltake Armor A90 Black Window
8.Corsair CMPSU-550VXEU - 550W

Koszt według komputronika to 4050zł mniej więcej,drogo u nich :-/
Czy moc zasilacza jest wystarczająca aby to wszystko uciągnąć ?
Wymieniłem dwie karty,która z nich jest lepsza ?

serafin1
19-07-2011, 22:04

4. samsung 1T f3

Procesor:
Intel Core i5-2500k
768 zł

Do i7-2600k dopłacać nie ma sensu, różnica w wydajności między tymi procesorami w grach to 2%, co wynika głównie z trochę większego taktowania i7. HT zastosowanego w i7 też w grach nie wykorzystasz, więc lepszym i tańszym wyborem będzie i5 a różnica w cenie ok 300 pln

Płyta główna:
AsRock P67 Extreme4 B3
542 zł

Pamięć RAM:
Goodram 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9
207 zł

Wentylator:
Thermaltake Contac 29
110 zł

Dysk twardy:
Crucial M4 64GB
389 zł

Drugi dysk twardy:
Samsung SpinPoint 1TB F3 (HD103SJ)
194 zł

Karta graficzna:
Asus GeForce GTX 570 DirectCu II
1277 zł

Nagrywarka DVD:
Samsung SH-222AB
77 zł

Obudowa:
CoolerMaster HAF 912 Plus
304 zł

Zasilacz:
Seasonic M12II-620 620W
329 zł

Razem: 4200

tomwidlak
19-07-2011, 22:13
Do i7-2600k dopłacać nie ma sensu, różnica w wydajności między tymi procesorami w grach to 2%, co wynika głównie z trochę większego taktowania i7. HT zastosowanego w i7 też w grach nie wykorzystasz, więc lepszym i tańszym wyborem będzie i5 a różnica w cenie ok 300 pln

Wybacz ale musze napomknac, w swietle tego watku ze sie nie znasz - i7 jest lepszy od i5, bez porownania ;-)

serafin1
19-07-2011, 22:21
Wybacz ale musze napomknac, w swietle tego watku ze sie nie znasz - i7 jest lepszy od i5, bez porownania ;-)

Ok, troche poczytałem i masz rację. Zapraszam do mojego wątku. Może w czymś mi pomożesz :) Miałem do Ciebie pisać na PW (btw. z tego co czytam to znasz się na rzeczy ) ale lepiej każdemu dać szans :)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185835

tomwidlak
19-07-2011, 22:35
Ok, troche poczytałem i masz rację. Zapraszam do mojego wątku. Może w czymś mi pomożesz :) Miałem do Ciebie pisać na PW (btw. z tego co czytam to znasz się na rzeczy ) ale lepiej każdemu dać szans :)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185835

Hehe, ja sie nabijam ino :D Kwestia decyzji pomiedzy i5 i i7 jest czysto budzetowa, jako ze nie bedziesz z tego co widze uzywal programow ktore wykorzystaja te procki. Wiec prosto, jesli masz kase na i7 i nie masz co z nia zrobic to bierz, jesli nie masz, bierz i5, bedziesz zadowolony :-)

Gry mi juz jakis czas temu wyszly z krwiobiegu wiec nie doradze Ci co do grafiki, natomiast jesli zalezy Ci na rzeczywistej szybkosci komputera, to dyski sa bardzo wazne, jako ze to najwolniejsza czesc komputera, i jedna z najbardziej uzywanych. Tak wiec SSD na system koniecznie, do tego szybki dysk na dane - ja polecam WD serii Blue, lub jesli masz wiecej kasy, Black. Do tego jakis mniejszy, 40GB SSD jako cache do duzego dysku. Plyty z czipsetem Z68 obsluguja ta funkcje, ktora zapomnialem jak sie zwie, Intel cos tam cos tam :-) Ja jak narazie uzywam tylko OCZtow, polecam wiec Agility3 na system z racji ceny, i Agility2/Vertex2 na cache do duzego dysku.

Kyle
19-07-2011, 22:41
Procesor:
Dysk twardy:
Crucial M4 64GB
389 zł

Drugi dysk twardy:
Samsung SpinPoint 1TB F3 (HD103SJ)
194 zł

64 GB (realnie niecałe 60 zapewne) to trochę ciasno na system + oprogramowanie. Może lepiej model 128 GB?

Na magazyn lepiej 2TB F4 - dopłata tylko kilkadziesiąt zł (bardziej gęste talerze = powinien być bardzo podobny transfer pomimo mniejszej prędkości obrotowej, a czas dostępu tutaj nie jest kluczowy).

Hehe, ja sie nabijam ino :DTo nie jest nabijanie się, tylko wprowadzanie zamętu.

Poganin
19-07-2011, 22:50
kompletnie się przez was pogubiłem :) cały dzień siedzę,czytam,przeglądam i już szajby dostaję,burdel w głowie niesamowity :D

tomwidlak
19-07-2011, 23:10
To nie jest nabijanie się, tylko wprowadzanie zamętu.

Straszne rzeczy, dam w niedziele 2x wiecej na tace, zeby zostalo wybaczone ;D

kompletnie się przez was pogubiłem :) cały dzień siedzę,czytam,przeglądam i już szajby dostaję,burdel w głowie niesamowity :D

Przeca to takie proste :D

Maly budzet:

i3 2100
8GB Kingstona RAMu
wbudowana grafa HD2000 i pamietac o plycie ktora to obsluguje
SSD na system - Agility3 i pamietac o plycie z SATA3
szybki duzy dysk na dane, ja polecam WD Blue
markowy zasilacz 400-450 watow

Duzy budzet:

i5 2500K
8GB Kingstona RAMu
wbudowana grafa HD3000 i pamietac o plycie ktora to obsluguje
SSD na system - Agility3/Vertex3 i pamietac o plycie z SATA3
maly SSD na cache do duzego dysku i pamietac o plycie z Z68 czipsetem
szybki duzy dysk na dane, ja polecam WD Black

Do tego pamietac o duzej ilosci wolnoobrotowych wiatrakow do obudowy, i jesli nie mamy zamiaru krecic procka, chlodzenie ktore przychodzi z prockiem jest spoko. Jesli dodatkowo zalezy na giercochowaniu, wtedy dodatkowa karta i wiekszy zasilacz wraz z nia :-) Oczywiscie dyski SSD innych firm istnieja, ja nie uzywalem, wiec polecam co uzywalem :-)

A, co do wyboru plyty glownej - ja lubie Gigabyte, wiec polecam ich plyty. Zerkamy na parametry i funkcje ktore nam sa potrzebne, po wyborze modelu plyty na stronie gigabyte jesli lista rekomendowanych pamieci, wybieramy jakiegos Kingstona z listy, zeby sie miescil w budzecie. Ja osobiscie sprawdzam przed zakupem opinie o danej plycie na www.newegg.com, uzytkownikow, jak cos z plyta jest nie tak, tam mozna sie o tym dowiedziec :-)

i tyle

Poganin
19-07-2011, 23:19
i dzięki :D

Kyle
20-07-2011, 10:07
Straszne rzeczy, dam w niedziele 2x wiecej na tace, zeby zostalo wybaczone ;DAmen(T) ;)

Do tego pamietac o duzej ilosci wolnoobrotowych wiatrakow do obudowy,Nadmiar wentylatorów, czasem źle rozmieszczonych, może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Najbezpieczniej jest zaaplikować wentylator wydmu****ący 120+mm z tyłu obudowy (80-92mm jest mało wydajne w stosunku do hałasu).

A, co do wyboru plyty glownej - ja lubie Gigabyte, wiec polecam ich plyty.
Przez ostatnie kilka lat używałem Gigabyte i doszedłem do wniosku że są niereformowalni. Nie wiem czy za 10 lat wprowadzą wreszcie regulację wentylatorów z poziomu BIOS/UEFI. Osobiście, po tych latach z Gigabyte, obecnie kupiłem ASRock Extreme4 P67 ... tam jest wszystko co potrzeba (regulacja wentylatorów, kontroler PLX).

jesli nie mamy zamiaru krecic procka, chlodzenie ktore przychodzi z prockiem jest spoko.Ja tam nie podkręcam a nawet nie zakładałem BOX'a tylko Fortis - BOX jest dużo głośniejszy (obciążenie) i procesor się bardziej grzeje (opinie które można poczytać, pomiary które można pooglądać). Jak ktoś szuka ciszy (nawet w gorące dni pod max obciążeniem) to radzę kupić coś lepszego.

Umbra
20-07-2011, 10:14

4. samsung 1T f3

Zasilacz wystarczający. Mam ten sam model. Ma trochę sztywne kable i nie jest modularny, ale ogólnie jestem z niego zadowolony.

Ze sklepów polecam agito (składałem jakiś miesiąc temu cały zestaw dla brata i było ok). Z innych kupowałem jeszcze w esc, proline, arest, 3kropki, pro-cpu, cooling, ram.net (ten zdecydowanie odradzam), staurion. Oprócz ram.netu nie było jakichś większych zgrzytów.

