Zobacz pełną wersję : Przesiadka z d70s
Witam,
Mam d70s od 5 lat, nie narzekam na niego, a jednak niedługo w przypływie gotówki chcę zainwestować w nowe body. Najbardziej w d70s irytował mnie... wizjer, jest koszmarny, światełko w tunelu. D70s to dobra puszka i zadaję sobie z tego sprawę, lecz jest już dość leciwa i często odmawia posłuszeństwa. Mam dylemat, otóż posiadam dość amatorskie szkła. Zastanawiam się czy jest sens zmieniać d70s na coś z wyższej półki. Mój wybór padł na d80/d90/d300 - wszystko używki. Mam 2500 zł, to ciężko zarobione pieniądze, więc chciałbym nie żałować tej decyzji. To jasne, że d300 jest z tych trzech body najlepsze. Jednakże czy amator zauważy różnicę? Czytałem już wątki d90 vs d300. I powiem szczerze z jednych wynikało, że dla amatora lepsze d90, a z drugich, że ktokolwiek by się nad tym nie zastanawiał ma brać d300. W grę wchodzi jeszcze d80, jego ceny są teraz dość niskie. Znam porównania tych aparatów. Co byście wybrali na moim miejscu?
Za 2500 bierz nowego d90 i po sprawie :)
D80 to już leciwe puszki, niewiele młodsze od twojego d70s.
Więc jeśli argumentem ma być niezawodność to brałbym nowego d90.
Wizjer porządny więc największa dla ciebie wada d70s odpada :) ,
matryca też raczej na +.
Więc jeśli tylko ergonomia d70s ci odpowiada (w d90 będzie podobnie)
to raczej brałbym nówkę, zamiast przechodzonego d300.
Nowe z gwarancją, nowym akumulatorem itd to nowe i tyle.
I ta frajda otwierania tych wszystkich nowiutkich woreczków, pudełek... ;)
Tak naprawdę w tym wypadku wybór sporowadza się tylko pomiędzy tym czy wolisz nowe czy używane.
D80 bym odpuścił.
Pozdr.
Słyszałem, że ergonomia d90 jest gorsza niż w d70s. Ale, od czego jest grip.
Nowego to nie za bardzo się opłaca, na alledrogo są używki z gwarancją i dość niskimi przebiegami.
Do d80 nie byłem przekonany od początku, po prostu cena była intrygująca, ale wiem, że przesiadka z d70s na d80 nie jest zbyt sensowna.
Szczerze mówiąc wolę używki, nie chcę przepłacać, tylko dlatego, że coś jest nowe.
Jeżeli na alledrogo sprzedawca takiego używanego body ma gwarancję, jest zaufany, daje real foto i możliwość zwrotu puszki w ciągu tygodnia to dlaczego nie...
Myślę, że jest to kwestia używek d90 vs d300 czyli czy amator zauważy różnicę.
Jeśli nie widać różnicy, po co przepłacać.
D90 z gwarancją jak najbardziej.
D300 już raczej z gwarancją nie dostaniesz za te pieniądze.
Możliwości matrycy praktycznie takie same, kwestia ergonomii,
budowy no i przede wszystkim AF z innej półki.
Ale jeśli nie narzekałeś na ten w d70 to i d90 nie będzie gorsze,
-jeśli ten w d70 Cię nie satysfakcjonuje celnością to bierz d300
bo pod tym względem to inna bajka.
A najlepiej wejdź do sklepu pomacaj, potestuj (obydwa jeszcze dostępne)
i wybierz.
Akurat nie narzekałem na d70s, prócz wizjera, szumów, itd. zdjęcia nie były złe. Gdyby tylko nie fiksował pewnie bym go nie zmieniał. Tyle, że nie najlepszy wzrok + wizjer d70s - to już trzeba się dużo napocić i strzelać czy zdjęcie jest dobre, bo na tym małym lcd też za dużo nie widać.
