Zobacz pełną wersję : swiatlo itp
czy jak patrze na swiatlomierz to fotka wyjdzie dobrze gdy nie bedzie zadej kreski po lewej albo prawej na swiatlomierzu?(chodzi o ta drabinka).trzeba korygowac czasem albo przyslona zeby wyszlo dobrze.nie wiem o co chodzi z tymi niedoswetleniami o iles tam EV.wiem ze wam truje ale wazne to dla mnie.a z tym swiatlomierzem to podobno ja kjest zle swiatlo to powinien migac chyba swiatlomierz ze zle wyjdzie fotka a on tylko mi ppokazuje kreski po lewej lub prawej stronie.jak jest zero to chyba ok?aa i o co chodzi z tym podgladem glebi ostrosci?naciaskam ten guzik aparat daje jakis dziwny dzwiek i nie wiem co to ma byc.czy jak raz nacisnalem to cos sie wlaczylo?i czy da sie wylaczyc bo nie wiem co to.acha i z tym buforem nie wiem co to mam jakies r12 przed zrobieniem foty.z gory dzieki za odpowiedzi
Proponuje zastanowic sie narazie nad Komopzycja i skladnia twojej wypowiedzi - jest bardzo nieczytelna . Wypunktuj dokladnie jakie masz problemy ...
1.kiedy jest dobre swiatlo (jak kreski od swiatlomioerza sa na 0?).tzn ze nie ma kresek po lewej lub prawej stronie od 0
2.co to sa niedoswietlenie o iles EV?
3.podobno jakjest zle ustawiony swatlomierz tzn zle mam swatlo to powinien migac.u mnie nie miga.
4. podglad glebi ostrosci - naciskam guzik aparat pokazuje przeslona i slychac jakis dziwny dzwiek z aparatu.nie wiem co to jest i czemu ma sluzyc, da sie to wylaczyc jak juz raz nacisnolem?
5.bufor zdjec mam na wyswietlaczu r12.nie wiem czy to dobrze czy zle
Proponuje zaczac od przeczytania podrecznika dodanego do aparatu.
RomanZWrocławia
04-02-2007, 19:27
czeski - spróbuj zrozumieć:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=17424
proponuje wziac do reki instrukcje i aparat. a potem sprawdzac to o czym pisza w instrukcji.
:
1. na ten temat napisano juz wiele, nie mozna na nie odpowiedziec jednoznacznie.
2. niedoswietlenie to naswietlenie matrycy mniejsza iloscia swiatla
3.?
4. sluzy to podgladowi glebi ostrosci
5. to zalezy :P
naprawde, poczytaj instrukcje, moze jakas ksiazke o podstawach? jakas 'fotografie cyfrowa' albo to co dawali do d40?