Obudowę wolałbym inną (dosyć droga, jak na to, co oferuje).

Ja tam zainwestowałem w sprzętowy regulator obrotów. Nie bawię się w żadne biosy i w każdej chwili mogę zmienić obroty.
A Gigabyte'a ma też pewne zalety (np. dual bios).

tomwidlak
20-07-2011, 10:28
Nadmiar wentylatorów, czasem źle rozmieszczonych, może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Najbezpieczniej jest zaaplikować wentylator wydmu****ący 120+mm z tyłu obudowy (80-92mm jest mało wydajne w stosunku do hałasu).

Przez ostatnie kilka lat używałem Gigabyte i doszedłem do wniosku że są niereformowalni. Nie wiem czy za 10 lat wprowadzą wreszcie regulację wentylatorów z poziomu BIOS/UEFI. Osobiście, po tych latach z Gigabyte, obecnie kupiłem ASRock Extreme4 P67 ... tam jest wszystko co potrzeba (regulacja wentylatorów, kontroler PLX).

Ja tam nie podkręcam a nawet nie zakładałem BOX'a tylko Fortis - BOX jest dużo głośniejszy (obciążenie) i procesor się bardziej grzeje. Jak ktoś szuka ciszy (nawet w gorące dni pod max obciążeniem) to radzę kupić coś lepszego.

"Duzo" to tyle na ile obudowa pozwala, czyli 2-3 w ogromnej wiekszosci przypadkow :-) Ja przewaznie wkladam 92mm na wlocie z przodu (jesli HDD da sie tym jeszcze chlodzic, tym lepiej) plus jak najwiekszy na tyl, jesli wejdzie 120 to 120. Uzywam wolnoobrotowych wiatrakow AAC z Allegro.

Kiedys, uzywalem Asusa, zrazilem sie do nich i od mniej wiecej czterech lat uzywam wylacznie Gigabyte. Wiem ze ludzie narzekaja na nich czasem, ja przed zakupem jakiegos nieznanego mi modelu ide na www.newegg.com i czytam opinie, szukajac wad. I wiem ze sa plyty Gigabyte ktore sa szmelcowate, jednakze po swiadomym wyborze ich plyt, na kilkadziesiat mialem jeden problem, ostatnio zreszta. Ale prawda tez jest ze jak znajde dobra plyte to robie jak najdluzej sie da na tej samej, nie zmieniam na lewo i prawo dla zabawy :-) ASrocka nie znam, ale jako ze nie zrazilem sie jeszcze Gigabyte, nie zamierzam zmieniac na razie :-)

Co do chlodzenia procka, oczywiscie ze BOXowy nie jest idealnym rozwiazaniem, ale jako ze wiekszosc ludzi przychodzacych do mnie o zlozenie jest na budzecie, w wiekszosci stosuje to rozwiazanie jako ze jest dobre i darmowe. Nie mam obsesji co do "bezszelestnosci" kompa, przy wszystkich wiatrakach bedacych wolnoobrotowymi, ten jest jedynym slyszalnym, ale trzeba sie naprawde wsluchac :-) Moj prywatny komp ma 150mm, 2 x 120mm, 92mm i 2 x 80mm i szumi sobie delikatnie, obok stojac, co nawet lubie :-)

Poganin
20-07-2011, 16:41
czy na tej płycie Asrock P67 Pro3 (B3) jest mozliwość podkręcenia procka i7 (1155) ?

tomwidlak
20-07-2011, 17:07
Poczytalem o roznicach pomiedzy i5 i i7 dokladniej, i odwoluje to co wczesniej pisalem - w realnym zyciowym uzytkowaniu kompa i5 jest lepszy od i3 nieznacznie, ale i7 od i5 juz nie - jak jeszcze potrafie zrozumiec chec zakupu i5 miast i3, jako ze dostaje sie cztery prawdziwe rdzenie zamiast dwoch i HT, tak nie rozumiem zupelnie checi zakupu i7 nad i5, szczegolnie i7 2600K nad i5 2500K. Obydwa maja po cztery rdzenie, obydwa maja HD3000, obydwa mozna spokojnie krecic do tych samych predkosci jesli sie chce. Tak wiec placi sie prawie 400zl wiecej za 0.1 GHz co nie ma zadnego znaczenia pratycznie, tym bardziej przy OC, za HT ktorego i tak wiekszosc programow nie bedzie uzywac oraz za minimalnie wieksza pamiec podreczna ktora w wyjatkowych przypadkach moze sie przyczynic do wzrostu wydajnosci o moze 5%. Tak wiec moim skromnym acz aroganckim zdaniem, tylko ktos nieswiadomy lub oczywiscie onanista/szpaner kupuje i7, poprostu (pomijam te niewielka grupe ludzi ktora rzeczywiscie uzywa oprogramowania gdzie HT bedzie mialo jakies realne znaczenie) :-)

źródło (http://nvision.pl/media/gals/2011/191/1294069997def_irfan.png)

źródło (http://nvision.pl/media/gals/2011/191/1294069997def_photoshop.png)

źródło (http://nvision.pl/media/gals/2011/191/1294069997def_zdjecia.png)

źródło (http://nvision.pl/media/gals/2011/191/1294069997def_corel.png)

źródło (http://nvision.pl/media/gals/2011/191/1294069997def_panorama.png)

Poganin
20-07-2011, 20:56
http://www.frazpc.pl/artykuly/728281,Intel_Core_i5_2500K_Intel_Core_i7_2600K_-_Sandy_Bridge_-_AKT_I_.html co prawda długi artykuł ,ale warto zobaczyć.

thorcik
21-07-2011, 08:09
czy na tej płycie Asrock P67 Pro3 (B3) jest mozliwość podkręcenia procka i7 (1155) ?

Ja mam extreme4 i da się. Tylko pamiętaj, żeby wziąć wersję z odblokowanym mnożnikiem - K. Mój 2600K śmiga na 44x, szzyna podbita do 103MHz. Aha, jeśli chcesz mocno kręcić to pomyśl o wymianie chłodzenia - u mnie jest taki (http://www.cooling.pl/prolimatech-megahalems-rev-b-lga77511561366,produkt,552003.html) cooler, z takim (http://www.cooling.pl/be-quiet-silent-wings-usc-pwm-120mm,produkt,552002.html) wentylem. Podobne (5 sztuk) kręcą się w budzie. Jak na moje ucho mogłem nie brać PWM - rozkręcone na 100% są praktycznie niesłyszalne, tylko wiater szumi. Buda to CM690 (http://www.cooling.pl/cooler-master-dominator-cm-690-ii-advanced-pure-black-rc692kkn2,produkt,552202.html). Do tego odpowiednia pasta - tę od Prolimatecha olałem bo lekko prąd przewodzi, wziąłem STG-2 (http://www.cooling.pl/zalman-zmstg2-pasta-termoprzewodzaca,produkt,551743.html).

Uwaga odnośnie przepływu powietrza - ustawiamy nadmuch na dole i z przodu, z tyłu i u góry wydmuch. Tadam.

Umbra
21-07-2011, 09:26
Ja miałem STG-2, mam Megahalemsa i nie widzę różnicy w wydajności pasty. Za to STG-2 bardzo kiepsko się nakładała.

A jeśli ktoś idzie po oszczędności, to zamiast megahalemsa można wziąć Fortisa/Performę/Mugena 2. Nie wiem jak pozostałe, ale Performa na maksymalnych obrotach jest głośna. Skręcona jest już ok. Wydajność ta sama, cena niższa. Wentyle "markowe" też są przereklamowane. Miałem CM 690 II Adv i wszyscy mi mówili jakich to kiepskich wentyli nie ma ta buda. Zmieniłem na Noiseblockery i... było dużo gorzej. Te osoby, które w życiu danej budy nie miały, ale gadają, jakie to głośne, zasłużyły na chłostę. Do dzisiaj żałuję, że sprzedałem CM-a i przesiadłem się w "wyciszonego" Fractala R2 (i znowu ten marketingowy, gówniany PR; ta buda wcale nie jest cichsza. Moim zdaniem sporo gorsza od CM-a).

Poganin
21-07-2011, 12:07
1. Intel Core i5 2500K 3,30 GHz BOX

2. Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3

3. Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (Sandy Bridge)

4. WD Caviar Black 640GB WD6402AAEX 64MB cache SATA-III

5. Radeon 6970 HIS IceQ Turbo 2GB 2xDVI&HDMI&2xminiDP (PCI-E)

6. Thermaltake Armor A90 Black Window

7. Corsair CMPSU-600CXV2EU - 600W / Corsair CMPSU-600GEU - 600W

8. LG SuperMulti DVD+/-RW GH22NP21 bulk black

9. Crucial 2.5'' 64 GB(Serial ATA)

10. SilentiumPC Fera HE1224 CPU Cooler

No i na dzień dzisiejszy wygląda to tak :) .Mam jeszcze jeden problem,a mianowicie,karta graficzna.Coraz częściej myslę o Geforce ,czy jest lepsza karta geforce od tej którą podałem w zestawieniu ? ,mniej więcej w takiej samej cenie ,+\- 150zł

tomwidlak
21-07-2011, 12:13
9. Crucial 2.5'' 64 GB(Serial ATA)

Czy dyski Crucial nie maja mocno niskiej predkosci zapisu ?