Pewnie wezmę d90, ale może trochę poczekam aż ceny spadną w dół.
siwyozzman
08-07-2011, 15:37
Ja przesiadłem się z D70s na D90. Wg mnie AF działa gorzej - miałem jeden egzemplarz...oddałem wziąłem inny- jest lepiej ale powtarzalność AF to słaba strona D90.... Jeżeli korzystasz głównie z zoomów to tego nie widać... Nie dramatyzuję - można spokojnie d90 robić super zdjęcia - nawet od czasu do czasu jakieś małe zlecenie zrobić... Mam okazję pracować za pieniążki D300 i D700 wiadomo - różnica jest spora ale cena powala...Z tego co piszesz to na nadmiar gotówki nie cierpisz- kup używkę D90. Za ok.1800 zł można wyrwać ładny egzemplarz - tutaj na forum lub wiadomo gdzie :). Ja bym nie kupował z przebiegiem większym niż 10k -15k. Za resztę kasy kup jakieś szkiełko. Ja polecam N50/1.4D chociaż w tej chwili nie posiadam ale wiem co potrafi...Ze szkłami AFs nowej generacji stałek ostrożnie. N35,50 G "lubią" na tym korpusie mieć problemy. Ja mam 35,85 D i działają bez zarzutu na D90.
joker333
08-07-2011, 15:41
jak nie potrzeba Ci bardzo sprawnego AF pomiaru światła z manualami i uszczelnienia są Ci zbędne bierz d90
Przemyśl jednak czy nie zechcesz z czasem pobawić się w jakieś tanie manualne szkła wtedy d300 zrobi różnicę wartą dołożenia pieniędzy
Mam N50/1.8D, nie narzekam na niego. :D Poza tym mam też parę obiektywów na m42. Słoików mam kilka, uzupełniają się, mógłbym kupić jakiś porządny za tą kasę, ale w sumie chyba bardziej potrzebne mi nowe body, bo ten wizjer w d70s stał się dla mnie istnym koszmarem.
siwyozzman jakie odczucia po przesiadce? Warto wydać kasę, czy zbierać na coś lepszego?
Kuba Borysko
08-07-2011, 15:47
Brałbym D300, mam D90 jest moim zapasowym body i jego AF pozostawia wiele do życzenia.
siwyozzman
08-07-2011, 16:29
siwyozzman jakie odczucia po przesiadce? Warto wydać kasę, czy zbierać na coś lepszego?
Miałem chwile kiedy żałowałem zmiany...mój ulubiony N35/1.8G który na D70s był rewelacyjny pod każdym względem - na dwóch egzemplarzach D90 nie nadawał się do niczego...Tak do 2m trafiał ...na większą odległość był dramat...Sprzedałem go z bólem serca - dopłaciłem i kupiłem wersję 2.0D. Cóż - jakość obrazu na iso wyższym niż 500 to ogromna przepaść pomiędzy D70s i D90 na korzyść młodszego następcy. Wiesz - możesz spokojnie używać iso1600 i pewność że będzie na odbitce dobrze... W zasadzie nawet 3200iso jest do użytku. Oczywiście wizjer, szybkość pracy,wyświetlacz, pełna obsługa CLS to niepodważalne przewagi...Na początku wkurzają malutkie przyciski - cały korpus jest mniejszy - jak nie używasz tele to nie ma to większego znaczenia - można się przyzwyczaić. D90 ma fajne funkcje których nie ma nawet w d700 - powiększasz fragment zdjęcia i kręcąc kółkiem przeglądasz zdjęcia z tym powiększeniem jakie sobie ustawiłeś przy pierwszym zdjęciu, funkcja łatwe iso - rewelacja - przy priorytecie A lub S drugie kółko masz do zmiany iso -bez wciskania czegokolwiek. Na amatorską zabawę w fotografię - sprawne D70s to wg mnie super rozwiązanie- są powiększające nakładki do wizjera - to jest jakieś rozwiązanie...powiem tak dobre szkło lepiej wpływa na uzyskiwane efekty niż korpus...Oczywiście jeżeli nie fotografujesz w trudnych warunkach oświetleniowych...Co do twojego pytania - jeżeli chcesz zmienić body to na d90 ...wyżej to jednak dopiero d700 to jest wyraźny krok w jakości pod każdym względem...Za jakieś 5-6 lat cena używek będzie być możne w moim zasięgu to sobie sprawię :)
Sęk w tym, że za rok uzbieram kolejne 3 tys. więc może warto poczekać i kupić coś lepszego.
