Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kingsgate Castle z szuflady
piotrm100
09-07-2011, 02:22
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img194.imageshack.us/img194/2992/zamekf.jpg)
Czekam na krytykę :)
Pierwsze co się rzuca w oczy to prawie pół kadru jednolitego brązu, nic nie wnoszącego. Proponowałbym przycięcie do kwadratu. Po drugie zamek ma przechył w prawo. Po trzecie mdło, bez światła.
Duder w zasadzie powiedział wszystko nt tego zdjęcia...
mirekvampirek
09-07-2011, 10:07
Nie do konca wszystko ;-) , bylem tam z piotrkiem tamtego ranka i pamietam jakie beznadziejne warunki tam panowaly i majac to w pamieci mysle, ze dobrze sobie poradzil, to co powiedzial dude jest jak najbardziej trafne i nie bede tu tego powielal, dodam tylko, ze zszedlbym nizej z aparatem, zeby miec wiecej tego odbicia.
Pozdrawiam
Nikonozaur
09-07-2011, 10:20
Duder w zasadzie powiedział wszystko nt tego zdjęcia...
Pod czym i ja się podpisuję.
piotrm100
09-07-2011, 12:04
Duder, juz tlumacze skad tyle brazu na dole. :) Umiescilem zamek z odbiciem w mocnym punkcie a widzac na roznych minimalach duze powierzchnie nicosci zastosowalem to w tym zdjeciu. Zla idea? To juz wiecej nie bede. A co do swiatlas... no coz, czekalismy dlugo, nie pokazalo sie.
podoba mi sie. m.in. za kadr, nie ciety z metra, tylko inny i pasujacy do tematu.
Duder, juz tlumacze skad tyle brazu na dole. :) Umiescilem zamek z odbiciem w mocnym punkcie a widzac na roznych minimalach duze powierzchnie nicosci zastosowalem to w tym zdjeciu. Zla idea?
No i widzisz, trzymanie się sztywnych reguł często się nie sprawdza. Duże puste obszary w minimalach działają zupełnie inaczej - są kontrapunktem, przeciwwagą dla jednego głównego elementu. Tutaj minimala nie będzie, bo za dużo się dzieje (wbrew pozorom). Żeby było jasne - nie mam nic przeciwko sporym obszarom "nicniedziania się", wszystko jednak zależy od układu.
No i widzisz, trzymanie się sztywnych reguł często się nie sprawdza. Duże puste obszary w minimalach działają zupełnie inaczej - są kontrapunktem, przeciwwagą dla jednego głównego elementu. Tutaj minimala nie będzie, bo za dużo się dzieje (wbrew pozorom). Żeby było jasne - nie mam nic przeciwko sporym obszarom "nicniedziania się", wszystko jednak zależy od układu.
Duder rady, które tutaj dajesz powinieneś zastosować w swojej fotografii... ;) łącznie z tym, że zdjęcie leci w prawo lub lewo.... ;) pozdrawiam!