Poganin
21-07-2011, 12:23
Czy dyski Crucial nie maja mocno niskiej predkosci zapisu ?

faktycznie,chyba jednak zostanę przy ocz / o tym myślę , OCZ Agility 3 SSD 2,5" 60GB 525 MB/s 475 MB/s 50k IOPs

tomwidlak
21-07-2011, 13:03
faktycznie,chyba jednak zostanę przy ocz / o tym myślę , OCZ Agility 3 SSD 2,5" 60GB 525 MB/s 475 MB/s 50k IOPs

Ten wlasnie uzywam obecnie, po miesiacu ciezko cos powiedziec o niezawodnosci, ale jesli chodzi o predkosc to ograniczeniem jest moj kontroler SATA2, ale i tak jest szybszy o jakies 40% od Vertexa 2. Przy SATA3 dociaga ponoc do 500mB/sek (u mnie 280).

KS
21-07-2011, 13:23
Ja się dziwię, że jeszcze nikt nie zaproponował zmiany nagrywarki DVD na BR. Kopie zapasowe NEFów na jednej płycie nie na pięciu są naprawdę wygodniejsze. ;)

tomwidlak
21-07-2011, 14:15
Ja się dziwię, że jeszcze nikt nie zaproponował zmiany nagrywarki DVD na BR. Kopie zapasowe NEFów na jednej płycie nie na pięciu są naprawdę wygodniejsze. ;)

hm, a nie lepiej, taniej i przyjazniej srodowisku kupic zewnetrzny 2.5" 1TB dysk, program do synchronizacji i robic sobie w ten sposob back-up okresowo, co tydzien np ?

KS
21-07-2011, 14:18
Można. Ja robię kopie dwie. Na zewnętrznym HD i na nośnikach BR.

tomwidlak
21-07-2011, 14:25
Można. Ja robię kopie dwie. Na zewnętrznym HD i na nośnikach BR.

Czemu ?

Znaczy ja tez robie dwie kopie - jeden dysk bedacy w komputerze synchronizuje sie automatycznie co pare godzin z folderami magazynowego dysku ktore uzywam najczesciej, i do tego na zewnetrznym dysku robie pelny cotygodniowy back-up. Ale synchronizacja wewnetrzna jest robiona ze wzgledu na to ze magazyn mam na trzech dyskach w RAID0 i niestety ryzyko utraty danych pomiedzy "tygodniowkami" jest zbyt duze. pytam wiec raczej czemy na BR dyski ?

KS
21-07-2011, 14:27
Wolę mieć dwie kopie na wszelki wypadek... ;)

Poganin
21-07-2011, 14:50

W przypadku uszkodzenia płytki BR tracisz wszystko ,w przypadku uszkodzenia płytki DVD tracisz jedną z pięciu :D

Johanan
21-07-2011, 14:54
W wypadku padnięcia jednego DVD macie na pięć płyt cztery całe, czyli jakby nie liczyć 80% danych, ale gdy padnie płyta BD, wtedy mamy w stosunku do archiwizacji na DVD, 100% straty.

Wolę zatem dobre nośniki DVD i kopię na HDD, niż jakieś wynalazki.

Poganin, byłeś o włos szybszy, więc nie wiadomo kto tu komu powinien postawić browara. :D

Kyle
21-07-2011, 17:29
W wypadku padnięcia jednego DVD macie na pięć płyt cztery całe, czyli jakby nie liczyć 80% danych, ale gdy padnie płyta BD, wtedy mamy w stosunku do archiwizacji na DVD, 100% straty.

Poganin, byłeś o włos szybszy, więc nie wiadomo kto tu komu powinien postawić browara. :DGdybyś nagrywał na dyskietki to w razie padu jednej traciłbyś jeszcze mniej danych (trochę ponad 1 MB) ... a tak tracisz ponad 4 GB :F

KS
21-07-2011, 20:31

Poganin, byłeś o włos szybszy, więc nie wiadomo kto tu komu powinien postawić browara. :D

Jeśli pozostałe płyty zostaną nagrane w tym samym czasie, na tym samym nośniku i nagrywarce, to jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że Ci wszystkie padną.
Już nie wspomnę o tych samych wątpliwościach przy kolejnych technologiach FDD->CD->DVD->BR->? ;)

Chyba trochę przesadzasz z tymi 'wynalazkami'. BR nie jest super świeżą nowością. Płytki Panasonica mają 50 lat gwarancji archiwizacji. Wiem, marketing itp., ale płyty DVD już nie są tak starannie robione jak kilka lat temu. Niestety. Moim zdaniem płyty BR są lepszym nośnikiem danych niż DVD. Cena nie jest już wysoka, a jakość płytek jest bardzo dobra. Są lepiej zabezpieczone przed uszkodzeniem od DVD.

Wspomniałem o tym, z tego względu, że jako 'pstrykacze' produkujemy sporą ilość danych, które łatwiej (i moim zdaniem bezpieczniej) jest składować na płytach BR. Przy cenie nagrywarki ok. 400 zł i ceny za nośnik ok. 5 zł nie jest to wysoki koszt. Nie musicie korzystać. Ja mam i sobie chwalę i nie zamierzam nikogo przekonywać. :)

Poganin
21-07-2011, 20:49
Jeszcze jedno pytanie odnośnie kart graficznych, Geforce GTX570 czy Radeon 6970 ?

Johanan
21-07-2011, 20:54
KS, kupiłem ostatnio stos DVD KODAKów GOLDich, więc do jakichś BD za pięć złotych raczej przekonać się nie dam. :D

... ale fakt, wolna wola i trzeba próbować i nowego.

KS
21-07-2011, 21:03
Powodzenia z tymi goldami... :D
Ilość błędów rośnie w czasie w szybkim tempie... poza tym złoty nośnik ma mniejsze właściwości odbijające niż srebrny, więc mimo wszystko szybciej padnie niż zwykły, dobry Verbatim na nośniku MCC (Mitsubishi Chemicals).

http://www.heise.de/artikel-archiv/ct/2008/16/116

źródło (http://club.myce.com/attachments/f33/163209d1221859210-verbatim-kodak-gold-media-question-bild1.jpg)

EOT

Kyle
21-07-2011, 22:18
ceny za nośnik ok. 5 zł nie jest to wysoki kosztNajtaniej kiedyś widziałem Verbatim w dziesięciopakach po 7,3 zł sztuka. To 5 zł to chyba za Platinum - do których nie mam zupełnie zaufania.

KS
21-07-2011, 22:39
Najtaniej kiedyś widziałem Verbatim w dziesięciopakach po 7,3 zł sztuka. To 5 zł to chyba za Platinum - do których nie mam zupełnie zaufania.

http://allegro.pl/show_item.php?item=1702263769

Kyle
21-07-2011, 22:45
http://allegro.pl/show_item.php?item=1702263769A dobre to? Bo z CD i DVD to tylko TDK i Verbatim mi się sprawdziły (a trochę różnych marek próbowałem). Ale fakt faktem Panasonica chyba nigdy.

KS
21-07-2011, 22:51
Jak na razie wypały na Panasonicach są, moim zdaniem, najlepsze (najmniejsze błędy LDC i BIS). :)

Na club.myce oraz na forum.cdrinfo.pl są testy BD-R. Dla dobrze nagranej płytki BR, średnie błędy LDC < 13, maksymalne błędy BIS < 15. Przykłady nagranych płytek znajdziesz np. tu -> http://forum.cdrinfo.pl/f107/liteon-ihbs-112-212-a-86723/

Kyle
21-07-2011, 22:53
Najważniejsza dla mnie próba/test, to próba czasu ;)

KS
21-07-2011, 22:59
Fakt... Na razie opisuję płytki z datą nagrania, żeby kiedyś porównać ilości błędów.... ;)

Jak na razie cieszy mnie, że jakość tych nośników jest dobra. Za kilka lat będą w cenie DVD i jakość spadnie na łeb. Kiedyś DVD Platinuma trzymały niezłą jakość... Esperanzy wypalone jeszcze z prędkościami 1-2x do dziś dają się odczytać. Potem poleciało...

Johanan
21-07-2011, 23:23
Korekcje błędów i takie tam szatańskie sztuczki, to dla mnie zupełnie nieistotne parametry i tak jak mówi Kyle, ważna jest długowieczność.

Tak Wam powiem, że mam sporo płyt różnych producentów, w tym i hinduskiego Riteka, które dają się czytać bez problemu już 11 rok, więc tu chyba nie ma jakichś złotych, ani srebrnych przepisów na sukces.

No, może poza właściwym przechowywaniem, które w rzeczywisty sposób determinuje żywot płyt.