Chyba, że kupię teraz d90, a za rok d300 czy coś z wyższej półki.
Czytałem masę opinii o d90, przeglądałem zdjęcia, fora, to nie jest tak, że trafiłem tu nie korzystając z wujka gogla.
Przeważnie nie robię zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych, głównie ptaki i makro przy korzystnym oświetleniu. W razie czego mam sb-600, która nie jest najgorsza i w pomieszczeniach się sprawdza (na imieninach u ciotki).
Myślę, czy warto dopłacić do d90. Za większy wizjer, lv, 12 mpx, mniejsze szumy.
W zasadzie gdyby nie wizjer w d70s i jego wariactwa, to nie zmieniałbym go, mimo tego, że to stara pucha i teraz rzadko kto ją ma, wszyscy idą za modą na bajery.
Pomogliście mi w wyborze d90 z tych trzech body.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, przemyślę to dogłębnie.
Marcin Borkowski
08-07-2011, 16:51
skoro masz obiektywy m42 moze warto wejść w d200. (bęziesz miał pomiar światła)
sam dokonałem takiej zmiany i nie żałuje ani złotówki
fakt faktem szumy bardzo podobne i to jedyna wada
napisz moze jeszce jakie masz szklą oprócz tej 50
Mam: N18-70, S70-300 APO, N50 1.8D, N18-55 VR, S70-210 - nie ta f/2.8,
M42: pentacon 50mm f/1.8, ze trzy heliosy, industar 61L/3, jupiter 37A - 135, MIR-1B i 3M-5CA.
joker333
08-07-2011, 17:09
ja bym zdecydowanie wział w takim razie d300 lub d200 chyba że tych m42 nie używasz na cyfrze
do 2,5k pln za używkę można też malo zjechane s5pro wychaczyć i ja bym na to polował
Z d70s rzadko ich używam, jest to po prostu ciężkie zobaczyć coś przez ten wizjer i ustawić ostrość.
S5 są na allegro 2, jeden przekracza mój budżet, drugi ma podobno 1500 zdjęć w co nie wierzę, a facet ma 15 komentarzy więc zakupu u niego na pewno bym nie ryzykował.
d200 na alledrogo jest w przystępnych cenach, ale czy d200 jest lepsze niż d90?
joker333
08-07-2011, 17:56
a czy samochód terenowy jest lepszy niz sportowy ?:P
w d200 masz uszczelnienia lepsza ergonomie pomiar z manualami kosztem nizszego uzytecznego iso i odklejajacych sie gum Twoj wybór :)
Czyli wezmę d200, ceny atrakcyjne i półka wyżej.
No i lepsza praca z m42, a jak z wizjerem?
siwyozzman
08-07-2011, 18:24
Jak masz wątpliwości to poczekaj i kiedyś kup używkę D700 - tam wizjer i reszta jest miodzio.Te dwa zoomy Nikkora co masz do sprzedania, bo nie będą się nadawały do pełnej klatki... kolejne kilkaset złoty będzie... To jest naprawdę przeskok. Jeżeli chcesz coś kupić teraz to D90 - w szklarni trochę zrób porządek - mniej szkieł a coś bardziej specjalistycznego i lepszego jakościowo: zostaw N18-70 i N50 1.8D,Sigmy do sprzedania, Z manualnych możesz coś zostawić - ja bym lunął większość a kupił Nikkora 60 lub 105 micro - to jest ostrość, kontrast i bokeh! Najlepiej stare wersje "D". Tele budżetowe to N70-300VR super jakość/cena. Mniej szkieł a porządne - już trochę ich przerzuciłem i wiem że warto sobie dobrać coś dobrego a nie nosić torby ze szmelcem...
Wiem, że na tym forum jest mnóstwo wyznawców D200. Nie zaliczam się do nich... AF też potrafi sprawić niemiłe niespodzianki...korpus solidny ale gumy odłażą paskudnie...Wizjer masz taki sam w D90...Co do pomiaru światła -to ja bym się na te manuale tak nie napalał...zresztą pomiar nie jest niezbędny żeby zrobić nimi zdjęcie...Jak się bawić to się bawić :) jak ustawisz dobrze to satysfakcja większa :)
Na pewno D300 łączy zalety D90 i D200 + dużo lepszy AF. Jednak cena to minimum 3k za ładną sztukę...Do amatorki to jednak wziąłbym D90+ porządek w szklarni!!!
pioter m
08-07-2011, 20:58
Brałbym D300, mam D90 jest moim zapasowym body i jego AF pozostawia wiele do życzenia.
