PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Siena - Piazza del campo

Motorniczy
10-07-2011, 16:53
.

http://img839.imageshack.us/img839/1981/dsc0047forumramka.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/839/dsc0047forumramka.jpg/)

.
Odwazne spojrzenie, zapraszam do komentowania ;)

Duder
10-07-2011, 23:04
Ło jezu, to w Sienie też mają krzywą wierzę? :-) Tak poważnie to błagam objaśnij nam, ciemnemu ludowi, co też Twoją artystyczną duszą kierowało, by tak "ciekawie" wygibać proste z natury obiekty?

Motorniczy
10-07-2011, 23:26
Ło jezu, to w Sienie też mają krzywą wierzę? :-) Tak poważnie to błagam objaśnij nam, ciemnemu ludowi, co też Twoją artystyczną duszą kierowało, by tak "ciekawie" wygibać proste z natury obiekty?

Dlaczego nie ? Czy wszystko musi byc takie symetryczne i proste ? To moj sposob patrzenia , zreszta Ci , ktorzy ogladaja moje prace to wiedza :) Jednak Fisheye by namacil mocniej ale ja nie lubie takiej ogniskowej. Pozdro

Duder
11-07-2011, 01:55
To moj sposob patrzenia

A może raczej zwracania na siebie uwagi? Już wielu tak próbowało, to przecież takie proste, zrobić coś inaczej, krzywo, dziwnie, a lud to kupi i będę artystom. Zdarzały Ci się znacznie ciekawsze poszukiwania "swojej drogi".

Dune
11-07-2011, 09:35
Słońce nieźle miesza w kadrze - i chyba dobrze:smile:. Dla mnie jest ono dużo bardziej odważne niż krzywizny. Pozdrawiam

krokus66
11-07-2011, 10:03
Mnie te krzywizny bardzo nie leżą, ale jeszcze bardziej negatywnie na zdjęcie oddziałowuje słońce.

Motorniczy
11-07-2011, 10:57
A może raczej zwracania na siebie uwagi? Już wielu tak próbowało, to przecież takie proste, zrobić coś inaczej, krzywo, dziwnie, a lud to kupi i będę artystom. Zdarzały Ci się znacznie ciekawsze poszukiwania "swojej drogi".

Jestes cyniczny i taki pozostaniesz , nie jestem artysta i nie mam takich aspiracji . Odnosnie poszukiwan to kazdy poszukuje az do smierci , czy to sa najbardziej znani fotograficy czy zupelni amatorzy. Zaznaczam ostatni raz, ze jak chcesz sie przejechac po kims w dosadnie ironizujac ironizujac to Twoj post pojdzie do raportu. Mozna napisac, ze zdjecie jest do kitu, nieudane zupelnie itd itp, ale jak widze takie komentarze celujace w osobe to mi sie odechciewa byc na tym forum . Na cale szczescie jest tu sporo super ludzi i to jest bardzo OK.

moshica
11-07-2011, 13:06
Panowie PAX, kurcze się porobiło, autor ma rację... nie dogryzajmy, wskażmy jedynie błędy, albo napiszmy czy się podoba czy nie.
Zauważyłem jedną przypadłość, jeśli ktoś mało znanych forum to ludzie mu nawrzucają....dawniej było tu inaczej !
Jeśli chodzi o kadr, to mnie również nie pasuje, z kilku powodów, ale poszukiwać "własnej drogi" trzeba zawsze !

Panowie więcej otwartości dla 2 stron !

erro
11-07-2011, 13:25
No właśnie, a mnie zastanawia jak powinno być wykonane zdjęcie w "podobnym" miejscu ?

Motorniczy
11-07-2011, 13:37
No właśnie, a mnie zastanawia jak powinno być wykonane zdjęcie w "podobnym" miejscu ?

Zwyczajnie, stajesz na koncu placu z 12 lub 10 mm i strzelasz fote ale mnie to nie interesuje , wolalem podejsc mniej wiecej do polowy placu . Pozdro

krokus66
11-07-2011, 14:24
Panowie PAX, kurcze się porobiło, autor ma rację... nie dogryzajmy, wskażmy jedynie błędy, albo napiszmy czy się podoba czy nie.
Zauważyłem jedną przypadłość, jeśli ktoś mało znanych forum to ludzie mu nawrzucają....dawniej było tu inaczej !Jeśli chodzi o kadr, to mnie również nie pasuje, z kilku powodów, ale poszukiwać "własnej drogi" trzeba zawsze !

Panowie więcej otwartości dla 2 stron !

Mnie się wydaje, że dawniej było znacznie gorzej. Ale jak napisałem, mnie się wydaje ...

Dune
11-07-2011, 14:25

Gdyby miało być niekontrowersyjnie, to Sienę proponowałbym tak (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178067) ;):-)

JaroPienza
11-07-2011, 14:53
Tym rame mi sie nie widzi.

P.S. Uwierz mi Adrianie, ze tu nikt nie jest przeciwko Tobie. Każdy ma swój sposób widzenia, ale i wyrażania swoich myśli. Duder (na tyle co go poznałem dzieki temu forum) jest bardzo bezpośredni i klutliwy (w dobrym sensie).Napewno gdyby nie widział sensu w takim wyrażeniu swoich poglądu to nawet by nie napisał słowa.

krokus66
11-07-2011, 14:58
Tym rame mi sie nie widzi.