PS.
Może faktycznie za dużo kupiłem tych goldenów?

krisko
21-07-2011, 23:37
po co ci wiatrak inny niż box'owy do procka którego nie będziesz podkręcać, polecam radeona do obróbki grafiki jest lepszy niż geforce (do gier najlepszy).

Kyle
22-07-2011, 01:29
po co ci wiatrak inny niż box'owy do procka którego nie będziesz podkręcać,.Chodzi o ciszę pod obciążeniem - sprawdzone na dwóch PC z i5 2400 (jeden box i jeden z fortisem - na fortis nie dość że grobowa cisza, to jeszcze dużo niższe temp.)

Poganin
22-07-2011, 07:24
po co ci wiatrak inny niż box'owy do procka którego nie będziesz podkręcać, polecam radeona do obróbki grafiki jest lepszy niż geforce (do gier najlepszy).

Skąd u Ciebie przekonanie że nię mam zamiaru podkręcać procka ?! , Intel Core i5 2500K 3,30 GHz BOX chyba do tego się nadaje :)

tomwidlak
22-07-2011, 09:34
Skąd u Ciebie przekonanie że nię mam zamiaru podkręcać procka ?! , Intel Core i5 2500K 3,30 GHz BOX chyba do tego się nadaje :)

mozna mozna ino po co ? :D te procki sa tak poteznie wydajne ze OC to w wiekszosci dla sportu/onanizmu jest robione chyba, nie z realnej potrzeby :D Znaczy nie wiem co trzeba robic na kompie zeby taki i5 2500 ograniczal :D Ja mam 4 x 3Ghz jeszcze z C2D rodziny, i jedyne 100% uzycia rdzeni widze tylko wtedy jak wlacze sobie osiem instancji (przyporzadkowane po dwie na rdzen) Format Factory, przerabiajac filmy HD mkv na avi :D

Johanan
22-07-2011, 09:41
Po co, po co?

Można zadawać takie irracjonalne pytania, tylko właśnie po co? :)

A choćby przy przetwarzaniu wsadowym dobrze jest dać kopa maszynie, bo czasem jest tak, że terminy gonią, a czas jak wiadomo z gumy nie jest.

tomwidlak
22-07-2011, 09:55
Po co, po co?

Można zadawać takie irracjonalne pytania, tylko właśnie po co? :)

A choćby przy przetwarzaniu wsadowym dobrze jest dać kopa maszynie, bo czasem jest tak, że terminy gonią, a czas jak wiadomo z gumy nie jest.

No to jest bardzo iracjonalnym, bo OC przeciez nie ma zadnych skutkow ubocznych i Intel wie ze ich procki beda chodzic przy 4.5Ghz dokladnie tak samo stabilnie jak przy 3.3Ghz tylko poprostu lubi swoich klientow i sprzedaje je jako 3.3Ghz zeby bylo taniej :lol: Ja nie twierdze ze nie ma przypadkow ze ten dodatkowy 1GHz moze zostac sensownie wykorzystany, ale male grupy ludzi realnie to wykorzystuja, w wiekszosci OC to onanizm i tyle :D

Mialem takich mega onanistow kiedys w pracy, swiezo z PL przyjechali, najlepsze sa skladaki, podrecone ile sie da, chlodzenie wodne, zajebiste radiatory na wszystkim, DELL to syf, a stacja robocza zbedny wydatek :D Kompy chlodzone 10cioma wiatrakami, a przy goracych latach stawiane blisko klimatyzacji, ciagle problemy do tego :D I ciagle tylko PCMarka odpalali, zeby zobaczyc czy moze z piec pukntow doszlo :D

Moze to moje zboczenie zawodowe, ale dla mnie stabilnosc ma o wiele wieksze znaczenie niz te dodatkowe 20% mocy procesora, i dla mnie przyspieszenie dzialania komputera, realne, opiera sie na szybkich dyskach :-) No ale, kazdy ma jakiest tam Swoje priorytety i zboczenia, wiec kazdy ma to co lubi :D

Johanan
22-07-2011, 10:07
Zostawmy onanistów OC i wszelkich innych samym sobie, bo raczej by sobie tego życzyli :) , a zajmijmy się inną sprawą, a mianowicie specyfikacjami procesorów.

Coś mi się bowiem wydaje, że wartości podawane w nich są celowo zaniżane, co powoduje, że na starcie są te układy już podtaktowane, czyli pracują poniżej swoich możliwości, i dlatego też można je tak łatwo przetaktowywać, co skwapliwie jest wykorzystywane w marketingowych gierkach.

Lekkie "przetaktowanie" więc, jest moim zdaniem, czynnością jak najbardziej rozsądną, bo nie zmniejsza stabilności maszyny, a dodaje jej wigoru.

Kyle
22-07-2011, 10:09
Moze to moje zboczenie zawodowe, ale dla mnie stabilnosc ma o wiele wieksze znaczenie niz te dodatkowe 20% mocy procesora,Ja tam też nie podkręcam bo dla mnie liczy się max stabilność przy max ciszy. Ale co do tych 20% - jak ktoś kupuje procesor z "k" to po to by podkręcać raczej wyraźnie powyżej tych 20% ;)

Zostawmy onanistów OC i wszelkich innych samym sobie, bo raczej by sobie tego życzyli :) , a zajmijmy się inną sprawą, a mianowicie specyfikacjami procesorów.

Coś mi się bowiem wydaje, że wartości podawane w nich są celowo zaniżane, co powoduje, że na starcie są te układy już podtaktowane, czyli pracują poniżej swoich możliwości, i dlatego też można je tak łatwo przetaktowywać, co skwapliwie jest wykorzystywane w marketingowych gierkach.

Lekkie "przetaktowanie" więc, jest moim zdaniem, czynnością jak najbardziej rozsądną, bo nie zmniejsza stabilności maszyny, a dodaje jej wigoru.Producent bierze mniejszy bądź większy margines bezpieczeństwa przy określaniu domyślnych taktowań (zmienność temperatur - w cieplejszych krajach ten margines staje się mniejszy niż w jakiejś Syberii). Czasem oczywiście z powodów marketingowych taktowanie jest zaniżane (po to by utrzymać kilka modeli różniących się tylko taktowaniem) - nie zawsze jest tak że te niżej taktowane to tylko te które przeszły testy z gorszym wynikiem, lub zostały wycięte z brzegów wafla.

Poganin
22-07-2011, 10:09
no to jeszcze może mi odpowiecie na pytanie odnośnie karty graficznej, Geforce GTX570 vs. Radek 6970 ,na papierze wszystko przemawia na korzyść Radka ale czy tak jest naprawdę ?!

tomwidlak
22-07-2011, 10:22

Lekkie "przetaktowanie" więc, jest moim zdaniem, czynnością jak najbardziej rozsądną, bo nie zmniejsza stabilności maszyny, a dodaje jej wigoru.

Dobrze Ci sie wydaje :-) Zacznijmy od tego ze procesory o roznych predkosciach nie sa produkowane osobno, na osobnych tasmach - procesory tej samej serii schodza dokladnie z tej samej tasmy, po czym sa testowane na ilosc oddawanego ciepla, te ktore oddaja cieplo lepiej sa nazywane 3,3Ghz np., te co oddaja gorzej 2,66 a te ktore sie nie udaly i nie mialy pelnej pamieci podrecznej kiedys byly nazywane Celeron :-) Tak wiec jeden procesor sie lepiej uda, inny nieco gorzej, a producenci (przynajmniej Intel) pozostawia zapas w postaci 20%, dla stabilnosci i bezpieczenstwa wlasnie. Tak wiec teoretycznie podkrecajac procek o 20% doprowadzasz go do 100% dopuszczalnego oddawania ciepla jakie przewidzial dla niego producent. I teraz wlasnie od tego jak procek sie "udal" bedzie zalezala jego stabilnosc, jedne beda stabilne podkrecone o te 20% a inne mniej, ale koncept pracowania na 100% nie jest raczej nigdy pozadanym, w zadnej dziedzinie :-) Oczywiscie mozna ulatwic oddawanie ciepla procesora poprzez uzywanie lepszych radiatorow czy nawet chlodzenia wodnego, poprawi to stabilnosc komputera, ale generalnie OC zawsze jest robione kosztem mniejszej lub wiekszej utraty stabilnosci :-)

Tak wiec ja generalnie jestem wrogiem OC, i nikomu nigdy nie polecam robienia tego, ale przyznaje tez ze czasem ma to swoje plusy. Jesli ktos rzeczywiscie potrzebuje CZASEM szybszego procka, to dobre chlodzenie plus OC tylko na czas tej potrzeby jest moim skromnym najlepszym wyjsciem. Ale krecenie tylko po to by sie jarac ze sie ma 4GHz, nie robiac z tego pelnego uzytku (a wiekszosc nie robi) jest pomylka :-)

no to jeszcze może mi odpowiecie na pytanie odnośnie karty graficznej, Geforce GTX570 vs. Radek 6970 ,na papierze wszystko przemawia na korzyść Radka ale czy tak jest naprawdę ?!

