Zobacz pełną wersję : Skradziono
SKRADZIONO!!! Dziś pod Akdemią Nikona na ulicy Pasymskiej około 17:15 NIKON D7000 o numerze seryjnym 6043758 z kartą Transcend SDHC 32GB Class10, obiektyw NIKKOR AF-S VR 70-300/4,5-5,6G IF-ED o numerze seryjnym 2728184 oraz obiektyw TAMRON SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC o numerze seryjnym 008846. Złodzieju Jeśli przypadkiem Czytasz te słowa to proponuję zwróć sprzęt najlepiej do Akademii Nikona Potraktuję to jako głupi kawał... Zaręczam że sprzęt wcześniej czy później się odnajdzie się, sprzęt jest dodatkowo oznaczony, a wtedy po nitce do kłębka... Ponadto na posesji jest monitoring który stale rejestruje otoczenie, a nagrania już są zabezpieczone... kradzież zgłoszona na policji i będzie zgłoszona w każdym możliwym miejscu. Pozdrawiam wszystkich Nikoniarzy.
krzysiozboj
09-07-2011, 22:36
życzę odzyskania sprzętu i mimo że za islamem nie przepadam to obcinanie łapek złodziejom akurat mi się podoba
Witam! Dziś byłem uczestnikiem Kursu Podstaw Fotografii Ogólnie super. Pan Paweł Duma jest wspaniałym prowadzącym o bardzo dużej wiedzy teoretycznej i praktycznej. Jest tylko jeden zgrzyt od razu zaznaczam NIE JEST TO WINA NIKOGO Z AKADEMII NIKONA. Nie mam też żadnych pretensji do organizatorów kursu. Jednak fakt jaki zaistniał muszę opisać by przyszli uczestnicy mieli się na baczności. Rano przed godziną 9 przyjechałem na ulicę Pasymską w Warszawie swoim samochodem, zaparkowałem przed posesją w której odbywają się szkolenia. W trakcie przerwy koło południa p. Michał zwrócił uwagę że mam "flaka" Faktycznie lewe tylne koło nie miało powietrza. Jak się później okazało zostało przebite prawdopodobnie celowo i skutecznie. Po skończonym kursie około 17:15 wrzuciłem torbę podręczna , reklamówkę z gadżetami szkoleniowymi oraz torbę Lowepro Topload Zoom AW z zawartością... na podłogę przy siedzeniu pasażera, a że gorąc w samochodzie był niesamowity więc otworzyłem okna w celu wywietrzenia się samochodu i zająłem się wymianą koła. W tym czasie pozostali uczestnicy kursu wychodzili z posesji. Ulica Pasymska jest ulicą osiedlową przy której stoją jednorodzinne domki, senną, spokojną o praktycznie zerowym natężeniu ruchu tym bardziej w sobotę po południu. Wymiana koła zajęła mi około 10 minut. Po skończonej operacji stwierdziłem brak torby z aparatem...
Przykra sprawa ;(
Jeśli sprawa koła nie była przypadkowa, to raczej obstawiał bym na jakiś twoich "znajomych" lub niestety kogos z kursu co mógł dać cynk. Raczej w takiej okolicy jak opisujesz bez "zaplanowania " by to nie przeszło.
Przeanalizuj swoje rozmowy na temat sprżetu od chwili zakupu.
Jeśli sprawa opony była faktycznie przypadkiem to złodziej po prostu wykorzystał moment :(
Mam nadzieję że ludzie od Akademii NIKON jakoś cię wspierają w tym temacie ?????
TAAA w swej naiwności wstawiłem opis zdarzenia na twarzoksiążce na ich profilu ... raz - myślałem że coś mi z internetem nie halo bo zniknęło, no to sru drugi raz - znów zniknęło.. naruszyłem dobry obraz firmy? przecież napisałem wyraźnie że nie mam do nich pretensji ani żadnych roszczeń...
jackrabbit
09-07-2011, 23:07
TAAA w swej naiwności wstawiłem opis zdarzenia na twarzoksiążce na ich profilu ... raz - myślałem że coś mi z internetem nie halo bo zniknęło, no to sru drugi raz - znów zniknęło.. naruszyłem dobry obraz firmy? przecież napisałem wyraźnie że nie mam do nich pretensji ani żadnych roszczeń...
no to juz wiemy kto za tym stoi
Władca Pixeli
09-07-2011, 23:07
Przykra sprawa ;(
Jeśli sprawa koła nie była przypadkowa, to raczej obstawiał bym na jakiś twoich "znajomych" lub niestety kogos z kursu co mógł dać cynk. Raczej w takiej okolicy jak opisujesz bez "zaplanowania " by to nie przeszło.