P.S. Uwierz mi Adrianie, ze tu nikt nie jest przeciwko Tobie. Każdy ma swój sposób widzenia, ale i wyrażania swoich myśli. Duder (na tyle co go poznałem dzieki temu forum) jest bardzo bezpośredni i klutliwy (w dobrym sensie).Napewno gdyby nie widział sensu w takim wyrażeniu swoich poglądu to nawet by nie napisał słowa.

Uczciwie stwierdzam, że wypowiedzi Dudera również nie odebrałem jako złośliwą bądź uszczypliwą. Dudera znam tylko z forum.

Dune
11-07-2011, 15:13
Uczciwie stwierdzam, że wypowiedzi Dudera również nie odebrałem jako złośliwą bądź uszczypliwą. Dudera znam tylko z forum.

... a dla mnie ona jest ewidentnie uszczypliwa (choć złośliwa raczej nie) ... Zróbmy może na ten temat ankietę ! :p

Duder
11-07-2011, 19:29
No to może ja się wypowiem, żeby wszystko było jasne. Motorniczy jest mocno drażliwym facetem, bardzo źle znosi wszelką krytykę, o czym przekonałem się już kiedyś. Przypadek był niemal identyczny, zdjęcia były krzywe dla samej krzywości. Próbuję mu dla jego dobra uświadomić, że postępuje źle, dla ludzi mających za sobą wiele lat gapienia się na różne zdjęcia takie próby "zaistnienia" są po prostu śmieszne i do niczego nie prowadzą. Nie są to żadne ataki personalne, co nie wiem skąd sobie ubzdurał. Ci którzy mnie znają trochę z forum wiedzą, że zawsze kieruje mną chęć pomocy. Nigdy nie chodziło mi o "przywalenie" komuś. Tylko, że niestety wielu kolegów nabiera za dużo powietrza.

moshica
12-07-2011, 14:48
To ja coś wrzucę od siebie, zauważyłem jedno. Jak ktoś nowy wrzuci materiał do oceny to albo brak wypowiedzi albo przeważnie uwagi krytyczne, a są również odwrotne przypadki faworyzowania "ludzi z własnego" grona, jak ktoś z ulubieńców gawiedzi wrzuci własne prace, to od razu jest och -ach. Loża szyderców kontra kącik wzajemnych adoratorów !

Duder
13-07-2011, 00:53
Rzeczywiście często tak jest, ale nie bardzo rozumiem, co ma to tutaj do rzeczy? Autor powyższych zdjęć jest na forum zarejestrowany dłużej niż ja, prazentował swoje zdjęcia w 24 własnych wątkach! Nie jest tu nowicjuszem, a z tego co wiem zna osobiście kilku forumowiczów. Więc o czym piszesz?

Bartekkw
13-07-2011, 09:51
Nie za bardzo widzę możliwość pokazania tego miejsca w inny sposób.....no chyba że pełna klatka i szeroki tilt-shift żeby było zgodnie z założeniami niektórych piszących tu osób. Kto nie był w Sienie to nie wie, że ten plac w sumie nie jest duży i ze wszystkich stron otoczony jest dość wysokimi kamienicami. Do tego wieża Torre del Mangia mocno dominująca nad placem i ciężka do sfotografowania... Wyznaję zasadę że jak sie da i dysponowana przestrzeń pozwala na zachowanie kąta prostego to trza tak robić (przykładem "włoskim" może być tutaj Piza i plac Campo dei Miracolo z katedrą i baptysterium - o wieży nie piszę ;)) , jak się nie da to trzeba pokazywać takie miejsca w sposób który Autor tego zdjęcia nam to przedstawił. Także reasumując kadr jest dla mnie ok a konwersja ze zbyt dużą ilością czerni w cieniach (przy tym słońcu to nie dziwne w sumie).
Razi troszkę wyciągana z cienia wieża i efekt halo.

Motorniczy
13-07-2011, 11:19
Nie za bardzo widzę możliwość pokazania tego miejsca w inny sposób.....no chyba że pełna klatka i szeroki tilt-shift żeby było zgodnie z założeniami niektórych piszących tu osób. Kto nie był w Sienie to nie wie, że ten plac w sumie nie jest duży i ze wszystkich stron otoczony jest dość wysokimi kamienicami. Do tego wieża Torre del Mangia mocno dominująca nad placem i ciężka do sfotografowania... Wyznaję zasadę że jak sie da i dysponowana przestrzeń pozwala na zachowanie kąta prostego to trza tak robić (przykładem "włoskim" może być tutaj Piza i plac Campo dei Miracolo z katedrą i baptysterium - o wieży nie piszę ;)) , jak się nie da to trzeba pokazywać takie miejsca w sposób który Autor tego zdjęcia nam to przedstawił. Także reasumując kadr jest dla mnie ok a konwersja ze zbyt dużą ilością czerni w cieniach (przy tym słońcu to nie dziwne w sumie).
Razi troszkę wyciągana z cienia wieża i efekt halo.

Staram sie walczyc z efektem "halo" , podobno w NX2 mozna tego uniknac ?

moshica
13-07-2011, 12:34
Duder, moje słowa nie padły pod Twoim adresem tylko opisałem "naszą normalność" forumową. To że Motorniczy tak odebrał kwestię krytyki, może właśnie siebrać z tego co opisałem.