Napewno, ale odstawia pod kazdym wzgledem d70s (mialem). Ergonomia jest tez lepsza (klawisze).
Jesli dostanie nowy z gwarancja to kupowac. W tej kwocie d300 to bedzie zajezdzony egzemplarz. Przy calej mojej sympatii dla tego korpusu - nie polecam.
D200 - to samo.
D80/90 sa w pewnych kwestiach jednak uposledzone wzgledem staruszka D70 - brak im 1/8000s, przeswietlaja na matrycowym. Z tego co autor pisze nie zmienia body zby czesto, takze tym bardziej celowalbym w dobrze utrzymany egzemplarz D300.
D90 ma fajne funkcje których nie ma nawet w d700 - powiększasz fragment zdjęcia i kręcąc kółkiem przeglądasz zdjęcia z tym powiększeniem jakie sobie ustawiłeś przy pierwszym zdjęciu
To bylo juz w D80.
Witam. Posiadam D70s i ani myślę o zamianie na D90, bo celuję, pstrykam i AF robi swoje, jest celnie i ostro. D90 miałem (na próbę), fociłem i z tą celnością AF-a to było różnie - znaczy się gorzej. Obecnie kompletuję szklarnię pod FX i następny zakup to będzie pełna klatka. Nigdy nie lubiłem bawić sie z manualami i z autopsji wiem że, u co niektórych moich znajomych zapał szybko się kończył w tej materii. Ewentualnie za kolegą Sin- dobrze utrzymany D300.
<| MICHAŁ |>
10-07-2011, 22:08
a ja powem, ze majac d700, po latach nabylem ponownie d70s.
mial byc na kajak, bo w sumie lapiej utopic d70s niz d700.
jak sie okazalo - d700 sobie lezakowal, a ja wiekszosc zdjec zrobilem d70 + t28-75
super jest - podoba mi sie kolor z ccd.
kiedys to robili fajne puszki... :)
joker333
10-07-2011, 22:25
jak sie okazalo - d700 sobie lezakowal, a ja wiekszosc zdjec zrobilem d70 + t28-75
zgodze sie z tym kupiłem sobie d70s jako zapas a praktycznie zawsze jak ide gdzies gdzie szkoda d700 żeby ot tak sobie popstrykać to zabieram co mam najlżejsze czyli d70s i 50 1.4g
D90 ma fajne funkcje których nie ma nawet w d700 - powiększasz fragment zdjęcia i kręcąc kółkiem przeglądasz zdjęcia z tym powiększeniem jakie sobie ustawiłeś przy pierwszym zdjęciu,
To bylo juz w D80.
To było już w d50 :)
W zasadzie wszyscy rózne koncepty doradzali, a może jednak trzeba pójść tą drogą co ostatnie wpisy i pod którymi ja się podpisuję. Mnie też wku...mały wizjer w D70, ale AF pewny, do tego jakość obrazka i ostrość i 0 problemów z body. CCD z D70 daje naprawdę dobry obrazek, jeśli nie podskoczysz z ISO. Może autor to przemyśli i się zastanowi czy warto ? Ja na własnym przykładzie poczekam, jestem zadowolony z D70, zjeździł ze mną kawałek świata i nigdy nie zawiódł, piach pustyni, żar z nieba, morska bryza...Ja wolałbym na Twoim miejscu szklarnie rozwijać, chyba że ..pucha rzeczywiście wariuje. Jeśli już zmiana to na D300, inna ergonomia, uszczelnienia, po prostu "coś" wyżej. Przeglądałem ostrość fotek w RAW moje i od kumpla i niestety D90 takiej ostrości nie uzyskuje. I nei jest do końca prawdą, że coś co jest nowszego technologicznie, to producenci nie poszli na bakier z innymi fjuczerami. Nie jest tak kolorowo jak by się chciało !