Ja karty video przestalem sledzic ze 3 lata temu, jako ze nie gram juz w gry - ale jedno Ci moge doradzic. Kup karte ktora ma zrobione chlodzenie w ten sposob, ze wyrzuca gorace powietrze na zewnatrz komputera :-) Szybkie karty wideo produkuja ogromne ilosci ciepla, jesli do tego chcesz jeszcze robic OC, to tym bardziej :-) A jesli juz kupisz karte ktora tego nie robi, sa specjalne wiatraczki mocowane ponizej karty, w nastepnym slocie ktory wyciagaja na zewnatrz powietrze z okolic karty :-)

Czasem oczywiście z powodów marketingowych taktowanie jest zaniżane (po to by utrzymać kilka modeli różniących się tylko taktowaniem) - nie zawsze jest tak że te niżej taktowane to tylko te które przeszły testy z gorszym wynikiem, lub zostały wycięte z brzegów wafla.

Zgadza sie, dla tego bardzo czesto fora szumialy ze jeden procek sie kreci kapitalnie, a z innego ledwie sie da 10% wyciagnac zanim sie zwiesi :-) Ale nie zmienia to faktu ze OC zawsze powoduje mniejsza lub wieksza utrate stabilnosci i skrocenie zywotnosci procka. Jesli sie wlasnie trafi na taki swietnie krecacy sie egzemplarz, i do tego zastosuje sie bardzo dobre chlodzenie to ta utrata jest mala, ale to jest ta najbardziej wysniona opcja, czesto jest nieco gorzej :D Mnie glownie chodzi o to ze przy wydajnosci i5 2500K przy normalnym taktowaniu, realna potrzebe OC bedzie miala nieznaczna liczba uzytkownikow, wiekszosc kreci dla sportu, bo mozna :D

Ja mialem dyskusje o OC z tymi moimi onanami z pracy wiele razy, tlumaczac im ze wydajna stacja robocza z bardzo szybkimi dyskami bedzie calosciowo szybszym komputerem niz wykrecony skladak, o stabilnosci juz nie wspominajac. Nie bylo dyskusji, jak to z fanatykami, ale chcac mi udowodnic swa racje udowodnili moja sobie :D DELL Precision bez zadnego krecenia, na macierzy szybkich SASow - http://www.futuremark.com/news/50865_top_20_3dmark06pcmark05_movers_shakers/ (dla nie znajacych realiow krecenia, komputery na przedzie tej listy byly krecone nawet do 6-7Ghz i chlodzone cieklym azotem tylko na potrzeby wykrecenia jak najwyzszych wynikow. Maszyny ktore byly warte grube tysiace dolarow w sprzecie i przerobkach, moj DELL kosztowal $2500 prosto z fabryczki) - a zeby udowodnic stabilnosc, jadac na wakacje wlaczylem Prime95 na tydzien, nie 24h, i wszystko chodzilo cacy po powrocie. I na tym skonczyly sie dyskusje o wyzszosci OC :D

krolewicz
22-07-2011, 11:19
masz wiele racji tomwidlak, ale też przesadzasz w druga stronę :)

tez mam procka z rodziny core2duo, z bazowego 1,8ghz zrobiłem mu 3ghz, kosztowało mnie to 5 min roboty i 2 zmiany w biosie
chodzi tak już któryś rok i nie zapowiada się zeby miał paść, a nawet jeśli, to zaszaleję i kupie sobie następny za jakieś 50zł na allegro :)

przez wiekszosc czasu procek chodzi na zmniejszonym taktowaniu, w stresie sam przyspiesza
wydajne chłodzenie przez większość czasu działa pasywnie, wentylator załącza się jak się robi ciut cieplej

tomwidlak
22-07-2011, 11:29
masz wiele racji tomwidlak, ale też przesadzasz w druga stronę :)

tez mam procka z rodziny core2duo, z bazowego 1,8ghz zrobiłem mu 3ghz, kosztowało mnie to 5 min roboty i 2 zmiany w biosie
chodzi tak już któryś rok i nie zapowiada się zeby miał paść, a nawet jeśli, to zaszaleję i kupie sobie następny za jakieś 50zł na allegro :)

przez wiekszosc czasu procek chodzi na zmniejszonym taktowaniu, w stresie sam przyspiesza
wydajne chłodzenie przez większość czasu działa pasywnie, wentylator załącza się jak się robi ciut cieplej

Byc moze brzmi to jak przesada, szczegolnie dla ludzi ktorzy podkrecili swego kompa i nie maja problemow - z tym ze to "nie mam problemow" jest nieco relatywnym, bo tak naprawde nie masz mozliwosci sprawdzenia dokladnie o ile skrocila sie zywotnosc procesora, lub czy straciles na stabilnosci i ile. GENERALNIE, zaklada sie ze OC powoduje utrate stabilnosci, jaka dokladnie tego nie wie nikt bo to zalezy od wielu czynnikow i jest innym przy kazdym osobnym komputerze. Kazdy przypadek jest wiec innym, i musial by czlek podejsc do kazdego z osobna, a to juz jest niemozliwym. Po to sa wlasnie generalizacje. Dla mnie najcenniejsza wartoscia, jak juz wspominalem, jest stabilnosc, dla tego jestem wrogiem OC. Teraz kiedy nowe procki sa tak niesamowicie wydajne, niewielka grupa uzytkownikow tak naprawde te OC wykorzysta (w Twoim przypadku krecenie jest jeszcze zrozumialym) :-)

Standardowym sprawdzeniem czy komp jest stabilny jest Prime95 - jesli podkreciles kompa i ten program bedzie dzialal 24h bez problemow, na ustawieniu najbardziej testujacym procesor, masz stabilny komp. Wiec mozesz Sobie sprawdzic dla wlasnej ciekawosci - tylko slowo ostrzezenia, komputer moze sie uszkodzic w trakcie tego z racji przegrzania, jesli nie jest tak stabilny jak Ci sie wydawalo. Istnieje bardzo mala szansa ze cos sie moze stac, ale nie chcial bym zeby ktos mial do mnie pretensje potem, wiec ostrzegam na zapas :D

Kyle
22-07-2011, 11:53
Standardowym sprawdzeniem czy komp jest stabilny jest Prime95 - jesli podkreciles kompa i ten program bedzie dzialal 24h bez problemow, na ustawieniu najbardziej testujacym procesor, masz stabilny komp.

... pod warunkiem że w czasie testowania będą osiągane max temp. pomieszczenia jakie u niego mają miejsce + wentylator będzie tak zapchany kurzem jak zdarza mu się do tego maksymalnie dopuszczać. Bo co z tego że ma stabilny komp zaraz po przeczyszczeniu, przy zimowo-jesiennym okresie, kiedy ma np. najzimniej w pomieszczeniu? Zrobi się cieplej, przybędzie nieco kurzu w "finach" radiatora i pozamiatane.

tomwidlak
22-07-2011, 12:50
... pod warunkiem że w czasie testowania będą osiągane max temp. pomieszczenia jakie u niego mają miejsce + wentylator będzie tak zapchany kurzem jak zdarza mu się do tego maksymalnie dopuszczać. Bo co z tego że ma stabilny komp zaraz po przeczyszczeniu, przy zimowo-jesiennym okresie, kiedy ma np. najzimniej w pomieszczeniu? Zrobi się cieplej, przybędzie nieco kurzu w "finach" radiatora i pozamiatane.

To prawda :D Dodac nalezy wiec "w normalnych warunkach pracy", lub jeszcze lepiej w najgorszych warunkach, czyli w goracy letni dzien zaraz przed okresowym czyszczeniem kompa :D

Umbra
22-07-2011, 13:19
Jak nie można sprawdzić stabliności? Przecież jest prime95, occt itd.

Mój chodzi podkręcony z 2,66 na 3,4 GHz już półtora roku i wszystko śmiga jak ta lala. Inna sprawa, że na boksowym chłodzeniu pewnie procesor grzałby się na stockowych wartościach bardziej, niż u mnie podkręcony. A co najlepsze - procek się tak podkręcił przy praktycznie nie ruszonym napięciu. Nie ma szans, żeby żywotność się od tego skróciła.

Do tego programy testujące obciążają procesor tak bardzo, jak nie obciąży go praktycznie żaden normalny program.

tomwidlak
22-07-2011, 16:16
Jak nie można sprawdzić stabliności? Przecież jest prime95, occt itd..

Tak jak juz bylo nadmienione powyzej

Mój chodzi podkręcony z 2,66 na 3,4 GHz już półtora roku i wszystko śmiga jak ta lala. Inna sprawa, że na boksowym chłodzeniu pewnie procesor grzałby się na stockowych wartościach bardziej, niż u mnie podkręcony. A co najlepsze - procek się tak podkręcił przy praktycznie nie ruszonym napięciu. Nie ma szans, żeby żywotność się od tego skróciła.