Przeanalizuj swoje rozmowy na temat sprżetu od chwili zakupu.
Jeśli sprawa opony była faktycznie przypadkiem to złodziej po prostu wykorzystał moment :(
Mam nadzieję że ludzie od Akademii NIKON jakoś cię wspierają w tym temacie ?????
To nie przypadek. Metoda na oponę była opisywana na forum wiele razy.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=183330
"znajomki" na pewno nie... a ktoś z kursu? Policja też tak za sugerowała... A. N. ma ze wszystkimi uczestnikami podpisane umowy także nie jest problem z dotarciem do ludzi. Na posesji jest też monitoring ... Ponieważ jest to Studio Fotograficzne...
Walcz z tematem. Może monitoring pomoże !!!. Oby frajer wpadł !!!!!!
Policja nie raz nie chce sie chwytać takich tematów bo są mało szkodliwe i mało medialne. Ja na twoim miejscu bym szybciucho uderzył do A.N. i razem z ich przedstawicielem poprosił o zgranie nagran z monitoringu !!!!.
Policja może się i tym zajmie ale za poł roku a wtedy nagrań już nie będzie ;(.
Pozdrawiam i mam nadzieję że uda ci się odzyskać sprzęt.
Dzięki za wsparcie Jasne że nie odpuszczę. Nagrania już zabezpieczone...
aikidudi
09-07-2011, 23:55
Z tym monitoringiem to też różnie bywa. Pracuje w dużej firmie i już nie raz samochody na parkingu były uszkodzone lub okradzione, cho istnieje ochrona zakładowa i monitoring. Zawsze kamera jest w innym miejscu ;)
Oczywiście mam nadzieje, że w tym wypadku będzie inaczej. Zyczę dorwania złodzieja/i i doprowadzenia go przed oblicze sprawiedliwości - czyli do mnie :)
Może za dużo nie wniosę do tematu ale trzymam kciuki za odzyskanie sprzętu i złapanie peda... Zarazem traktujmy to jako przestroge.
Czyli mała iskra nadziei na odzyskanie sprzętu istnieje. Z drugiej strony masz nauczkę, żeby nie kusić losu.
de Fresz
10-07-2011, 01:24
Czyli kolesie wiedzieli co mogą zyskać.
Czyli albo jakiś twój "znajomy" lub znajomy znajomego, lub faktycznie ktoś z kursu mógł pozazdrościć sprzętu ;(.
Niekoniecznie. Złodzieje to nie tylko tępe mięśniaki – cóż za problem dla takiego z paroma szarymi komórkami znaleźć informacje gdzie i kiedy odbywają się warsztaty czy inne kursy fotograficzne i tam się zaczaić. Trafi się co się trafi, raz lepiej, raz gorzej, może D3, może małpka, "koszty uzysku" znikome. Tak więc przestrzegał bym przed snuciem zbyt daleko idących wniosków o znajomych, czy uczestnikach.
Władca Pixeli
10-07-2011, 01:43
Niekoniecznie. Złodzieje to nie tylko tępe mięśniaki – cóż za problem dla takiego z paroma szarymi komórkami znaleźć informacje gdzie i kiedy odbywają się warsztaty czy inne kursy fotograficzne i tam się zaczaić. Trafi się co się trafi, raz lepiej, raz gorzej, może D3, może małpka, "koszty uzysku" znikome. Tak więc przestrzegał bym przed snuciem zbyt daleko idących wniosków o znajomych, czy uczestnikach.
Mam takie same odczucia. Przypuszczam, ze giełda w jest już znana z takich numerów i złodzieje zaczynają szukać innych miejsc.