siwyozzman
11-07-2011, 14:55
Wspominałem że trochę żałuje czasami D70s...Za to uważam że pomiędzy używanymi D90 a D300 jest minimum 1200zł różnicy w cenie a za to można kupić np N85/1.8... Nie przesadzajmy D90 to nie jest ślepiec co zawsze trafia kulą w płot :) - jeżeli Twój D70 jest juz nie do użytku...to bierz D90. Ja bym poczekał i zbierał na d700 + np N50/1.4D - jest poza moim zasięgiem finansowym ten korpus...ale jak się kiedyś przesiądę to na niego...D90 np. na koncertach to jednak miażdży D70 nawet jeżeli częściej pudłuje....
Jacenty Z.
17-07-2011, 00:00
Powinny być nagrody za takie posty. Oczywiście nie od producentów sprzętu, ani od sprzedawców powierzchni reklamowej w czasopismach foto;)
Trochę offtopic, ale może warto: Często w czasopismach/książkach piszą, że CMOS mniej szumi niż CCD. Ale słyszałem ostatnio też inną, "spiskową" wersję - że matryce CMOS są łatwiejsze i tańsze w produkcji, więc dlatego wypierają CCD...
Kilka lat temu z mojej pierwszej lustrzanki jaką był D70 przesiadłem się na Fuji S3 PRO. Dzisiaj mając 2,5 tys szukałbym S5 PRO.
pioter m
17-07-2011, 09:38
Ja nie zaluje swojej przesiadki z d70s na d90. Pudlowania nie stwierdzono. Ostrosc OK. Kolor tez, chociaz czasem lepszy (d70s przepalal czerwienie). Wizjer - miod-malina.
Dobrze mi sie pracowalo (d70s), ale nie kupilbym go juz. AF byl raczej slabszy, swirowal (bardziej) z balansem bieli. Monitorek lepszy mam w telefonie (5lat ma).
Ostrosc - ma dwa razy mniej Mpix. Cropy 1:1 beda takie sobie, a obiektyw trzeba miec lepszy.
Migawka 1/8000? - dobry zart. Wszyscy wiedza, ze jest 1/4000, a potem to elektronika.
Kurcze, tyle razy walkowane bylo, ale zawsze sie ktos urwie z choinki i wypisuje rozne dziwa.
Ja wciaz mam dostep do mojego (juz EX) d70s, bo jest w rodzinie i jakos mi sie lezka nie kreci. Czasem tylko IR brak...
A ja bym wziął D300. To jednak puszka o klasę lepsza od D90.
Sprzedałbym szkła, które dublują zakres (np. po co Ci 18-55, skoro masz 18-70?) i wtedy rozglądałbym się za D300.
Wybrałem d300, to jednak klasa wyżej, a puszka ma mi trochę posłużyć.
Zakupiłem już d300 i zostawiłem N18-70, N50 1.8D i te m42 resztę sprzedałem, kupuję do tego sb-600 i 70-300 vr do ptaków. Na razie te szkła muszą wystarczyć.
Pozdrawiam
I to jest słuszny wybór, D300 pozycjonowany wyżej i po prostu lepszy...
Miałem podobny dylemat. Mój d70s ma już kilka lat, ale z N16-85 jestem z niego bardzo zadowolony.Jak dotąd jest niezawodny. Zabierając go w miejsca nieprzyjazne , jacht, kajak itp. nie mam problemu z puszką a raczej chronię obiektyw. Widzę że sporo osób ma do tej puszki sentyment. Rozważajac zakup kolejnego aparatu wybrałem zdecydowanie serię 300. Nie będę przytaczał za i przeciw. Większość argumentów została przytoczona w poprzednich postach. Mam nadzieję ,że nowy nabytek bedzie Ci dobrze służył. Sam równiez rozglądam się za d300 z małym przebiegiem. Niestety nowy d300s poza zasięgiem.
Wybrałem d300, to jednak klasa wyżej,
I bardzo słusznie...
"D80/90 sa w pewnych kwestiach jednak uposledzone wzgledem staruszka D70 - brak im 1/8000s,"
Trybu "UFO" też nie mają ;)