Byc moze smiga "jak ta lala" (rozumiem ze to okreslenie stabilnosci), jest to mozliwym oczywiscie. Co do "nie ma szans" to raczej nie ma mozliwosci sprawdzenia tego, nie bez maszyny cofajacej w czasie :-)

Do tego programy testujące obciążają procesor tak bardzo, jak nie obciąży go praktycznie żaden normalny program.

Po co wiec go podkrecac skoro praktycznie zaden "normalny" program go i tak nie obciazy w 100%, jak to testowe robia ?

Karolek
23-07-2011, 10:30
proszę o skasowanie posta

Poganin
27-07-2011, 18:25
No i jest problem,po zainstalowaniu windows 7 64bit na dysku ssd,nie widzę dysku hdd w ,,komputer,, pokazuje tylko dysk ssd ,system widzi dysk hdd,działa poprawnie,co zrobić żeby drugi dysk był widoczny w ,,komputer,, ?!

siona
27-07-2011, 18:40
narzędzia administracyjne-zarzadzanie-magazyny danych-zainicjuj dysk

czy jokos tak

Poganin
27-07-2011, 20:03
Dzieki ,już jest ok :)

Inkognito
03-08-2011, 23:45
Witajcie koledzy!
Aktualnie "składam" a raczej czytam i szukam idealnego zestawu dla mnie.
Powiedzcie mi, czy dla niedzielnego gracza (który raz na jakiś czas zapali się i gra w jakiś tytuł kilkanaście dni), głównie używającego photoshopa do obróbki zdjęć - taki zestaw w kwocie "około 3500 zł" będzie ok? Czy to jest optymalne wydanie tej kwoty? Myślę, czy czasem nie wstrzymać się z zakupem SSD jakieś rok lub dwa i nie kupić teraz jakiegoś WD black 500 GB. Wiem, że SSD naprawdę zdziała cuda, ale wyliczyłem sobie, że te 120 GB będzie raczej niezbędne do komfortowej pracy nad bieżącymi plikami + system i inne bajery.
Drugi dysk mysi być nie mniejszy niż 1TB.
3500 zł jest teoretycznie nieprzekraczalne - ale komputer będę zamawiał i tak dopiero we wrześniu (ze względów logistycznych), więc może ceny minimalnie spadną i "kilka złotych" powyżej nie będzie tak bardzo boleć.

Procesor:
Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/
725 zł

Płyta główna:
Gigabyte GA-P67A-D3-B3 /intel P67/
365 zł

Pamięć RAM:
Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX XMP
230 zł

Wentylator:
Xigmatek Gaia SD1283
99 zł

Dysk twardy:
OCZ Agility3 120GB (525MB/500MB/s)
759 zł

Drugi dysk twardy:
Western Digital Green 2TB 7200rpm 64MB cache SATAII
290 zł

Karta graficzna:
Asus Radeon HD6850 DirectCu 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP
599 zł

Nagrywarka DVD:
LG GH24LS70 SATA LightScribe (black)
99 zł

Obudowa:
Antec Gamer Three Hundred (bez zasilacza)
260 zł

Zasilacz:
bequiet! PurePower L7 530W
249 zł

Całość: 3675 zł brutto
(ceny esc.pl - chyba najtaniej?)

Co należy zmienić i dlaczego? :)
Z góry dzięki za pomoc!

PS
Inne wątki poczytałem (nie tylko na tym forum) stąd taka a nie inna konfiguracja - ale zakładam, że jako "laik" w temacie, mogłem popełnić jakieś kardynalne błędy.

Azazel85
04-08-2011, 00:17
Fajny zestaw.
Dla siebie jeszcze bym go minimalnie zmodyfikował, ale to już by podniosło znowu trochę koszty.
SSD bym się trzymał - jak sam napisałeś, sporo daje. W razie czego przyoszczędzić możesz na chłodzeniu (jak kręcić procka od razu nie będziesz, BOX'owe jakiś czas da spokojnie radę), czy napędzie - jedno i drugie można później dokupić. Łatwiej uzbierać w miesiąc-dwa stówkę na chłodzenie czy napęd, niż np rok zbierać na SSD, który jednak sporo podnosi komfort pracy z kompem.

Cen najniższych na wszystko w jednym sklepie nie znajdziesz. Najtaniej Cię wyjdzie jak jedno kupisz tu, drugie tam itd - ale wtedy sam całość składać musisz, więcej babrania się jest też z ewentualną gwarancją.
Normalnym jest że jedne części w jednym sklepie są tańsze, inne części tańsze są gdzie indziej.

Umbra
04-08-2011, 00:22
Wolałbym inne chłodzenie procesora - to jest chyba średnio wydajne. Tanio dorwiesz już performę (ale tutaj trzeba nieco zmniejszyć obroty, bo na maksa jest głośna), fortisa. Trochę drożej masz Mugena 2.

Obudowę też bym zmienił. Antec niby fajny, ale już przestarzały. CM 690 II (Lite albo Advanced). Advanced trochę lepsza. Po taniości - coś od Silentium PC (Gladius, Pilum etc.).

Zasilacz - niby dobry, ale jednak wolałbym jakiegoś Corsaira (to już moje osobiste skrzywienie :P). Za tę cenę pewnie wyrwałbyś 600W.

Dysk twardy - Samsung F3 lub F4. Chyba najszybsze HDD na rynku. Mam dwa F3 500 GB od półtorej roku i zero problemów. Cichutkie.

Jak dla brata składałem kompa, to w agito mieli akurat lepsze ceny, niż w esc. Dla siebie składałem w wielu różnych sklepach i niektórych bym już nie polecił. :P

Inkognito
04-08-2011, 00:38
Dzięki za szybkie odpowiedzi!
Co do procesora to oczywiście chciałem skorzystać z możliwości OC.
Takie chłodzenie polecono na purepc. Chciałbym żeby było ciche i nie rujnujące kieszeni.
Co do obudowy. Antec ma dobre opinie i taka buda akurat bardzo mi się podoba. Chętnie jednak przeczytam o jej wadach.
Przyznam się szczerze że nie lubię firmy samsung. Wynika to z kilkuletnich zawodów powodowanych ich rożnymi produktami.
Nie mowie że te dyski są złe, spotkałem się z pozytywnymi opiniami, ale wolałbym uniknąć ich zakupu.

Interesuje mnie także opinia bardziej biegłych w branży, dotycząca tej płyty głównej. W większości polecanych zestawów są proponowane inne, droższe modele. Czy ta płyta zapewni temu zestawowi należyta stabilność?
Nie interesuje mnie jakieś bardzo agresywne OC.

Czy taki zestaw będzie względnie cichy? Chodzi oczywiście o warunki bezstresowe.
Chciałbym aby przeglądanie internetu czy praca w office nie przyprawiała o zawrót głowy :)

dzięki jeszcze raz za pomoc!

d50kid
04-08-2011, 01:17
Jako ze zakladalem ten wątek i troszke od tego czasu sie naczytalem a komputer podobnie jak Ty składam we wrześniu to dorzuce swoje 5 groszy :) Oto zestaw proponowany przez jednego z kolegów na który sie zdecyduje i Ty pomyśl o nim - u mnie zmieściło sie w 3 tys bo ja bez karty graficznej - nie gram wogole a jezeli juz sie cos trafi to podobno grafika na i5 2500 daje rade.

Intel Core i5 2500K
AsRock Z68 PRO3
Patriot 8GB 1600 MHz CL9
OCZ Agility 3 120 GB
WB Black 1 T albo Samsung F3 1T - ciagle nie wiem na ktorego sie zdecydowac
Nagrywarka Samsung
Fractal Design R3
Seasonic 520 W 80 plus

jak widzisz wiatrak na proc poki co BOX-y podobny cichy i dobry, zawsze mozna dokupic. I płycie tez myslalem Gigabyte ale sie naczytalem i nagadalem i jest AsRock.
Jak wspomnieli koledzy SSD od poczatku sie przyda i bedzie to bardziej wyczuwalne niz 4 czy 8 GB pamieci ramu ktora zawsze mozna dokupic. Co do obudowy to obejrzyj i poczytaj sobie o tej firmie Fractal Design - bardzo ciekawe obudowy - piekny design i ciche na czym mi bardzo zalezy.