Normalnie jakby sezon złodziejski otwarto... Przykra kolejna taka sprawa i współczuję straty, no i trzymam kciuki za odzyskanie (sprawnego) sprzętu.
"Na koło" wpadają kolejne ofiary - ludzie, włączajcie czerwone lampki w sytuacjach dających do myślenia, minimalizujcie szanse dla złodziei, bo tak to jak podanie na tacy...
Bardzo mi przykro z tego powodu że straciłeś taki sprzęt, ale okoliczności w jakich go straciłeś przyprawiają o zawrót głowy. Jak można zostawić torbe ze wszystkimi gratami w samochodzie i jeszcze okno zostawić otwarte? No niestety człowiek się uczy na błędach (najlepiej jakby to były cudze błędy). Trzymam kciuki żebyś odzyskał ten sprzęt!!!
Jak można zostawić torbe ze wszystkimi gratami w samochodzie i jeszcze okno zostawić otwarte?
Nie zrobiłbym tego gdzieś w centrum, z bagażnika musiałem wszystko "wygruzić" żeby wyjąć zapas i podnośnik to co miałem z torbą (która jest mało poręczna) zmieniać koło? Uśpiła moją czujność pusta uliczka i zaufanie do współuczestników kursu. Uwierz mi że ja wyjątkowo pilnowałem się i nawet na "chwilę" nie zostawiałem sprzętu w miejscu typu bagażnik. Skoro kręcisz się koło samochodu na pustej praktycznie ulicy to nie przypuszczasz nawet że ktoś może być na tyle bezczelny żeby coś ukraść praktycznie na oczach. Teraz utwierdzam się w przekonaniu że złodzieje wiedzą że tam są szkolenia, wiedzą o której się kończą, wiedzą że ludzie przywożą ze sobą sprzęt, wart parę złotych, itd Prawdopodobnie będzie się to powtarzać w innych miejscach tego typu. Podejrzewam, że gdybym koło zmienił od razu to po skończonym kursie przebite byłoby drugie... Choć wtedy to już by mi się zapaliła czerwona lampeczka...
krokus66
10-07-2011, 14:23
Przekonany jestem, że powinieneś to uzgodnić oraz uzyskać od nich zgodę. Popełniłeś fo pa.
Osobiście nie podejrzewam nikogo z Akademii Nikona. Uważam, że złodziejem może być również ktoś z domku naprzeciwko (bądź powiązany z nimi) lub ktoś z ulicy. Informacja, że tam na szkolenia przychodzą ludzie z drogim sprzętem jest banalnie łatwa do uzyskania. Obawiam się aby Twój sprzęt nie wywędrował za granicę.
Na drobną stłuczkę od lat kradną samochody - tego się boję. Na przebitą oponę kradną saszetkę z dokumentami, ba, nawet pomagają wymienić koło - w ten sposób zagadując zasłaniają wspólnika. Szczególnie trzeba uważać gdy pobieramy gotówkę z banku. Pisali już w prasie, że działają w kilka osób.
Szczerze Ci współczuję i życzę szczęśliwego zakończenia.
Przekonany jestem, że powinieneś to uzgodnić oraz uzyskać od nich zgodę. Popełniłeś fo pa.
Osobiście nie podejrzewam nikogo z Akademii Nikona. Uważam, że złodziejem może być również ktoś z domku naprzeciwko (bądź powiązany z nimi) lub ktoś z ulicy. Informacja, że tam na szkolenia przychodzą ludzie z drogim sprzętem jest banalnie łatwa do uzyskania.
Szczerze Ci współczuję i życzę szczęśliwego zakończenia.
Może i popełniłem fo pa ale byłem bardzo wzburzony a wtedy człowiek "myśli inaczej" (nawet zaglądałem pod samochód czy czasem torba nie wypadła - sam się dziś z tego śmieję) Chciałem ostrzec innych przed popełnieniem tego samego błędu.
Osobiście też nie podejrzewam kogoś A.N. za dużo mogą stracić. Co do kursantów ręki sobie uciąć nie dam...
Dzięki za wsparcie. nawet nie wiecie ile to znaczy w takich chwilach...