Azazel85
04-08-2011, 01:23
Sam od kilku tygodni mam tego coolerka - jest spoko (choć założonego mam go na starym C2D na LGA775). Nie jest też jakiś głośny - słyszę jednostajny szum - choć to pewnie w dużej mierze dlatego, że nie zmieścił mi się do starej obudowy ;) Jakbym ją zamknął, pewnie byłoby jeszcze znacznie ciszej. W razie czego można też wymienić wiatrak na jakiś jeszcze cichszy, bo ponoć ten z kompletu to taki średniak jak o hałas chodzi.
Co do budy, to z uwagi że również na ciszy mi zależy, swoją za chwilę na NXZT H2 (http://www.yooki.pl/index.php?p4877,obudowa-midi-tower-nzxt-h2-z-matami-wyciszajacymi-czarna) będę zmieniał ;) Alternatywnie z wyciszanych masz np. Fractal'a R3 (http://www.yooki.pl/index.php?p4782,obudowa-fractal-design-define-r3-titanium-grey), albo nieco tańszego Cooler Master Silencio 550 (http://pclab.pl/art46118.html) - to jeżeli ważna jest cisza :)

Co do mo-bo - płyta jak płyta. Gigabyte jest chyba na tyle sprawdzony, że nie powinno być większych problemów - choć i im oczywiście zdarzały się wpadki. Poczytaj na bardziej komputerowych forach opinie o tej płycie, sprawdź czy ma wszystko co Cię interesuje i już ;) Choć zastanawia mnie, czemu P67 a nie już Z68?

mateo912
04-08-2011, 01:33
[...]
Drugi dysk twardy:
Western Digital Green 2TB 7200rpm 64MB cache SATAII
290 zł
[...]
Co należy zmienić i dlaczego? :)
Z góry dzięki za pomoc!

Przede wszystkim należy zmienić w/w dysk.
WD serii Green są meeeega wolne.
I one są 5400 rpm a nie jak jest to opisane w sklepach 7200 rpm(7200 jest to prędkość chwilowa tylko prawie cały czas jest 5400).
Miałem wersje 1 gb tego dysku i był koszmar. Po 2 miesiącach wymieniłem na samsunga f3 1gb i dokupiłem 2x f3 500gb.
Akurat pod względem dysków to samsung jest rewelacyjny :)

Kyle
04-08-2011, 07:44
Człowiek kupuje SSD ... więc na magazyn model z 5400-5900 RPM jest lepszy (mniejsze wibracje, cichsza praca, nie zdziwię się jeśli trwałość też lepsza).

... co nie zmienia faktu że wolałbym zamiast tego WD, Samsung F4 2 TB lub Seagate ST2000DL003

mateo912
04-08-2011, 08:50
Człowiek kupuje SSD ... więc na magazyn model z 5400-5900 RPM jest lepszy (mniejsze wibracje, cichsza praca, nie zdziwię się jeśli trwałość też lepsza).

... co nie zmienia faktu że wolałbym zamiast tego WD, Samsung F4 2 TB lub Seagate ST2000DL003

Lepszy?
Jeśli będzie trzymał tam rzeczy na których będzie pracował to będzie masakra.
Taki dysk nadaje się tylko jako magazyn do filmów, muzyki czy już gotowych, obrobionych, zdjęć.

Kyle
04-08-2011, 09:17
Jeśli będzie trzymał tam rzeczy na których będzie pracował to będzie masakra. Od tego ma SSD, które wydajnością (np. czas dostępu) "zabijają" talerzowe HDD 7200 RPM RAID 0 :)

Taki dysk nadaje się tylko jako magazyn do filmów, muzyki czy już gotowych, obrobionych, zdjęć.... no

jak widzisz wiatrak na proc poki co BOX-y podobny cichy i dobry, zawsze mozna dokupic.BOX cichy to może w idle ;)

mateo912
04-08-2011, 09:22
Od tego ma SSD, które wydajnością (np. czas dostępu) "zabijają" talerzowe HDD 7200 RPM RAID 0 :)

... no

A gdzie będzie trzymał materiał na którym będzie aktualnie pracował?
Na ssd? wątpię.

d50kid
04-08-2011, 09:24
Czyli brac SSD na system + programy i F3 lub WD BLACK na magazyn ?

Inkognito
04-08-2011, 09:26
Co do mo-bo - płyta jak płyta. Gigabyte jest chyba na tyle sprawdzony, że nie powinno być większych problemów - choć i im oczywiście zdarzały się wpadki. Poczytaj na bardziej komputerowych forach opinie o tej płycie, sprawdź czy ma wszystko co Cię interesuje i już ;) Choć zastanawia mnie, czemu P67 a nie już Z68?

Nad obudowami się jeszcze zastanowię, ale przyznam, że nie chciałem jakiegoś kosmicznego designu i w tym Antecu zachęca mnie ponoć świetny system wentylacji i przez to bardzo niskie temperatury. Czego nie można powiedzieć o polecanym przez Ciebie CM (bazuję tylko na testach z netu, bo nie bardzo wiem na czym jeszcze miałbym ;) ). Nie jest droga, ma wszystko czego mi potrzeba - wszystko się zmieści i całkiem fajny tradycyjny wygląd. Ale pomyślę jeszcze - mam trochę czasu.

Co do płyty - to polecono mi właśnie, żeby nie inwestować nie wiadomo ile kasy w nią, bo i tak nie wykorzystam wielu jej bajerów. Jest to jedna z bardziej zwykłych płyt P67. Na zagranicznych forach ma dobre oceny jeśli chodzi o stabilność. Zdecydowałem się na P67, ze względu na koszty (są tańsze niż Z68) i na to, że bajerów Z68 nie wykorzystam. Bo Lucid Virtu to z testów wynika, że jest generalnie bujda, Intel Smart Response, wykorzystujące niewielki dysk SSD podłączony pod mSATA jako cache dla dysku talerzowego też nie - bo nie planuje zakupu kolejnego SSD w najbliższych kilku latach. A potem to się okaże, że nie będzie warto już w tę platformę inwestować. Zakładam, że taki zestaw do moich potrzeb spokojnie starczy na 5 lat - i to mnie w pełni satysfakcjonuje.

Jeśli pomijam jakieś istotne fakty mówiące za zakupem Z68 to bardzo proszę o nawrócenie :)
Początkowo rozważałem taką platformę, ale zdecydowałem, że jednak chciałbym mieć grafikę od początku.

Co do reszty uwag, mam zatem zbiorowe pytania do wszystkich:

1. Czy w cenie circa 100 zł znajdę wentylator, który będzie lepszy (zwłaszcza pod względem poziomu hałasu) od tego z mojego zestawu?

2. Czy możecie polecić dyski, które ze względu na szybkość będą lepsze od WD (przyznam, że lubię tę firmę i używam ich dysków od lat i nigdy nie miałem problemu)? Rozmiar z przedziału 1-2TB.
Wszyscy polecają samsungi - nie neguję tego. Po prostu gdybym niewielką utratą wydajności mógł kupić inny - praktycznie równie szybki, czy niezawodny dysk - to bez wahania taki nabędę ;)

Ważne jest też dla mnie, aby dysk był możliwie jak najcichszy (bez przesady, ale wiem, że pomiędzy modelami zachodzą istotne różnice - a to w wibracjach a to w czymś tam itd.)

Dzięki za pomoc! :)

Inkognito
04-08-2011, 09:29
A gdzie będzie trzymał materiał na którym będzie aktualnie pracował?
Na ssd? wątpię.

Jeżeli piszesz o moim zestawie - to mam zamiar bieżące pliki PSD trzymać na dysku SSD. Stąd zdecydowałem się na 120GB, bo mniej niestety skutecznie mi to uniemożliwi. "pracuję" w takim trybie obrabiając zdjęcia, że wydaje mi się to możliwe. Nigdy tak nie robiłem, ze względu na brak różnicy pomiędzy posiadanymi dyskami - ale akurat nie wydaje mi się to mission impossible ;)

Umbra
05-08-2011, 17:46
Dzięki za szybkie odpowiedzi!
Co do procesora to oczywiście chciałem skorzystać z możliwości OC.
Takie chłodzenie polecono na purepc. Chciałbym żeby było ciche i nie rujnujące kieszeni.
Co do obudowy. Antec ma dobre opinie i taka buda akurat bardzo mi się podoba. Chętnie jednak przeczytam o jej wadach.
Przyznam się szczerze że nie lubię firmy samsung. Wynika to z kilkuletnich zawodów powodowanych ich rożnymi produktami.
Nie mowie że te dyski są złe, spotkałem się z pozytywnymi opiniami, ale wolałbym uniknąć ich zakupu.

Interesuje mnie także opinia bardziej biegłych w branży, dotycząca tej płyty głównej. W większości polecanych zestawów są proponowane inne, droższe modele. Czy ta płyta zapewni temu zestawowi należyta stabilność?
Nie interesuje mnie jakieś bardzo agresywne OC.

Czy taki zestaw będzie względnie cichy? Chodzi oczywiście o warunki bezstresowe.
Chciałbym aby przeglądanie internetu czy praca w office nie przyprawiała o zawrót głowy :)

dzięki jeszcze raz za pomoc!

Antec - brak poprzecznego montażu dysków twardych, brak miejsca za tacką na pochowanie kabli, brak otworów w tacce. Chyba nienajlepiej tłumi drgania dysków. Torture na benchmarku zamienił Anteca 300 na CM 690 II i był zadowolony.
Jak chcesz mieć cicho, to dokup jeszcze regulator obrotów.

Kyle
06-08-2011, 02:58
Jak chcesz mieć cicho, to dokup jeszcze regulator obrotów.Lepiej DOBRĄ płytę główną (mającą regulację wszystkich wentylatorów z poziomu UEFI ... np. ASRock )

Przy regulatorach dodatkowych upierdliwy jest większy gąszcz kabli.

Inkognito
06-08-2011, 10:47
Lepiej DOBRĄ płytę główną (mającą regulację wszystkich wentylatorów z poziomu UEFI ... np. ASRock )

No to jaką płytę polecasz z tym "ficzerem" w cenie około 500 złotych?
Przyznam, że nie mam wielkiej wiedzy o podzespołach, ale ten ASRock mnie jakoś nie zachęca. Może coś od Asusa lub Gigabyte?

Umbra
06-08-2011, 12:09
Lepiej DOBRĄ płytę główną (mającą regulację wszystkich wentylatorów z poziomu UEFI ... np. ASRock )

Za to w każdej chwili możesz wygodnie zmienić obroty.

No i u mnie na P55 od Gigabyte'a nie działała regulacja z poziomu BIOS-u.

Kyle
06-08-2011, 12:54
No to jaką płytę polecasz z tym "ficzerem" w cenie około 500 złotych?
Przyznam, że nie mam wielkiej wiedzy o podzespołach, ale ten ASRock mnie jakoś nie zachęca. Może coś od Asusa lub Gigabyte?ASRock Extreme4. Wiem że ASUS też ma możliwość regulacji, ale chyba tylko jednego wentylatora poza CPU. Gigabyte nie ma możliwości regulacji - niereformowalna firma (używałem ich produktów przez kilka ostatnich lat).

Za to w każdej chwili możesz wygodnie zmienić obroty.Ja to raz ustawiłem i nie dotykam. Nie wykluczone że można to zmieniać programem = też zmiana w każdej chwili - ale nie mam takiej potrzeby, wiec nic nie instalowałem z tego typu programów.

Kyle
06-08-2011, 12:57
No i u mnie na P55 od Gigabyte'a nie działała regulacja z poziomu BIOS-u.... bo jak wspomniałem ... Gigabyte jest niereformowalny x-P (chyba z 3 płyty od nich miałem, doszło do tego bo myślałem że już każda normalna firma w nowszych modelach tą regulację ma ... ale Gigabyte to nie jest normalna firma :] :] :] )

Inkognito
06-08-2011, 13:10
ASRock Extreme4. Wiem że ASUS też ma możliwość regulacji, ale chyba tylko jednego wentylatora poza CPU. Gigabyte nie ma możliwości regulacji - niereformowalna firma (używałem ich produktów przez kilka ostatnich lat).

Ja to raz ustawiłem i nie dotykam. Nie wykluczone że można to zmieniać programem = też zmiana w każdej chwili - ale nie mam takiej potrzeby, wiec nic nie instalowałem z tego typu programów.

A co myślisz o Asrock P67 PRO3?
Jakieś różnice, które mogą być krytyczne? Nie tylko w temacie regulacji obrotów...

Kyle
06-08-2011, 13:14
A co myślisz o Asrock P67 PRO3?
Jakieś różnice, które mogą być krytyczne? Nie tylko w temacie regulacji obrotów...Ja wybrałem Extreme 4 bo ma kontroler PLX PEX8608 (nie blokuje się magistrala i można na nim wsadzić (poza grafiką) szerszą kartę PCI-E niż X1 . Dodatkowo sekcja zasilania podobno dużo mniej się grzeje od Pro3 (cyfrowa vs. analogowa).

ps. opcje OC też ma bardziej zaawansowane - ktoś pisał na PPC o lepszym load line calibration czy coś ... osobiście nie podkręcam, więc ...

ps2. jedyny minus jest taki że czasem przy przewijaniu strony jest ciche brzęczenie cewek, ale to może być wina zasilacza (muszę wymienić na coś nowszego), bo w innym kompie którym się bawiłem z tym samym modelem płyty, tego zjawiska zupełnie nie słyszałem (ale tam siedział najnowszy Fortron 500W z serii AU z certyfikatem Gold)

Przy tym samym starym zasilaczu na Gigabyte też miałem brzęczenie (co ciekawe w innych sytuacjach)

Umbra
12-08-2011, 11:04
Asrock P67 pro3 - dobra płyta. Na benchit.pl trzecie miejsce w podkręcaniu i5 5400k. :) W testach też dobrze wypada.

Jacol
12-08-2011, 18:29
... bo jak wspomniałem ... Gigabyte jest niereformowalny x-P (chyba z 3 płyty od nich miałem, doszło do tego bo myślałem że już każda normalna firma w nowszych modelach tą regulację ma ... ale Gigabyte to nie jest normalna firma :] :] :] )

Ostatnio OCowałem Dual Core 2180 na płycie P31DS3L i tam regulacja z poziomu biosu działała więc to może wyjątek potwierdzający regułę u Gigabyte.

Ktoś się zastanawiałnad F3 vs WD Black: od lat jestem związany z WD i złego słowa nie mogę powiedzieć. Raz mi się trafił tylko bardziej enterprisowy model Caviar RE, który od nowości sypał bad sectorami ale wymiana od ręki na nowy poskutkowała tym, że dysk działa już dobre 5 lat z czego 3 latka 24h non stop. Jednak w takim zestawieniu wybrałbym F3 lub WD Green jako magazyn. WD Green jako magazyn jest wzorowy, a F3 to typowy szybki dysk pod system jak nie ma się SSD - jak się ma to lepiej wziąć dużego Greena - cichy, chłodny i przyjemny dysk.

Co do ASRocka to tak od chipsetu P31 firma wzięła się do roboty i zamiast oferować tanie i biedne płyty jest teraz w top 5 producentów mobo również pod OC. Jakościowo bardzo dobre płyty. Wreszcie. Po tylu latach.

megamind
30-08-2011, 12:25
Maly budzet:

i3 2100
8GB Kingstona RAMu
wbudowana grafa HD2000 i pamietac o plycie ktora to obsluguje
SSD na system - Agility3 i pamietac o plycie z SATA3
szybki duzy dysk na dane, ja polecam WD Blue

To jaką płytę byś sugerował?
Będę montował taki zestaw.

Kyle
30-08-2011, 14:12
Jednak w takim zestawieniu wybrałbym F3 lub WD Green jako magazyn. WD Green jako magazyn jest wzorowy, a F3 to typowy szybki dysk pod system jak nie ma się SSD - jak się ma to lepiej wziąć dużego Greena - cichy, chłodny i przyjemny dysk.Moim zdaniem jak magazyn to F4 lub te nowe Seagate 003 (oczywiście w wersjach 2 TB). WD Green (EARS) ma dosyć sporo niższe transfery liniowe od Samsung F4/Seagate 003 - przy magazynie, no przynajmniej dla mnie, transfer liniowy ma znaczenie.

Jacol
30-08-2011, 14:43
Moim zdaniem jak magazyn to F4 lub te nowe Seagate 003 (oczywiście w wersjach 2 TB). WD Green (EARS) ma dosyć sporo niższe transfery liniowe od Samsung F4/Seagate 003 - przy magazynie, no przynajmniej dla mnie, transfer liniowy ma znaczenie.

Masz racje jeśli chodzi o transfer liniowy - ja rozważałem raczej sytuację wielu mniejszych plików typu zdjęcia gdzie liniowy nie ma aż takiego znaczenia. Przy przemiale dużych plików oczywiście warto kupić szybszy dysk.

NBA
14-02-2012, 00:18
Szybkie pytanie do komputerowych ekspertów:

Od kilku dni zauważyłem,, że moje PC strasznie zwolniło. Na dysku C mam wciąż ponad 5,7 GB miejsca. Przeskanowałem juz w poszukiwaniu wirusów, skompresowałem co trzeba, usunąłem niepotrzebne programy. A kom jakby zwalnia. Objawia się to tym, że gdy mam otwarte jakieś okno - powiedzmy moje dokumenty (i jest ono zmniejszone tak, że zajmuje np tylko 20 proc. ekranu) - i chce je przesuwać po ekranie to zostawia za sobą taka falę jak stare kompy miały. Czasami też po kliknięciu na coś jakby myszka się zawieszała. Co to może być?

nowart
14-02-2012, 00:43
może być coś z grafiką , nie grzebałeś coś? sprawdź sterowniki, zaktualizuj.
sprawdź w menadżerze zadań czy coś ciągnie - i ile - pamięci lub procka, może jakiś proces zwariował.

NBA
14-02-2012, 01:44
sprawdź sterowniki, zaktualizuj.
sprawdź w menadżerze zadań czy coś ciągnie -

Strzał w 10. Sterownik karty wypadł sobie. Małe przeszukiwanie pokoju i mam CD ze sterownikiem. Już śmiga miodnie. Wielkie dzięki.

Majek
14-02-2012, 10:54
A nie lepiej było pobrać sterownik z internetu? Miałbyś najnowszą wersję.

Greg77
14-02-2012, 11:21
Tak, dobrze zrobi zaktualizowanie sterownika do nowej wersji;)